Proteinpulver bäst i test 2023

Vi har testat och jämfört 8 proteinpulver på proteinhalt, smak och prisvärdhet. Aware Nutrition 100% Whey blir bäst i test, ett svenskproducerat proteinpulver med god smak och hög proteinhalt. Läs vidare och hitta det proteinpulver som passar dig bäst.

Produkterna har utvärderats på:

Proteinhalt

Varumärke

Smak

Omdömen

Testets betyg:
()
Linus Samuelsson grundare

Av Linus Samuelsson

 • Whey protein / vassle: Bästa valet för de flesta. Om du inte är vegan eller känslig så är whey bäst och mest prisvärt.
 • Kasein: Alternativ proteinkälla om kroppen inte reagerar bra på whey, eller som komplement innan läggdags.
 • Äggprotein: Rekommenderas för laktosintoleranta. Fullvärdigt protein med nästan inget fett och kolhydrater.
 • Sojaprotein: Veganskt & gluten/laktosfritt: Sojaprotein är det bästa alternativet för veganer. Annars rekommenderas blandprotein för att få i dig alla essentiella aminosyror. Exempel på blandningar är ris, bönor, ärtor & havre, som kompletterar varandra väl.
 • Varumärke: Välj ett etablerat varumärke så kommer kvalitet, pris, smak och blandbarhet hålla hög nivå.
Bäst i test 2023
Proteinpulver - Aware Nutrition 100% Whey

Aware Nutrition 100% Whey

Godast

Per servering

Protein: 22g

Kcal: 104

Socker: 1,2g

Vi har testat Aware 100% whey salted caramel flavour och double rich chocolate flavour. Om du vill ha det godaste proteinpulvret så är Aware 100% whey valet för dig. Du får 22g protein per servering, och 72 gram protein per 100 gram. Proteinpulvret innehåller endast 104 kcal per servering.

Producerat i Sverige

Aware producerar sina proteinpulver i Sverige för att säkerställa dess kvalitet. Båda testade smakerna är mycket goda, och salted caramel flavour är vår favorit. Det finns även många andra intressanta smaker bland utbudet, som blåbärsglass och jordgubbsmilkshake.

Enkel att blanda, inga klumpar

Ingen gillar klumpigt proteinpulver. Lyckligtvis blandas Aware 100% Whey enkelt i en shaker och ger en slät konsistens utan klumpar.

Billig proteinkälla

Wheyprotein, eller vassleprotein som det också kallas, är en prisvärd proteinkälla som gör det enkelt att nå sitt dagliga proteinbehov. Med 72 gram protein per 100 gram produkt, får du mycket protein för pengarna.

Smaktest

 • Salted Caramel: 9/10 – Godast med mycket mjölk eller vatten.
 • Double Rich Chocolate: 7,5/10

Sammanfattning

Aware 100% Whey är förstavalet om du vill ha ett högkvalitativt, svensktillverkat proteinpulver med en god smak.

Premium
Proteinpulver - Optimum Nutrition Gold Standard 100% Whey

Optimum Nutrition Gold

Mest proteink

100% Whey Gold Standard är en populär klassiker från Optimum Nutrition som varit med sedan start. Detta enkelblandade proteinpulver består av vassleisolat som har filtrerats bort från det mesta fett och laktos. Vassleprotein tas snabbt upp av kroppen och ger den näring musklerna behöver för optimal återhämtning.

Mycket protein

Whey Gold Standard har en imponerande mängd av 79 gram protein per 100 gram produkt. En rekommenderad servering ger dig 24 gram protein, vilket gör det till ett utmärkt komplement efter träningen. Pulvret blandas enkelt med en sked och klumpar sig inte, vilket är en stor fördel.

Smaker

Med elva olika smaker att välja mellan, finns det något för alla smaklökar. Oavsett om du föredrar choklad, vanilj eller något mer exotiskt, kommer du inte att bli besviken.

Sammanfattning

Optimum Nutrition har länge varit en ledare inom branschen. Om du är ute efter ett premiumalternativ med hög proteinhalt så är Whey Gold Standard valet för dig.

Budget
Proteinpulver -Svenskt Kosttillskott Core Whey Protein

Svenskt Kosttillskott Core Whey

9 Essentiella aminosyr

75 gram protein

Core Whey Protein är ett prisvärt och gott proteinpulver från Svenskt Kosttillskott. Blandas enkelt med både vatten och mjölk. Går även att blanda med sked.

Alla essentiella aminosyror

Detta whey proteinpulver (även känd som vassleprotein) är inte bara rikt på alla nio essentiella aminosyror, utan också på BCAA, vilket snabbt tas upp av kroppen för att gynna muskelåterhämtning och muskelbyggning

Enkel att blanda

Detta proteinpulver blandas smidigt med både vatten och mjölk och kan även blandas med en sked utan klumpar.

Dosering

Per 100 gram får du hela 75 gram protein. En enskild servering innehåller 25 gram protein, vilket är ungefär en sjättedel av det dagliga proteinbehovet för de flesta aktiva personer. Det går givetvis att ta flera serveringar per dag så att du kan nå dina mål för proteinintag.

Smaktest

Choklad Jordnötssmör: 8/10 – Exceptionellt god med mjölk.
Choklad Milkshake: 7/10 – En klassiker och favorit.
Cookies & Cream: 7/10 – En söt och krämig smak.
Päron Vanilj Split: 6/10 – En unik och intressant smakkombination.
Jordgubb Banan Split: 5/10 – Inte riktigt lika god som de andra.

Sammanfattning

Core Whey Protein från Svenskt Kosttillskott är ett prisvärt och effektivt proteintillskott som varken kompromissar med kvalitet eller smak. Med sin höga proteinhalt, enkla blandbarhet och prisvärdhet gör du ett bra val med Core Whey Protein.

76 % protein
Protein - Star Nutrition Whey-80

Star Nutrition Whey-80

Bra pris

76 gram protein

Whey 80 från Star Nutrition har snabbt etablerat sig som det mest populära proteintillskottet i Sverige Med en imponerande proteinhalt på 76 gram per 100 gram och 25 gram protein per rekommenderad servering, levererar detta vassleproteintillskott en hög dos av de nödvändiga byggstenarna som krävs för effektiv muskelåterhämtning.

Smaker

Sett till smaker är choklad är alltid ett säkert val, dock är vår personliga favorit ”Cookies and Cream,” särskilt när det blandas med mjölk.

Populärt varumärke

Star Nutrition är ett dotterbolag till Gymgrossisten, vilket ger en extra försäkring om att produkten håller hög kvalitet.

Blanda

Enligt vår egen erfarenhet rekommenderar vi att använda en shaker eller en liten mixer för att uppnå en klumpfri konsistens. Om en mixer inte är tillgänglig så får man blanda länge för att slippa klumparna.

Sammanfattning

Whey 80 från Star Nutrition är ett populärt val och en av de mest sålda proteinpulvren i Sverige.

Casein
Proteinpulver - Svenskt Kosttillskott Core Casein

Svenskt Kosttillskott Core Casein

Kasein

Svenskt Kosttillskott Core Casein är proteinpulvret vi personligen köpt mest av genom åren. Detta svensktillverkade kaseinpulver kombinerar hög kvalitet med ett attraktivt pris, vilket gör det till bra val för dig som vill ha en billig proteinkälla.

Kaseinpulver

Core Casein är baserat på mjölkprotein, mer specifikt kaseinprotein. Till skillnad från andra proteintyper, bryts kasein ner långsammare i kroppen. Detta gör det till en bra proteinkälla att konsumera innan läggdags eller under andra perioder då du inte kommer att få i dig protein på ett tag. Dess långsamma nedbrytning ger en mer uthållig frisättning av aminosyror, vilket bidrar till en längre period av muskelreparation och tillväxt.

Givetvis går det bra att dricka detta proteinpulver även efter ett träningspass.

Bra innan läggdags

Kaseinpulver är särskilt användbart att ha i hemmet just på grund av dess unika egenskaper. Kaseinet förser dig med protein över en längre tid, exempelvis under natten.

Sammanfattning

Är det ett kaseinprotein du är ute efter så är Core Casein från Svenskt Kosttillskott ett mycket prisvärt och gott alternativ.

Veganskt
Healthwell veganskt proteinpulver

Healthwell Vegan Protein

Bra mix av proteinkällor

74 gram protein

Läs testet om veganska proteinpulver här

Healthwell Vegan Protein står ut som det mest imponerande veganska proteinpulvret i vår granskning, och det har snabbt blivit en personlig favorit. Detta proteinpulver är särskilt lämpligt för dem med allergier eller överkänsligheter, eftersom det saknar vanliga allergener som kasein och vassle.

Det veganska proteinet från Healthwell är det bästa veganska proteinpulver vi testat, något jag själv på senare tid har börjat använda mig mer av.  Veganska proteinpulver är inte bara för veganer; de kan även passa för dig med överkänsligheter och allergier, som annars kan försämras av exempelvis kasein och vassle.

Premiumprodukt

Med 74 gram protein per 100 gram och 18 gram protein per rekommenderad servering, levererar detta produkt inte bara på proteinfronten. Dess ingredienser som havre, ärtor och ris berikar också formulan med en välbalanserad profil av vitaminer och mineraler. Det gör Healthwell Vegan Protein till ett holistiskt näringsrikt och sundt alternativ.

Sammanfattning

Healthwell Vegan Protein är ett skonsamt och allergivänligt val med en blandad profil av veganska proteinkällor.

Veganskt
Star Nutrition Soy Protein Isolate Vanilla veganskt proteinpulver

Star nutrition Soy protein isolate – Vegansk

Bästa protein för veganer

Essentiella aminosyror

Bästa alternativet för veganer

Sojaprotein är en komplett proteinkälla som lämpar sig för veganer, glutenintoleranta och laktosintoleranta. Produkten utvinns av sojabönor, som innehåller alla essentiella aminosyror till skillnad från många andra veganska proteinkällor.

Smaktest

Star nutrition lyckas bra med att minska den, i andra sojaproteiner, överväldigande mjölaktiga smaken.
Chocolate – 7/10
Naturell – 6/10 – Smakar havremjölk
Vanilla – 6/10

Laktosfri
Core Egg Proteinpulver svenskt kosttillskott

Svenskt Kosttillskott Core egg protein

Prisvärd

Laktosfri

Laktosfritt

Eggprotein är det bästa alternativa proteinpulvret för laktosintoleranta. Äggprotein har ett högt biologiskt värde som innehåller alla de 9 essentiella aminosyrorna. Proteinpulvret utvinns av äggvita, och innehåller nästan inget fett och kolhydrater. Blanda med vatten eller laktosfri mjölk för ett enkelt sätt att nå dina dagliga proteinbehov.

LCHF

Äggivta har en näringsprofil med väldigt få kolhydrater, därav spelar denna produkt väl med LCHF-dieten, eller i andra sammanhang där du inte vill få i dig mycket kolhydrater, exempelvis ketos.

Vanliga frågor och svar

Rekommenderad – Vassle / Whey

Det mest populära kallas för vassle, mer från engelskans whey. Det är ett protein som förekommer i mjölk, och är den billigaste källan av protein – billigare än ägg, tonfisk och kött. Vassleprotein innehåller en stor andel av de essentiella aminosyrorna l-leucin, l-valin och l-isoleucin (det som BCAA består av). Detta gör vassle till det proteinpulver med högst biologiskt värde. Dessa essentiella aminosyror behöver inte brytas ned av kroppen och kan därför absorberas mycket snabbt. Detta gör att proteinsyntesen kan börja, dvs. uppbyggnaden av proteiner i cellerna.

Vassle är ett mycket bra kosttillskott att använda efter träningen, då dina muskler kan utnyttja proteinsyntesen till fullo. Även på morgonen när kroppen inte fått i sig näring på flera timmar. Men det går givetvis utmärkt att ta vassleprotein när som helst. Ett billigt och gott kosttillskott att blanda med vatten eller mjölk.

 • Billigast
 • Högt biologiskt värde
 • Tas snabbt upp av kroppen.

För de allra flesta kommer ett wheyprotein (även kallat vassleprotein) vara det bästa alternativet. Ta bara andra typer av protein om du inte kan eller har anledning till att inte vilja ta whey. (ex. vegan, irriterad mage)

Alternativ eller komplement – Kasein

Kaseinprotein bryts ned långsammare i kroppen och kan vara ett bra kosttillskott att ta innan läggdags, eller om man vet att man inte kommer kunna få i sig protein på ett par timmar. Även kasein utvinns från mjölk, och ungefär 80% av proteinet från mjölk består av kasein.

Kasein förhindrar muskelnedbrytning bättre än vassle i och med att proteinet bryts ned långsammare. Detta är gynnsamt exempelvis när du ska sova eller eller då man inte kan förse kroppen med protein under en längre tid. Mättnadskänslan håller längre, vilket är fördelaktigt när du deffar.

 • Bra när du deffar
 • Perfekt innan läggdags

Testa ett kaseinprotein om din kropp inte kan hantera whey bra, eller som komplement innan läggdags.

För laktosintoleranta – Äggprotein

För laktosintoleranta är äggprotein ett bra alternativ till kasein och vassle. Det har ett högt biologiskt värde och en något längre nedbrytningsprocess än whey.

 • Bästa valet för laktosintoleranta

För veganer – Sojaprotein

Sojaprotein är ett vegetabiliskt protein med högt biologiskt värde. Till skillnad från många andra veganska alternativ så innehåller sojaprotein alla de 9 essentiella aminosyrorna som kroppen behöver. Sojaprotein är fri från både gluten och laktos, och ger en lång mättnadskänsla.

 • Veganskt
 • Laktos- & glutenfritt.

För veganer – Blandprotein

Gillar du inte sojaprotein så finns det blends innehållandes exempelvis ärt, havre- & risprotein. Anledningen till att de blandas är för att få ett fullvärdigt proteininnehåll, då många veganska proteinkällor inte innehåller alla 9 essentiella aminosyror.

Varumärke: Köper du från ett väletablerat varumärke som Gymgrossistens Star Nutrition, Svenskt Kosttillskott och SmartSupps, så kan du gå i god med att kvalitet, pris, smak och blandbarhet kommer vara bra. Priserna för proteinpulver från kända varumärken är så pass låga, så det finns egentligen inget incitament till att köpa från mindre kända aktörer.

Pris: Större och enklare plastförpackningar är i regel billigare än de i mindre förpackningar. Tack vare hög efterfrågan och tuff konkurrens är proteinpulver väldigt billig källa till protein – faktiskt billigare än andra proteinkällor som exempelvis ägg, mjölk och kött.

Smak: Choklad är ett bra val sett till smak om man vill spela det säkert.

Blandbarhet: Komplettera ditt proteinpulver med en shaker som har filter för enkel blandning. Att blanda med sked går men tar längre tid och man man kan oftast då inte blanda mer än 20-30 gram pulver utan att det klumpar sig.

Dagligt behov för tränande individer: 140-180 gram.

Innehåll per 100 gram: ca. 75 gram.

Innehåll per servering: ca. 25 gram.

För personer som vill bygga muskler brukar man rekommendera 1,5-2,2 gram protein / kilo kroppsvikt. Att äta större andel protein gör inte att man bygger mer muskler. Processen för proteinsyntes, alltså muskelökning, pågår i ca 24-48 timmar efter fysisk aktivitet. Under denna tid är det som viktigast att du har protein och andra makronäringsämnen i din kropp.

Ett gram protein innehåller 4,1 kcal. Ungefär 10-15 procent utav kalorierna i kosten bör innehålla protein.

Att även få i sig tillräckligt med kalorier från kolhydrater och fetter är mycket viktigt. Annars används proteinet som bränsle i kroppen, istället för att hjälpa till med andra processer som att reparera musklerna. Tränar man och inte får i sig tillräckligt med kalorier, bryts alltså kroppen ner och kan inte byggas upp igen. Detta kallas för en katabolisk stat, och är nödvändigt när man deffar. Man kan även, genom att äta ungefär 80% av sina kalorier från fett, hamna i ketos och använda fett som bränsle för kroppen.

Du kan ta proteinpulver när som helst, men bäst effekt får du direkt efter träningen. Då är proteinsyntesen som högst, och det är då kroppen behöver protein som mest.

Efter träningen är ett whey protein det bästa alternativet. Whey tas upp snabbare av kroppen än andra proteinkällor. Innan läggdags eller när man inte kommer få i sig några protein på länge, så är ett vassleprotein det bästa valet. Vassleprotein har en längre utsöndring, vilket gör att du kan förse din kropp med protein under hela natten. Det går såklart fint att ta whey innan läggdags, och vassle innan träningen, men det är inte optimalt.

Oftast så har man bara en typ av proteinpulver, och att man exempelvis tar whey istället för vassle innan läggdags kommer inte vara avgörande för din träning. Du kommer med andra ord ändå kunna bygga muskler.

Senast färdigställda tester

Sockervaddsmaskin bäst i test 2023

Luftrenare bäst i test 2023

Babysitter bäst i test 2023

Doftpinnar bäst i test 2023

Riskokare bäst i test 2023