Snöslunga bäst i test 2024

Snöslunga bäst i test 2024

Vi har jämfört 5 snöslungor. AL-KO SnowLine 620E II bli bäst i test. Nedan kan du läsa mer om testvinnarna och få tips inför ditt köp.

Klick på länkar till återförsäljare kan ge oss provision

Premium

AL KO SnowLine 700 E snöslunga

AL-KO SnowLine 700 E

Budget

AL KO Snowline 46E snöslunga

AL-KO Snowline 46E

Produkterna har utvärderats på:

Prisvärde

Plogbredd

Effekt

Funktioner

Testets betyg:
5
(1)
  • Vilken typ av snöplog behöver du? En mindre modell för en normal uppfart till huset, eller behöver du en större kompanjon med bredare plog för att få bort snö ifrån vägen? En mindre modell som är eldriven passar för områden där snönivån är mindre än 15 cm.
    För större områden krävs oftast en kraftfull bensindriven maskin för att arbetet ska bli effektivt. Dessa är oftast två- eller tre-stegsmodeller med automatisk växling för pålitlig gång i svårare förhållanden.
Bäst i test
Snöslunga bäst i test - AL KO Snowline 620 E II 

AL-KO SnowLine 620E II

Kraftfull Motor

5 växlar

SnowLine 620E II är en kraftfull snöslunga på bensin med OHV-teknik som gör maskinen jämförelsevis bränslesnål. E 620E II har 5 växlar framåt och 2 för back. Plogbredd är här stadiga 62 cm, vilket lämpar sig även för lite större arbetsområden.

Utmatningsaxeln kastar här snö upp till stabila 15 meter. Kraftiga gummihjul med bra grepp samt inbyggd strålkastare underlättar ditt arbete när snösäsongen tar över.

För större ytor

SnowLine 620E II är en snöslunga som drivs på bensin och passar därför bra även för större områden. Det är en pålitlig snöslunga som gör jobbet bra. 620 E II har många bra funktioner som kommer att göra snöröjning enklare. Med 5 växlar framåt och 2 bakåt, samt mönstrade däck med stora hjul som ger bra grepp, hanterar du smidigt bortforsling av snö.

Du kan också här dra nytta av praktiska funktioner som elstartare och plug-in drivning. AL-KO SnowLine 620 E II är en stark och pålitliga assistent när snön lägger sej tung över infarter och tomtytor.

5 växlar samt automatik

Här har du en högpresterande snöslunga med en total effekt på 4,4 kW och slagvolym på 212 cc. Med inbyggd OHV-teknik får du hög effektivitet och låg bränsleförbrukning. Svepbredd är 62 cm, snömatningshöjden är upp till 51 cm, och snön kastas ut från den roterande utmatningsaxeln på ett avstånd av upp till 15 meter.

SnowLines snöplogar är lätta att använda, tack vare den kraftfulla OHV-motorn samt automatiserat hjuldrivningssystem anpassat för vinterförhållanden. Tack vare plogbredd på 62 cm kan en stor mängd snö forslas bort på mycket kort tid.

Sammanfattning

Här har du en kraftfull 5 växlad snöslunga som automatiskt ställer in vilken kraft som krävs för att få bort snön. Bra strålkastare samt stora och kraftfulla däck gör snöröjning enklare.

Specifikationer:
Arbetsbredd: 62 cm – Kastlängd: 10 – 15 m – Arbetshöjd: 51 cm – Motor: AL-KO 170 S, 4-takt, OHV, ES / 12V DC 9 Ah – Växel fram / bak: 5/2 – Hastighet fram / bak: 1,37 – 3,4 km/t / 1,2 – 1,63 km/t – Slagvolym / effekt / v/min: 212 ccm / 4,4 kW / 3.600 – Inställning / rotation av utkast: Manuelt på utkastet / 190o steglös – Vikt: ca: 83 kg

Premium
AL KO SnowLine 700 E snöslunga

AL-KO SnowLine 700 E

Hjuldrift

8 växlad

AL-KO SnowLine 700 E har kraftfull motor samt OHV-teknik, slungan är relativt bränslesnål och drivs på bensin. 700 E startas upp via startsnöre på el för effektiv start. Modellen har hjuldrift med 6 växlar framåt och 2 bakåt.

AL-KO SnowLine 700 E drivs på bensin, och gör snöröjningsprocessen enkel under kalla vinterdagar. SnowLine 700 E har överlägsen prestanda och funktioner. Snöslungan kommer med en ergonomisk ratt med reflektor, uppvärmda handtag samt växlingskörning, vilket underlättar vid röjningen. Perfekt för att röja tunga snötäcken framför din bostads infart eller för att röja bort snö rent allmänt där du behöver komma fram.

Den kraftfulla motorn använder sig av OHV-teknik, vilket ger hög effektivitet och låg bränsleförbrukning. Motorn fungerar bra vid minusgrader och är tillverkad speciellt för användning under vinterförhållanden. Du startar snöslungan med hjälp av el och snöre, därefter tar bensinen över. Motorn värms upp snabbt och därefter är det bara att jobba på. 

Optimal prestanda

AL-KO SnowLine 700 E har en effekt på fina 7,8 kW och slagvolym är på hela 375 cc. Slungan har ett så kallat tvåstegs sytem. Snöröjningsbredden är på 70 cm, tankvolymen 6,5 liter och arbetshöjd landar på 54,5 cm. Snön kastas här upp till 15 m med hjälp av den roterande kastrännan som kan justeras i intervallet 190 grader efter typ av snö.

Med inbyggda terrängdäck får du enkel körning och bra grepp även i områden med mycket snö. Med överliggande OHV-ventiler ges låg bränsleförbrukning utan att bilda kolavlagringar. Snöslungan har här 6 växlar framåt och 2 bakåt, vilket gör den smidig att köra. Under mörka vinterdagar är den inbyggda strålkastaren extra praktisk.

 Specifikationer:
Motortyp: Bensin – Motor: Loncin – 337 CCM – Effekt: 7,8 kW – Startsystem: Startsnöre/Elektrisk 230 V – Växel: 6 fram och 2 bak – Steg: 2-steg – Utkastningsjustering: Manuell, 190⁰ – Arbetsbredd: 70 cm – Arbetshöjd: 54,5 cm – Slagvolym: 375 ccm – Kastlängd max: 15 m – Tankvolym: 6,5 l – Inbyggd strålkastare – Vikt: 118 kg.

Budget
AL KO Snowline 46E snöslunga

AL-KO Snowline 46E

Pris

2000 W motor

Snowline 46 E är en smidig snöslunga för mindre röjarbeten. Motorn är eldriven här men likväl kraftfull (2000W). Greppbredd stannar på 46 cm och snöröjningshöjden är på ca 30 cm. Handtaget är justerbart för höjd, och ljudnivån är endast 86dB.

Av många elektriska snöslungor på marknaden är AL-KO Snowline 46 E ett av de mest populära valen med ett pris som känns rimligt i förhållande till sina egenskaper. Snowline 46E är en lättarbetad slunga som med välanpassad kraft (230V/2000W)  lämpar sig bra för den mindre uppfarten. Här plussas för en betydligt mer ”grann-vänlig” ljudnivå som är betydligt lägre än en konventionell snöslunga med bensinmotor, nivån stannar här på rimliga 86 decibel. 

Smidig

En av de största fördelarna med denna SnowLine är att den är väldigt enkel att använda. Med en kompakt design, och en vikt på endast 15 kg är 46 E lätt att ta fram och transportera till önskad plats. Du kan sedan enkelt justera höjden på handtaget så att det passar just dig.

Letar du efter en lätt och flexibel snöslunga där evakuerings-schaktet svänger upp till 190 grader och slungar snö upp till 10 meter kan 46 E vara ett val att fundera på. Modellen ges fina kundrecensioner.

Specifikationer:
Motortyp: Eldrift – Steg: 1-steg – Effekt: 2.000 watt – Kastlängd max: 10 meter – Arbetsbredd: 46 cm – Arbetshöjd: 30 cm – Vikt: ca: 15 kg

Smidig
Snöslunga Stiga ST 300E

Stiga ST 300EStiga ST 300E

Batteridriven

Tystgående

Låga vibrationer

Stiga ST 300E är gissningsvis marknadens smidigaste och mest priseffektiva sätt att mota snödrivor på uppfarten och gångvägar runt hemmet. ST 300E betecknas därför ibland som en snöskyffel för att just markera modellens enkla handhavande.

Stigas hjälp i snö-nöden arbetar effektivt bort ett snödjup på 15 cm och med snöslungas teleskopskaft anpassas längden för en bekväm position under framfarten. Riktningen på snöskyffelns utkast kan självklart här ändras efter behag så snön hamnar där du tänkt dej utan problem.

Lätt handhavande

ST 300E varianten är populär inte bara för att produkten i sammanhanget är behaglig att använda – utan även för dess relativt tysta gång och låga vibrationer vid arbete tack vare sin konstruktion med ett 48V batteri, som för övrigt är kompatibelt med andra Stiga produkter i trädgård-segmentet.

Med en lättare slunga som denna och dess uppenbara fördelar ges dock en mer begränsad arbetstid – ca 20 minuters snöröjning kan man förvänta sej här vilket man kommer långt med om det främst handlar om att säkra framkomligheten runt husknuten.

Batteri
Batteridriven Snöslunga Al-KO ST 4048

AL-KO ST 4048 Li

LED-strålkastare

Batteridriven snöslunga med bra prestanda. Uppladdningstid för batterit landar på ca 90 minuter som räcker att bearbeta ca 200 kvm.

Röjningsbredden är på 48 cm med ett höjdintag på 20 cm. En manuell 180° justerbar utmatningsränna samt robusta handtag & LED-belysning är andra kvalitéer att framhålla. Bra miljöval hos Råd & Rön.

Batteridrift

Batteridriven, miljövänlig, tyst och lättmanövrerad.  Litiumjoncellerna i batteriet  ger lång livslängd och är säkrade att inte laddas ur mellan användning. Med sin borstlösa motor drivs maskinen med hög kapacitet och god prestanda.

Detta är en 1-stegs snöslunga, och snön kastas upp ca 6 meter. Snöslungan har en röjningsbredd på 48 cm samt ett 20 cm höjdintag. LED-strålkastare för mörka eftermiddagsjobb finns på plats. Batteri samt laddare kommer med i detta kompletta paket. En lättkörd snöslunga med bra motorkraft & miljövänlig batteridrift, 

Specifikationer:
Drift: Batterdrift – Slungtyp: Enstegs – Elstart – Batterikapacitet: 4 Ah – LED-strålkastare – Arbetsbredd: 48 cm – Intagshöjd: 20 cm – Kastlängd: 5 meter – Vikt: 15 kg – Batteri/laddare ingår.

Köpguide

Så kommer plötsligt snön, och som vanligt är vi aldrig riktigt beredda. Bilen står parkerad på uppfarten och ett tjockt snötäcke måste bort innan du kan ta dej ut. Att skotta tar tid man inte har, och är som bekant dessutom hyffsat arbetssamt. Men det finns en perfekt lösning – en snöslunga som snabbt gör jobbet åt dig. 

Snöslungor finns i varianter av både el, batteri samt bensin driva. Val av snöslunga beror ofta på var du bor i Sverige. Bor du norrut, där det ofta kommer rikliga mängder snö, kan en kraftigare modell på bensin som klarar hårt packad snö samt is vara snöslungan att fundera på.

Vanliga frågor och svar

Du behöver inte alltid välja en dyraste snöslungan för effektiv snöröjning. Medelstora och små snöplogar kan räcka om du bara ska skotta bort från din infart till huset, eller vägen framför. 

Prestanda är viktigt, men avgörs av det område du behöver skotta. Mindre snöslungor kan med sin smidighet röja snabbare och lättare än större snöslungor. Men för att röja stora ytor och riktigt djupt snötäcke är självklart en tvåstegs snöslunga det bästa valet. 

Skillnaden mellan en enstegs och tvåstegs snöslunga har att göra med hur tunga lyft snöslungan behöver göra. Enkelt uttryckt, en enstegsmodell suger och blåser snö, medans en tvåstegs snöslunga först hackar sönder snö och is, därefter matas snön in i hållaren och kastas ut genom roterbart utkast. Tvåstegs- samt trestegsmodeller passar bra för områden med hårt packad och isig snö. Det finns ofta värme i handtaget samt belysning på dessa modeller.

Alla elektriska modeller är enstegs, så om du bor i ett område med mycket och tung snö, är en bensindriven tvåstegsmodell ett måste. Att välja en med några extra funktioner kan också spara mer tid och ge praktiska fördelar. Ska det röjas innan/efter soltimmarna är en snöslunga med inbyggda lampor trevligt att ha.

Bensindriven snöslunga:

Generellt sett är bensindrivna snöslungor mer kraftfulla än till och med de bästa elektriska modellerna. Behöver du få bort mycket snö framför en lång uppfart eller en väg gäller en snöslunga som är bensindriven. Men bensinmodeller har även vissa nackdelar, både ur miljöaspekt samt underhåll. Oljebyte, byte eller rengöring av filtren och ett tändstift då och då.

Elektrisk Snöslunga:

Förutom att de är mer miljövänliga än bensindrivna snöslungor, är elektriska slungor lättare att använda och kräver mindre underhåll. Beroende på modell behöver du bara koppla in dem (eller ladda batteriet) så är de redo att användas.
Nackdelen är den uppenbara begränsningen  av slungans kapacitet att röja större ytor. 

Enstegs bensin snöplog:

Enstegs bensin-snöslunga är ett bra val för medelstora, asfalterade vägar och gångbanor med 20 cm snönivå. Den är ganska lätt och lätt att använda, och tar lika mycket plats som en gräsklippare. De har oftast en 4-taktsmotor. 

Tvåstegs bensin snöslunga:

Tvåstegs bensinmodeller är bäst för långa, breda områden, med ca 40 cm snö. Vissa modeller har en bredd på 75 cm, och hjulen på dessa klarar branta sluttningar. Precis som med de mindre modellerna använder tvåstegs bensin-snöplogarna skruv för att lyfta och skjuta ut snön, men har också ett fläktliknande pumphjul som hjälper till att driva ut snön. Tvåstegs snöslungor är bäst för att röja grus och snö eftersom skruven inte nuddar marken. Maskinerna är dock relativt tunga och dyra jämfört med mindre modeller.

Trestegs bensin snöslunga

Trestegs snöslunga på bensin är den typ av snöslunga som riktar sig till villaägare som måste hantera tung snö under svåra förhållanden med  snöhöjd på 45 cm eller mer. Dess accelerator är det som skiljer den från konventionella tvåstegsmaskiner. Som namnet antyder snabbar denna funktion upp snöröjningen genom att ta snö från plockskruvarna och skjuta den till utmatningshjulet. Liksom sina tvåstegs kan trestegssnöplogar i vissa fall röja ett 75 cm brett snölager. 

Det är viktigt att ta hand om din snöslunga så att den håller i många år!

Remmar: Du behöver en drivrem för enstegsmaskiner och två drivremmar för tvåstegsmodeller.

Bränslestabilisator: Om snöslungan står alltför länge förvarad utan att köras något, fragmenterar och kondenserar bensin i tanken, bränsleledningar och förgasare. Att lägga till en stabilisator till ditt bränsle kan sakta ner processen.

Ett längre handtag på enstegsmodeller gör att du snabbt kan ändra höjden och riktningen på snö som kastas från utkastningsrännan.

Senast färdigställda tester