Roddmaskin bäst i test 2023

Vi har granskat marknadens 6 populäraste roddmaskiner på ergonomi, byggkvalitet, hastighetsinställningar, funktioner och pris. Baserat på det blir Concept2 Model D bäst i test. Se mer info om alla roddmaskiner nedan.

Bäst i test

Concept2 Model D

Concept2 Model D

Ergonomi & funktion

Premium

Roddmaskin Master Fitness R6030

Master Fitness R6030

Luft- & magnetmotstånd

Budget

Roddmaskin Trekkrunner R-7103

Trekkrunner R-7103

Tio motståndsnivåer

Produkterna har utvärderats på:

Byggkvalitet

Funktioner

Hastigheter

Prisvärde

Testets betyg:
()
Sara Engberg skribent

Av Sara Engberg

  • Ljudnivå: När du tränar hemma är ljudet en viktig faktor att ha i åtanke. En klumpig och skrällig roddmaskin innebär en störning för grannarna, familjemedlemmarna och även dig själv. Välj därför en tystgående roddmaskin.
  • Ergonomi: Du som vill slippa ryggvärk efter längre träningspass behöver en produkt med ergonomi i fokus. God ergonomi är riktigt viktigt, men innebär vanligtvis ett något högre pris.
  • Smart funktionalitet: Vissa roddmaskiner har tillgång till spel och annat som kan göra träningspasset mycket roligare.
  • Hopfällbar roddmaskin: Vill du spara på utrymme i hemmet behöver du en roddmaskin som är kompakt och lätt att fälla ihop. Flera av alternativen på vår lista går att fälla ihop och förvara utom synhåll efter användning.
Bäst i test 2023
Roddmaskin bäst i test Concept2 Model D

Concept2 Model D Roddmaskin

Ergonomisk

Funktionsrik

Display

Bluetooth

Glidande sittdyna

Hopfällbar

Distansmätare, Hastighetsmätare

Max användarvikt: 227 kg

Vikt: 26 kg

Bäst i test

Model D från Concept2 är en ergonomisk och tystgående roddmaskin med distansmätare, hastighetsmätare och bluetooth koppling. Med byggkvaliteten och dess funktioner i åtanke så ser vi Concept2 Model D som det bästa valet för de flesta.

Med Concept2 Model D har du tillgång till smidig och effektiv träning oavsett väderförhållande eller trafiksituation. Perfekt för dig som vill träna regelbundet.

Tystgående

För träning under sena kvällar kan det kännas skönt med en tystgående maskin som inte stör vare sig grannarna eller familjemedlemmarna. Tack vare en smidig och optimerad konstruktion hålles ljudnivån rimlig även vid högre intensitet med Model D. Du kan alltså träna precis när det passar dig bäst.

Ergonomi i fokus

Ergonomin hos din roddmaskin är förstås viktig. Det är något som Concept2 tagit fasta på väl, varför just ergonomin utgjort ett explicit fokus för denna produkt. Med ett nytt vinklat handtag blir greppet mycket bättre, vilket innebär bättre hållning för dig medan du ror. På så vis slipper du ergonomiskt relaterade problem som vissa andra roddmaskiner på marknaden kan ge dig vid längre pass.

Smart roddmaskin

Ror du flera gånger om veckan kan träningen snabbt bli tråkig. Med smart funktionalitet kan du variera träningen ytterligare och se till att du inte blir uttråkad vid längre pass. Exempelvis är roddmaskinen Bluetooth kompatibel för pulsbälten samt kommer med en display med information om status under passet. Via displayen kan du dessutom tävla mot en virtuell motståndare som gör träningen riktigt rolig.

Sammanfattning Concept2 Model D

Du som vill ha en roddmaskin av yppersta klass kan inte gå fel med Concept2 Model D with PM5. Här får du en tystgående roddmaskin från en branschledande tillverkare med hög kvalitet, ergonomi i toppklass och smarta funktioner med varierad träning – en helhet som andra inte riktigt når upp till.

Premium
Master Fitness R6030 Roddmaskin

Master Fitness R6030

Luft- & magnetsikt motstånd

IR och inbyggd pulsmottagare

Distans- & Kalorimätare

Max användarvikt: 135 kg

Vikt: 40 kg

Master Fitness R6030 roddmaskin träffar en bra balans mellan pris och prestanda och kommer med en hel del funktioner som annars är svåra att hitta i denna prisklass.

Här finns bland annat både luftmotstånd och magnetiskt motstånd samt möjlighet till avancerad intervallträning. Med Master Fitness R6030 ges dessutom god ergonomisk design samt IR-funktionalitet och en dedikerad pulsmottaggare. Prisvärd High-End.

Luft- och magnetbromsad

För dig som behöver träna riktigt hårt behövs ordentlig bromsning som tål lite stryk. Master Fitness R6030 är både luft- och magnetbromsad vilket ger kapacitet nog till kraftigt motstånd som verkligen får det att brinna i musklerna. Det gör även intervallträning mycket enklare, eftersom du snabbt och enkelt kan justera motståndet under användning av maskinen. Detta är något som du inte ofta ser i denna prisklass.

Roddmaskin med ergonomisk design

Ergonomi har utgjort ett avgörande fokus vid designen av denna roddmaskin. Roddmaskinen passar väl till både kortare och längre användare och såväl vuxna som tonåringar. Maskinen har ett kortare avstånd mellan fotstöden och en högre sits, vilket ger en mer naturlig roddhållning medan du använder den.

Detta efterliknar vanlig rodd på ett mycket bättre sätt och ger dig möjlighet till en mer naturlig träning. Flexibla hälstöd ser till att du får full kontroll över din rörelse under hela träningspasset. När du väl är klar kan du dessutom vika ihop roddmaskinen och ställa undan den.

IR och inbyggd pulsmottagare

Med IR-funktion kan du lätt styra Tv:n direkt via roddmaskinen. Detta är en mindre finess som ändå är praktiskt användbar för dig som vill ha lite underhållning medan du tränar. Här ingår även en inbyggd trådlös pulsmottagare med en frekvens på 5 kHz och pulsbältet köps separat.

Sammanfattning Master Fitness R6030

Master Fitness R6030 är ett prisvärt alternativ i den bästa klassen av roddmaskiner. Bland annat får du här luft- och magnetbroms, god ergonomisk design och en inbyggd pulsmottagare. Som kuriosa finns även möjligheten att styra din TV direkt via roddmaskinen.

Budget
Roddmaskin Trekkrunner R-7103

Trekkrunner R-7103

Prisvärd

Justerbart motstånd i 10 nivåer

Display

Hopfällbar

Max användarvikt: 100 kg

Vikt: 26 kg

Trekkrunner R-7103 är designad för att erbjuda en komplett träningsupplevelse i 10 nivåer via ett svänghjul på 7 kg. En prisvärd smidigt hopfällbar roddmaskin för dig som vill bränna kalorier och träna kroppens alla större muskelgrupper.

Display för smart träning

Inbyggd i denna roddmaskin är en tydlig och informativ display som visar allt du behöver veta för din träningssession. Få en överblick över din träningstid, antal roddtag, roddtag per minut samt kaloriförbrukning. Med denna feature kan du enkelt hålla koll på dina framsteg och anpassa din träning därefter.

Anpassningsbart Motstånd

Motståndet kan justeras i 10 olika nivåer, vilket gör Trekkrunner R-7103 lämplig för både nybörjare och erfarna utövare. Oavsett om ditt mål är att bygga styrka eller förbättra din kondition, anpassas maskinen enkelt efter dina behov.

Utrymmeseffektivitet

För de flesta av oss är det viktigt att kunna flytta på roddmaskinen vid behov. Här får du ett kompakt format och en relativt lätt roddmaskin som när du väl är klar med träningen enkelt fälls ihop för att spara utrymme.

Komfort och användbarhet

Sätet på R-7103 glider längst en skena, vilket gör att du kan utföra dina roddtag fullt ut. Med sina mått på 177 x 51 x 48 cm uppfälld passar också denna modell bra för både korta och längre roddare.

Din partner för fitness

  • Magnetbromsad funktion med 7 kg svänghjul.
  • Tydlig display för bra träningsövervakning.
  • Justerbart motstånd via 10 nivåer.
  • Hopfällbar och utrymmeseffektiv design.
  • 1 års garanti och svensk bruksanvisning inkluderad.

Sammanfattning Trekkrunner R-7103

För dig som inte vill gå all in, men ändå få en kompetent roddmaskin är Trekkrunner R-7103 ett utomordentligt alternativ som verkligen levererar funktionell, bekväm och effektiv träning. R-7103 är utrustad med en rad användbara funktioner som 10 motståndsnivåer, digital display och en smart fällbar design.

Med ett högt prisvärde sett till roddmaskinens specifikationer och funktioner blir modellen vårt tips i den lägre prisklassen.

Prisvärd
Titan Fitness Life Rower R10 roddmaskin

Titan Life Rower R10

Mångsidig

Justerbart motstånd i 3 nivåer

Hopfällbar

Max användarvikt: 110 kg

Max användarlängd: 188 cm

Vikt: 15 kg

Titan Fitness Life Rower R10 är visserligen en enklare roddmaskin men fyller sin funktion likväl på ett bra sätt och är ett populärt val i budget kategorin.

Justerbart motstånd

R10:an från Titan är en praktiskt hopvikbar roddmaskin vars motstånd kan justeras via tre elastiska band i 3 nivåer och vardera band ger här ett motstånd på 5 Kg. Förutom träning med den normala rodd-funktionen kan denna mångsidiga maskin även specifikt träna rygg, armar, över och underkropp. Som hjälp att komma igång följer en bra tränings-DVD som ger tips om hur de olika övningarna utförs på bästa sätt.

Hopfällbar roddmaskin

För dig med ont om utrymme passar Titans roddmaskin alldeles utmärkt då produkten är utvecklad i en hopfällbar design. Du kan därför smidigt och enkelt vika ihop maskinen när du är klar med ditt träningspass, och förvara den där det passar bäst.

Sammanfattning Life Rower R10

Titans instegsmodell saknar förvisso t.ex. en träningsdator, men klarar man sej utan en sådan är denna roddmaskin ett prisvärt köp som vid ansträngning bättrar på konditionen och bränner kalorier i samma takt som de mer påkostade roddmaskinerna.

Kompetent
Roddmaskin Titan Fitness Life Rower R62

Titan Life Rower R62

Trådlös pulsmottagare

Avancerad träningsdator

15 träningsprogram

Max användarvikt: 120 kg

Vikt: 42 kg

Titan Life Rower R62 är en roddmaskin i den högre mellanklassen utan några större kompromisser med de dyrare produkterna i testet.

Avancerad träningsdator

På den inbyggda tränings-datorn håller du smidigt koll på all information kring din rodd. Det inkluderar bland annat antalet repetitioner, träningstid totalt, distans och antal kalorier brända.

Roddmaskinen är även kompatibel med externa trådlösa pulsmottagare där du kan få relevant information och optimera din träning utifrån just dina preferenser.

Bra komfort

Komfort är förstås en avgörande egenskap hos en roddmaskin. Titan Life Rower R62 kommer utrustad med en 110 cm lång glidskena där det gjutna säten är tillverkat av ett mjukare PU-material som är behaglig att sitta på även under längre träningspass om man önskar.

Fotplattan kommer med de klassiska justerbara banden för att hålla fötterna stadigt på plats. Utöver komforten är materialet med skena av aluminium riktigt slitstarkt vilket ger att du slipper oroa dig över slitage vid lite tuffare träning.

Sammanfattning Life Rower R62

Här ges en ergonomiskt säker vattenbaserad träning där du vid varje drag själv bestämmer den kraft som är lämplig. Ett lite lättare tryck för långpassen eller en kortare högintensiv frekvens med högt tryck som snabbt får det att svida efter behag i muskulaturen.

En kapabel och välanpassad träningsdator för att mer seriöst kunna följa upp resultatet av våra ansträngningar finns också på plats.

Hopfällbar
Hopfällbar roddmaskin Gymstick FTR 40

Gymstick FTR 40 Roddmaskin

Justerbart motstånd på 8 nivåer

Display

Hopfällbar

LxBxH: 193 x 53 x 71

Max användarvikt: 120 kg

Du som vill åt det grundläggande av en bra roddmaskin – att träna effektivt – men inte har plats nog i hemmet för en standard maskin kan ta en titt på Gymstick FTR 40.

Med ett för kategorin rimligt pris får du här en komplett roddmaskin som hjälper dig bränna kalorier när så önskas. Här hittas ett justerbart magnetiskt motstånd, en infopanel och framförallt en praktisk hopfällbar design.

Magnetiskt motstånd

Med enklare varianter kan det ibland vara svårt att få motståndet precis rätt, men med Gymstick FTR 40 blir det inga problem. Denna roddmaskin med magnetiskt motstånd i 8 steg gör det lätt för dig att justera ansträngningen efter eget tycke för optimal träning på dina egna villkor.

Motståndets flera nivåer ger att du kan bygga upp din kondition efter hand och träna hårdare över tid.

Infopanel

Trots det billigare priset kommer roddmaskinen likväl med en infoskärm där du förutom träningstid även kan höja din motivation av att se hur kalorierna snabbt förbrukas under ditt träningspass.

Sammanfattning Gymstick FTR 40

Gymsticks stora fördel förutom att kunna erbjuda bra träning i hemmet för en mindre peng är naturligtvis roddmaskinens design med möjligheten att fälla ihop maskinen på ett bra sätt då långt ifrån alla kan hålla sej med lyxen att ha ett separat rum för träning.

Köpguide

Per träningsminut finns det nästan inget som är mer effektivt och svettigt än en roddmaskin. Med en ordentlig roddmaskin bränner du omkring tio kalorier per minut i snitt – mer än både joggning och cykling.

Att kunna träna på våra egna villkor är toppen för hälsan eftersom du snabbt kan komma igång med ett träningspass medan du ser på en serie eller bara har en stund över. Du slipper dessutom dyra gymavgifter då ett årskort ofta blir lika dyrt som en dedikerad roddmaskin av bra kvalitet.

Om du är på jakt efter en roddmaskin för första gången har vi här sammanställt tips och idéer kring de vanligaste funderingarna.

Vanliga frågor och svar

Rodd är en helkroppsövning som aktiverar flera muskler i din kropp. Det är en form av kondition som tränar upp både uthållighet och styrka.

Olika steg i rodden påverkar olika muskler, och nästan allt i din kropp används i någon mån, men allra mest aktiveras muskler i ryggen, exempelvis latissimus dorsi, samt axlar och armar. Det gäller dock att du håller en god hållning genom rörelsen, annars leder det snabbt till ryggvärk!

Rodd på roddmaskin behöver inte vara särskilt komplicerat. Placera fötterna på fotstöden och greppa tag i handtaget med båda händer. Skjut ifrån med benmusklerna och luta dig tillbaka med ryggen. Målet är att sträcka på benen tills dess att de är raka och dra handtaget ända in till bröstet. Om du någonsin rott på en roddbåt vet du precis hur man gör!

Roddmaskin aktiverar som ovan nämnt muskler i hela kroppen, och det inkluderar magen. Fokuset ligger dock mer på rygg- och benmuskler snarare än magen, men om du vill tona magen och bränna fett blir det inte mycket bättre än rodd!

Det bästa alternativet beror förstås en hel del på vad du själv föredrar. Det är dock värt att nämna att löpning är mycket svårare för knäna än rodd. För dig med knä- eller ryggproblem rekommenderas alltså en roddmaskin istället. Rodd innebär dessutom fler kalorier brända per minut jämfört med löpning.

Roddmaskiner är dessutom enklare att förvara när du inte använder dem. Många har hopfällbara designer som gör det smidigt att flytta runt dem i hemmet. Perfekt för dig som har ont om utrymme.

Slutsatsen blir att roddmaskinen passar bättre för de flesta, men för dig som helt enkelt föredrar att löpa blir förstås ett löpband mycket bättre. Så välj den produkt som du kommer använda dig av som mest – regelbundenhet bränner mer kalorier och förbättrar hälsan bättre än den ”bästa” lösningen kan göra.

Senast färdigställda tester

Sockervaddsmaskin bäst i test 2023

Luftrenare bäst i test 2023

Babysitter bäst i test 2023

Doftpinnar bäst i test 2023

Riskokare bäst i test 2023