Luftrenare bäst i test

2021-09-25

Bästa Luftrenare 2021

En luftrenare kan vara bra att överväga för ett bättre inomhusklimat.  Bor du nära en trafikerad gata så kan en luftrenare komma till användning, än mer om du är allergiker. De som har en luftrenare känner stor skillnad, särskilt på morgonen. Du vaknar upp med mindre täppt näsa och dina andningsvägar känns bättre. Det finns även modeller som minimerar virus och bakterier i luften.

Vi har baserat våra val av luftrenare genom konsumentomdömen, expertråd och ranking. Dessa modeller nedan är i olika prislägen, och vi valde dessa då de representerar god kvalité och prestanda i sin prisklass.

Innehåll

1 | Coway AP-1008CH - Bäst i test

Bästa Luftrenare 2021

Luftrenare Bäst i test. Coway AP-1008CH får högt betyg av experter som testat ett antal luftrenare. Modellens effektiva trestegsfiltrering gör din luft i hemmet 99,5% renare.

Coway AP-1008CH rekommenderas av Svenska Astma & Allergiförbundet. Modellen rankas som en av de populäraste och Coway får fina betyg av konsumenter. Modellen passar bra för ett hem på ca 73 m².

Smart partikelsensor
Coway AP-1008CH har ett maximalt luftflöde på fina 350 m³ /h. Tack vare en smart partikelsensor som finns i luftrenaren, så kan den känna av luftens renhet i utrymmet varpå luften renas automatiskt. Ljudnivån varierar naturligtvis efter effekt med tysta 22 dB på lägsta inställningen.

TrestegsFiltrering
Coway AP-1008CH är en energieffektiv luftrenare med intelligent trestegsfiltrering. Ett trestegsfilter tar mer effektivt bort damm, allergener, pollen, och lukt, vilket gör din luft i hemmet upp till 99,5% renare. För dig som är allergiker och är känslig mot pollen och damm är denna modell ett riktigt bra val. Dina luftvägar kommer att kännas bättre, och det blir lättare att andas.

FilterSystem

Förfilter: Effektivt mot antibakteriella material – tar bort hår från pälsdjur. pollen, mögel, damm med mera.

Mediumfilter: Tar bort bakterier aktivt. Filtret eliminerar även partiklar som pollen, damm och oönskade dofter. Filtret är lätt att rengöras med dammsugare.

HEPA-filter: HEPA-filtret avlägsnar effektivt mikro partiklar ner till 0.26 mikrometer samt eventuellt störande lukter. En antibakteriell funktion finns även för att motverka att virus ges möjlighet till tillväxt i filtret.

Bäst i Test & Vårt val av Bästa Luftrenare 2021.

2 | Electrolux Pure - Bästa Luftrenare med AirSurround

Bästa Luftrenare 2021

Electrolux Pure A9 är en modellserie med mycket låg ljudnivå på lägsta effekt, vilket gör att du kan ha den på då du sover, utan att störas. Med PureSense-systemet kontrolleras luftkvalitetsnivån för optimalt ren luft.

Pure A9 luftrenare är en uppskattad luftrenare av konsumenter, och den får bra betyg samt rekommenderas av Astma & Allergiförbundet. Pure A9 har ett flerskikts filtreringssystem vilket gör att din luft blir trivsamt ren. Under filtreringsprocessen absorberas smuts, damm, allergener, pollenpartiklar samt odörer av luftrenarens olika filter, för att därefter blåsa ut renad luft. Pure A9 är inte bara mycket effektiv utan har också en trevlig och modern design tycker vi.

Låg ljudnivå
Pure A9 kombinerar hög filtreringen med låg ljudnivå. Nivån på det lägsta driftläget är på endast 17 dB. Det är verkligen väldigt tyst, vilket uppskattas av många konsumenter. Det är så pass lågt att du kan använda luftrenaren medans du sover utan att störas påtagligt. I det högsta driftläget är ljudet fortfarande  på relativt behagliga 46 dB.

Kontroll med PureSense
PureSense-systemet kontrollerar ständigt luftkvalitetsnivån och justerar automatiskt processen att rena luften föt att ge dig en hälsosam hemmamiljö.

Spiralrörelse
AirSurround-systemet som används i Pure A9 gör att luften kan röra sig i spiraler. Tack vare denna spiralrörelse får du ren luft i hela rummet, inklusive ytområden som kan vara svåra att nå med andra tekniker, innovativt och bra.

Inbyggt Wi-Fi
Med inbyggt Wi-Fi kan du övervaka och optimera din bostads luftkvalitet hemifrån eller även om du är ute via en app. Du kan anpassa din Pure A9 efter dina personliga behov med ett 360 ° filter och ett filtreringssystem som totalt består av 5 steg.

Miljövänlig
Pure A9 är en miljövänlig produkt, och minimalt med plast har använts vid produktionen. Luftrenaren är främst tillverkad i metall- och trämaterial.

Varianter

404GY: Yta: 92 m² – Luftflöde: 442 m³/h

604GY: Yta: 129 m² – Luftflöde: 620 m³/h

3 | Blueair Classic 405 - Bästa Luftrenare hos Testfakta

Blueair -Classic 405

Blueair Classic 405 – Överlägsen vinnare i Testfaktas stora Luftrenartest. Classic 405 passar bra för att ge dig en hälsosamt miljö renad från skadliga partiklar och damm för ytor upp till 40 m2.

Blueair Classic 405. Här har du en luftrenare som är populär bland konsumenter, även denna luftrenare är rekommendared av Astma & Allergiförbundet. Modellen vann överlägset Testfaktas stora luftrenartest, och dess HEPA filter tillhör de bästa.

Luftrenaren rengör 99,97% av luften och blockerar fint damm upp till 0,1 mikron samt levererar 300 kubikmeter ren luft per minut.

Bra för allergiker
Inomhusutrymmen är ofta fulla av damm och osynliga mikroorganismer som irriterar vår andning och tär på vår hälsa. Med luftrenaren från Blueair får du snabb och effektiv rening av din luftmiljö.

Bra filtrering
Blueair Classic 405 har en mycket bra filtreringsprestanda även vid lägsta effekt där det finkänsliga system reglerar luftintaget på ett bra sätt. Luftrenaren är relativt tyst, endast på 32 db vid lägsta nivå. Modellen kommer med en praktisk indikator för filterbyte som påminnelse när det är dags att byta.

Slutord
Med avancerade tekniker och höga testresultat skulle modellen kunna utmana vår vinnare om det inte vore för den kritik ett flertal användare ger. Man påpekar att deras exemplar avger ett envist ”brummande” ljud under gång som inte kommer från själva luftströmmens ljud. Många är naturligtvis nöjda med sina köp, så det är möjligen en tillfällig brist hos enstaka exemplar – dock värt att påpeka anser vi.

4 | Xiaomi Mi Air Purifier 2h - Bästa Budget

Xiaomi-Mi-Air-Purifier-2H

Xiaomi Mi Air Purifier 2H är en storsäljande luftrenare med bra effekt via sitt kompetenta 360-graders filter med 3 lager. Lagrer 1 tar här hand om större varianter i form av hår & damm. Ett H13-klasificerat filter utgör mellanfiltrering för att hantera virus, bakterier samt andra mindre oönskade partiklar. Det tredje innersta lagret är här ett aktivt kolfilter som arbetar med att neutralisera lukter i form av matos, rök samt andra ovälkomna odörer som kan uppstå.

Snabb Effekt

Xiaomi 2H är en effektiv modell med ett luftflöde på 260 m³/h och renar luften snabbt i rum upp till rekommendationen 31 – 37m². Luftrenaren från Xiaomi tar bort 99.97% av alla skadliga partiklar. Modellen är relativt tystgående och anpassar automatiskt fläkthastigheten utifrån luftkvalité. Du kan även kontrollera luftens aktuella kvalité via Xoaomi-appen. 

Ny Teknik

Ny tider – nya tekniker. Xiaomi Mi är en luftrenare i framkant och kan också läggas in som medlem i ett befintligt Google Home-nätverk. Därifrån kan den kan styras för att justera fläkthastighet & timer via Google-assistenten. För de som föredrar mer traditionell styrning kommer modellen med en smidig fjärrkontroll.

Vi tycker att man här får en mycket kompetent luftrenare att hantera pollen och luftrening i övrigt till ett riktigt bra pris. Då modellen är populär och är en av marknadens absoluta storsäljare är vi inte ensamma om den slutsatsen. Vårt val av bästa Luftrenare 2021 i budgetklassen.

5 | Philips AC2729 - Bästa Luftrenare + Fuktare

Philips AC2729

Philips AC2729 är en kombinerad luftrenare / fuktare, för maximal rening samt bättre inomhusklimat med tillförsel av fukt. Luftrenaren filtrerar även bort virus samt bakterier, vilket gör att du håller dig friskare. Modellen passar bra för en yta på upp till 65 m².

Philips AC2729 är en mycket populär och uppskattad luftrenare/fuktare bland konsumenter, just för att den ger dig ett gott inomhusklimat. Prestandan är mycket bra och modellen har ett flertal bra funktioner. Luften i hemmet känns mycket renare, och det märks skillnad om du har pollenallergi till exempel, man blir inte lika täppt i näsan, säger en av konsumenterna.

Luftrenaren / fuktaren är mycket effektiv mot pollen och förbättrar livskvaliteten för många allergiker med pollen- eller damm-allergi. Det ger dig bra rening av luften samt ger din inomhusluft fukt, vilket även främjar hälsan.

Motar virus i luften
Philips AC2729 är även bra på att ta bort viruspartiklar i luften, de filtreras bort och medför att du kanske slipper bli sjuk. AC2729 filtrerar bort virus och bakterier till 99,9%.

Enkel användning
Philips AC2729 är lätt att använda, och det finns ett flertal inställningar du kan göra. Luftrenaren har överlägsen luftrening, och i ett rum på och 20 m² renas luften på bara 12 minuter.

Air Matters-appen
Via Air Matters-appen styr du din luftrenare, och får information om status på luften i ditt hem. Du kan även jämföra luftkvaliteten inomhus med luften utomhus samt använda appen för att ändra fläkthastighet samt för att se filterstatus. Air Matters-appen laddas ned från Apple Store och Google Play, och den är gratis.

Aktuella värden för luftkvalitet och allergiindex visas i nutid i displayen. Sensorer mäter luftkvaliteten hemma, och justerar automatiskt luftrenaren för optimal rening.

Automatik
Philips AC2729 har tre automatiska inställningar: 1 –Standard läge.  2 – Extra känsligt allergenläge – vilket effektivt eliminerar luftburna allergener. 3 – Viloläge –  där minskar ljusstyrka och fläkthastighet till lägsta hastighet, så att du får en god sömn.
Här finns även fem manuella inställningar. Dessa manuella inställningar gör att du kan välja läge efter dina behov, från extra tyst viloläge till kraftfullt turboläge.

Reningsteknik
Med VitaShield IPS-rening, så rengörs 99,97% av inomhusluften, och med IPS-rening filtreras även små partiklar bort. Med IPS-rening filtreras bakterier, virus, djurhår, damm, pollen och andra skadliga partiklar som exempelvis kemiska eller avgaser från bilar som kommer in i din lägenhet.

Nano Cloud / Fuktare
Philips AC2729 ger även den fuktighet du behöver i ditt hem, särskilt på vintern så är en fuktare bra då luften är torr, vilket även innebär att skadliga partiklarna frodas. Nano Cloud är en smart förångningsteknik som motverkar torr luft på ett mer effektivt sätt. Luften fördelas jämnt i hela rummet, och enligt laboratorietester så visar det sig att tekniken sprider 99 % mindre bakterier i luften i jämförelse med fuktare med ultraljud. Med NanoCloud så får du en optimalt nivå av fukt i ditt hem.

KÖPGUIDE

Vad gör en luftrenare ?

En luftrenare renar din luft från partiklar så som pollen, damm, kemiska partiklar, avgaser och aeorozoler. Det finns luftrenare som är så effektiva att de även kan minimera virus och bakterier i luften, vilket kan förhindra att du blir sjuk. Luftrenarens effektivitet varierar, beroende på luftrenarens hastighet/motor och dess filtreringskapacitet.

Varför är en luftrenare bra för allergiker och astmatiker ?

En luftrenare är speciellt bra för personer med allergi, andningssjukdomar som KOL, astma och bronkit. Även gravida kvinnor, barn och spädbarn gynnas av en luftrenare, som ger ett skydd mot skadliga partiklar som kan utlösa sjukdom.

Visste du att om du bor i ett hem med mögel och andra ohälsosamma partiklar i luften så ökar risken för astma med 40 procent, och luften i hemmet kan vara fem gånger mer förorenad än luften ute.

Hur renar luftrenaren luften ?

En luftrenare renar luften via speciella filter, så som HEPA-filter, ibland i flera lager på vissa modeller för mer effektivitet. Det finns luftrenare som renar mer effektivt via VitaShield IPS-rening, där är effektiviteten bättre, och fler mindre partiklar tas upp av luftrenaren för bättre effektivitet. Det finns ibland även ett kolfilter som tar bort lukt och odörer i ditt hem, även bioaerosoler och gasföroreningar. Därför är en luftrenare bra i ett hem som finns nära trafikerad gata, så att avgaser filtreras bort.

Vad betyder det att en luftrenare har sensorer ?

Vissa modeller av luftrenare har inbyggda partikelsensorer. Sensorerna registrerar när mängden partiklar ökar alternativt minskar i luften och justerar sedan automatiskt vilken effekt för rening som är lämplig. Du kan även ställa in sensorerna på fläkten manuellt för att få maximalt ren luft i hemmet.

Sensorerna känner även av om det kommer matos då du lagar mat, då ökar luftintaget för att renas i luftrenaren. Det finns även appar som tar emot data, så att du kan se status på luften i hemmet. Dessa kan laddas hem gratis. Du kan då se det aktuella värdet på din inomhusluft, för att se om det är tillräckligt ren luft hemma.

Vilken typ av skadliga partiklar renas ?

En luftrenare tar bort pollen, mögel, bakterier, virus, lukt från sällskapsdjur, damm-kvalster, cigarettrök, matlukt, kemikalier, avgaslukt m.m.

Vilken effekt behöver jag ?

Det brukar stå hur hög kapacitet luftrenaren klarar av att rena ett hem per kvm.
En del tillverkare visar ett värde för kubikmeter i timmen (m³/h) men vissa tillverkare använder sig av värdet liter per sekund (l/h). Ju högre värdet är desto mer effektiv arbetar luftrenare.

Fler fördelar med en luftrenare:

  • En luftrenare eliminerar djurhår och avlagringar.
  • Gör andningen lättare för äldre och barn som är utsatta för allergier på grund av att de har svag immunitet.
  • Tar bort föroreningar som orsakas av byggarbetsplatser i närhet av hemmet, även trafikerad gata.
  • Eliminerar obehaglig lukt som oljelukt, svettlukt m.m.
  • Eliminerar rökpartiklar och skadliga gaser i luften.

Hur ofta behöver jag byta filter ?

Hur ofta du behöver byta filter beror på hur mycket och ofta du använder din luftrenare, samt hur mycket skadliga partiklar som finns i ditt hem.
Vissa HEPA- och kolfilter kan du tvätta ett visst antal gånger. Men för vissa modeller måste du köpa nya filter så fort filterindikatorn visar det. De kan kosta runt 300-700 kr.

Vad finns det för funktioner i en luftrenare ?

Vissa modeller av luftrenare har exempelvis barnlås eller Wi-Fi där du kan se renhet i ditt hem via en app, Bluetooth, styrning via Googles röstassistent, filterindikator, rörelse- och ljussensorer m.m är andra vanliga funktioner.

Kombinerade luftrenare/fuktare

Vissa luftrenare har även funktion för att fukta luften, vilket kan vara bra, särskilt vintertid då vi vistas mycket i hemmet, och med den torra luft vi får genom värmen. Ett exempel på kombinerad luftrenare/fuktare är Philips AC2729. Philips har en speciell Nano Cloud-teknik, som innebär att ånga släpps ut, och din luft får en bättre luftfuktighet. Luften fördelas jämnt i hela rummet, och via NanoCloud-teknik sprids 99 % mindre bakterier i luften än med fuktare med ultraljud, som även finns som alternativ. Så här får du två-i-ett rening samt fukt som är bra för hälsan. Det gör att du håller dig friskare.

Vi gör vårt bästa för att testet ska vara hjälpsamt för dig

Lämna gärna ditt betyg 🙂

Genomsnitt: 4.3 / 5. Antal betyg: 6

RELATERADE ARTIKLAR