Skaftdammsugare bäst i test

Senast uppdaterad: 2020-10-11

Test av Skaftdammsugare / Handdammsugare – Att välja en skaftdammsugare / Handdammsugare är ett bra alternativ till den vanliga dammsugaren. Den lämpar sig även bra för små lägenheter. Dessutom tar den liten plats för förvaring.

Vill du lätt kunna dammsuga av köket eller din trappa i din villa/etagelägenhet? Då är en skaftdammsugare ett utmärkt val. Den är lättare än en vanlig dammsugare. Dessutom är den sladdlös.

Vi har utgått ifrån expertomdömen samt konsumentomdömen, och valt ut några av de skaftdammsugare som fått bra betyg i tester. Vi har utgått ifrån kapacitet, batteritid samt funktion. Vilka skaftdammsugare lämpar sig bäst för att till exempel komma åt dammet under soffor etc. Priset kan variera beroende på funktioner, tillverkare och kvalitet. Nedan följer några av de bästa modellerna man kan köpa!

BÄST I TEST

Skaftdammsugare bäst i test 2020 Dyson V11 Torque Drive Extra

Dyson V11 Absolute

4.5/5

👍  60 min batteritid
👍 Bra tillbehör

Effekt: 610 W
Sugeffekt: 220 W
Batteritid (drift): 60 min
Volym: 0.76 liter
Ljudnivå: 82 dB
Produktvikt: 3.09 kg

PRISVÄRDE

Bästa Skaftdammsugare 2020 Dyson V8 Absolute Skaftdammsugare

Dyson V8 Absolute

4.4/5

👍  Pris
👍 Lättmanövrerad 2.61 kg

Effekt: 425 W
Sugeffekt: 115 W
Batteritid (drift): 40 min
Volym: 0,54 liter
Ljudnivå: 82 dB
Produktvikt: 2.61 kg

KRAFTFULL

Skaftdammsugare bäst i test 2020

Xiaomi Dreame V10

3.5/5

👍 Sugeffekt
👍 Bekväm vikt 1,5 Kg

Sugeffekt: 140W
Batteritid (drift): Eco 60 min
Volym: 0,5 liter
Ljudnivå: 85 dB
Produktvikt: 1.5 kg

BATTERITID

Bosch BBH52550 Skaftdammsugare

Bosch BBH52550

3.5/5

👍 Bra batteritid
👍 Bra luftfiltrering

Batteritid (drift): 50 min
Volym: 0,9 liter
Produktvikt: 3,7 kg

Köptips | Se hela guiden

Innehåll

1 | Dyson V11 Absolute Extra - Bäst i test & Allergivänlig

Skaftdammsugare bäst i test
Skaftdammsugare bäst i test 2020 Dyson V11 Torque Drive Extra

Bäst i test

Med toppmodellen Dyson V11 Absolute Extra kommer en nyutvecklad motor på 185 WA som ytterligare ökar prestandan för Dysons omåttligt populära skaftdamsugare i Absolute serien. Brukstiden är numer upp till toppklassade 60 minuter i eco läget, behövs mer kraft finns både auto och boost-läge att tillgå. För att ladda följer en praktiskt väggmonterad dockstation med, och att ladda från tom till full kapacitet tar ca 4,5 h.

Dysons speciella High Torque-munstycke med nylonborst går på djupet ner i mattor och springor medans de mjukare antistatiska kolfibertrådarna tar hand damm från hårdare ytor.

Modellen kommer med ett tvättbart Hepa-filter och har en synnerligen effektiv helsystemsfiltrering som tar upp hela 99,97% av partiklarna ner till 0,3 mikrometer. Som toppmodell finns en LCD-skärm på skaftet som markerar när det är dags för underhåll samt visar återstående batteritid. Vill man använda sig av handdammsugar-funktionen klickas dammsugarröret enkelt bort och munstycket fästs sedan direkt på motorenheten.

Medföljande tillbehör

Med V11:an följer en hel del bra tillbehör i form av: Soft Roller-munstycke, Kombinationsmunstycke, Fogmunstycke, Motordrivet minimunstycke, Mjuk dammborste och en borste mot ingrodd smuts. 2 års tillverkargaranti.

Sammanfattning

Experter och modellens användare är överrens om att Dyson V11 är en alldeles utmärkt skaft / handdammsugare med bra sugförmåga, bra batteritid och funktionella tillbehör. Ett relativt högt inköpspris är egentligen det enda som talar emot Dysons testvinnare.

2 | Dyson V8 Absolute - Bästa prisvärde

Bästa Skaftdammsugare 2020 Dyson V8 Absolute Skaftdammsugare

Mångfaldig testvinnare

Dyson V8 Absolute är en skaftdammsugare av hög kvalitet med mängder av fina betyg av expert testare och konsumenter. Med nya Dyson-modeller i butikerna har v8:an också kommit ner i pris och är därmed en värdig utmanare till testvinnaren.

Låg vikt och sladdlös

Dammsugaren är en så kallad två-i-en-dammsugare. Dels en vanlig handdammsugare som med ett smart skaft gör att den även kan användas som en vanlig dammsugare. Vikten är låg, bara 2,6 kg, så den är väldigt enkel att dammsuga med.  Dammsugaren är påslös med en genomskinlig behållare. Du ser när det är dags att tömma behållaren på 0,54 liter, tryck bara på en knapp och töm den i papperskorgen.

Bra dammsugarmunstycken

V8 har två olika dammsugarmunstycken, ett till mattor och ett till golv. Det finns inställningar som “standard” och “max”. På standardinställningen är dammsugaren ganska tystgående, medan inställningen “power” låter lite mer. Dammsugar huvudet för golv är väldigt mjukt, är gjort av ett speciellt material som gör dina golv inte repas om du t. ex har fina ekgolv. Båda dammsugar munstyckena är även tillräckligt låga för att komma in under soffor och andra låga möbler.

Ett av munstyckena som medföljer är till “Direct Drive Munstycke”, vilket gör det möjligt att få bort envis och nedtrampad smuts i djupa mattor. Mycket uppskattat av konsumenter! Om du använder ett av de mindre munstyckena så räcker batteriet i cirka 40 minuter. Använder du dammsugar munstycket för mattor så håller batteriet cirka 25 minuter, om du endast har inställt på standardinställning.

Bra batteritid

Driften är mycket bra på denna skaftdammsugare, batteriet håller i ca 40 minuter. Under användning är det lätt att se hur mycket batteri som är kvar. När dammsugaren är igång lyser en till tre små lampor. När dammsugaren håller på att få slut batteri, börjar den sista lampan att blinka. 

Bra för allergiker

V8 har ett tvättbart HEPA-filter, vilket gör dammsugaren extra bra för allergiker. Ett HEPA-filter avlägsnar effektivt allergener och andra mikroskopiska partiklar, som finns i utblåsluften, t ex från tobaksrök och pollen. V8 har ett slutet system, vilket innebär att all luft som sugs in genom dammsugaren, måste ut genom HEPA-filtret.

Medföljande tillbehör
Golvmunstycke, Parkettmunstycke, Fogmunstycke, Turboborste, Möbelborste, Roterande munstycke. 2 års tillverkargaranti.
 

Sammanfattning

Här gör du verkligen ett prisvärt val vid köp av denna skaftdammsugare. Lättanvänd, med många olika tillbehör, låg vikt och dessutom lämpad för allergiker gör den till ett utmärkt köp.

3 | Xiaomi Dreame V10 - Kraftfull

Skaftdammsugare bäst i test 2020

Xiaomi Dreame V10. Denna kombinerade skaft / handdammsugare från Xiaomi har en sugeffekt på stabila 140 W som ger hela 100.000 varv per minut, mer än nog för att klara av även lite mer avancerad städning. Motorn som är av en borstlös variant har en effekt på 450 W och kan arbeta i standardläget i upp till 30 minuter vilket får anses vara bra för en skaftdammsugare. Batteriet laddas till full kapacitet på ca 3,5 timmar i den medföljande laddstationen.

Dreame V10 är utrustad med ett 5-stegs Hepa-filtret som också är tvättbart och du tömmer enkelt upptagnings-behållaren med en knapptryckning. Modellen är av det smidigare slaget och väger endast 1,5 kg, vilket sparar på armar och rygg och onekligen gör arbetet bekvämare, vilket också påpekas av användare av modellen. Recensenter är generellt mycket nöjda med sin nya skaftdammsugare.

Medföljande tillbehör

Tillbehör: Förlängningsstav, borstrulle, platt 2-i-1-munstycke, rengöringsborste för kvalster, 2-i-1-pulverborste.

4 | Bosch Athlet BBH52550 - Kraftfull

Bosch BBH52550 Skaftdammsugare

Bosch Athlet BBH52550 har fått bra omdömen av både experter och konsumenter. Konsumenter är väldigt nöjda med denna modell. Den är lättmanövrerad och det enda minuset är att du inte kan använda denna modell som en enskild handdammsugare. Däremot har denna modell bättre sugförmåga än de skaftdammsugare på marknaden med möjlighet till avtagbar handdammsugare. 

Bra för allergiker

Du kan sätta i ett riktigt bra filter i Bosch Athlet BBH52550, som rengör utblåsluften från dammsugaren lika effektivt som de allergivänliga HEPA-filtret. Därför lämpar sig denna även utmärkt till allergiker, pga effektivt filter som tar bort små partiklar i luften. 

Bra batteritid

Batteriet räcker till ca 50 minuters dammsugning, vilket är mycket bra. Däremot är uppladdningstiden ganska lång. ca 6 timmar. Bosch Athlet BBH52550 är påslös, och med denna modell behöver du inte tömma behållaren lika ofta som på andra skaftdammsugare. Behållaren kan även diskas.

Sammanfattning

Batteri som räcker upp till ca 50 minuters dammsugning, att den har ett HEPA-filter vilket gör den anpassad för allergiker, att du inte behöver tömma den så ofta jämfört med andra modeller gör den till ett utmärkt val för dig som har ett större hem, där du behöver använda dammsugaren något längre tid. Enda minus är att den inte är delbar, det finns inget separat munstycke du kan använda. Men annars är detta en mycket lättanvänd dammsugare som uppskattas av konsumenter och expert testare.

5| Electrolux EUP8GREEN

Electrolux EUP8GREEN Skaftdammsugare

Bra batteritid med flertal program

Electrolux EUP8GREEN lämpar sig bra för lättare städning. Dammsugaren är sladdlös och batteridriven, du kan dammsuga i upp till hela 80 minuter . Uppladdningstiden är på ca 5 timmar för att få batteriet fulladdat. Det finns 3 olika valmöjligheter av program, 3 nivåer av sugstyrka beroende på var du ska dammsuga. 

Enkel användning

Electrolux EUP8GREEN är designad för att vara så enkel som möjligt att använda. Att den är påslös är ett plus, då ofta överfulla dammpåsar försämrar sugförmågan. Behållaren rymmer 0,8 liter damm, så den är ganska stor, och behållaren töms direkt i sopkorgen. 

Ej lämpad för låga utrymmen

Ett minus för denna modell är att den inte fungerar så bra att komma åt att dammsuga under exempelvis låg modell av soffa. Däremot finns belysning längst fram på dammsugarmunstycket, vilket gör det lätt att se smuts och skräp precis framför dammsugaren.

Medföljande tillbehör.
Golvmunstycke, Turboborste, Golvborste, Roterande munstycke.
 

Sammanfattning

Electrolux EUP8GREEN är ett bra köp. Att den har 3 olika valmöjligheter av program, 3 nivår av sugstyrka är uppskattat, då kan du även spara på batterikapaciteten. 

6 | Philips FC6168/01 - Bra batterikapacitet

Philips PowerPro Duo FC6168

Bra avtagbart munstycke

Philips FC6168/01 är en bra skaftdammsugare som många konsumenter är nöjda med. Den är både sladdlös och påslös, damm och skräp samlas i en behållare som du sedan tömmer. En laddning av batteriet räcker till ca 40 minuters dammsugning, vilket är bra och fungerar bra i en normalstor lägenhet. Du kan även ta av munstycket och dammsuga soffor m.m för hand. Filtret som sitter i behållaren är tvättbart.

Allergifritt hem

Med PowerCyclone-teknik, sugs luften in, därefter skickas luften till en cyklonisk kammare, där skiljs dammet åt från luften. Genom TriActive-turbomunstycket fångas allt damm, hår, även djurhår in via en motoriserad borste, vilket gör dammsugningen mycket effektiv. Philips FC6168/01 är därför mycket bra för dig som är pälsallergiker eller dammallergiker. Den ger dig ett mycket mer dammfritt hem än en del andra modeller.

Medföljande tillbehör
Fogmunstycke, Turboborste, Golvborste.
 

Sammafattning

Enligt experter som testat ett antal skaftdammsugare får denna mycket bra i test, och de tycker att den suger lika bra även när batteriet håller på att laddas ur. Dammsugaren är lättanvänd och experter uppskattar att den är väldigt effektiv på hårda golv, däremot är den inte lika bra på att dammsuga mattor. Ljudet upplevs även lite väl högt. Överlag är konsumenter även nöjda med denna modell som håller god kvalitet och har bra sugkraft.

7 | Philips PowerPro Duo FC6172 - Extra allergivänlig!

Skaftdammsugare Philips FC6172

Extra allergivänlig

Philips FC6172 – En skaftdammsugare av riktigt bra kvalitet som är extra allergivänlig med bra betyg av konsumenter. 

Philips har utrustat denna modell med s.k PowerCyclone-teknik, vilket gör att dammpartiklar lättare samlas upp i handdammsugaren. Du kan även använda dammsugaren med skaftet som följer med. 

Bra batteritid

Dammsugaren är påslös, och du tömmer den lätt i soporna. Den genomskinliga behållaren är på 0,6 liter och töms med ett klick när den är full. Hur är det med batteritiden på denna modell? Om du kör den på max så håller batteriet i 19 minuter, och 65 minuter i standardläget. Dammsugaren ställer du enkelt bara på golvet utan något slags stöd.

Specialmunstycken

Ett speciellt munstycke kommer med denna modell, en mini-turboborste. Den är  utformad så att den effektivt tar bort päls, ludd eller annat som hamnat på kuddar eller i soffan. Det finns även ett TriActive Turbo munstycke som fångar upp ludd och damm samtidigt. Du kommer även åt under soffan med dessa munstycken.

Extra allergivänlig

Det följer med tre lager tvättbara filter som fångar upp 90% av de små och fina partiklarna, till och med mikroorganismer vilket gör till ett utmärkt val för allergiker.

Medföljande tillbehör
Fogmunstycke, Turboborste, Möbelborste.

Sammanfattning

Med denna modell från Philips får du god kvalitet, bra sugkraft, dessutom lämpar den sig extra bra för dig som är allergiker, då den har 3 filter för att få bort partiklar som annars kan irritera en allergiker. Att dessa är tvättbara är ett stort plus.

KÖPGUIDE

Det som skiljer en skaftdammsugare från en vanlig dammsugare är att att den är sladdlös, mer lätthanterlig, och tar mindre plats för förvaring. Den lämpar sig utmärkt för mindre lägenheter, men är även bra som komplement till den vanliga dammsugaren. Du kanske vill kunna dammsuga trappan i villan/etagelägenheten eller under soffan? Då är en skaftdammsugare ett bra val då den är sladdlös och mer lätthanterlig än en vanlig dammsugare.

Två i en dammsugare

Vissa modeller är två-i-en-dammsugare. Den är en vanlig dammsugare med skaft som du dammsuger som vanligt med, men på vissa modeller har möjlighet att användas som en handdammsugare. Denna del kan du använda till att dammsuga soffan eller i trappen till övervåning i ditt hus. Den kommer åt lättare och samlar upp dammpartiklar enkelt. Du kan även använda den till bilen för att lätt städa ur den.

Cyklonteknik

Många handdammsugare idag använder sig av PowerCyclone-teknik, vilket gör att dammpartiklar lättare samlas upp i handdammsugaren. Med denna teknik får du ett bättre resultat, handdammsugare suger effektivt upp damm och partiklar, mycket bättre än tidigare modeller.

Men vissa modeller ges ej möjlighet att användas som handdammsugare, så kolla upp innan du köper en skaftdammsugare, vilken modell du önskar. Om du känner att du inte har behov av att dammsuga soffan, så räcker kanske en vanlig modell som du ej kan ta isär, den kostar inte heller lika mycket.

Påslösa

Många skaftdammsugare är påslösa, dvs då behållaren fyllts med damm och skräp så tömmer du den bara i soporna. Behållarens kapacitet skiljer sig även åt, dvs hur mycket den kan fyllas med innan den behöver tömmas.

HEPA-filter

En del modeller har HEPA-filter, som är mycket effektiva då det gäller att fånga upp partiklar i luften, så som dammkvalster eller pälskvalster. Vissa modeller har upp till 3 filter för mer effektivitet. Bra att kolla upp för dig som är allergiker, du får bort ca 90% av partiklarna, vilket brukar vara det som gäller för de flesta modellerna! Filtrena i behållaren kan du därefter tvätta för hand då de blivit smutsiga. 

Batteritid

Batteritiden för att dammsuga på ett uppladdat batteri varierar mellan modellerna. Allt ifrån 25 minuter upp till 80 minuter beroende på modell. Även uppladdningstid för batteriet  varierar för de olika modellerna. Så vet du att du behöver längre tid för dammsugning, se till att välja rätt modell!

Specialmunstycken

Det brukar medfölja flera olika munstycken till din skaftdammsugare, anpassade för olika ändamål. Alla modeller har dock inte medföljande munstycken, så kolla upp detta inför ditt köp om du söker något speciellt munstycke.

Vissa modeller har ett speciellt munstycke med en miniturbo borste som lätt tar bort päls, ludd eller annat som hamnat på kuddar eller i soffan. Det finns även ett TriActive Turbo munstycke som fångar upp ludd och damm samtidigt. Du kommer även åt under soffan med dessa munstycken.

Avslutande tips och råd

  • Om du har större hem som ska städas, välj en dammsugare med lång batteritid.
  • En dammbehållare med hög kapacitet gör att du slipper tömma ofta.
  • Välj en skaftdammsugare med låg vikt för bättre komfort.
  • Om du är allergisk, välj en skaftdammsugare med HEPA filter.
  • Vill du kunna dammsuga under soffan, se till att den modell du väljer kan det.

EXPERTTESTER

Dyson V11 Absolute Extra
– M3 rekomenderar – m3.idg.se
– 4,9 / 5 – dyson.se
– 5 / 5 – techradar.com
– 5 / 5 – expertreviews.co.uk
– 4,7 / 5 – amazon.com

Dyson V8 Absolute
– 5 av 5 stjärnor hos T3.com
– 5 av 5 stjärnor hos Trustedreviews.com
– 5 av 5 stjärnor hos The Guardian

Bosch Athlet BBH52550
– Testvinnare hos TU.no – Norges Tekniska Veckoblad
– 4.7 stjärnor utav 5 möjliga baserad på 26 recensioner hos WhiteAway

Philips FC6168/01
– Bra betyg hos Independent.co.uk

Vi gör vårt bästa för att testet ska vara hjälpsamt för dig

Lämna gärna ditt betyg 🙂

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 3

RELATERADE ARTIKLAR