Roddmaskin bäst i test

Roddmaskin bäst i test

Bäst i test

Bästa roddmaskin 2022

Concept2 Model D

5/5

Prisvärd

Roddmaskin Bäst i test 2022

Master Fitness R6030

4.5/5

Budget

Roddmaskin bäst i test budget

Titan Rower R10

4.2/5

Vilken roddmaskin är bäst i test 2022?

 Concept2 Model D får förstaplatsen i vårt test av roddmaskiner – en ergonomisk roddmaskin med bra funktioner till ett bra pris.

Nedan kan du läsa mer om alla vinnare i testet och få tips inför ditt köp.

Roddmaskinerna har utvärderats på:

Uppdaterad 22 november, 2022

Av Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

Produktöversikt

1 | Concept2 Model D with PM5 - Bästa Roddmaskin 2022

Roddmaskin bäst i test 2022 – Model D från Concept2 är en ergonomisk och tystgående roddmaskin med distansmätare, hastighetsmätare och bluetooth-koppling. Med byggkvaliteten och dess funktioner i åtanke så blir Concept2 bäst i vårt test av roddmaskiner.

Med Concept2 Model D har du tillgång till smidig och effektiv träning oavsett väderförhållande eller trafiksituation. Perfekt för dig som vill träna regelbundet! Med hög kvalité till ett rimligt pris blir Concept2 Model D with PM5 bäst-i-test här på Produkttestarna!

Tystgående

För träning under sena kvällar kan det kännas skönt med en tystgående maskin som inte stör vare sig grannarna eller familjemedlemmarna. Tack vare en smidig och optimerad konstruktion hålles ljudnivån rimlig även vid högre intensitet med Model D. Du kan alltså träna precis när det passar dej bäst.

Ergonomi i fokus

Ergonomin hos din roddmaskin är förstås viktig. Det är något som Concept2 tagit fasta på väl, varför just ergonomin utgjort ett explicit fokus för denna produkt. Med ett nytt vinklat handtag blir greppet mycket bättre, vilket innebär bättre hållning för dig medan du ror. På så vis slipper du ergonomiskt relaterade problem som vissa andra roddmaskiner på marknaden kan ge dig vid längre pass!

Smart funktionalitet

Ror du flera gånger om veckan kan träningen snabbt bli tråkig. Med smart funktionalitet kan du variera träningen ytterligare och se till att du inte blir uttråkad vid längre pass! Exempelvis är roddmaskinen Bluetooth kompatibel för pulsbälten samt kommer med en display med information om status under passet. Via displayen kan du dessutom tävla mot en virtuell motståndare som gör träningen riktigt rolig.

Sammanfattning

Du som vill ha en roddmaskin av yppersta klass kan inte gå fel med Concept2 Model D with PM5. Här får du en tystgående roddmaskin från en branschledande tillverkare med hög kvalité, ergonomi i toppklass och smarta funktioner med varierad träning – en helhet som andra inte riktigt når upp till.

Produktöversikt

2 | Master Fitness R6030 - Bra Premiumval

Detta kan vara roddmaskinen för dig som är ute efter en prisvärd premium produkt. Master Fitness R6030 träffar en bra balans mellan pris och prestanda med en hel del funktioner som annars är svåra att hitta i denna prisklass. Här finns bland annat både luftmotstånd och magnetiskt motstånd samt möjlighet till avancerad intervallträning.

Med Master Fitness R6030 ges dessutom god ergonomisk design samt IR-funktionalitet och en dedikerad pulsmottaggare. Prisvärd High-End.

Luft- och magnetbromsad

För dig som behöver träna riktigt hårt behövs ordentlig bromsning som tål lite stryk. Master Fitness R6030 är både luft- och magnetbromsad vilket innebär kraftig bromsning som verkligen får det att brinna i musklerna. Det gör även intervallträning mycket enklare, eftersom du snabbt och enkelt kan justera motståndet under användning av maskinen. Detta är något som du inte ofta ser i denna prisklass!

God ergonomisk design

Ergonomi har utgjort ett riktigt fokus vid design av denna roddmaskin. Roddmaskinen passar väl till både kortare och längre användare och såväl vuxna som tonåringar. Apparaten har ett kortare avstånd mellan fotstöden och en högre sits, vilket ger en mer naturlig roddhållning medan du använder den. Detta efterliknar vanlig rodd på ett mycket bättre sätt och ger dig möjlighet till en mer naturlig träning. Flexibla hälstöd ser till att du får full kontroll över din rörelse under hela träningspasset. När du väl är klar kan du dessutom vika ihop roddmaskinen och ställa undan den!

IR och inbyggd pulsmottagare

Med IR-funktionalitet kan du lätt styra TV:n direkt via roddmaskinen. Detta är en mindre funktion som ändå blir otroligt användbar för dig som vill ha roddmaskinen monterad framför en TV medan du tränar. Dessutom ingår en inbyggd pulsmottagare med en frekvens på 5 kHz. Pulsbältet köper du separat, men mottagaren gör det möjligt för dig att använda trådlös pulsmätning – mycket bekvämare än traditionella pulsmätare!

Sammanfattning

Master Fitness R6030 är ett prisvärt alternativ i den högra klassen av roddmaskiner. Bland annat får du här luft- och magnetbroms, god ergonomisk design och en inbyggd pulsmottagare. Som kuriosa finns även möjligheten att styra din TV direkt via roddmaskinen!

3 | Titan Life Rower R22 - Roddmaskin Mellanpris

Titan Life Rower 22 är alternativet i den bättre mellanklassen som ger dig bra träning till ett lägre pris. Till skillnad från nedanstående budgetval kompromissar du inte speciellt mycket med de dyrare produkterna i testet.

Avancerad träningsdator

På den inbyggda tränings-datorn håller du smidigt koll på all information kring din rodd. Det inkluderar bland annat antalet repetitioner, tid per halvkilometer, träningstid totalt, distans och antal kalorier brända.

Roddmaskinen är även kompatibel med externa pulsbälten där du kan få relevant information och optimera din träning utifrån just dina preferenser.

Bra komfort

Komfort är förstås en avgörande egenskap hos en roddmaskin. Titan Life Rower R22 kommer utrustad med en 110 cm lång glidskena där sätet är tillverkat av ett mjukare PU-material som är behaglig att sitta på även under längre träningspass om man önskar.

Fotplattan kommer med de klassiska justerbara banden för att hålla fötterna stadigt på plats. Utöver komforten är materialet med skena av aluminium riktigt slitstarkt vilket ger att du slipper oroa dig över slitage vid lite tuffare träning.

Kompakt format

För de flesta av oss är det viktigt att kunna flytta på roddmaskinen vid behov. Här får du ett kompakt format och en lite lättare roddmaskin med praktiska transporthjul som gör det enkelt att flytta undan  när du väl är klar med träningen.

Sammanfattning

För dig som inte vill gå all in, men ändå få  kvalité på roddmaskinen är Titan Life Rower R62 ett utomordentligt alternativ som verkligen levererar i sin prisklass.

Här får du en ergonomiskt säker vattenbaserad träning där du vid varje drag själv bestämmer den kraft som är lämplig.  Ett lite lättare tryck för långpassen eller en kortare högintensiv frekvens med högt tryck som snabbt får det att svida efter behag i muskulaturen.

En kapabel och välanpassad träningsdator för att mer seriöst kunna följa upp resultatet avvåra ansträngningar finns också på plats här.

Titan´s populära R22:a blir vårt toppval i klassen som med ett betydligt snällare pris bara är snäppet efter proffsens krav på premium produkterna.

4 | Gymstick FTR 40 - Ihopfällbar

Du som vill åt det grundläggande i en bra roddmaskin – att träna effektivt – men inte har plats nog i hemmet för en standard maskin kan ta en titt på Gymstick FTR 40.

Med ett för segmentet rimligt pris får du här en komplett roddmaskin som hjälper dig bränna kalorier när så önskas. Här får du justerbart magnetiskt motstånd, en infopanel och framförallt en praktisk hopfällbar design.

Magnetiskt motstånd

Med enklare varianter kan det ibland vara svårt att få motståndet precis rätt, men med Gymstick FTR 40 blir det inga problem. Denna roddmaskin med magnetiskt motstånd i 8 steg gör det lätt för dig att justera ansträngningen efter eget tycke för optimal träning på dina egna villkor.

Motståndets flera nivåer ger att du kan bygga upp din kondition efter hand och träna hårdare över tid.

Infopanel

Trots det billigare priset kommer roddmaskinen likväl med en infoskärm där du förutom träningstid även kan höja din motivation av att se hur kalorierna snabbt förbrukas under ditt träningspass.

Sammanfattning

Gymstick´s stora fördel förutom att kunna erbjuda bra träning i hemmet för en mindre peng är naturligtvis roddmaskinens design med möjligheten att fälla ihop maskinen på ett bra sätt då långt ifrån alla kan hålla sej med lyxen att ha ett separat rum för träning.

En komplett och prisvärd roddmaskin att plocka fram för effektiv träning i hemmet kort o gott. 

5 | Titan Life Rower R10 - Bästa Roddmaskin Budget

Titan Fitness Life Rower R10 är förvisso en enklare roddmaskin men fyller sin funktion likväl på ett bra sätt och är ett populärt val i budget-segmentet.

Justerbart motstånd

R10:an från Titan är en praktiskt hopvikbar roddmaskin vars motstånd kan justers via tre elastiska band i 3 nivåer. Vardera band ger här ett motstånd på 5 Kg. Förutom träning med den normala rodd-funktionen kan denna mångsidiga maskin även specifikt träna rygg, armar, över och underkropp. Som hjälp att komma igång följer en bra tränings-DVD som ger tips om hur de olika övningarna utförs på bästa sätt.

Hopfällbar design

För dig med ont om utrymme passar Titans roddmaskin alldeles utmärkt då produkten är utvecklad i en hopfällbar design. Du kan därför smidigt och enkelt vika ihop maskinen när du är klar med ditt träningspass, och förvara den där det passar bäst.

Sammanfattning

Titan:s instegsmodell saknar förvisso t.ex en träningsdator, men klarar man sej utan en sådan är denna roddmaskin ett prisvärt köp som vid ansträngning bättrar på konditionen och bränner kalorier i samma takt som de mer påkostade roddmaskinerna. Modellen är populär och vi tycker Titan Life:s r10:a är bästa köp i insteg/budget klassen.

Per träningsminut finns det nästan inget som är mer effektivt och svettigt än en roddmaskin. Med en ordentlig roddmaskin bränner du omkring tio kalorier per minut i snitt – mer än både joggning och cykling!

Att kunna träna på våra egna villkor är toppen för hälsan eftersom du snabbt kan komma igång med ett träningspass medan du ser på film eller har en stund över. Du slipper dessutom dyra gymavgifter då ett årskort ofta blir lika dyrt som en dedikerat träningsmaskin av bra kvalité.

Om du är på jakt efter en roddmaskin för första gången har vi här sammanställt tips och ideér kring de vanligaste funderingarna.

Rodd är en helkroppsövning som aktiverar flera muskler i din kropp. Det är en form av kondition som tränar upp både uthållighet och styrka. Olika steg i rodden påverkar olika muskler, och nästan allt i din kropp används i någon mån, men allra mest aktiveras muskler i ryggen, exempelvis latissimus dorsi, samt axlar och armar. Det gäller dock att du håller en god hållning genom rörelsen, annars leder det snabbt till ryggvärk!

Rodd på roddmaskin behöver inte vara särskilt komplicerat. Placera fötterna på fotstöden och greppa tag i handtaget med båda händer. Skjut ifrån med benmusklerna och luta dig tillbaka med ryggen. Målet är att sträcka på benen tills dess att de är raka och dra handtaget ända in till bröstet. Om du någonsin rott på en roddbåt vet du precis hur man gör!

Roddmaskin aktiverar som ovan nämnt muskler i hela kroppen, och det inkluderar magen. Fokuset ligger dock mer på rygg- och benmuskler snarare än magen, men om du vill tona magen och bränna fett blir det inte mycket bättre än rodd!

Det bästa alternativet beror förstås en hel del på vad du själv föredrar. Det är dock värt att nämna att löpning är mycket svårare för knäna än rodd. För dig med knä- eller ryggproblem rekommenderas alltså en roddmaskin istället. Rodd innebär dessutom fler kalorier brända per minut jämfört med löpning.

Roddmaskiner är dessutom enklare att förvara när du inte använder dem. Många har hopfällbara designer som gör det smidigt att flytta runt dem i hemmet. Perfekt för dig som har ont om utrymme!

Slutsatsen blir att roddmaskinen passar bättre för de flesta, men för dig som helt enkelt föredrar att löpa blir förstås ett löpband mycket bättre! Så välj den produkt som du kommer använda dig av som mest –  regelbundenhet bränner mer kalorier och förbättrar hälsan bättre än den ”bästa” lösningen kan göra.

Senast framtagna tester

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 4.3 / 5. Antal betyg: 6

Relaterade tester