Luftrenare

Luftrenare bäst i test

2022-05-06

Produkttestarna samarbetar med annonsprogram i syfte att få provision via affiliate-länkar.

Bästa luftrenaren 2022​

En luftrenare kan vara bra att överväga för ett bättre inomhusklimat.  Bor du nära en trafikerad gata så kan en luftrenare komma till användning, än mer om du är allergiker. De som har en luftrenare känner stor skillnad, särskilt på morgonen. Du vaknar upp med mindre täppt näsa och dina andningsvägar känns bättre. Det finns även modeller som minimerar virus och bakterier i luften.

Vi har baserat våra val av luftrenare genom konsumentomdömen, expertråd och ranking. Dessa modeller nedan är i olika prislägen, och vi valde dessa då de representerar god kvalité och prestanda i sin prisklass.

Produkterna har utvärderats på:

BÄST I TEST 2022

Bästa Luftrenare 2022

Coway
AP-1008CH

5/5

PREMIUM

Electrolux
Pure A9

4.7/5

POPULÄR

Coway Luftrenare 2022

Coway
AirMega Ap-1220B

4.4/5

PRISVÄRD

Luftrenare bästa Budget 2022

Xiaomi
Air Purifier P1

4.5/5
Bästa Luftrenare

1 | Coway AP-1008CH - Bäst i Test 2022

Bästa Luftrenare 2022

Bäst i test 2022 – Coway AP-1008CH får höga betyg i mängder av externa tester av luftrenare. Modellens effektiva trestegsfiltrering gör din luft i hemmet 99,5% renare.

Coway AP-1008CH rekommenderas av Svenska Astma & Allergiförbundet. Modellen rankas som en av de populäraste och Coway får fina betyg av konsumenter. Modellen passar bra för ett hem på upp till ca 73 m².

Smart partikelsensor

Coway AP-1008CH har ett maximalt luftflöde på fina 350 m³ /h. Tack vare en smart partikelsensor som finns i luftrenaren, så kan den känna av luftens renhet i utrymmet varpå luften renas automatiskt. Ljudnivån varierar naturligtvis efter effekt med tysta 22 dB på lägsta inställningen.

TrestegsFiltrering

Coway AP-1008CH är en energieffektiv luftrenare med intelligent trestegsfiltrering. Ett trestegsfilter tar mer effektivt bort damm, allergener, pollen, och lukt, vilket gör din luft i hemmet upp till 99,5% renare. För dig som är allergiker och är känslig mot pollen och damm är denna modell ett riktigt bra val. Dina luftvägar kommer att kännas bättre, och det blir lättare att andas.

FilterSystem

Förfilter: Effektivt mot antibakteriella material – tar bort hår från pälsdjur. pollen, mögel, damm med mera.

Mediumfilter: Tar bort bakterier aktivt. Filtret eliminerar även partiklar som pollen, damm och oönskade dofter. Filtret är lätt att rengöras med dammsugare.

HEPA-filter: HEPA-filtret avlägsnar effektivt mikro partiklar ner till 0.26 mikrometer samt eventuellt störande lukter. En antibakteriell funktion finns även för att motverka att virus ges möjlighet till tillväxt i filtret.

2 | Electrolux Pure A9 - Låg ljudnivå

Electrolux Pure A9 PA91 Luftrenare

Electrolux Pure A9 är en modellserie med mycket låg ljudnivå på lägsta effekt, vilket gör att du kan ha den på då du sover, utan att störas. Med PureSense-systemet kontrolleras luftkvalitetsnivån för optimalt ren luft.

Pure A9 luftrenare är en uppskattad luftrenare av konsumenter, och den får bra betyg samt rekommenderas av Astma & Allergiförbundet. Pure A9 har ett flerskikts filtreringssystem vilket gör att din luft blir trivsamt ren. Under filtreringsprocessen absorberas smuts, damm, allergener, pollenpartiklar samt odörer av luftrenarens olika filter, för att därefter blåsa ut renad luft. Pure A9 är inte bara mycket effektiv utan har också en trevlig och modern design tycker vi.

Låg ljudnivå

Pure A9 kombinerar hög filtreringen med låg ljudnivå. Nivån på det lägsta driftläget är på endast 17 dB. Det är verkligen väldigt tyst, vilket uppskattas av många konsumenter. Det är så pass lågt att du kan använda luftrenaren medans du sover utan att störas påtagligt. I det högsta driftläget är ljudet fortfarande  på relativt behagliga 46 dB.

Kontroll med PureSense

PureSense-systemet kontrollerar ständigt luftkvalitetsnivån och justerar automatiskt processen att rena luften föt att ge dig en hälsosam hemmamiljö.

Spiralrörelse

AirSurround-systemet som används i Pure A9 gör att luften kan röra sig i spiraler. Tack vare denna spiralrörelse får du ren luft i hela rummet, inklusive ytområden som kan vara svåra att nå med andra tekniker, innovativt och bra.

Inbyggt Wi-Fi

Med inbyggt Wi-Fi kan du övervaka och optimera din bostads luftkvalitet hemifrån eller även om du är ute via en app. Du kan anpassa din Pure A9 efter dina personliga behov med ett 360 ° filter och ett filtreringssystem som totalt består av 5 steg.

Miljövänlig

Pure A9 är en miljövänlig produkt, och minimalt med plast har använts vid produktionen. Luftrenaren är främst tillverkad i metall- och trämaterial.

3 | Coway AirMega Ap-1220B - Populär

Coway Luftrenare 2022

Effektiv luftrening med HEPA, samt kolfilter. Automatisk luftrening, silent mode för nattläge. Luftkvalitetsindikator, partikelsensor. Tystgående och effektiv. Bra mot små viruspartiklar i luften. Rekommenderas av Astma & Allergi förbundet. För dig med höga krav på ren inomhusluft.

Coway AirMega Ap-1220B luftrenare ger dig bättre hälsa genom att rena luften. Den tar bort allergener och dålig luft i ditt hem, och passar för en bostad eller lokal på ca 70 kvm. Den rekommenderas av Astma & Allergiförbundet, vilket innebär att den har kvalitetsstämpel, och är speciellt bra för personer med astmatiska besvär.

Modellen har ett mycket effektivt multifiltreringssystem, som effektivt  filtrerar bort även väldigt små damm- och allergenpartiklar som inte kan ses med blotta ögat, partiklar upp till 0,3 mikrometer, och du kommer att märka stor skillnad på inomhusluften. Du slipper vakna med täppt näsa på morgonen, något många av oss, både med och utan allergiska besvär uppskattar.

Förutom utmärkta luftfiltreringsfunktioner, samt varning vid dålig luft, så utmärker sig Coway Ap-1220B från mängden av luftrenare, som en av de bästa du kan använda dig utav för bättre inomhusluft. Den passar även bra på kontor eller arbetsplatser där luften är dålig, och bor du till exempel vid en trafikerad gata, så är denna mycket effektiv på att rena luften från avgaser m.m i ditt hem. 

Prestanda och funktioner 

Coway AirMega Ap-1220B har en mycket funktionell luftkvalitetsindikator som ger dig information om inomhusluften. Funktionen indikerar via 4 färgnivåer den befintliga luftkvalitén – från blå för ren luft, till röd för kraftigt förorenad luft. På så sätt har du enkelt bra koll på inomhusluften.

Luftrenaren kan rena luftmängder upp till 335 m³/h. Den friska luften som sänds via frånluft ut i rummet kan riktas uppåt eller framåt genom att vrida på knappen på panelen.

Tystgående med partikelsensor

AP-1220B är även ganska tystgående, och har en ljudnivå på mellan 29 och 63 dB, beroende på driftläge. Den har även en känslig partikelsensor som kontinuerligt mäter luftkvaliteten i rummet. I autoläge anpassas fläkthastigheten automatiskt till partikelsensorns indikator, och renar då luften automatiskt. Partikelsensorns känslighet kan justeras i tre lägen, hög, medel (fabriksinställning) eller låg. Det finns ett knapplås som även kan aktiveras för att förhindra att små barn ändrar inställningarna du gjort. 

Effektivt filtersystem

Coway AirMega AP-1220B har ett trippelfiltreringssystem som tar bort 99,95% av alla partiklar ner till 0,3 mikrometer. Förfilter som fångar upp ludd- och dammkvalster, bakom förfiltret finns ett granulärt deodorantfilter med aktivt kol som tar bort lukt, cigarettrök och andra obehagliga lukter. Det tredje filtret, så kallat GreenHEPA-filtret har antibakteriella egenskaper, vilket tar bort virus och bakterier i luften effektivt.

ECARF-certifierad. Luftrenaren är ECARF-certifierad (European Center for Allergy Research), vilket innebär att den har en kvalitetsstämpel som är ovärderlig för personer med astma och allergier. Via LED-panelen indikerar den när förfiltret måste rengöras samt bytas ut.

Automatisk luftrening

Coway AirMega Ap-1220B har ett automatiskt läge, där fläkthastigheten justeras helt automatiskt, och den känner av via sensorer vilken hastighet som behövs för att rena luften. Det ger god trygghet, då du inte själv behöver reglera hastigheten. Den känner själv av mängden partiklar i luften, och anpassar hastigheten efter det.

Lägen. Här finns ett mini-läge läge som sparar energi, en mellan nivå -samt ett turboläge som aktiverar högeffektiv fläkthastighet när du vill att luften ska cirkulera snabbt. Här finns även ett bra Silent Mode som är passar bra på natten. När läget är aktiverat, släcks luftkvalitetsindikatorn och fläkten växlar till extra tyst drift, vilket ger en låg ljudnivå för störningfri sömn. AP-1220B arbetar likväl effektivt med att rena luften, så att du vaknar upp med bra luftkvalité på morgonen.

Sammanfattning

Här har du en mycket bra luftrenare från en branch-ledande tillverkare som renar din inomhusluft effektivt. Med flera filter, även extra HEPA grönt filter, som tar bort även de minsta partiklarna så är detta en av marknadens mest effektiva modeller. AirMega är godkänd av Astma & Allergiförbunden i Sverige, Norge samt Danmark.

4 | Xiaomi Mi Air P1 - Luftrenare Budget

Luftrenare bästa Budget 2022

Xiaomi Mi Air P1 är en ny storsäljande luftrenare med bra rening via sitt högeffektiva True HEPA filter. 

Rening

Filtrets kapacitet identifierar upp till 99,9% av allergena partiklar som benämns PM10, även för ögat osynlig PM2.5 materia i form av rök / och lukter tas han om av Xiaomi:s effektiva True HEPA filter.

Trots det smidiga mindre formatet kan modellen mäta sig med de större varianterna – med ett luftflöde på 250 m³/h är Air Purifier P1 en effektiv luftrenare upp till den rekommenderade ytan på 3o m²

Tyst. Purifier P1 är för segmentet en riktigt tystgående renare – med låga 19 db passar den även att använda i sovrum utan att störa märkbart. 

Tekniker – Air P1 kommer med den teknik man kan förvänta sej av en modern produkt – och lite till. Smarta funktioner via WiFi med röststyrning och produkten kan läggas in i ditt Google Home-nätverk för hantering av luftrenarens funktioner. Här finns även stöd för de som använder Apple:s produkter då modellen är en av mycket få i segmentet med stöd för Apples HomeKit. Pluss på det!

För de som föredrar mer traditionell styrning så görs det enkelt manuellt på ovansidan via modellens led display.

Vi tycker att man här får en både smidig & kompetent luftrenare med ny teknik och fina recessioner överlag. Bäst i budgetklassen.

5 | Xiaomi Mi Air Purifier 2h - Budget II

Xiaomi-Mi-Air-Purifier-2H

Xiaomi Mi Air Purifier 2H är en storsäljande luftrenare med bra effekt via sitt kompetenta 360-graders filter med 3 lager.

Lager 1 tar här hand om större varianter i form av hår & damm. Lager 2 – ett H13 -klasificerat filter utgör mellanfiltrering för att hantera virus, bakterier samt andra mindre oönskade partiklar. Det tredje innersta lagret är här ett aktivt kolfilter som arbetar med att neutralisera lukter i form av matos, rök samt andra ovälkomna odörer som kan uppstå.

Snabb Effekt

Xiaomi 2H är en effektiv modell med ett luftflöde på 260 m³/h och renar luften snabbt i rum upp till rekommendationen 31 – 37m². Luftrenaren från Xiaomi tar bort 99.97% av alla skadliga partiklar. Modellen är relativt tystgående och anpassar automatiskt fläkthastigheten utifrån luftkvalité. Du kan även kontrollera luftens aktuella kvalité via Xiaomi-appen. 

Teknik – Xiaomi Mi är en modern luftrenare och kan sålunda läggas in som medlem i ett befintligt Google Home-nätverk. Därifrån kan den kan styras för att justera fläkthastighet & timer via Google-assistenten. För de som föredrar fjärrkontroll så finns även en sådan.

Summerar vi ges här en rejäl luftrenare att hantera pollen och luftrening och i övrigt till ett riktigt bra pris. Rimligt alternativ av bästa luftrenare 2022 i den lägre prisnivån.

6 | Philips AC2729 - Luftrenare + Fuktare​

Philips AC2729

Philips AC2729 är en kombinerad luftrenare / fuktare, för maximal rening samt bättre inomhusklimat med tillförsel av fukt. Luftrenaren filtrerar även bort virus samt bakterier, vilket gör att du håller dig friskare. Modellen passar bra för en yta på upp till 65 m².

Philips AC2729 är en mycket populär och uppskattad luftrenare/fuktare bland konsumenter, just för att den ger dig ett gott inomhusklimat. Prestandan är mycket bra och modellen har ett flertal bra funktioner. Luften i hemmet känns mycket renare, och det märks skillnad om du har pollenallergi till exempel, man blir inte lika täppt i näsan, säger en av konsumenterna.

Luftrenaren / fuktaren är mycket effektiv mot pollen och förbättrar livskvaliteten för många allergiker med pollen- eller damm-allergi. Det ger dig bra rening av luften samt ger din inomhusluft fukt, vilket även främjar hälsan.

Motar virus i luften

Philips AC2729 är även bra på att ta bort viruspartiklar i luften, de filtreras bort och medför att du kanske slipper bli sjuk. AC2729 filtrerar bort virus och bakterier till 99,9%.

Enkel användning

Philips AC2729 är lätt att använda, och det finns ett flertal inställningar du kan göra. Luftrenaren har överlägsen luftrening, och i ett rum på och 20 m² renas luften på bara 12 minuter.

Air Matters-appen

Via Air Matters-appen styr du din luftrenare, och får information om status på luften i ditt hem. Du kan även jämföra luftkvaliteten inomhus med luften utomhus samt använda appen för att ändra fläkthastighet samt för att se filterstatus. Air Matters-appen laddas ned från Apple Store och Google Play, och den är gratis.

Aktuella värden för luftkvalitet och allergiindex visas i nutid i displayen. Sensorer mäter luftkvaliteten hemma, och justerar automatiskt luftrenaren för optimal rening.

Automatik

Philips AC2729 har tre automatiska inställningar: 1 –Standard läge.  2 – Extra känsligt allergenläge – vilket effektivt eliminerar luftburna allergener. 3 – Viloläge –  där minskar ljusstyrka och fläkthastighet till lägsta hastighet, så att du får en god sömn.
Här finns även fem manuella inställningar. Dessa manuella inställningar gör att du kan välja läge efter dina behov, från extra tyst viloläge till kraftfullt turboläge.

Reningsteknik

Med VitaShield IPS-rening, så rengörs 99,97% av inomhusluften, och med IPS-rening filtreras även små partiklar bort. Med IPS-rening filtreras bakterier, virus, djurhår, damm, pollen och andra skadliga partiklar som exempelvis kemiska eller avgaser från bilar som kommer in i din lägenhet.

Nano Cloud / Fuktare

Philips AC2729 ger även den fuktighet du behöver i ditt hem, särskilt på vintern så är en fuktare bra då luften är torr, vilket även innebär att skadliga partiklarna frodas.

Nano Cloud är en smart förångningsteknik som motverkar torr luft på ett mer effektivt sätt. Luften fördelas jämnt i hela rummet, och enligt laboratorietester så visar det sig att tekniken sprider 99 % mindre bakterier i luften i jämförelse med fuktare med ultraljud. Med NanoCloud så får du en optimalt nivå av fukt i ditt hem.

7 | Blueair Classic 405 - Populär

Classic 405 passar bra för att ge dig en hälsosam inomhusluft renad från skadliga partiklar och damm, för ytor upp till 40 m2.

Blueair Classic 405. Här har du en luftrenare som är populär bland konsumenter, även denna luftrenare är rekommendared av Astma & Allergiförbundet. Modellen vann överlägset Testfaktas stora luftrenartest, och dess HEPA filter tillhör de bästa. Luftrenaren rengör 99,97% av luften och blockerar fint damm upp till 0,1 mikron samt levererar 300 kubikmeter ren luft per minut.

Bra för allergiker

Inomhusutrymmen är ofta fulla av damm och osynliga mikroorganismer som irriterar vår andning och tär på vår hälsa. Med luftrenaren från Blueair får du snabb och effektiv rening av din luftmiljö.

Bra filtrering

Blueair Classic 405 har en mycket bra filtreringsprestanda även vid lägsta effekt där det finkänsliga system reglerar luftintaget på ett bra sätt. Luftrenaren är relativt tyst, endast på 32 db vid lägsta nivå. Modellen kommer med en praktisk indikator för filterbyte som påminnelse när det är dags att byta.

Sammanfattning

Med avancerade tekniker och höga testresultat skulle modellen kunna utmana vår vinnare om det inte vore för den kritik ett flertal användare ger. Man påpekar att deras exemplar avger ett envist ”brummande” ljud under gång som inte kommer från själva luftströmmens ljud. Många är naturligtvis nöjda med sina köp, så det är möjligen en tillfällig brist hos enstaka exemplar – dock värt att påpeka anser vi.

Köpguide

En luftrenare renar din luft från partiklar så som pollen, damm, kemiska partiklar, avgaser och aeorozoler. Det finns luftrenare som är så effektiva att de även kan minimera virus och bakterier i luften, vilket kan förhindra att du blir sjuk. Luftrenarens effektivitet varierar, beroende på luftrenarens hastighet/motor och dess filtreringskapacitet.

  • En luftrenare eliminerar djurhår och avlagringar.
  • Gör andningen lättare för äldre och barn som är utsatta för allergier på grund av att de har svag immunitet.
  • Tar bort föroreningar som orsakas av byggarbetsplatser i närhet av hemmet, även trafikerad gata.
  • Eliminerar obehaglig lukt som oljelukt, svettlukt m.m.
  • Eliminerar rökpartiklar och skadliga gaser i luften

En luftrenare är speciellt bra för personer med allergi, andningssjukdomar som KOL, astma och bronkit. Även gravida kvinnor, barn och spädbarn gynnas av en luftrenare, som ger ett skydd mot skadliga partiklar som kan utlösa sjukdom.

Visste du att om du bor i ett hem med mögel och andra ohälsosamma partiklar i luften så ökar risken för astma med 40 procent, och luften i hemmet kan vara fem gånger mer förorenad än luften ute.

En luftrenare renar luften via speciella filter, så som HEPA-filter, ibland i flera lager på vissa modeller för mer effektivitet. Det finns luftrenare som renar mer effektivt via VitaShield IPS-rening, där är effektiviteten bättre, och fler mindre partiklar tas upp av luftrenaren för bättre effektivitet. Det finns ibland även ett kolfilter som tar bort lukt och odörer i ditt hem, även bioaerosoler och gasföroreningar. Därför är en luftrenare bra i ett hem som finns nära trafikerad gata, så att avgaser filtreras bort.

Vissa modeller av luftrenare har inbyggda partikelsensorer. Sensorerna registrerar när mängden partiklar ökar alternativt minskar i luften och justerar sedan automatiskt vilken effekt för rening som är lämplig. Du kan även ställa in sensorerna på fläkten manuellt för att få maximalt ren luft i hemmet.

Sensorerna känner även av om det kommer matos då du lagar mat, då ökar luftintaget för att renas i luftrenaren. Det finns även appar som tar emot data, så att du kan se status på luften i hemmet. Dessa kan laddas hem gratis. Du kan då se det aktuella värdet på din inomhusluft, för att se om det är tillräckligt ren luft hemma.

Vissa modeller av luftrenare har exempelvis barnlås eller Wi-Fi där du kan se renhet i ditt hem via en app, Bluetooth, styrning via Googles röstassistent, filterindikator, rörelse- och ljussensorer m.m är andra vanliga funktioner.

En luftrenare tar bort pollen, mögel, bakterier, virus, lukt från sällskapsdjur, damm-kvalster, cigarettrök, matlukt, kemikalier, avgaslukt m.m.

Det brukar stå hur hög kapacitet luftrenaren klarar av att rena ett hem per kvm.
En del tillverkare visar ett värde för kubikmeter i timmen (m³/h) men vissa tillverkare använder sig av värdet liter per sekund (l/h). Ju högre värdet är desto mer effektiv arbetar luftrenare.

Hur ofta du behöver byta filter beror på hur mycket och ofta du använder din luftrenare, samt hur mycket skadliga partiklar som finns i ditt hem.
Vissa HEPA- och kolfilter kan du tvätta ett visst antal gånger. Men för vissa modeller måste du köpa nya filter så fort filterindikatorn visar det. De kan kosta runt 300-700 kr

Vissa luftrenare har även funktion för att fukta luften, vilket kan vara bra, särskilt vintertid då vi vistas mycket i hemmet, och med den torra luft vi får genom värmen. Ett exempel på kombinerad luftrenare/fuktare är Philips AC2729. Philips har en speciell Nano Cloud-teknik, som innebär att ånga släpps ut, och din luft får en bättre luftfuktighet.

Luften fördelas jämnt i hela rummet, och via NanoCloud-teknik sprids 99 % mindre bakterier i luften än med fuktare med ultraljud, som även finns som alternativ. Så här får du två-i-ett rening samt fukt som är bra för hälsan och håller dig friskare.

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 4.3 / 5. Röster: 13

Relaterade artiklar