Moccamaster bäst i test

Moccamaster bäst i test 2022

2022-04-03

Produkttestarna samarbetar med annonsprogram i syfte att få provision via affiliate-länkar.

Bryggare från Moccamaster hyllas ofta som de bästa kaffemaskinerna och vinner test för sin kvalitet, och med all rätt. Att samtliga modeller brygger gott kaffe är givet, men hur skiljer sig varianterna åt, och vilken passar dig bäst? Den frågan har vi som mål att besvara i denna köpguide.

Vi har tittat närmre på Moccamasters utbud av kaffebryggare och valt ut de 5 bästa inom sina respektive kategorier. Topplistan baseras på användares & expertomdömen med hänsyn till kvalitet, smak, funktion och prisvärdhet. Skulle en Moccamaster ligga utanför din budget så har vi även tagit med en populär och prisvärd kaffebryggare från Siemens som alternativ.

Eter en genomgång av produkterna finns en rejäl guide med nyttiga tips och råd inför och efter ditt köp.

Vi hoppas att du nedan hittar din nya favoritbryggare!

Produkterna har utvärderats på:

BÄST I TEST 2022

moccamaster bäst i test 2021

Moccamaster KBG962

5/5

TERMOSKANNA

Moccamaster KBGT741

4.7/5

FLAGGSKEPPSMODELL

Bästa Kaffebryggaren 2021

Moccamaster KBGC982

4.4/5

ENKOPPSBRYGGARE

kafferyggare bäst i test 2021

Moccamaster Cup-One

4.5/5
Läs om produkterna

1 | Moccamaster KBG962AO - Bästa Moccamastern

moccamaster bäst i test 2021

Bästa Moccamaster 2022 – Moccamaster KBG962AO är en konsumentfavorit som är tystlåten, brygger kaffe på 6 minuter och har en kapacitet på 1,25 liter motsvarandes 10 koppar.

Värmeelementet håller ditt kaffe varmt efter att bryggningen är färdig, och filterbryggaren stänger av sig själv efter ca 40 minuter. Modellen har en smart och automatisk droppstopp-funktion, vilket många köpare uppskattar.

Handtillverkad

Kafferyggaren är handtillverkad och har genomgått ingående test på Moccamasters fabrik i Holland innan den lämnar tillverkaren. Du får fem års garanti på själva bryggenheten. Kannan är utformad i glas och själva maskinen är gjord i reptåligt aluminium.

Godkänd av ECBC

Denna modell är godkänd av ECBC – European Coffee Brewing Center. Det betyder att kaffebryggaren har fått ett av de främsta erkännanden som endast de bästa kaffebryggarna får. Detta tack vare att modellen har korrekt bryggtemperatur, bryggtid, och serveringstemperatur.

Sammanfattning

Sett till pris, design, funktion och smak så tar KBG962AO första plats i vårt test av moccamasters.

2 | Moccamaster KBGT741 - Termoskanna

Med Moccamaster KBGT741 får du riktigt gott kaffe. På bara 6 minuter får du 10 rykande koppar, samtidigt som KBGT741 är en av de tystare på marknaden – något många användare uppskattar.

Kaffebryggaren har en automatisk droppstopp-funktion, vilket innebär att du kan pausa bryggningen och ta en kopp kaffe även under själva bryggningen. 

Det finns ett s.k blandningslock på denna bryggare, som säkerställer att aromerna blandas noggrant. Bryggaren är handtillverkad i Holland, och håller mycket god kvalitet.

Optimal Kaffetemperatur

På denna modell finns en mikrobrytare som aktiveras om en kanna avlägsnas under bryggningen, så att kaffet inte spiller på plattan. Vattnet värms initialt upp till 92-96 grader, och ger dig därefter en optimal temperatur för kaffe på ca 85 grader.

Sammanfattning: En testvinnare med låg ljudnivå som brygger gott kaffe.

3 | Moccamaster KBGC982AO - Populär

Bästa Kaffebryggaren 2021

Moccamaster KBGC982 AO är uppskattad av många köpare och får fint betyg. Den har snygg design, finns i ett flertal färger, har god kvalitet och är lätt att sköta om.

Modellen brygger ca 10 koppar smakrikt kaffe. Kannan rymmer 1,25 liter och på brygger kaffe på 6 minuter. Den värmer upp kaffet till 92-96 grader, och värmeplattan ser till att hålla kaffet varmt så du kan dricka fler koppar. Bryggaren är tillverkad i Holland och godkänd av European Coffee Brewing Centre.

Designalternativet

Moccamaster KBGC982AO kommer men en automatisk avstängningsfunktion, vilket gör den säker att använda. Kaffebryggaren har även ett s.k blandningslock som ser till att kaffearomerna blandas jämnt. Bryggaren har ett automatiskt droppstopp, och finns i hela 11 olika färger för att matcha bra med övrig inredning.

4 | Moccamaster Cup-one - Liten enkoppsbryggare

kafferyggare bäst i test 2021

Moccamaster Cup-one. Om du söker en bra enkoppsbryggare, så har du en riktigt bra kaffebryggare här, som har fått bra betyg i test. Den är godkänd av ECBC (European Coffee Brewing Centre), vilket innebär att du får rätt bryggtemperatur, bryggtid, och serveringstemperatur.

Köparna har lite olika åsikter angående köpet, de flesta är nöjda då den även lämpar sig bra för det lilla hushållet, och kaffet blir riktigt gott. Vissa nämner att man ibland måste rensa bryggaren så att filterhållaren släpper igenom vatten.

Kompakt modell

Här har du en liten och lättskött modell som brygger 0,3 liter kaffe på ca 4 minuter. Den har en effekt på 1090 W och stängs av automatiskt när vattenbehållaren är tom. Vattnet värms upp mellan 92-96 grader, och temperaturen på kaffet håller ca 80-84 grader. Bryggaren finns i flertal färger.

5 | Moccamaster CD AO - Kaffe på 4 minuter

Moccamaster CD AO utmärker sig med sin ypperligt snabba bryggtid på bara 4 minuter, något man annars bara brukar se hos enkoppsbryggare. Kannan rymmer 1,25 liter. Bryggaren har en snygg design i polerat stål som skiljer sig åt något från övriga Moccamasters.

Bryggaren är lättskött och har en del finesser så som automatiskt droppstopp och två värme- element, och den har automatisk avstängning, stänger av sig själv efter 40 minuter.

Dubbla Värmeelement

Maskinen har automatiskt droppstopp och två värmeelement, vilket betyder att ditt kaffe bryggs med en temperatur, och håller värmen när behållaren placeras under det andra “elementet”. Bryggaren stänger automatiskt av sig själv efter 40 minuter, så att man slipper oroa sig över att man har glömt bort att stänga av kaffebryggaren. Moccamaster CD AO finns i färgerna vitt och polerat stål.

6 | Siemens TC86303 - Prisvärd

Siemens TC86303 – bryggare nära i klass med en Moccamaster – en praktisk och lättanvänd modell som snabbt brygger kaffe. Många konsumenter lyfter produkten just på grund av detta, men även för att bryggaren gör gott kaffe. 

Kannan är i glas med stilren design, och behållaren finns i färgerna svart och silver. Vattenbehållaren är på 1,25 liter, och brygger ca. 10-15 koppar. Det är lätt att fylla på vatten, du tar bara bort behållaren och kan sen enkelt hälla på vatten i pipen som sitter överst på behållaren. Du behöver alltså inte ens öppna locket.

Bryggaren har även en avtagbar filterhållare, vilket gör den enkel att tömma av gammalt kaffe samt är enkel att rengöra. Bryggaren har ett extra värmeelement, som håller ditt kaffe varmt efter bryggning. Vattennivåmätaren visar hur mycket mängd som behövs per kopp.

Många finesser

TC86303 har många finesser, så som droppstopp, så att kaffet slutar rinna då kannan tas bort. Bryggaren har minnesfunktion, automatisk avstängningsfunktion, d.v.s den stänger av sig efter två timmar, så att du slipper oroa dig. Bryggaren har s.k aromaSense som automatiskt anpassar bryggtiden vid små volymer, vilket användare uppskattar.

Du kan även ställa in vilken tid bryggningsprocessen ska starta, och  du kan också se tiden på displayen. 

Lättskött

Siemens TC86303 har många nöjda köpare som tycker att den är väldigt lättskött, samt uppskattar konsumenter indikatorn för avkalkning. I regel behöver bryggare avkalkas var andra eller tredje månad, beroende på hur mycket bryggaren används. 

Modellen får toppbetyg av konsumenter, och är ett mycket bra val av kaffebryggare.

Köpguide

Med en Moccamaster kaffebryggare får du alltid gott kaffe, dock skiljer sig varianterna från varandra. Nedan finns en köpguide på vad du bör tänka på inför ditt köp, samt hur produktvarianterna skiljer sig åt.

Hur skiljer sig Moccamaster-modellerna åt ?

Moccamasters följer en viss namnstruktur som kan hjälpa dig välja rätt produkt. Se nedan benämningar samt tillhörande förklaring.

  • KBC – Värmehållningselement med två effektlägen 48-65W, braketthållare, omrörarlock samt kalkindikator.
  • KBG – Separata Värmehållningselement, två effektlägen 48-65W, braketthållare, automatiskt droppstopp och ett omrörarlock.
  • KBGC – Separata värmehållningselement med två effektlägen 48-65W, braketthållare, automatiskt droppstopp, omrörarlock och kalkindikator.
  • AO – Auto-off funktion som stänger av bryggaren automatiskt.

Hur många koppar vill du brygga ?

De flesta moccamasters kan brygga ca 10 koppar kaffe per omgång. Annars finns enkoppsbryggare till ett förmånligt pris.

Vilken moccamaster brygger snabbast kaffe ?

Enkoppsbryggaren cup-one brygger kaffe på rekordlåga 4 minuter. Annars brygger de flesta modeller kaffe på 6 minuter.

Vill du ha en glaskanna eller termoskanna ?

Moccamasters använder antingen en glaskanna eller termoskanna, där den sistnämnda lämpar sig utmärkt för exempelvis utflykter.

Funktioner

  • Värmeelement: En Moccamaster kommer med två separata värmeelement – ett till vattnet och ett som håller kaffet varmt, vilket alltid är uppskattat då man oftast dricker mer än bara en kopp. 
  • Auto-off: Många modeller har en auto-off funktion, vilket innebär att bryggaren stänger av sig själv efter 40 minuter. Men det finns även bryggare där du kan ställa in tiden för avstängning.
  • Kanna: Bryggarna kommer med antingen en glaskanna eller termoskanna. 
  • Droppstopp: De flesta modeller har s.k droppstopp, vilket innebär att du kan ta en kopp kaffe även under själva bryggningen.
  • Kalkindikator: Vissa varianter kommer med inbyggd kalkindikator, som blinkar när det är dags att avkalka bryggaren.

Användartips

Dosering

För att få rätt mängd kaffepulver, använd dubbelt så många kaffemått som antal koppar. 5 strukna kaffemått till 10 koppar, 3 strukna mått till 6 koppar osv. Vill man ha starkare kaffe kan man experimentera med att öka doseringen utefter tycke och smak. Givetvis är det även viktigt att använda sig av högkvalitativt kaffe till din Moccamaster för bästa smakupplevelse.

Rengöring

Att hålla rent sin Moccamaster är viktigt, då det annars kan bildas ett kalklager vilket påverkar både smak på kaffet och kaffemaskinens livslängd. För att slippa att det droppar kondensvatten eller kaffe ner på värmeplattan så måste ventilen hållas ren. 

Plattan är producerad i rostfritt stål, men täcks med tiden av ett tunt lager kalk. Därför är det viktigt att även torka av den och rengöra regelbundet. Konstruktionen är gjort som så att plattan är enkel att ta upp och sätta på plats igen. 

Tvätta i diskmaskin

Glaskannan och termoskannan ska inte diskas i diskmaskin. Lock och filterhållare kan eventuellt diskas i ett program med låg temperatur på diskmaskinen, men vi hänvisar till respektive produkts bruksanvisning för mer information om vad som kan och inte kan diskas i diskmaskin.

Avkalkning

Avkalkningslampan berättar när det är dags att avkalka din Moccamaster. Utöver det kan man som tumregel avkalka var 2-3 månad beroende på hur kalkrikt vattnet är, eller efter ca 40 bryggningar. Det finns ett speciellt avkalkningsmedel som är färdigblandat för just Moccamaster vilket räcker i 3 omgångar, och kan därefter inköpas hos återförsäljare eller i webbshop.

Det är även bra att använda det medföljande rengöringsmedlet som medföljer Moccamastern, som underhåll mellan avkalkning av bryggaren.

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 5 / 5. Röster: 11

Relaterade artiklar