Pulsklocka bäst i test

Uppdaterad: 2021-04-13

Bästa Pulsklocka 2021

För några årtionden var ett armbandsur något som visade tiden, men inte så mycket mer. Nu är det något helt annat. Med rätt pulsklocka har du en personlig tränare med dig vart du än går. Denne kan hålla koll på din puls, mäta hur långt du har sprungit och ge dig annan information som kan vara bra att ha när du tränar.

Dessutom kan den kopplas mot din mobil så att du kan få notiser och ta emot samtal. När du sover mäter den din sömn, och när du är vaken hjälper den dig i vardagen. Det är inte konstigt att så många känner att de inte kan leva utan sina klockor.

Men vad bör man egentligen tänka på innan man köper en pulsklocka? Det finns nu många varianter på marknaden med mycket varierande prisbild, så det kan vara svårt att veta var man ska sätta ribban. Därför bestämde vi oss för att ta reda på vilka klockor som är allra mest prisvärda. Vi har tittat närmare på träningsklockor som passar bra både för den erfarne atleten och för den som vill komma igång lite mer i vardagen. Lycka till med träningen!

BÄST I TEST

Bästa Pulsklocka 2021

Fitbit Sense

5/5

PREMIUM

Bästa Pulsklocka 2021

Garmin Fēnix 6S Pro

5/5

FÖR LÖPTRÄNING

Garmin Forerunner 245

4.6/5

MÅNGSIDIG

Garmin Venu

4.6/5

1 | Fitbit Sense - Bäst i Test

Bästa Pulsklocka 2021

Om du är ute efter en pulsklocka som har det allra mesta så är Fitbit Sense ett bra alternativ. Den här klockan kan du ha dygnet runt och inte bara när du tränar. Den har ett armband i silikon som sitter skönt mot huden, så skönt att du lätt kan glömma bort att du bär den. Vårt val av Bästa Pulsklocka 2021.

Sportfunktioner för bättre hälsa

Fitbit Sense är en följeslagare som har funktioner som rör vid de flesta aspekter av din hälsa. Särskilt bra är den för dig som behöver stressa mindre. Den har en speciell sensor som läser av hur stressad du är och den ger dig förslag på yogaövningar och andningsövningar att göra för att stressa ner. Den har också sömnspårning så att du kan se hur bra kvalitet din sömn håller. Den kan också märka av om du lider av sömnapné eller har andra problem.

Klockan har så klart pulsmätare direkt på handleden och kan även mäta EKG. Den har GPS vilket gör att den kan logga hur långt du har sprungit, gått eller cyklat. Den mäter också hur lång tid det tog, bland annat. GPS:en är en förutsättning för att du ska kunna mäta dina framsteg enkelt.

Om du gillar att simma är Fitbit Sense ett bra val eftersom den är vattentät ner till 50 meters djup. Batteritiden är riktigt bra och du kan låta det gå sex dagar innan du laddar klockan, något som verkligen underlättar vardagen. Självklart har den både stegräknare och visar kaloriförbränningen.

Praktisk i vardagen

Sense är i högsta grad även en smartklocka och har funktioner som Fitbit Pay, där du blippar klockan för att betala i affären, Spotify, kalender, väder och så vidare. För att skräddarsy utseendet kan du köpa till olika urtavlor, eller teman. Du kan se notiser och meddelanden i den, men för att svara på sms måste du tyvärr använda din mobil.

Fitbit Sense är klockan man lätt blir beroende av då den fyller så många funktioner. Inte bara när man tränar, utan i vardagen i övrigt också. Sense loggar din puls, sömn, kaloriförbrukning och en massa andra saker. Det som gör att den sticker ut lite extra är att den även är bra på att upptäcka och minska stress. Bästa Pulsklocka 2021.

Innehåll

2 | Garmin Fenix 6S Pro - Premium

Bästa Pulsklocka 2021

Fenix 6S Pro är en storsäljare  premium-klocka med utmärkta funktioner till ett mycket konkurrenskraftigt pris anser vi. Klockan som testats utifrån amerikansk militärstandard kommer med en 1,2 tum skärm infattad i rostfritt stål. Det uppladdningsbara batteriet levererar i Smartwatch ca 9 dagar och i batterisparläget ca 34 dagar.

Förinstallerade appar hjälper till med bland annat profiler anpassade för löpning, gång & cykling i kombo med Turn-by-Turn röstguidning om så önskas. Här finns appar för Vandring, simning, skidor med TopoActive-kartor för namngivna offpist/pister på 2000 orter worlwide och +41 000 golfbanor med förhandsvisning via CourseView färgkartor.

Appar

En fiffig app för gång, löpning & cykel är Round-trip. Ange bara önskad längd på din tilltänkta rutt och få direkt förslag på turer som tar dig tillbaka till utgångspunkten. Användbart både hemifrån eller om man vill göra en avstickare eller utöka sin standardrunda.

För bättre & säkrare klättring kommer ClimbPro till hands med en stigningsplanerare med realtidsinfo av din klättring i form av lutning, avstånd och höjdnivåer. Höjdacklimatisering mäts även via modellens Ox-sensor – för att informera om hur väl din kropp tar upp syre samt en ABC-sensor med höjdmätare, barometer och elektronisk kompass som kompletterar för ytterligare info och säkerhet.

Garmin Connect är appen för mobil/webb med analys och delning av hälso- och träningsaktiviteter från din Garmin-klocka.

Utbudet av appar och inställningar är stort och det finns smarta lösningar för nästan alla former av aktivitet man kan tänka sej. Du kan titta på det alltjämt växande utbudet av appar, anpassade urtavlor, datafält och widgets via länken Connect IQ.

Pulsmätning

En av main-funktionerna hos en klocka av denna typ är för många naturligtvis att vid träning kunna ha bra koll på pulsen. Garmins precisa teknik med optisk mätning ger exakt info direkt på handleden på kroppens puls & stressnivå. Här kan du se analyser av % av maxpuls samt återhämtningstid med mera. Här finns även en inbyggd funktion som varnar för onormal puls. En angränsande teknik kallad PulsOximeter mäter även blodets syremättnad.

Body Battery använder sig av funktioner för bland annat pulsvariabler, stress, aktivitet och sömndata för att informera dig när kroppens tillstånd är optimalt för träning/belastande aktiviteter och ger även info när din kropp behöver vila. Skalan är här 0-100 där ett lägre värde indikerar för vila medans 100 säger – på med träningskläderna!

Säkerhets- och spårningsfunktioner

Modellen kommer med en säker spårningsfunktion om du vid problem skulle behöva hjälp med att få assistans. Funktionen skickar ett sms med din position till dina förvalda kontakter.

Satellitsystem

GPS känner vi alla till och tekniken är utmärkt och fungerar bra för det mesta. Men i mer krävande miljöer finns här även stöd för både Glonass  och Galileo.

Musik

Med 6S Pro kommer gott om utrymme och du kan lagra cirka 2 000 favoritlåtar att lyssna på via Bluetooth. Självklart fungerar det även bra att använda både Spotify med styrning direkt på klockan samt Deezer för att streama din musik till dina hörlurar.

Garmin Pay

 Den säkra betalnings-lösningen Garmin Pay är en irl-smart bonusfunktion där du smidigt blippar din betalning via klockan, systemet är kompatibelt med bland annat både Visa & Mastercard.

Som tidigare påpekat är funktionerna denna pulsklocka kommer med minst sagt många, vi listar de viktigare:

SMS-meddelande, Mobila aviseringar, Notiser sociala medier, Lagra & spela musik 32 GB, Stegräknare, Accelerometer, Hastighetsmätare, PacePro, Barometisk höjdmätare, Elektronisk Kompass, Termometer, Gyroskop, Stoppur, Golfklocka, Pulsmätning vid handled, Varning för onormal puls, Pulsoximeter syresättning, Optisk sensor hjärtfrekvens, Alarm, Stöd för Bluetooth & NFC, Wi-Fi, GPS med tid-sync, Garmin Pay Visa/Mastercard, Spotify, App för iOS, Android. Spårdata: Distans, steg-räknare, kaloriförbränning, hjärtfrekvens, blodsyremättnad, Sömnanalys.

Fenix 6S Pro kommer med en mängd irl-vänliga funktioner, ett stort bibliotek av appar att tillgå och en prislapp andra premium-modeller har svårt att  matcha, Vi tycker Garmin Fenix 6S Pro är det mest attraktiva valet i klassen och blir vårt val när man vill ha en toppmodell både till vardags och träning.

3 | Garmin Forerunner 245 Music - För löpträning

För dig som älskar att springa är Garmin Forerunner 245 Music ett hett tips. Pulsklockan har en mängd funktioner som gör att den passar extra bra för just löpning, men den går även bra att använda till cykling och simning.

När det gäller andra sporter är den inte direkt anpassad, men den ger så klart en del data som kan vara användbar, som puls, återhämtningstid och träningsbelastning. Det här är visserligen en smartklocka, men vår gissning är att den som köper den främst gör det för träningsfunktionerna.

Trygg och säker träning

 245 Music har en bra säkerhetsfunktion där du enkelt vid behov kan skicka ett nödmeddelande till förinställda kontaktpersoner. Klockan kan också märka av om du till exempel har ramlat av cykeln och ligger orörlig och skickar då ett meddelande för att hämta hjälp. Det här är en funktion som är perfekt om du gillar att ta en springtur efter att solen gått ner eller om du gillar att träna på platser där det inte rör sig så mycket folk.

Gott om plats för musik

Att springa utan att lyssna på musik eller en podcast är för många helt otänkbart. Då är det bra att Garmin Forerunner 245 Music har plats för upp till 500 låtar. För att göra det lätt för dig att sätta på rätt musik kan du spara ner Spotify-listor. Du kan också använda dig av Deezer eller Amazon Music om det passar dig bättre. Koppla till Bluetooth-hörlurar och njut av friheten som kommer av att man inte har en tung mobil studsande omkring när man springer.

Smarta funktioner för hälsan

En sak vi gillar med den här modellen är att den gör det lätt för kvinnor att logga sin mens och även sin graviditet. Här använder man appen Garmin Connect och kan även få information om kost- och träning som passar ens cykel.

Pulsklockan från Garmin kommer också med en funktion som kallas Body Battery som verkligen har potential att göra stor skillnad i vardagen. Funktionen mäter här nämligen dina energinivåer, vilket gör att du lättare kan välja rätt tidpunkter för din träning och din vila så att du får ut optimalt av dina pass. Modellen  har också en återhämtningsrådgivare som låter dig veta hur länge du bör vila innan du tränar hårt igen.

För dig som verkligen vill kunna nörda ner dig i din löpning så kan du använda ett tillbehör för att mäta hur långa löpsteg du tar, hur länge du nuddar marken, hur din balans är och liknande. Klockan gör det möjligt för dig att förbättra din löpteknik och därför göra framsteg snabbare, bokstavligt talat.

Det självklara valet för dig som gillar att springa, särskilt om du är kvinna och vill kunna hålla koll på din mens. Förutom hur menscykeln påverkar dig ger klockan även insikter om återhämtning och hur hårt du bör träna så att du kan lägga dig på en lagom nivå. Garmin Forerunner håller reda på dina energinivåer så att du kan skräddarsy din träning optimalt efter din unika kropp.

4 | Garmin Venu - Amoled & Musik

Garmin Venu är i stora delar ett jämnbördigt val till Garmin Forerunner 245 Music då produkterna delar många egenskaper och ligger i samma prisnivå. De avgörande skillnaderna mellan modellerna är förutom desigen kan sammanfattas med:Pekskärm & Betala med ett Blipp.

Garmin Venu kommer med en trevlig AMOLED-pekskärm med 390 x 390 pixlar och har även stöd för betalfunktionen Garmin Pay. Ett större utbud av sportlägen finns även som default och inkluderar t.ex utförsåkning, längdskidåkning, rodd, golf, och snowboard. Bägge modellerna har samma möjlighet att både spara musik lokalt och streama sporify-listor.

På minuskontot i jämförelse med Garmin Forerunner 245 Music saknar Venu de utmärka specialanpassade funktioner för löpning med avancerade mätvärden som steglängd, kadens, markkontakttid med mera.

Ett riktigt bra val för dig som vill ha en mångsidig klocka med bra skärm och stöd för många idrotter. Här finns även betallösningen Garmin Pay och bra musikhantering. En snygg trevlig och prisvärd allround-modell som vi gärna rekomenderar.

5 | Suunto 7 - Funktionsrik

Om du älskar träning och att leva ett aktivt liv där du kan mäta dina framsteg och hålla koll på dina data så är Suunto 7 en pulsklocka för dig. Den har Wear OS by Google och blir som en förlängning av din mobil, kan man säga. Du kan använda Google-assistenten direkt i klockan, vilket är extra bra för dig som alltid har händerna fulla och är på väg någonstans. Du kan använda Google Pay med klockan för att betala när du behöver köpa något när du är på språng.

Även om klockan är Google-baserad så går den bra att använda både med Android och iPhone. Suuntos egna app är väldigt praktisk att använda och där kan du se massor av intressanta siffror som kan hjälpa dig att ta din träning till nästa nivå.

GPS och smarta sportlägen

En stor fördel med Suunto 7 är att den har GPS med offlinekartor. Du behöver med andra ord aldrig springa vilse igen. Det gör också att du kan få uppgifter om exakt hur långt du har tagit dig, och du kan också lägga upp rutter i appen. Där kan du se var andra motionärer utövar olika sporter, vilket kan hjälpa dig att planera din träning.

Pulsklockan har 70 olika sportlägen så att du kan logga din aktivitet. Den håller även koll på din sömn och du kan kontrollera musik och kolla notiser i klockan. Den är vattentät ända ner till 50 meters djup. Och pulsmätningen sker direkt på handleden så att du inte behöver ha på dig ett pulsband.

Både bekväm och snygg

Den här pulsklockan har en extra stor skärm, vilket inte bara är praktiskt när man är ute och springer, utan också gör den till ett fashion statement. Det finns olika varianter av klockan så att du kan hitta en som passar din personliga stil. Och det går att byta både armbandet och ladda ner olika urtavlor.

Men klockan är inte bara snygg att se på, ytan är väldigt hållbar. Modellen är utrustad med ett slitstarkt Gorilla-glas och ett silikonarmband samt ett alternativ i mikrofiber. Båda typerna av armband håller väl för att tas av och på många gånger och sitter bekvämt. Detta är viktigt eftersom klockan måste sitta lagom tajt på handleden för att pulsmätningen ska fungera som bäst.

Var beredd på kort batteritid

Suunto 7 har allt och lite till, vilket gör att batteritiden här lätt rinner iväg snabbt. Om du väljer att stänga av GPS:en och bara har på klockan som vanligt håller Suunto 7 i cirka två dygn, men i GPS-läget håller batteriet bara i 12 timmar. Generöst om man ska använda den för ett träningspass, men klent om man även använder den som smartklocka hela dagarna. Du får alltså vara beredd på att ladda klockan var eller varannan dag.

Det är svårt att komma på någon för bruket anpassad funktion som denna pulsklocka inte har. Suunto 7 har alla smartwatch-funktioner du kan tänka dig, inklusive Google Assistant och Google Pay. Samtidigt har den 70 olika sportlägen så att du kan logga din träning. Självklart har pulsklockan även träningsfunktioner såsom pulsmätning, kaloriförbränning och så vidare. Modellen är riktigt bra och hållbar, men man får vara beredd på att ladda den varje dag. Tycker man inte att det är ett problem så är det bara att Go Suunto 7.

Köpguide

Bästa Pulsklocka 2021

Vad är en pulsklocka ?

Det finns två olika sorters pulsklockor, och i den här artikeln inriktar vi oss särskilt på den sorten som helt enkelt är en sportklocka med pulsmätningsfunktion vid handleden. Här behövs inga extra tillbehör, du sätter på dig klockan och den mäter pulsen direkt.

Dessa klockor har ofta en mängd andra funktioner, särskilt GPS. Men många av dem är regelrätta smartklockor som kan parkopplas till din mobil. Det gör att det är lätt att byta låt, svara på samtal och så klart se tiden när du är ute och springer eller utövar annan idrott.

Den andra typen av pulsklockor är där man har en klocka på handleden som är kopplad till ett bröstband som mäter pulsen. 

Ska jag välja handledsbaserad pulsmätning eller en klocka med bröstband ?

Det beror mycket på vad du ska ha klockan till. Om du vill ha en smartklocka som dessutom har funktioner som fungerar bra för ett aktivt liv med olika sporter och träning så är handledsbaserad pulsmätning ett bra val. Men för den som tränar på avancerad nivå och vill kunna följa pulsen exakt så är en traditionell pulsklocka bättre.

Det går också att kombinera så att du köper en klocka med handledsbaserad pulsmätning och använder ett pulsband de gånger du verkligen vill kunna mäta exakt. Då får man det bästa av två världar. Men för de flesta motionärerna fungerar klockorna vi har recenserat nedan utmärkt.

Vad är fördelarna och nackdelarna med pulsklockor med GPS ?

Fördelarna med att ha GPS i sin pulsklocka är stora om man gillar att springa eller cykla långa sträckor. Dels kan klockan då hålla koll på saker som din hastighet och hur långt du har tagit dig, och dels kan du ofta lägga en egen rutt. I vissa klockor med GPS kan man få förslag på populära rutter eller startpunkter, vilket kan vara roligt om man vill få lite variation i sin träning. Det kan också vara användbart om man vill undvika populära rutter för att man tycker att det är för mycket folk.

Nackdelen är att GPS drar mycket batteri. Det kräver att man laddar klockan ofta, vilket kan vara irriterande. Men om du vill spara batteri så att du kan vara ute riktigt länge, till exempel om du går på vandring, eller om du helt enkelt vill slippa ladda så ofta så kan du stänga av GPS-funktionen.

Det finns pulsklockor som inte har GPS, men vi har valt att bara ta med sådana som har det i det här testet, eftersom vi anser att det är en så bra funktion att ha. Det finns visserligen tillbehör man kan köpa till om man väljer en pulsklocka utan GPS så att man ändå kan få tillgång till de funktionerna. Men det känns lite onödigt när man kan få allt i samma produkt.

Varför ska man använda en sportklocka ?

Oavsett om du är en seriös idrottare eller bara vill komma ut och jogga då och då kan du ha nytta av att använda en sportklocka. Med hjälp av den kan du logga dina träningspass och se hur din uthållighet, hastighet och puls förbättras med tiden. Det kan vara riktigt motiverande att märka hur man sätter sina rekord. Det kan också hjälpa dig att kämpa hårdare när du tränar.

Många moderna sportklockor har mängder med smarta funktioner som gör träningen mer effektiv och rolig. De kan hjälpa dig att hitta nya ställen att springa på, ge dig pepp när du behöver det som mest och mäta din återhämtning så att du får ut maximal effekt av din träning.

Det finns visserligen mobilappar som kan göra mycket av det som en sportklocka gör, men fördelen med klockan är att du kan ha den på handleden. Det gör att du inte hela tiden måste bära med dig mobilen. Och även om du har med den behöver du inte plocka upp den ur löparväskan hela tiden, något som verkligen kan få dig att sakta farten.

Det är också säkrare att använda en sportklocka än att göra allt med mobilen, eftersom du slipper bekymra dig för att tappa telefonen och få en sprucken skärm. Och så kan mobilen inte mäta din puls som en sportklocka kan, så klart.

Hur mäter sportklockor pulsen på handleden ?

De klockor som vi har tittat närmare på använder sig av så kallad optisk mätning. De skickar ut ljus mot dina blodådror och en sensor mäter pulsen på det sättet. Den här typen av mätning är ungefär 90% tillförlitlig, vilket är tillräckligt för de flesta. Men det kan skilja sig från person till person och beroende på hur klockan sitter, till exempel.

Vad ska man tänka på när man använder en pulsklocka med optisk mätning ?

Det kan vara bra att inte sätta igång mätningen så snart du startat passet. Se till att pulsen höjs lite först så blir klockans mätning mer tillförlitlig.

Spänn klockan lagom hårt så att klockan alltid ligger an mot din hud och kan mäta korrekt.  Blir klockan för tight runt handleden så det påverkar blodtillförseln blir mätningen inte heller korrekt. Tight men inte obekvämt hårt alltså.

När du har tränat hårt och svettats är det alltid en bra idé att tvätta klockan ordentligt för att undvika att bakterier bygger bo under den.

Vi gör vårt bästa för att testet ska vara hjälpsamt för dig

Lämna gärna ditt betyg 🙂

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 2

Relaterade artiklar