Oral-B eltandborste - bäst i test

2022-01-15

Bästa Oral-B Eltandborste 2022

Det är få saker vi gör så ofta och rutinmässigt som att borsta tänderna, en nödvändig men ofta tråkig och monoton syssla. Men genom att uppgradera till en ny eltandborste kan steget ut i badrummet varje morgon och kväll kännas lite lättare. En rad spännande funktioner som positionsavkänning-teknik, bluetooth och appar gör inte bara tandborstningsrutinen roligare, den hjälper oss också att få en bättre munhälsa.

Vi har samlat ett urval av de bästa eltandborstarna från Oral-B, allt från budget till premium, för att du ska kunna välja den eltandborste som passar bäst för just dig.

BÄST I TEST 2022

Bästa Oral-B Eltandborste 2021

Oral-B
iO Series 8

5/5

PREMIUM

Oral-B
iO Series 9

5/5

BUDGET

Oral-B
Vitality 100 CrossAction

4/5

POPULÄR

Oral-B Pro
2 2000N CrossAction

4.5/5
Innehåll

1 | Oral-B iO Series 8 - Bäst i Test 2022

Bästa Oral-B Eltandborste 2021

Man behöver inte leta länge efter lovord över Oral-B iO Series 8. Detta är en eltandborste som kombinerar användarvänlighet med ett urval av de mest användbara funktionerna en eltandborste kan erbjuda. Tandborsten har bland annat ett intelligent borstningssystem med tandköttsskydd-teknik som hjälper dig borsta på det sätt tandvården rekommenderar.

Anpassad för att ta bort plack

Det som kännetecknar IO-tandborstarna är dess förmåga att effektivt motverka plack. Detta med hjälp av en magnetmotor som tilldelar varje strå maximal kraft.  Kombinera med 6 olika borstningslägen med modellens mikrovibrationer så ges utmärkt hjälp att få bort plack även vid mer svåråtkomliga områden.

En smart trycksensor vägleder dig i din borstteknik via en belysningsindikator som lyser rött, vitt eller grönt för att säkerställa att du aldrig borstar för hårt – något som är vanligt förekommande och lätt bidrar till irriterat tandkött. Om du upplever extra känsligt tandkött så finns även två borstningslägen för extra skonsam borstning. Är du ute efter vitare tänder (vem som nu inte är det?), så finns givetvis ett borstningsläge dedikerat för just detta.

Program: Daglig rengöring, Mjuk, Tandköttsvård, Intensiv rengöring, Vitgörande och Superkänslig.

Snabbladdning som heter duga

På bara tre timmars laddning får du 40 minuters borsttid, vilket betyder att du i snitt bara behöver ladda tandborsten en gång var tjugonde dag. Med tandborsten kommer en snygg och kompakt laddstation som även ambulerar som ett smidigt ställ som får plats också i det lilla badrummet.

Sammantaget

Det användare uppskattar med tandborsten är hur pass rena och fräscha tänderna känns – likt känslan efter ett tandläkarbesök. Även dess förmåga att komma åt svåråtkomliga områden plussas för samt den praktiska trycksensorn. Ett bra val med mycket tandborste för pengarna helt enkelt!
 

2 | Oral-B iO Series 9 - Premium

Är du ute efter en tandborste med många funktioner, lång batteritid och snygg design så behöver du inte titta längre än till Oral-B iO Series 9. Eltandborsten med extra allt från Oral B har utrustats med allt tänkbart för att ge dig den bästa upplevelsen morgon och kväll.

Stort utbud av funktioner

Idag kommer många av marknadens tandborstar med olika funktioner för att tillgodose användarens behov, men få kan mäta sig med utbudet hos Oral-B iO Series 9. Med denna tandborste kan du välja mellan 7 smarta lägen för få en personligt anpassad borstning: Daglig rengöring, vitare, tandköttsvård, känslig, intensiv, superkänslig och tungrengöring.

Här hittar du även den klassiska trycksensorn som varnar vid för hård borstning, men även mer avancerade funktioner som 3D-tandspårning. Modellen har även AI-igenkänning som använder en interaktiv färgskärm för att hjälpa dig att rengöra alla delar av just din mun.

Ansluter till Oral B-appen

Givetvis är denna variant även utrustad med Bluetooth som gör att du kan lagra och se över dina borstningsvanor. Bluetooth skickar informationen till Oral B-appen i din smartphone och från den kan du dela dina resultat med din tandläkare.

Sammanfattning

Det råder inga tvivel om att detta är en tandborste där man inte sparat på krutet. Snygg design och många funktioner gör den till en av de mest lyxiga varianterna på marknaden. Smakar det så kostar det dock, men är du ute efter en mer avancerad eltandborste så är Oral-B iO Series 9 valet för dig. Modellen finns i svart eller vit färg.

3 | Oral-B Vitality 100 - Budget

För dig som söker en stabil eltandborste som passar alla åldrar men som samtidigt kan klara sej utan mer avancerade funktioner – här är Oral-B Vitality 100. Tandborsten är då ett gott val och ger samtidigt en enkel övergång från en manuell tandborste till en eltandborste för ett mer än överkomligt pris.

2D-rotationsteknik

Tandborsten använder sig utav en 2D-rotationsteknik för göra tänderna rena och fräscha. Tekniken innebär att borsthuvudet roterar fram och tillbaka med en oscillerande effekt om 7600 ggr/min vilket låter den nå djupare ned mellan tänderna. Tekniken ger en mer skonsam upplevelse i jämförelse med soniska modeller.

Sammanfattning

En robust tandborste med de mest grundläggande funktionerna där en timer säger till när det är dags att byta sida och har effektiva oscillerande rörelser. Modellen är också praktiskt kompatibel med många av Oral-B:s borsthuvuden och finns i flertalet färgvarianter. En bra och prisvärd modell av eltandborste för både vuxna och de yngre kandidaterna som ska ta steget in i el-tandborstens värld. 

4 | Oral-B PRO 2 2000N CrossAction - Populär

Oral-B Pro 2 2000N CrossAction är en toppsäljande modell i Oral-B-familjen. Här får du en effektiv tandborste med både oscillerande och pulsteknik. 8800 oscilleringar och 40 000 pulseringar per minut säkerställer ett gott resultat till ett rimligt pris.

Oral-B:s vinnande borsthuvud

Pro 2 2000N CrossAction kommer med Oral-B:s effektiva borsthuvuden med avrundade borststrån för att följsamt rengöra tandköttet. Här finns de speciellt vinklade borststråna för bästa åtkomst mellan tänderna medans än tunnare strån behagligt tar hand om den plana rengöringen.

Trycksensor och timer

Precis som de flesta av marknadens eltandborstar är även Pro 2 2000N CrossAction utrustad med trycksensor som låter dig veta när trycket blir för stort. En timer ljuder dessutom var 30:e sekund då det är dags att byta kvadrant av munnen. 2  program finns här att välja mellan: Daily Clean och Gum Care.

Sammanfattning

Man blir inte populär utan anledning och även om priset på denna modell jämfört med budgetvarianterna givetvis är något högre så får du också betydligt bättre prestanda och rengöring för de extra pengarna.

Köpguide

Eltandborste eller vanlig tandborste?

Rekommendationen från tandläkare är att använda den tandborste som kommer åt bäst. Fördelen med att använda sig utav en eltandborste är att den gör rent ”tand för tand” vilket i sin tur gör det lättare att komma åt på mer svåråtkomliga ställen, exempelvis bakom de sista kindtänderna.

Faktum är att en vanlig tandborste kan göra precis lika rent som en elektrisk, men då krävs rätt teknik för att uppnå önskat resultat. Fördelen med en eltandborste är dess roterande rörelser som gör att den tar bort mer bakteriebeläggning, plack, än en vanlig manuell tandborste.

Bluetooth eller inte?

För dig som vill hålla stenkoll på dina tandborstningsrutiner finns numera tandborstar som är försedda med Bluetooth. Med denna funktion är din tandborste uppkopplad till Oral B-appen i din smartphone och där lagras information om din tandborstning. Information som exempelvis hur hårt du borstar kan sedan delas med din tandläkare. Appen är gratis och fungerar med alla smartphones som stöder bluetooth 4.0.

Oscillerande eller sonisk?

När det kommer till eltandborstar så finns det två typer av rengöringssystem; oscillerande och soniska. Detta syftar på hur borsthuvudet rör sig över tänderna. En oscillerande tandborste har ett huvud som roterar över tänder och tandkött och som således ger en mer skonsam upplevelse. En sonisk tandborste har däremot en vibrerande funktion som gör att huvudet kan nå över större ytor.

Varningssystem skonar din mun

För hård tandborstning kan skada både tandkött och tänder och enligt tandläkare är det vanligt med patienter som använt sin manuella tandborste till att borsta alldeles för hårt. För att undvika detta problem kan det vara en god idé att investera i en elektrisk tandborste som varnar vid för hård borstning. Det finns olika modeller med funktioner som gör att borsten antingen stannar, blinkar eller piper när trycket blir för stort.

Vi hoppas ni hittar en ORAL-B TANDBORSTE att trivas med!

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 0 / 5. Röster: 0

Relaterade artiklar