Varmluftsborste bäst i test

Senast uppdaterad: 2020-09-18

En varmluftsborste / värmeborste är ett bra stylingredskap som passar både den som är intresserad av att styla sitt hår och den som bara vill kunna fixa håret snabbt innan man drar iväg till jobbet på morgonen. Oavsett om du är ute efter ett platt, slätt resultat eller glamourösa lockar finns det en varmluftsborste för dig.

De går att använda både på torrt hår och på vått hår som behöver torkas och är som en blandning mellan en plattång/locktång och en hårfön. Två i ett – det gillar vi!

Vi har sökt med ljus och lykta efter de allra bästa varmluftsborstarna. Vi har läst många olika tester och recensioner från verkliga användare för att kunna få en helhetsbild av de olika borstarna. Detta är det bästa sättet att ta reda på vilken som är bäst, eftersom man då får se hur de fungerar på olika sorters hår och för olika typer av användare.

Vi hoppas att du bland produkterna nedan ska hitta den varmluftsborste som passar bäst för dina behov. Vi har också sammanställt en liten guide med svar på de vanligaste frågorna som nybörjare ställer.

BÄST I TEST

Revlon One-Step Hair Dryer & Volumizer

Revlon One-Step Hair Dryer & Volumizer

4.5/5

👍 3 temperaturer
👍 Kall spets

Effekt: 800 W
Tillgängliga färger: Svart, Rosa
Vikt: 990 g

BÄSTA BUDGET

Braun Satin Hair 3 AS330

Braun Satin Hair 3 Airstyler AS330

4.4/5

👍 Pris
👍 Keramisk beläggning

Effekt: 400 W
Tillgängliga färger: Svart
Vikt: 420 g

PREMIUM

Babyliss AS970E

Babyliss Big Hair Hot Air & Volumizer

3.5/5

👍 Joniserande
👍 Roterande

Effekt: 650 W
Tillgängliga färger: Svart
Vikt: 325 g

Köptips | Se hela guiden

Innehåll

1 | Revlon Salon One-Step Dryer & Volumiser |
Bäst i test

Revlon One-Step Hair Dryer & Volumizer

Om du är ute efter en rund varmluftsborste som kan ge ditt hår volym samtidigt som den minskar friss, då är denna borste ett utmärkt alternativ. Även om den inte är alltför dyr håller den mycket hög kvalitet och fungerar bra både för tjockt och tunt hår. Den är joniserande, vilket gör att håret blir mjukt och glansigt.

Lite klumpig, men effektiv

Denna varmluftsborste är mer lik en fön än en locktång när det gäller storleken. Den är ganska bastant, men det är positivt om du vill få ett självfall som ser naturligt ut och varken är ute efter docklockar eller platt hår.

Även om den är stor så är den inte besvärlig att använda eftersom den har ett ergonomiskt handtag att hålla i. Dessutom behöver du inte oroa dig för att bränna dig på spetsen eftersom den håller sig kall.

Det finns tre olika temperaturinställningar du kan välja mellan och två hastigheter på luften. Det gör att du kan skräddarsy stylingen till ditt hår. För att undvika onödigt slitage på håret har varmluftsborsten keramisk beläggning som gör att värmen fördelar sig jämnt över hela redskapet.

En riktig storfavorit

De flesta som provat denna varmluftsborste tycker inte bara att den är bra utan säger att den har förändrat deras stylingrutin totalt. Särskilt de som har mellanlångt eller långt hår gillar den och den funkar perfekt för att lugna ner frissigt hår som aldrig ser snyggt ut när det är torrt annars.

En annan grupp som gillar borsten är de som har svårt att föna sitt hår med en vanlig borste på grund av till exempel fibromyalgi. Men det ska tilläggas att de som har problem med värk kan uppleva att den är för tung för att använda vissa dagar. Det är smidigt att använda borsten över hela håret eftersom den har ett rörlig sladdfäste. Du behöver alltså inte hålla på och trassla med sladden, den följer med så snällt.

Specifikationer
Joniserande
: Ja
Vikt: 990 g
Bäst för: Medel- och långt hår.
Inställningar: 3 temperaturer, 2 luftflöden.
Superkraft: Kall spets.

Sammanfattning

Denna varmluftsborste kostar strax över 500 kr och är verkligen värd sitt pris eftersom det är mycket troligt att du kommer att använda den mycket. Den gör håret mjukt och smidigt och botar friss även i torra hår med självfall. Den är visserligen stor och klumpig, men så fort du lärt dig att använda den kommer du antagligen att älska den som de flesta andra användare gör.

2 | Braun Airstyler Satin Hair 3 |
Bästa budgetalternativet

Braun Satin Hair 3 AS330

Om du inte har använt en varmluftsborste tidigare eller inte tror att du kommer använda den så ofta så vill du kanske hitta en som inte är så dyr men som ändå gör det den ska. I så fall är Braun Airstyler ett bra alternativ. Denna varmluftsborste är lätt att använda, kostar bara ca 300 kr och har alla basfunktioner som behöver för att ditt hår ska bli mjukt, glansigt och välformat.

Rakt, lockigt och extra volym

Denna borste är perfekt om du gillar att testa olika stilar och vill kunna växla mellan rakt, vågigt och lockigt hår. Man får med tre olika applikatorer och den har keramisk beläggning så att värmen sprids jämnt så ditt hår inte bränns. Det finns två inställningar för både luftflöde och temperatur så att du kan anpassa föningen till ditt hår, vilket även gör att den passar bra att använda på både torrt och vått hår.

Även om borsten inte kan dras in så verkar de flesta användare vara överens om att håret inte trasslas in, vilket så klart är en förutsättning för att man ska få ett snyggt resultat. Håret blir mjuk och glansigt, även om man har torrt och frissigt hår.

Fördelarna väger tyngst

Eftersom detta är en budgetmodell finns det så klart några saker som saknas jämfört med dyrare modeller. Det finns till exempel ingen kalluftsfunktion och den är inte joniserande, vilket potentiellt skulle kunna göra att ditt hår blir statiskt om det har lätt för att bli det. Å andra sidan verkar det som att bristen på extrafunktioner bidrar till att den inte är så tung som vissa andra borstar och den känns lätt och smidig i jämförelse. Detta kan vara en särskilt stor fördel för dem som kanske har värk och inte orkar lyfta så tungt.

Specifikationer:
Joniserande: Nej
Vikt: 550 g
Bäst för: Alla hårlängder
Inställningar: 2 temperaturer, 2 luftflöden.
Superkraft: Mycket bra valuta för pengarna.

Sammanfattning

Denna borste är ett riktigt bra budgetalternativ som i stort sett ger lika fint resultat som dyrare varmluftsborstar. Den är lätt och smidig att använda och det finns tre olika applikatorer så att du kan få till glamourösa lockar, naturliga vågor eller rakt och glansigt hår. Den är visserligen inte joniserande, och den saknar kalluft, men den är ändå väldigt prisvärd.

3 | Babyliss Big Hair Hot Air Styler AS97OE |
Premium

Babyliss AS970E

För den som inte vill kompromissa och vill ha en varmluftsborste som har extra allt så är denna borste från Babyliss ett utmärkt alternativ. Även om den är lyxig och har allt du kan behöva så har den ändå ett helt okej pris. Med tanke på att den har två års garanti och du kanske kommer använda den flera gånger i veckan så är det inte så farligt.

Roterande och joniserande borste

Det som skiljer denna borste från de två andra vi har valt ut till denna lista är att den är roterande. Det här betyder att du inte behöver anstränga dig särskilt mycket för att få till de där perfekta lockarna eller vågorna, utan redskapet gör det åt dig. Samtidigt torkas håret och borstas. Du kan även välja åt vilket håll den roterar, så att du kan få lockar som går åt rätt håll på båda sidorna av huvudet.

Joniseringseffekten gör att håret torkar snabbare och blir extra glansigt och fritt från statisk elektricitet. Det medföljer två stycken rundborstar så att du kan välja hur stora lockar du vill ha. Ett litet minus får ändå denna produkt eftersom det inte finns någon applikator för rakt hår. Detta är dock inte ett problem om du bara vill använda den för glamourösa lockar.

Andra finesser att ha koll på

Som sagt så har denna varmluftsborste det mesta du kan önska. Den har keramiska borstar som sprider värmen jämnt, två värmeinställningar och en lång sladd på 2,5 meter. Den har även kalluft, vilket kan fungera som ett glansgivande avslut på stylingen, men det är bra att känna till att den inte roterar när kalluften är på.

Sammanfattning:
Joniserande: Ja
Vikt: 325 g
Bäst för: Alla hårlängder
Inställningar: 2 temperaturer, kalluft
Superkraft: Roterande

Sammanfattning

Även om denna varmluftsborste inte kostar så väldigt mycket mer än andra så har den alla funktioner man kan tänka sig. Den är både joniserande och roterar så att du nästan helt automatiskt kan få till snygga lockar. Den har även kalluft för att ge extra glans. Dock finns det ingen applikator för rakt hår, så det är lockigt eller vågigt hår som gäller om man vill köpa denna.

KÖPGUIDE

Vad är en varmluftsborste?

En varmluftsborste är en kombination av två hårstylingredskap som de flesta använder regelbundet, nämligen en hårborste och en hårfön. Många tycker att det är komplicerat att försöka forma sitt hår med en rundborste samtidigt som de fönar och det känns omöjligt att få till håret som hos frisören.

Därför är varmluftsborsten ett perfekt redskap att ha hemma. Den gör det lätt att styla håret så att det blir antingen rakt eller vågigt, beroende på vilken borste du använder och hur du bär dig åt. Resultatet blir oftast ett hår med extra glans och fräsch volym.

Varmluftsborstar kan, precis som en hårfön, användas antingen på torrt hår som enbart stylingredskap eller för att torka vått hår samtidigt som man formar det.

Sliter en varmluftsborste på håret?

Precis som med alla andra värmeredskap sliter varmluftsborstar en del på håret. Detta gäller särskilt om du använder den på vått hår, eftersom håret är bräckligare när det är blött. Det är definitivt att rekommendera att använda en produkt som innehåller värmeskydd samt att använda hårinpackning åtminstone en gång i veckan.

Om du vet med dig att du har en hårtyp som slits snabbt kan det vara bra att tvätta håret så sällan som möjligt och bara använda varmluftsborsten när du vill vara extra fin i håret. Men för de flesta går det bra att använda den ett par gånger i veckan utan att håret slits alltför mycket. En joniserande borste sliter mindre på håret eftersom den gör att det torkar snabbare.

Att toppa håret regelbundet är särskilt smart när man använder värmeredskap regelbundet, så att kluvna toppar inte sprider sig uppåt i håret.

Kan man använda en varmluftsborste till kort hår?

Man kan absolut använda en varmluftsborste till kort hår. Särskilt om man har en uppklippt frisyr som behöver lite volym för att komma till sin rätt kan varmluftsborsten forma håret snyggt. Dock är det smart att välja en borste som har åtminstone en applikator som inte är alltför stor när man har kort hår.

Hur använder man en varmluftsborste?

Det finns två olika sorters varmluftsborstar. Dels finns det rundborstar som är till för när du vill locka håret lätt och sedan finns det även borstar som ser ut som en helt vanlig hårborste som passar bra om du vill ha rakt hår.

Varmluftsborstar för rakt hår är riktigt simpla att använda eftersom du helt enkelt borstar håret tills det är slätt, glansigt och rakt.

Rundborstarna används på samma sätt som du använder en locktång. Vissa av borstarna roterar själva, vilket kan underlätta om du inte är så bra på att locka håret själv. En del kan till och med byta håll på rotationen, och det kan verkligen göra det lättare!

Precis som med andra värmeredskap kan det krävas en del övning för att få ett perfekt resultat, men det finns gott om YouTube-videor som visar hur man gör och man hittar snart den rätta knycken när man har testat några gånger.

Vilket är bäst, varmluftsborste eller plattång?

Det beror lite på vilket resultat du är ute efter. En plattång trycker till håret på ett sätt som gör att det inte får lika mycket volym som en varmluftsborste ger. Å andra sidan gör inte varmluftsborsten ditt hår riktigt lika platt som en plattång, särskilt om du naturligt har lite självfall.

Det som gör att många tycker att varmluftsborsten är bättre är att den går att använda på vått hår. Det finns visserligen plattänger som ska klara det också, men det är inte alls bra för håret och de flesta frisörer rekommenderar att man fönar håret innan man plattar det.

Om man vill ha fina lockar, är locktång eller varmluftsborste bäst?

Om du vill få till riktiga korkskruvslockar så är det bättre att köra på en locktång. Men för de där lockarna som ser naturliga ut, eller om du bara vill få till ett vågigt hårsvall så är en varmluftsborste ett bättre alternativ.

Fungerar en varmluftsborste på tjockt hår?

Det är inga problem att använda en varmluftsborste på tjockt hår, men precis som när du plattar eller lockar håret kan du behöva arbeta i sektioner. Sätt upp överhåret med en klämma och börja i underhåret och arbeta dig uppåt.

Om du har väldigt tjockt hår kan du behöva dela in håret i tre eller fyra sektioner, vilket gör att det kan ta ganska lång tid. Om du har bråttom kan du använda borsten endast i överhåret för att få till lite glans och minska frisset som många med tjockt hår upplever.

Är en varmluftsborste bra för tunt hår?

Ett problem som många med tunt hår upplever är att håret känns väldigt platt. Då kan en rundad varmluftsborste vara räddaren i nöden, eftersom den verkligen kan puffa upp håret och ge det den volym det naturligt saknar.

Hjälper varmluftsborstar mot frissigt hår?

Ja, en varmluftsborste kan verkligen få det där jobbiga frisset att lägga sig! Komplettera gärna med ett serum eller en hårolja som tämjer frisset och tänk på att använda mycket fukt i balsam och inpackning så att håret inte torkas ut av värmebehandlingen och blir ännu frissigare.

Vad betyder det att varmluftsborsten är joniserande?

Jonisering är en funktion som återfinns i diverse stylingredskap eftersom det förhindrar att håret blir statiskt och gör det slätt och glansigt. Dessutom gör det på något sätt att vattendroppar blir mindre och att håret torkar snabbare. Därför är det en fördel att välja en värmeborste som är joniserande, särskilt om du lätt får statiskt hår.

EXPERTTESTER

Länk till test

Vi gör vårt bästa för att testet ska vara hjälpsamt för dig

Lämna gärna ditt betyg 🙂

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 3

RELATERADE ARTIKLAR