Skaftdammsugare bäst i test

Skaftdammsugare bäst i test

2022-04-08

Produkttestarna samarbetar med annonsprogram i syfte att få provision via affiliate-länkar.

Bästa skaftdammsugaren 2022

En skaftdammsugare eller handdammsugare som dessa praktiska varianter även kallas är ett bra alternativ till den vanliga dammsugaren. Den är smidig och sladdlös, enkel att förvara, och är ett populärt val för mindre lägenheter men passar även villan.

Vi har tittat på populära modeller för att ta reda på vilka som är bäst baserat på kapacitet, batteritid, funktioner, pris och användaromdömen. Läs om de rekommenderade produkterna nedan samt se vår guide för mer information inför ditt köp. Lycka till!

Produkterna har utvärderats på:

BÄST I TEST

Skaftdammsugare bäst i test 2022

Dyson V15 Detect

4.7/5

SMIDIG & KRAFTFULL

Skaftdammsugare bäst i test 2022

Dyson V12 Slim

5/5

BRA BETYG

Bästa skaftdammsugare 2022

Roborock Mace H7

4.4/5

PRISVÄRD

Bästa Skaftdammsugare 2021

Xiaomi Dreame V10

4.5/5
Läs om produkterna

1 | Dyson V15 Detect - Premium

Skaftdammsugare bäst i test 2022

Bästa skaftdammsugare 2022 – Med toppmodellen V15 har du den ultimata skaftdammsugaren som med kraftfull motor och antidetect-system känner av hur mycket damm det finns, och du kan även få information om detta på LCD-skärmen. Här finns: Dammdetektering, anti-trasselteknik samt fler överlägsna filtrerings-funktioner. Ett kraftfullt lithium batteri ger här topprankad användartid upp till 60 min och en imponerande effekt på 660 W. Mindre överraskande så är även prislappen i vip-klassen.

V15 är för många topp-alternativet av en sladdlös och kraftfull dammsugare idag. Dammsugaren kommer med ett kraftfullt click-in-batteri och en sugkraft andra modeller inte kommer nära. Detect utmärker sig med den gröna lasern placerad på spetsen. Lasern, som aktiveras när dammsugaren är igång, belyser området som rengörs så att damm och smuts i omgivningen lätt kan upptäckas. Här tittar vi alltså på den mest kraftfulla och tekniskt mest fulländade sladdlösa dammsugaren på marknaden för närvarande.

Modellen har ett avacerat och helt förseglat filtreringssystem som fångar upp 99,9% av alla dammpartiklar och allergener så små som 0,3 mikromillimeter. Tack vare lasertekniken som den har utvecklat kan du enkelt se damm som du inte kan se med blotta ögat.

Piezo-sensorer för automatisk dammavkänning

Den imponerande egenskapen hos V15 Detect är inte bara att den har laserbelysning. Du rengör även med akustisk dammdetektering, vilket innebär så kallad sensorer som använder sig av piezoelektrisk teknik. Denna teknik håller koll på damm och smutspartiklar som den samlar tack vare sensorer. Den visar storlek och antal partiklar, som du kan se på LCD -skärmen. Med Piezo-sensorer, och på Auto-läge känner den av mängden damm, och ökar på styrkan automatiskt då det behövs vid kraftig ansamling av damm.

Du kan se de uppsamlade dammpartiklarna, i storlekar från 10 mikron till 500 mikron på LCD-skärmen, där du information om vad dammsugaren har dammsugit upp. Med “Anti-tangle mini” fångar den upp hår på ett effektivt sätt, och detta är perfekt för dig som är djurägare.  

LCD-skärm i färg med information

Utformningen av V15 Detect liknar på många sätt de övriga Dyson-modellerna med en LCD-skärm i färg. Här får du information om återstående laddningstid, indikator för effektinställning och mängden damm som samlas in av enheten. Du har en 0,75 liters dammbehållare, och den totala vikten stannar på 2,74  kg, vilket med tanke på maskinens kapacitet är mer än rimligt.       

Smart rengöring

Dyson v15 Detect levereras med två olika rengöringshuvuden. Den första av dessa kommer med Slim Fluffy, som har en 1:a graders kvalitetslaser som inte skadar dina ögon, samt är utformad för att inte skada den hårda golvytan. Slim Fluffy-huvudet har en funktion som gör att du kan se damm som det mänskliga ögat inte kan se. Den andra rengöringshuvudet är vridbart, och anpassar sig till den yta som ska dammsugas när den används i autoläge. Den  passar även för långt hår, djurhår, etc, som den effektivt dammsuger upp. Den förhindrar även trassel.

V15 Detect har 3 olika strömindikatorer som justerar effekten. Auto-läget ger en balanserad effekt och sparar tid, medan Eco-läget hjälper dig att hantera mer omfattande städning som tar mer tid. Boost-läget är perfekt för en kort men intensiv rengöring.

Kraftfullt lithium jon batteri

V15 Detect har ett kraftfullt litiumjonbatteri som varar upp till 60 minuter beroende på vilken effektinställning du använder. Om den tiden inte räcker för din städning, kan du förlänga tiden genom att köpa ett extra reservbatteri. Batteriet tas bort och byts ut med en knapptryckning. Batteriet kan laddas i dammsugaren eller i laddas upp separat.

Sammanfattning

Här har du den ultimata skaftdammsugaren som kompanjon för enkel städning. Kraftfullt batteri, städning i en timma, smarta sensorer som plockar upp även de minsta partiklarna samt LCD-skärm med information ger dig en dammsugare utöver det vanliga. Enjoy!

Tillbehör: Motoriserad borste, kombinationstillbehörsverktyg, konformat verktyg, långt munstycke, liten mjuk dammborste, Slim Fluffy-borste

2 | Dyson V12 Slim Absolute - Kaftfull & Smidig

Skaftdammsugare bäst i test 2022

Dyson V12 Slim Absolute kommer med en mycket kraftfull och effektiv motor, god batteritid och är mycket smidig att använda.

Med en effekt på 545 W ligger denna skaftdammsugare i toppskiktet vad gäller effektivitet i segmentet. Brukstiden på 60 minuter i eco läget är likaså i topp-klass, och behövs mer kraft finns både auto och boost-läge att tillgå. 

Dysons speciella Direct Drive-munstycke med nylonborst går på djupet ner i mattor och springor medans de mjukare antistatiska kolfibertrådarna tar hand damm från hårdare ytor. Hair Screw munstycket fångar effektivt upp längre hårstrån samt djurhår med sin koniska borste för vidare transport till dammbehållaren. Vill man använda sig av handdammsugar-funktionen klickas dammsugarröret enkelt bort och munstycket fästs sedan direkt på motorenheten.

Modellen kommer med ett tvättbart Hepa-filter och har en synnerligen effektiv helsystemsfiltrering som tar upp hela 99,97% av partiklarna ner till 0,3 mikrometer. Som toppmodell finns en LCD-skärm på skaftet som markerar när det är dags för underhåll samt visar återstående batteritid. 

Det medföljer en praktisk väggmonterad dockstation som du laddar upp din Dyson med på till full kapacitet på 4 h. 2 års tillverkargaranti. 

Sammanfattning

Denna modell är för dig som vill ha en smidig och lätthanterad topp-produkt. Vill man gå ned i prisklass men fortsatt ha en maskin med high-end prestanda så kan man vända blicken till exempelvis nedanstående Roborock och Dyson V8 .

3 | Roborock Mace H7 - Alternativ till Dyson

Bästa skaftdammsugare 2022

Roborock är företaget som på allvar tagit upp konkurrensen med marknadsledande Dyson. Med sin Roborock Mace serie anser många att man också är ikapp och med prisfördel förbi sin mer namnkunnige rival.

Mace H7 är en mycket populär skaftdammsugare och på goda grunder med riktigt bra prestanda. Här finns en batteritid på upp till 90 minuter & en 480 W borstlös motor med en sugkraft på stadiga 160 AW. Denna 2-i-1 hybrid är dessutom är en av marknadens mest lättmanövrerade varianter som med sina behagliga 1,4 kilo i vikt gör Roborock Mace H7 till årets kanske mest spännande nykomling i produktkategorin.

Användning & Funktion

Mace H7 kommer med tre effektlägen, Eco, Standard samt Max. I eco-läget räcker batteriet ca 90 min, standard ca 45 min medans max-läget ger ca 10 minuters högeffektiv nivå. För kategorin är det riktigt bra prestanda. Med en effekt på 480 W ges en rejäl sug­kraft och modellen plussas ordentligt för just detta av sina användare – bra drag kort & gott.

Används maxnivån får man arbeta med en ljudnivå på 75db, vilket likväl gör modellen till en marknadens mer tystgående val. För att hålla utblåsluften fräsch finns ett effektivt fem­-stegs tvättbart filter med HEPA-funktion som eliminerar hela 99,97 % av partiklar – även i form av allergener, pollen och mögel ned till 0,3 mikron. Dammbehållaren rymmer här rimliga 0,5 liter.

Laddningstiden från 0-100 stannar på rimliga 240 minuter. Som 2i1 hybrid i den övre klassen finns här också en trevlig 1.3″ OLED-info-panel, här visas t.ex vald nivå, kvarstående batterikapacitet och om något behöver åtgärdas i form av full behållare med mera.

Smart

Mace H7 är på många sätt lite smartare än övriga modeller, här finns en fiffig funktion med en automatisk boost när borsten glider från golvet upp till en matta där ofta extra sugkraft behövs, smart & praktisk för att underlätta arbetet irl. En annan av användare uppskattad funktion är en dedikerad låsknapp som gör att du slipper hålla konstant tryck på ”kör-knappen” vilket tackas för.

Användare är i stor majoritet mycket nöjda med sina köp och här plussas framförallt för den höga sugkraften och modellens låga vikt vilket gör dammsugningen smidig. Ljudnivå, smarta funktioner samt att modellens filter & dammbehållare är lätta att rengöra nämns genomgående också på pluskontot.

Medföljer: Motoriserad miniborste, Fogmunstycke, Flexslang & Dammborste samt Vägghängd laddning & tillbehör-station.

3.1 | Roborock Mace H6 - Föregående Modell

Bästa Skaftdammsugare 2022

Roborock H6 är föregångaren med snäppet mindre effekt & sugkraft samt en minder 0.4 l dammbehållare. I övrigt är modellerna mycket lika. Med prisfördel är H6:an ett utmärkt alternativ. 

Medföljer: Motoriserad borste – Mattborste – Dammborste, Specialmunstycke anpassat för trånga utrymmen – Förlängningsrör – Laddningsställ

4 | Dyson V8 Absolute - Bra betyg

Bästa Skaftdammsugare 2022

Mångfaldig testvinnare

Dyson V8 Absolute är en skaftdammsugare av hög kvalitet med mängder av fina betyg av expert testare och konsumenter. Med nya Dyson-modeller i butikerna har v8:an också kommit ner i pris och är därmed en värdig utmanare till testvinnaren.

Låg vikt och sladdlös

Dammsugaren är en så kallad två-i-en-dammsugare. Dels en vanlig handdammsugare som med ett smart skaft gör att den även kan användas som en vanlig dammsugare. Vikten är låg, bara 2,6 kg, så den är väldigt enkel att dammsuga med.  Dammsugaren är påslös med en genomskinlig behållare. Du ser när det är dags att tömma behållaren på 0,54 liter, tryck bara på en knapp och töm den i papperskorgen.

Bra munstycken

V8 har två olika dammsugarmunstycken, ett till mattor och ett till golv. Det finns inställningar som “standard” och “max”. På standardinställningen är dammsugaren ganska tystgående, medan inställningen “power” låter lite mer. Dammsugar-huvudet för golv är väldigt mjukt, är gjort av ett speciellt material som gör dina golv inte repas om du t. ex har fina ekgolv. Bägge munstyckena är även tillräckligt låga för att komma in under soffor och andra låga möbler.

Ett av munstyckena som medföljer är till “Direct Drive Munstycke”, vilket gör det möjligt att få bort envis och nedtrampad smuts i djupa mattor. Mycket uppskattat av konsumenter! Om du använder ett av de mindre munstyckena så räcker batteriet i cirka 40 minuter. Använder du munstycket för mattor så håller batteriet cirka 25 minuter, om du endast har inställt på standardinställning.

Bra batteritid

Driften är mycket bra på denna skaftdammsugare, batteriet håller i ca 40 minuter. Under användning är det lätt att se hur mycket batteri som är kvar. När dammsugaren är igång lyser en till tre små lampor. När dammsugaren håller på att få slut batteri, börjar den sista lampan att blinka. 

Bra för allergiker

V8 har ett tvättbart HEPA-filter, vilket gör dammsugaren extra bra för allergiker. Ett HEPA-filter avlägsnar effektivt allergener och andra mikroskopiska partiklar, som finns i utblåsluften, t ex från tobaksrök och pollen. V8 har ett slutet system, vilket innebär att all luft som sugs in genom dammsugaren, måste ut genom HEPA-filtret.

Medföljande tillbehör

Golvmunstycke, Parkettmunstycke, Fogmunstycke, Turboborste. Möbelborste, Roterande munstycke.

Sammanfattning

Här gör du verkligen ett prisvärt val vid köp av denna skaftdammsugare. Lättanvänd, med många olika tillbehör, låg vikt och dessutom lämpad för allergiker gör den till ett utmärkt köp. 2 års tillverkargaranti

5 | Xiaomi Dreame V10 - Kraftfull & Prisvärd

Bästa Skaftdammsugare 2021

Xiaomi Dreame V10. Denna kombinerade skaft / handdammsugare från Xiaomi har en sugeffekt på stabila 140 W som ger hela 100.000 varv per minut, mer än nog för att klara av även lite mer avancerad städning.

Motorn som är av en borstlös variant har en effekt på 450 W och kan arbeta i standardläget i upp till 30 minuter vilket får anses vara bra för en skaftdammsugare. Batteriet laddas till full kapacitet på ca 3,5 timmar i den medföljande laddstationen.

Övriga funktioner

Dreame V10 är utrustad med ett 5-stegs Hepa-filtret som också är tvättbart och du tömmer enkelt upptagnings-behållaren med en knapptryckning. Modellen är av det smidigare slaget och väger endast 1,5 kg, vilket sparar på armar och rygg och onekligen gör arbetet bekvämare, vilket också påpekas av användare av modellen. Recensenter är generellt mycket nöjda med sin nya skaftdammsugare och modellen är en värdig utmanare till Dysons modeller i vårt test.

Dreame T20

Nya populära Dreame T20 som kommer med en lite längre batteritid på 70 min och en uppgraderad design. Anti Tangling-borste och intelligent sensor som styr sugkraften är andra bra funktioner på den nya T20.

6 | Electrolux PQ91 - Prisvärd

Electrolux Pure Q9 är en 2-i-1 kombination med hand & skaftdammsugare och bra betyg av sina användare. Med en drift-tid på 55 min samt en vikt på 2.75 kg kvalar modellen in i mellanklassen vad gäller både pris och prestanda. Toppklass gäller däremot betygen användare ger och modellen är en av de populärare valen i segmentet.

Tekniker & Specifikationer

Pure Q9 arbetar med Electrolux axial cyklonteknik för att separera damm samt en del irl-smarta lösningar där BrushRollClean-lösningen sticker ut – en med foten enkel knapptryckning och munstycket rensar automatiskt borstvalsen från hår och annat material som fastnat. Dammsugning och höga ljudnivåer går hand i hand och även om nivån här anges till 75 dB, vilket jämförelsevis är ett mellanklass resultat, upplever köpare att modellen känns tystgående. och när det kommer till hand-enheten alldeles särskilt. Här har Electrolux lagt manken till och reducerat ljudnivån med 50% – bra där.

I Vardagen

Som bra funktionell hjälp finns även en LED-belysning bestående av 7 punkter i munstycket som underlättar att hitta det vi vill åt under sängar och soffor med mera. Vi har sett det förr men funktionen är mycket bra att ha tillgång till. När vi kommer till driftstid är modellen bestyckad med ett Li-Ion batteri på 21,6 V & 2100 mAh. Kraften räcker för 50 minuters städning på lägsta effektläge, 23 minuter i normal-läge nedans högsta effektnivån ger 14 minuters användning. Inte toppklass, men klart godkänt för prisklassen. Dammbehållaren är på 3 dl och laddningstiden stannar på 210 minuter. En annan funktion vi uppskattar är att modellen också är av själv-stående typ vilket definitivt underlättar under praktiskt arbete.

Sammanfattning

Användare av produkten ger som sagt generellt bra omdömen och är nöjda med sina köp. Man tycker modellen är smidig att arbeta med och att motorn är kraftfull nog i de flesta momenten. Här ges dock – som ofta för segmentet – viss kritik av ett mindre antal användare när det gäller förmågan att fånga grus & kattsand. I övrigt anser man modellen vara jämförelsevis tystgående, att designen är både snygg och känns ergonomiskt bra med belysning och rimlig batteritid. För pengen man betalar anser man att det här ges bra prestanda & kvalité.

7 | Philips FC6168/01 - Batterikapacitet

Philips FC6168/01 är en bra skaftdammsugare som många konsumenter är nöjda med. En laddning av batteriet räcker till ca 40 minuters dammsugning vilket fungerar bra i en normalstor lägenhet. Du kan även ta av munstycket och dammsuga soffor m.m för hand. Filtret som sitter i behållaren är tvättbart.

Allergifritt hem

Med PowerCyclone-teknik, sugs luften in, därefter skickas luften till en cyklonisk kammare, där skiljs dammet åt från luften. Genom TriActive-turbomunstycket fångas allt damm, hår, även djurhår in via en motoriserad borste, vilket gör dammsugningen mycket effektiv. Philips FC6168/01 är därför mycket bra för dig som är pälsallergiker eller dammallergiker. Den ger dig ett mycket mer dammfritt hem än en del andra modeller.

Medföljande tillbehör: Fogmunstycke, Turboborste, Golvborste.

Sammafattning

Enligt experter som testat ett antal skaftdammsugare får denna mycket bra i test, och de tycker att den suger lika bra även när batteriet håller på att laddas ur. Dammsugaren är lättanvänd och experter uppskattar att den är väldigt effektiv på hårda golv, däremot är den inte lika bra på att dammsuga mattor. Ljudet upplevs även lite väl högt. Överlag är konsumenter även nöjda med denna modell som håller god kvalitet och har bra sugkraft.

8 | Electrolux EER7GREEN - Miljövänlig

Electrolux EER7GREEN är en 2-i-1-dammsugare som lämpar sig bra för lättare städning och du kan dammsuga i upp till 35 minuter .

Uppladdningstiden är på ca 4 timmar för att få batteriet fulladdat i den medföljande ladd-stationen och en lysdiod indikerar när det är dags att ladda batteriet igen. Här finns 2 nivåer av sugstyrka att välja på beroende på vad du behöver dammsuga. Electrolux som är ett företag som aktivt arbetar med miljöhänsyn har här producerat EUP7GREEN av 50 % återvunnen plast. Plus på det!

Enkel användning

Electrolux EER7GREEN är designad för att vara så enkel som möjligt att använda. Med sin ”parkeringsfunktion” är den självstående, praktiskt och bra. Att den är påslös är ett plus tycker vi, då ofta överfulla damm-påsar försämrar sugförmågan samt att påsarna har en förmåga att vara slut när man behöver dom som mest. Behållaren rymmer här 0,5 liter och töms enkelt i sopkorgen. Här finns även LED-belysning  på munstycket för att inte missa de smulor som försöker gömma sej i mörkret. Praktiskt!

Medföljande tillbehör:

Golvmunstycke, Möbelmunstycke, Roterande munstycke, Fogmunstycke, Turboborste, Möbelborste, Golvborste.

Sammanfattning

Electrolux EER7GREEN är ett bra köp som uppskattas av sina användare. Det som plussas mest för är modellens goda sugförmåga medans ljudnivån ges viss kritik.

9 | Bosch Athlet BBH52550

Bosch Athlet BBH52550 har fått bra omdömen av både experter och konsumenter. Modellen är lättmanövrerad och det enda minuset är att den inte kan användas som en enskild handdammsugare. 

Bra för allergiker

Du kan sätta i ett riktigt bra filter i Bosch Athlet BBH52550, som rengör utblåsluften från dammsugaren lika effektivt som de allergivänliga HEPA-filtret. Därför lämpar sig denna även utmärkt till allergiker, pga effektivt filter som tar bort små partiklar i luften. 

Bra batteritid

Batteriet räcker till ca 50 minuters dammsugning, vilket är mycket bra. Däremot är uppladdningstiden ganska lång. ca 6 timmar. Bosch Athlet BBH52550 är påslös, och med denna modell behöver du inte tömma behållaren lika ofta som på andra skaftdammsugare. Behållaren kan även diskas.

Sammanfattning

Batteri som räcker upp till ca 50 minuters dammsugning, att den har ett HEPA-filter vilket gör den anpassad för allergiker, att du inte behöver tömma den så ofta jämfört med andra modeller gör den till ett utmärkt val för dig som har ett större hem, där du behöver använda dammsugaren något längre tid.

Enda minus är att den inte är delbar, det finns inget separat munstycke du kan använda. Men annars är detta en mycket lättanvänd dammsugare som uppskattas av konsumenter.

10 | Philips PowerPro Duo FC6172 - Allergivänlig

Philips FC6172 – En skaftdammsugare av riktigt bra kvalitet som är extra allergivänlig med bra betyg av konsumenter.

Philips har utrustat denna modell med s.k PowerCyclone-teknik, vilket gör att dammpartiklar lättare samlas upp i handdammsugaren. Du kan även använda dammsugaren med skaftet som följer med. 

Bra batteritid

Dammsugaren är påslös, och du tömmer den lätt i soporna. Den genomskinliga behållaren är på 0,6 liter och töms med ett klick när den är full. Hur är det med batteritiden på denna modell? Om du kör den på max så håller batteriet i 19 minuter, och 65 minuter i standardläget. Dammsugaren ställer du enkelt bara på golvet utan något slags stöd.

Specialmunstycken

Ett speciellt munstycke kommer med denna modell, en mini-turboborste. Den är  utformad så att den effektivt tar bort päls, ludd eller annat som hamnat på kuddar eller i soffan. Det finns även ett TriActive Turbo munstycke som fångar upp ludd och damm samtidigt. Du kommer även åt under soffan med dessa munstycken.

Extra allergivänlig

Det följer med tre lager tvättbara filter som fångar upp 90% av de små och fina partiklarna, till och med mikroorganismer vilket gör till ett utmärkt val för allergiker.

Medföljande tillbehör: Fogmunstycke. Turboborste. Möbelborste.

Sammanfattning

Med denna modell från Philips får du god kvalitet, bra sugkraft, dessutom lämpar den sig extra bra för dig som är allergiker, då den har 3 filter för att få bort partiklar som annars kan irritera en allergiker. Att dessa är tvättbara är ett stort plus.

Köpguide

 Bästa skaftdammsugare 2022 – Det som skiljer en skaftdammsugare från en vanlig dammsugare är att att den är sladdlös, mer lätthanterlig, och tar mindre plats för förvaring. Den lämpar sig utmärkt för mindre lägenheter, men är även bra som komplement till den vanliga dammsugaren. Du kanske vill kunna dammsuga trappan i villan/etagelägenheten eller under soffan? Då är en skaftdammsugare ett bra val då den är sladdlös och mer lätthanterlig än en vanlig dammsugare.

Två i en dammsugare

Vissa modeller är två-i-en-dammsugare. Den är en vanlig dammsugare med skaft som du dammsuger som vanligt med, men på vissa modeller har möjlighet att användas som en handdammsugare. Denna del kan du använda till att dammsuga soffan eller i trappen till övervåning i ditt hus. Den kommer åt lättare och samlar upp dammpartiklar enkelt. Du kan även använda den till bilen för att lätt städa ur den.

Cyklonteknik

Många handdammsugare idag använder sig av PowerCyclone-teknik, vilket gör att dammpartiklar lättare samlas upp i handdammsugaren. Med denna teknik får du ett bättre resultat, handdammsugare suger effektivt upp damm och partiklar, mycket bättre än tidigare modeller.

Men vissa modeller ges ej möjlighet att användas som handdammsugare, så kolla upp innan du köper en skaftdammsugare, vilken modell du önskar. Om du känner att du inte har behov av att dammsuga soffan, så räcker kanske en vanlig modell som du ej kan ta isär, den kostar inte heller lika mycket.

Påslösa

Många skaftdammsugare är påslösa, dvs då behållaren fyllts med damm och skräp så tömmer du den bara i soporna. Behållarens kapacitet skiljer sig även åt, dvs hur mycket den kan fyllas med innan den behöver tömmas.

HEPA-filter

En del modeller har HEPA-filter, som är mycket effektiva då det gäller att fånga upp partiklar i luften, så som damm-kvalster eller pälskvalster. Vissa modeller har upp till 3 filter för mer effektivitet. Bra att kolla upp för dig som är allergiker, du får bort ca 90% av partiklarna, vilket brukar vara det som gäller för de flesta modellerna! Filtren i behållaren kan du därefter tvätta för hand då de blivit smutsiga. 

Batteritid

Batteritiden för att dammsuga på ett uppladdat batteri varierar mellan modellerna. Allt ifrån 25 minuter upp till 80 minuter beroende på modell. Även uppladdningstid för batteriet  varierar för de olika modellerna. Så vet du att du behöver längre tid för dammsugning, se till att välja rätt modell!

Specialmunstycken

Det brukar medfölja flera olika munstycken till din skaftdammsugare, anpassade för olika ändamål. Alla modeller har dock inte medföljande munstycken, så kolla upp detta inför ditt köp om du söker något speciellt munstycke.

Vissa modeller har ett speciellt munstycke med en miniturbo borste som lätt tar bort päls, ludd eller annat som hamnat på kuddar eller i soffan. Det finns även ett TriActive Turbo munstycke som fångar upp ludd och damm samtidigt. Du kommer även åt under soffan med dessa munstycken.

Avslutande tips och råd

  • Om du har större hem som ska städas, välj en dammsugare med lång batteritid.
  • En dammbehållare med hög kapacitet gör att du slipper tömma ofta.
  • Välj en skaftdammsugare med låg vikt för bättre komfort.
  • Om du är allergisk, välj en skaftdammsugare med HEPA filter.
  • Vill du kunna dammsuga under soffan, se till att den modell du väljer kan det.

Lycka till med ditt val av skaftdammsugare!

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 4.7 / 5. Röster: 13

Relaterade artiklar