Oral-B eltandborste bäst i test 2024

Oral-B eltandborste bäst i test 2024

Oral-B iO Series 9S utses till eltandborste bäst i test 2024 hos Produkttestarna – En effektiv och funktionsrik eltandborste som lämnar tänderna rena. Nedan mer info om testvinnarna med tips inför ditt val.

Klick på länkar till återförsäljare kan ge oss provision

Bäst i test

Oral-B eltandborste bäst i test 2024 - Oral B iO Series 9

Oral-B iO Series 9S

Mycket effektiv borstning

Premium

Oral-B eltandborste bäst i test 2024 Premium - Oral-B iO Series 10

Oral-B iO Series 10

Live-guide

Budget

Eltandborste Oral B Vitality 100 CrossAction

Oral-B Vitality 100

2D-rotationsteknik

Produkterna har utvärderats på:

Funktion

Programval

Precision

Användarbetyg

Testets betyg:
5
(8)
Bäst i Test 2024
Oral-B eltandborste bäst i test 2024 - Oral B iO Series 9

Oral-B iO Series 9S

Bluetooth & App

Mikrovibrerande iO

AI 3D-spårning

Trycksensor

Oral-B iO Series 9S eltandborste blir bäst i test 2024 och är de flestas val när en ny eltandborste i high-end klassen ska hitta hem. Med nya utmärkta tekniker och funktioner som en mikrovibrerande magnetisk iO-teknik , lång batteritid och snygg design till ett i sammanhanget bra pris är Series 9S-modellen vår testvinnare.

Stort utbud av funktioner

Idag kommer många av marknadens eltandborstar med olika funktioner för att tillgodose användarens behov, men få kan mäta sig med utbudet hos Oral-B iO Series 9. Med denna tandborste kan du välja mellan 7 smarta lägen för få en personligt anpassad borstning: Daglig rengöring, vitare, tandköttsvård, känslig, intensiv, superkänslig och tungrengöring.

Här hittar du även den klassiska trycksensorn som varnar vid för hård borstning, men även mer avancerade funktioner som 3D-tandspårning. Modellen har även AI-igenkänning som använder en interaktiv färgskärm för att hjälpa dig att rengöra alla delar av just din mun.

Ansluter till Oral B-appen

Givetvis är denna variant även utrustad med Bluetooth som gör att du kan lagra och se över dina borstningsvanor. Bluetooth skickar informationen till Oral B-appen i din smartphone och från den kan du dela dina resultat med din tandläkare.

Sammanfattning

Det råder inga tvivel om att detta är en eltandborste där man inte sparat på krutet. Snygg design och många funktioner gör den till en av de mest lyxiga varianterna på marknaden. Modellen finns i svart och vit färg.

Premium
Oral-B eltandborste bäst i test 2024 Premium - Oral-B iO Series 10

Oral-B iO Series 10

Live-Guide

Magnetisk laddning

AI-igenkänning

iO Magnetic Teknik

7 Program

Bluetooth & App

Oral-B eltandborste bäst i test 2024 Premium – Framtidens eltandborste har anlänt. Vill du ha den bästa eltandborsten marknaden har att erbjuda? Serie 10 är den senaste eltandborsten från branschledande Oral-B och kommer med samma överlägsna borst-teknik som serie 9S. Vårt val som den bästa Oral-B eltandborsten i premiumprisklassen.

Som nyhet finns dock en uppgradering som kan vara nog så användbar och resultera i ett säkrare och bättre resultat då Serie 10 kommer med en bekväm visuell guidning som speglas på modellens laddstation.

Live-Guide

Visst – tekniken finns även på andra modeller via indikatorer på själva tandborsten – men här ges en betydligt mer avancerad hjälp med bekväm tillgång till LED-info för alla 6 zoner på stationens uppenbart mer synvänliga placering.

Här presenteras t.ex tidsnedräkningen av zoner, trycksensorinfo samt generell feedback för. En klart bekvämare kontroll av att man borstat korrekt och som säkrar din munhälsa på marknadens bästa sätt kort och gott.

Sammanfattning

Serie 10 har onekligen här en tydlig och klar fördel gentemot övriga eltandborstar i genomgången och blir ledigt & uppenbart vårt premiumval i kategorin av eltandborstar.

Budget
Eltandborste Oral B Vitality 100 CrossAction

Oral-B Vitality 100

2D-rotationsteknik

Drifttid 20 min

Oscillerande

2-minuters timer

Vitalaity 100 Crossaction är ett gott val och ger samtidigt en enkel övergång från en manuell tandborste till en eltandborste för ett mer än överkomligt pris och blir vårt förstaval i den lägsta prisklassen.För dig som vill ha en stabil och prisvärd eltandborste utan avancerade funktioner.

2D-rotationsteknik

Tandborsten använder sig utav en 2D-rotationsteknik för göra tänderna rena och fräscha. Tekniken innebär att borsthuvudet roterar fram och tillbaka med en oscillerande effekt om 7600 ggr/min vilket låter den nå djupare ned mellan tänderna. Tekniken ger en mer skonsam upplevelse i jämförelse med soniska modeller.

Sammanfattning

En robust eltandborste med de mest grundläggande funktionerna där en timer säger till när det är dags att byta sida och har effektiva oscillerande rörelser. Modellen är också praktiskt kompatibel med många av Oral-B:s borsthuvuden och finns i flertalet färgvarianter.

En bra och prisvärd eltandborste för både vuxna och de yngre kandidaterna som ska ta steget in i el-tandborstens värld kort och gott.

Prisvärde
Eltandborste bäst i test - Oral B iO Series 8

Oral-B iO Series 8S

6 programval

Trycksensor med ljusindikator

i0-teknik

Oscillerande 34800 ggr/min

Oral-B iO Series 8S är en eltandborste som kombinerar hög användarvänlighet med bra funktioner och Oral-B kvalitet. Tandborsten har bland annat ett intelligent borstningssystem med tandköttsskydd-teknik som hjälper dig borsta på det sätt tandvården rekommenderar.

Anpassad för att ta bort plack

Det som kännetecknar IO-tandborstarna är dess förmåga att effektivt motverka plack. Detta med hjälp av en magnetmotor som tilldelar varje strå maximal kraft.  Kombinera med 6 olika borstningslägen med modellens mikrovibrationer så ges utmärkt hjälp att få bort plack även vid mer svåråtkomliga områden.

En smart trycksensor vägleder dig i din borstteknik via en belysningsindikator som lyser rött, vitt eller grönt för att säkerställa att du aldrig borstar för hårt – något som är vanligt förekommande och lätt bidrar till irriterat tandkött.

Om du upplever extra känsligt tandkött så finns även två borstningslägen för extra skonsam borstning. Är du ute efter vitare tänder (vem som nu inte är det?), så finns givetvis ett borstningsläge dedikerat för just detta.

Program: Daglig rengöring, Mjuk, Tandköttsvård, Intensiv rengöring, Vitgörande och Superkänslig.

Effektiv snabbladdning

På bara tre timmars laddning får du 40 minuters borsttid, vilket betyder att du i snitt bara behöver ladda tandborsten en gång var tjugonde dag. Med tandborsten kommer en snygg och kompakt laddstation som även ambulerar som ett smidigt ställ som får plats också i det lilla badrummet.

Sammantaget

Det användare uppskattar mest med denna tandborsten är hur pass rena och fräscha tänderna känns – likt känslan efter ett tandläkarbesök. Även dess förmåga att komma åt svåråtkomliga områden samt den praktiska trycksensorn plussas ordentligt för.

Hög Mellaklass
Eltandborste Bäst i test 2024 Mellanklass - Oral-B iO Series 5S

Oral-B iO Series 5S

5 programval & 6 zoner

Magnetisk drivteknik

AI-teknik

Oral-B App

Oral-B iO 5s är eltandborsten som ligger bäst till i den prismässigt populära mellanprisklassen men som likväl erbjuder de viktigare av de mer avancerade funktionerna från high-end klassen för stabil och individanpassad borstning. Här finns AI, den smarta trycksensorn och en magnetisk drivteknik med 5 lägen och 6 zoner med guide.

Här hittar vi även kombon av det utmärkta rundade borsthuvudet med mjuka mikrovibrationer samt den tystgående magnetiskt skonsamma drivtekniken för en effektiv borstning i toppklass.

AI

Artificial Intelligence breder ut sej snabbt som alla vet och med Serie 5 ger den oss hjälp att fiffigt studera din individuella borst-teknik för att sedan om så behövs ge feedback och tips om hur du kan förbättra resultatet av stunden med iO 5:an.

AI:n anpassar sin analys efter att delat området till 6 zoner och håller sedan koll på varje område får den omsorg som behövs. Här tar man också hjälp av den inbyggda trycksensorn som via färgindikatorer upplyser oss om vi borstar för hårt eller för mjukt samt säkerställer att man borstar med rätt tryck för att få bästa möjliga resultat.

Teknik & Övrigt

Anpassade borstlägen är något vi hittar på eltandborstar med lite större ambitioner och så även här – Med Serie 5 kan man skifta mellan 5 distinkta lägen efter personlig smak och behov, de lägen som hittas på iO5s har är: Daglig rengöring, Vitgörande, Intensiv, Mjuk samt Superkänslig.

Tittar vi på batteritiden ska den fullt laddad klara en två veckors period innan man behöver sätta laddsladden i väggen igen – gott så säger vi.

Ska man iväg på resa så kommer Serie 5 med ett praktiskt resefodral för att hålla reda på och skydda tandborsten och du kan också passa på att ladda den via trådlös teknik under tiden. Slutligen kommer som brukligt stöd för den utmärkta Oral-B Appen – koppla smidigt upp via Bluetooth för analys och tips.

Bedömning

Sammanfattningsvis tycker vi att det ges en hel del eltandborste för en högst rimlig slant i sammanhanget. När nya varianter kommer kan vi konsumenter inte sällan dra fördel av att föregående serier av fortsatt mycket kompetenta produkter ges en attraktiv prislapp. Stabil tandborstning – stabil rekommendation.

Mellanklass

Oral-B Genius X

Smart Ring

Gum Guard

Ultrasmalt borsthuvud

Trycksensor

Bluetooth & App

Oral-B Genius X använder artificiell intelligens för att lyfta användarupplevelsen till nästa nivå. Det innebär glänsande tänder och ett friskt tandkött på lång sikt. Lång batteritid, avancerad design och sensorer i framkant.

AI-borstning

Medan du borstar med Oral-B Genius X analyserar den dina rörelser genom inbyggda trycksensorer samt avancerad artificiell intelligens som hjälper dig borsta rätt varje gång.

Alla kan borsta sina tänder, men det är långt ifrån alla som gör det enligt tandläkarens rekommendationer. Trycksensorerna sänker hastigheten ifall du borstar för hårt samtidigt som borsthuvudet lyser upp som varning (Smart Ring). Oral-B Genius X talar även om för dig ifall du har fokuserat för mycket på ett visst område i munnen.

Förebygger problem med tandköttet

Oral-B Genius X använder den patenterade tekniken Gum Guard för att skydda ditt tandkött. All data som Gum Guard samlar kring hur du borstar går att se i en praktisk mobilapp. Dessutom finns ett extra skonsamt borstningsläge (Sensitive Care Mode) för dig med känsligt tandkött.

Sammanfattning

Här hittar du en god balans mellan pris och prestanda. Oral-B Genius X erbjuder dig det senaste inom borstningsteknologi utan att det kostar skjortan. Du kan därför känna dig säker i att du borstar rätt med denna smarta produkt.

Genius X blir det bästa valet i mellanprisklassen i vårt test av eltandborstar.

Budget ++
Eltandborste - Oral-B PRO 3

Oral-B Pro 3

3D-rengöringsteknik

360° trycksensor

Oscillerar, roterar och pulserar

Trycksensor & Timer

Oral-B Pro 3 är en populär variant i Oral-B-familjens lägre prisklass. Här får du en effektiv tandborste med både oscillerande och pulsteknik som säkerställer ett gott resultat till ett rimligt pris.

Oral-B:s vinnande borsthuvud

Oral-B Pro 3 kommer med tillverkarens effektiva borsthuvuden med avrundade borststrån för att följsamt rengöra tandköttet. Här finns de speciellt vinklade borststråna för bästa åtkomst mellan tänderna medans än tunnare strån behagligt tar hand om den plana rengöringen.

Trycksensor och timer

Precis som de flesta av marknadens eltandborstar är även Oral-B Pro 3 utrustad med trycksensor som låter dig veta när trycket blir för stort. En timer ljuder dessutom efter 2 minuter då det är dags att byta kvadrant av munnen. 3 program finns här att välja mellan: daily clean, whitening och sensitive.

Sammanfattning

Man blir inte populär utan anledning och även om priset på denna modell jämfört med de enklaste är något högre så får du också betydligt bättre prestanda och rengöring för de extra pengarna.

Varsam
Eltandborste Oral-B Smart Sensitive

Oral-B Smart Sensitive

5 Programval

Timer med 120 sek intervall

Oral-B-App

Inbyggd trycksensor

Oral-B Smart Sensitive White Sensi är eltandborsten för dig som har problem med ilningar i tänderna, känsligt tandkött eller plack. En ultratunn design i samband med en inbyggd trycksensor ger dig skonsam borstning varje gång.

Skydda ditt känsliga tandkött

Genom en inbyggd trycksensor känner eltandborsten av ifall du borstar för hårt och sänker då hastigheten. En ljusring runt skaftet lyser dessutom rött som varning för att se till att du borstar mer skonsamt. Det är bra både för tandköttet och emaljen.

Oral-B:s patenterade 3D-rengöring är designad att avlägsna upp till 100% mer plack jämfört med en vanlig manuell tandborste. Det innebär ett friskare tandkött i längden.

Runt borsthuvud för 3D-rengöring

Det runda borsthuvudet omsluter tanden och rengör i 360 grader för en djupare och mer noggrann borstning.

Allteftersom du använder produkten bleknar borsthuvudet från grönt till gult. Hur ofta du behöver byta borsthuvud varierar, men tack vare färgindikatorn vet du precis när det är dags för ett sprillans nytt ett.

Sammanfattning

Det är viktigt att värna om ditt tandkött. Det gör du genom att borsta tänderna skonsamt. Oral-B Smart Sensitive gör det lätt och smidigt för dig att inte borsta för hårt tack vare den inbyggda trycksensorn. Det runda borsthuvudet och den tunna designen gör det dessutom enklare att rengöra varje tand på djupet.

Guide – Oral-B Eltandborste Bäst i Test 2024

Det är få saker vi gör så ofta och rutinmässigt som att borsta tänderna, en nödvändig men ofta tråkig och monoton syssla. Men genom att uppgradera till en ny eltandborste kan steget ut i badrummet varje morgon och kväll kännas lite lättare.

En rad spännande funktioner som positionsavkänning-teknik, bluetooth och appar gör inte bara tandborstningsrutinen roligare, den hjälper oss också att få en bättre munhälsa.

Vanliga frågor och svar

Rekommendationen från tandläkare är att använda den tandborste som kommer åt bäst. Fördelen med att använda sig utav en eltandborste är att den gör rent ”tand för tand” vilket i sin tur gör det lättare att komma åt på mer svåråtkomliga ställen, exempelvis bakom de sista kindtänderna.

Eltandborstar och dess roterande rörelser tar bort bakteriebeläggning och plack mer effektivt än en manuell tandborste.

För dig som vill hålla stenkoll på dina tandborstningsrutiner finns numera tandborstar som är försedda med Bluetooth. Med denna funktion är din tandborste uppkopplad till Oral B-appen i din smartphone och där lagras information om din tandborstning.

Information som exempelvis hur hårt du borstar kan sedan delas med din tandläkare. Appen är gratis och fungerar med alla smartphones som stöder bluetooth 4.0.

När det kommer till eltandborstar så finns det två typer av rengöringssystem; oscillerande och soniska. Detta syftar på hur borsthuvudet rör sig över tänderna. En oscillerande tandborste har ett huvud som roterar över tänder och tandkött och som således ger en mer skonsam upplevelse. En sonisk tandborste har däremot en vibrerande funktion som gör att huvudet kan nå över större ytor.

För hård tandborstning kan skada både tandkött och tänder och enligt tandläkare är det vanligt med patienter som använt sin manuella tandborste till att borsta alldeles för hårt.

För att undvika detta problem kan det vara en god idé att investera i en elektrisk tandborste som varnar vid för hård borstning. Det finns olika modeller med funktioner som gör att borsten antingen stannar, blinkar eller piper när trycket blir för stort.

Senast färdigställda tester