Sovmask bäst i test

Sovmask bäst i test

2022-04-05

Produkttestarna samarbetar med annonsprogram i syfte att få provision via affiliate-länkar.

Bästa sovmasken 2022

Att sömn är lika viktigt för vår hälsa som kost och motion börjar fler och fler få upp ögonen för. Men det är inte alltid det är så enkelt att bara somna precis när man vill. En förutsättning för att vi ska kunna sova riktigt gott och djupt så att hjärnan och kroppen får återhämta sig, är att det är helt mörkt när vi sover. Om det inte är mörkt bildas inte tillräckligt av hormonet melatonin och det är svårt att sova djupt.

Sovrum kan ibland vara svåra att få helt mörka, även med persienner och mörkläggningsgardiner. Ett enkelt och betydligt billigare sätt att göra sovrummet helt mörkt är att helt enkelt täcka över ögonen med en sovmask. Det finns en hel del billiga masker på marknaden, ibland med tillhörande öronproppar, som är tänkta att man ska ha på flygplan och andra transportmedel, men de flesta som testar dessa är inte särskilt nöjda med dem. Ofta läcker de mycket ljus och sitter obekvämt, samt att det inte går att ställa in längden på snöret. Men det finns faktiskt några sovmasker på marknaden som är tillräckligt bra för att använda hemma varje natt och som både sitter skönt och blockerar ljus.

Vi har testat några av följande masker själva, och andra har vi läst på om och sett vad andra har sagt. Nedan hittar du vilka sovmasker vi rekommenderar för att de både sitter bra och stänger ute ljus. Här finns något för varje plånbok, från under 50-lappen till några hundra kronor Efter produktlistan finns en hjälpsam guide som besvarar vanliga frågor.

Vi hoppas att du med någon av sovmaskerna kommer hjälpa dig att sova riktigt gott framöver!

Sovmaskerna har utvärderats på:

BÄST I TEST

Bästa Sovmask 2022

Tempur sovmask​

5/5

LYXIG

Siden Selma sovmask

4.7/5

BRA & PRISVÄRD​

Bästa Sovmask 2021

Daydream Basic

4.4/5

BILLIG

Apotekets sovmask

4.5/5
Läs om produkterna

1 | Tempur sovmask - Bästa Sovmasken 2022 - Premium

Bästa Sovmask 2022

Bäst i Test

Sovmasken tempur är bäst på att stänga ute ljus! Det blir kolsvart även vid dagsljus, samtidigt som sovmasken är behaglig och går att justera efter tycke och smak med hjälp av kardborrebanden. Den innehåller deras klassiska Tempurmaterial som formar sig efter ditt ansikte så att den sitter som en smäck. Det går också bra att använda öronproppar med denna sovmask.

Efter att ha testat produkten är vår enda kritik att den kan upplevas något klumpig om man sover på sidan, så det gäller att man hittar en bra position med kudden. Utöver det – toppbetyg och bäst i test!

Denna mask har till och med tre års garanti, vilket de flesta sovmasker verkligen inte kan skryta med. Billiga modeller måste tvärtom bytas ut ofta på grund av att materialet fäller eller att gummibandet töjs ut, så detta är ett stort plus!

Material: Tempur
Läcker ljus: Nej
Lätt att ta med: Något större än många andra masker.
Tvättbar: Nej, rengörs endast med fuktig svamp.
Superkraft: Helt ljustät och tre års garanti.

2 | Sovmask i siden från Siden Selma - Lyxig

Om du vill ha en sovmask som är gjord av siden är detta ett bra alternativ. Det lyxiga mullbärssidenet är bra för både huden och håret, och dessutom känns det lyxigt att använda masken. Det är smidigt att justera längden på bandet, men beroende på var storleksspännet hamnar kan det kännas lite obekvämt om du ligger på sidan. Om du har otur ligger du rakt på spännet, men har du lagom stort huvud kommer du inte märka av det alls.

En annan bra grej med detta lyxiga material är att det är svalt, så du kan använda masken även om det är varmt mitt i sommaren. Masken viks lätt ihop när du vill packa ner den i väskan och blir helt platt.

Sammanfattning

Denna mask är gjord av lyxig sammet och är mjuk och sval. Ett bra alternativ för dig som är rädd om håret och huden.

Material: Mullbärssiden
Läcker ljus: Minimalt vid näsan.
Lätt att ta med: Ja
Tvättbar: Handtvättas med mild tvål.
Superkraft: Lyxig och supermjuk.

3 | Daydream Basic - Bra & Prisvärd

Bästa Sovmask 2021

Daydream Basic sovmask är en av de bättre modellerna på marknaden och stänger ute ljus på ett bra sätt. Sovmasken är bekväm och kommer med företagets patenterade skumgummikuddar vid näsan som mycket effektivt stoppar ljuset att titta in i några glipor. Masken kommer med justerbara band runt huvudet.

En bra och till kvalitén sett mycket prisvärd sovmask med nöjda användare.

Material: 70% polyester, 20% bomull, 10% polyamid.
Läcker ljus: Nej
Lätt att ta med: Ja.
Tvättbar: Maskintvätt 30 grader.
Superkraft: Patenterade skumgummikuddar.

4 | Apoteket - Budget

Apotekets Sovmask / Ögonmask är en enkel men prisvärd mask med ergonomisk passform som passar bra både hemma och vid resan. Modellen har ett mjukt och behagligt tyg. Nackbanden är elastiska och justerbart för bra passform.

Apotekts mask är kanske inte den mest flärdfulla sovmasken på marknaden, men den gör det en sovmask är tänkt för.

Funktionalitet och ergonomi har dessutom testats då produkten har genomgått Apotekets kvalitetskontroll. Prisvärd.

  • Ögonmaskens storlek: 18×8cm.
  • Material: Satin – polyester

5 | Rituals Qiara Sleepmask - Snygg

Bästa Sovmask 2021

Tycker du att sömn ska kännas som en spaupplevelse? I så fall är denna sovmask från Rituals värd att titta på. Den är bekväm och framför allt snygg, något som inte ska underskattas om den ska ligga framme på kudden eller nattduksbordet varje dag.

Denna ansiktsmask har den stora fördelen att den är väldigt mjuk, något som både är bra för huden i ansiktet och för håret. Den guldiga designen med prickar går även att få som pyjamas så att du kan ha ett matchande set. En annan stor fördel är att den går att tvätta i tvättmaskin på 40 grader, något som inte alla sovmasker tål. Perfekt om du ska använda den varje natt och inte bara på någon resa då och då!

Masken är gjord av lyocell som är ett material som görs av cellulosa och är mer miljövänligt än bomull.

Sammanfattning

För Törnrosa som värdesätter sin skönhetssömn är denna mask ett bra alternativ. Den är snygg, det finns en matchande pyjamas att köpa och den är skonsam mot hår och hud.

Material: Lyocell
Läcker ljus: Bara lite vid näsan.
Lätt att ta med: Ja
Tvättbar: 40 grader i tvättmaskin.
Superkraft: Extra mjuk, matchande pyjamas.

6 | Abrovink sovmask IKEA - Budget

Denna sovmask är ett riktigt kap. Även om den ligger långt under 50-lappen har den det mesta man kan förvänta sig av en mycket dyrare modell. Den är tjock och blockerar ljus bra, och tyget som är mot ansiktet är sammetsaktigt och mjukt.

Gummisnodden som går runt huvudet är bred, vilket gör att den sitter på plats lättare. Den går även att ändra längden på. Precis som med den första masken vi tittade på så kan dock det lilla längdreglaget vara lite i vägen beroende på var det hamnar när du ställer in längden. Det är inte så skönt att ligga på.

Med sovmasken följer det med en liten väska som du kan förvara den i när du är ute och reser.

Sammanfattning

Perfekt om du inte vill lägga för mycket men vill ha en mask du kan använda varje natt.

Material: Polyester och bomull.
Läcker ljus: Bara lite vid näsan.
Lätt att ta med: Ja, liten påse medföljer.
Tvättbar: Handtvätt, max 40 grader.
Superkraft: Billigast på marknaden.

Köpguide

Vad är en sovmask?

En sovmask är en liten mask som täcker ögonen när du sover så att det blir helt mörkt. Den sitter fast på ditt huvud genom att en elastisk rem går runt om huvudet.

Varför använda en sovmask?

Att en sovmask ser lyxig och lite spa-aktig ut är egentligen bara en bieffekt. I själva verket har sovmasken en väldigt viktig funktion, att göra det helt mörkt för dig när du ska sova. Forskning visar att det är oerhört viktigt att det är helt mörkt i rummet när du sover för att du ska kunna få tillräckligt av sömnhormonet melatonin. Om du inte har tillräckligt melatonin blir det svårt att sova gott, vilket kan ge en mängd hälsoproblem i längden.

Grejen är den att det verkligen behöver vara helt kolsvart i rummet, vilket få lyckas uppnå. Det är alltid någon persienn som släpper igenom lite ljus, eller en liten lampa på någon elektrisk pryl som lyser. Man kan tycka att det är en småsak, men det kan göra större skillnad än man tror. När man använder en sovmask gör man det enkelt för sig själv. I stället för att mörklägga hela rummet, något som är ett ganska omöjligt uppdrag om man har gatlyktor utanför sitt boende, så mörklägger man helt enkelt bara sina ögon!

Är det bra att ha en sovmask i siden?

Det kan absolut vara en bra idé att satsa på en sovmask i siden. Materialet känns mjukt mot huden och är även skonsamt för håret så att det inte slits i onödan. Perfekt om du har eller vill odla ut långt hår och är rädd för att det ska brytas av. Däremot måste det inte vara äkta siden om du inte vill investera i det, eller om du är vegan. Låtsassiden fungerar på precis samma sätt. Oavsett vilket av materialen du väljer kan det kännas lite extra lyxigt med ett mjukt och glansigt tyg!

Kan barn använda sovmask?

Barn kan använda sovmask, men ärligt talat är chansen stor att de inte har den på sig när de vaknar på morgonen. Vissa barn har svårt att somna när de har mask på sig, medan andra slocknar snabbt. Det kan vara väldigt individuellt. Det bästa alternativet är nog ändå att se till att barnrummet är lagom mörkt så att barnen kan sova utan ögonmask. Vissa barn kan även tycka att det känns lite obehagligt att ha på sig en mask eftersom de inte kan öppna ögonen och direkt se att det inte finns några monster som lurar på dem!

Vad är en 3D-sovmask?

En 3D-sovmask är en mask som inte sitter slätt över ögonen, utan går upp lite grann. Vissa säger att de påminner om en liten BH eftersom ögonlapparna kupar sig över ögonen. Fördelen med dessa masker är att det känns mer bekvämt att inte ha dem direkt mot ögonlocken. Dessutom är de perfekta om du är rädd om dina ögonfransar, särskilt om du har gjort ögonfransförlängning!

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 3.7 / 5. Röster: 12

Relaterade artiklar