Induktionsspis

Induktionsspis bäst i test

2022-04-03

Produkttestarna samarbetar med annonsprogram i syfte att få provision via affiliate-länkar.

Bästa Induktionsspisen 2022

Induktionsspisar har på senare tid blivit alltmer populära, och med populariteten har även priset sjunkit betydligt. Idag är induktionsspisar prisvärda produkter som erbjuder både funktionalitet och prestanda.

Med ett stort utbud av induktionsspisar och många funktioner så kan valet kännas svårt. Vi har därför listat de bästa induktionsspisarna just nu, baserat på omdömen, funktion och pris.

Produkterna har utvärderats på:

BÄST I TEST 2022

Bästa Induktionsspis 2022

Bosch HLS79W320U

5/5

BRA KÖP

Bästa Induktionsspisen 2022

Cylinda SIB 6362 KVE

4.7/5

POPULÄR

Bästa Induktionsspis 2022

Siemens HL9S5E040U

4.4/5

PREMIUM

Electrolux EKI7553BTW

4.5/5
Läs om produkterna

1 | Bosch HLS79W320U – Bäst i test

Bästa Induktionsspis 2022

Bästa induktionsspis 2022. Med 17 effektlägen, valbara program som: 3D HotAir Plus, Quick start ActiveClean har du här en väldigt bra induktions spis. Pyrolytisk självrengöring gör rengöring enkel. Grillrester i ugnen bränns till aska, därefter torkar du bara ur ugnen. Väldigt smidigt. Inbyggd stektermometer ger dig rätt temperatur på ditt kött eller fisk i ugnen.          

 Bosch HLS79W320U Induktionsspis får bra betyg av konsumenter. Den värmer snabbt upp din mat med Quick start. Volymen är på 63 liter, den har fyra värmezoner samt en tålig glashäll som är lätt att torka av. Det finns 17 effektlägen samt 8 program för ugnen. 

Enkel rengöring av ugn

Ugnen är utrustad med Pyrolyse, vilket innebär att matrester och fett ifrån olja blir till aska via rengöringsprogrammet. Därefter torkar du bara ur ugnen med en trasa, väldigt smidigt. Det finns en inbyggd stektermometer, som underlättar då du har ditt kött i ugnen, så att det får rätt temperatur.

Med 3D HotAir Plus och ActiveClean så har du här en perfekt induktionsspis som är snabb och har effektiv rengöring av din ugn. Med CombiZone kan du laga mat på ett större utrymme, du får värme även mellan 2 kokplattor, vilket ger dig mer utrymme för större kastruller eller om något ska stå på värmning.

17 Effektlägen

Du har 17 olika effektlägen, bl a AutoPilot 30, som ger dig optimalt tillagad mat för ett antal olika maträtter, som du förväljer på displayen. Några andra effektlägen är: PowerBoost samt Quick start, för snabbare tillagning av maten. Med 3D HotAir Plus får du optimal fördelning av temperaturen i ugnen, värmen blir perfekt anpassad för vad du ska tillaga, och stekytan blir ej bränd. Du får perfekt tillagat kött som blir saftigt och gott.Det finns totalt 8 program för ugnen, bl a 3D varmluft plus, pizzaläge, varmluftgrill, stor variogrill m.fl.

Den inbyggda stektermometern ger dig rätt temperatur för vad du ska tillaga. Sätt bara i termometern i köttet eller steken och ställ in den temperatur du önskar för perfekt grillat kött eller fisk. 

Här har du en mycket bra spis med många effektlägen och enkel rengöring av ugn, allt vad du behöver, och lite extra bra funktioner gör detta till den perfekta spisen. Vårt val av bästa induktionsspisen 2022.

2 | Cylinda SIB 6362 KVE – Bra köp

Bästa Induktionsspisen 2022

Cylinda SIB 6362 KVE är mycket prisvärd, prestandarik, och stilren induktionsspis som du kan förlita dig på en lång tid framöver. Du får dessutom en gedigen garanti på köpet.

11 olika ugnsfunktioner

Här finner du en flexibel ugn som du kan ställa in precis som du vill ha den. Du kan exempelvis ställa in timern, använda dig av den inbyggda stektermometrarna, intensivgrilla, samt ställa in ugnen på pizzabakning. Ugnen kommer även med utdragbara skenor, vilket förenklar både under rengöring och matlagning. Ännu en intressant funktion är den katalytiska rengöringen. Med det menas att ugnen har absorberande paneler inbyggt, som när ugnen når 200 grader Celsius under en längre period (minst en timme) oxiderar det fett och dylikt som absorberats. Detta är altså en självrengörande ugn, men det är viktigt att torka ner ugnen med en blöt trasa i efterhand!

Två kokzoner med booster-funktion

Med Cylinda SIB 6362 KVE får du två större kokzoner, vilket innebär en större värmeyta vilket i sin tur leder till att du kan hetta upp kastrullen otroligt mycket snabbare. När du behöver verkligt hög värme för din mat, exempelvis när det är stirfry-dags, kan du slå på booster-funktion för extra effekt. Övriga funktioner värda att nämna är t.ex: Restvärmeindikering, Ugnsbelysning samt Barnspärr på både ugnslucka/zoner.

Såväl stilig som praktisk

När det är dags att köpa en ugn vill du säkerligen ha en produkt som dessutom förhöjer atmosfären i ditt kök. Detta är en stilig ugn i de neutrala färgerna svart och vitt, och är enkel att hålla ren. 

Medföljande tillbehör: 2 Emaljerade bakplåtar, 1 Grillgaller.

3 | Siemens HL9S5E040U – Mycket Bra köp

Bästa Induktionsspis 2022

Siemens HL9S5E040U induktionsspis kombinerar avancerad teknik med snygg design. Här får du snabb uppvärmning, självrengöring, 3DhotAir, fastPreheat, EcoClean samt CookControl10, som erbjuder automatiska programalternativ för olika typer av matlagning. Finns även stektermometer.

Siemens HL9S5E040U får mycket fina recensioner av konsumenter, som gillar den stilrena designen, samt att spisen har funktioner som; fast Preheat, 3D hotAir, ecoClean, CookControl10, med förinställda program för enklare matlagning.
Spisen har 4 kokplattor i värmetålig emalj, vilket gör den lätt att hålla ren. Ugnen har en volym på 66 liter, och är självrengörande, då den har katalytisk rengöring, den rengör sig själv då värmen kommer upp i 200 grader.  CookControl10 erbjuder automatiska programalternativ för olika typer av matlagning. Med SoftClose stängs ugnsluckan mjukt och tyst. Spisen är 60 cm bred.

Snabb uppvärmning av ugnen

Med fastPreheat värms ugnen upp mycket snabbt utan att förbruka mer energi. Du kan laga mat på kortare tid med fastPreheat. Det sparar dig tid och med denna energibesparande funktion så är även det ett extra plus.

3D HotAir ger jämn värme

Tack vare 3D HotAir, som ger det bästa tillagningsresultatet, kan du använda alla tre bakplåtar i ugnen samtidigt. Tack vare jämn värmefördelning så kan du ha exempelvis ha fler bakplåtar eller annat i ugnen, och fortfarande få fin och jämn värme på all mat eller bakverk på plåtar, oavsett om de är placerade i mitten eller högst upp/nere. 3D HotAir fördelar värmen kontinuerligt och jämnt, vilket gör att inget bränns vid, utan får en jämn och fin stekyta, eller det du har på bakplåten får en jämn och fin färg oavsett var du placerat bakplåten.

Siemens CookControl

Välj rätt temperatur eller matlagningsprogram med Siemens CookControl. Du har olika programalternativ för färska eller frysta livsmedel, som anpassat för just detta. Du får exakt tillagningstid som krävs för vad du ska tillaga, och när maten är färdiglagad stängs värmen  av automatiskt. Med cookControl slipper du själv avgöra när maten är klar, den sköter detta åt dig. Det finns även en inbyggd stektermometer så att du själv kan kolla av rätt temperatur på köttet eller fisken i ugnen.

Ugnsrening med eco Clean 

Med ecoClean har du enkel rengöring. Ugnens insidor har katalytisk emalj, vilket hjälper till att få bort smuts och fett när ugnen når en temperatur på 200 grader. Inget kan brännas fast inuti ugnen, vilke ger dig stor tidsbesparing. Eco Clean är aktiverad i alla bak-, grill- och stekprocesser, och hjälper till att hålla ugnen ren. Så smart och praktiskt, och du slipper själv gnugga bort smuts och fett som samlats i ugnen.

Sammanfattning

Här har du en kompetent och snygg induktionsspis med många smarta program, ecoClean, fastPreheat, CookControl10 och 3D HotAir. Bättre kan det inte bli.

4 | Electrolux EKI7553BTW - Premium

Electrolux EKI7553BTW är en premiumprodukt jämfört med Cylinda SIB 6362 KVE som lämpar sig för den större familjen. Modellen kommer med hög prestanda och ett flertal användarvänliga funktioner. De fyra kokzonerna är ett måste för den större familjen.

Flera avancerade funktioner

Du får här ett flertal funktioner som förenklar under såväl matlagningen som rengöringen av din produkt. Det kan vara svårt att få ett perfekt resultat som hemmakock, särskilt om du har barn att handskas med samtidigt som du lagar. Med den medföljande matlagningstermometern blir det dock avsevärt enklare, eftersom ugnen övervakar interntemperaturen på din mat, och stänger av när korrekt temperatur har uppnåtts. Det blir alltså väldigt enkelt att få perfekta brownies eller saftig och mör kyckling med denna ugn. I ugnen ingår dessutom katalytisk rengöring, värmecirkulering, och snabbt reagerande kokzoner. Övriga funktioner värda att nämna är t.ex: elektroniska timer, fördröjd-startfunktionen, exakt värmereglering samt barnsäker ugnslucka.

Multifunktionell ugn

Oavsett vad det är du lagar, vare sig det är pizza, kladdkaka eller lasagne, garanterar ugnen i denna produkt ett utomordentligt resultat. Detta eftersom du får en stor variation av inställningar att välja bland, samt en gedigen fläkt som säkerställer att värmen fördelas jämnt i ugnen. Modellens ugn är med sina 73 liter rymlig, vilket gör det enklare att tillaga rejält med mat för större familjer eller för gäster. Det blir perfekt när det är dags för släkt / kompis träffar! Vårt val av Bästa Induktionsspis i premiumklassen 2022.

5 | Electrolux LKI64400SW – Populär

Bästa Induktionsspis 2022

Electrolux LKI64400SW är en Prisvärd och rymlig Induktionsspis med bra funktioner som exakt värmereglering & varmluft. Restvärmeindikator i 3 nivåer, katalytisk rengöring samt grillfunktion finns också till hands hos denna prisvärda modell.

De avgörande skillnaderna mellan vårt budgetalternativ och de dyrare spisarna är att här saknas en intern stektermometer samt att modellen kommer med vredreglage istället för touchkontroller.

Katalytisk rengöring/

Spisen kommer som sagt med en katalytisk emaljbeläggning som samlar upp fett under användning. Rengöringsprogrammet värmer ugnen till 250 °C varpå det fett som samlats oxiderar för smidig rengöring.

Övriga Funktioner

I övrigt finns alla smarta funktioner som t.ex Electrolux säkra & svala ugnslucka uppbyggd i flera glaslager, som tillsammans med med ett ventilerande luftcirkulationssystem håller glasytan sval på maximalt 30 grader. Inre belysning med 2 lampor och kanske det viktigaste, en bra varmluftsfunktion samt modellens exakta värmereglering. Övrigt att nämna är den barnsäkra ugnsluckan, restvärmeindikator och funktioner för tillagning med fläkt, Snabbgrill, Bakning med fukt, Pizzaläge samt Varmluft.

Sammanfattning

Prisskillnaderna är relativt stora i denna kategori medans funktionerna är relativt likartade. Visst får du fler funktioner och kanske lite specialdesign på de mer kostsamma high-end modellerna – frågan är om man tycker det är värt den extra pengen. Letar man efter en bra, funktionell induktionsspis som gör jobbet galant till ett konkurrenskraftigt pris är Electrolux LKI64400SW ett bra val av induktionsspis 2022 i mellanklassen.

Medföljande tillbehör: 1 Emalj långpanna, 2 Emaljplåtar, 1 krom med upphöjda kanter.

6 | Electrolux EKI6352COX – Prisvärd

Electrolux EKI6352COX induktionsspis lämpar sig för dig som hemmakock, men har även allt som behövs för professionell matlagning. Du får här exakt värmereglering. Du kan snabbt värma upp plattorna och kyla ned dem, vilket ger dig full kontroll över värmen, precis som med en gasspis. 

Katalytisk rengöring

Likt resterande produkter på denna lista, får du här katalytisk rengöring. Den katalytiska emaljen absorberar fett och dylikt, och när ugnen värms upp till 220 grader Celsius oxideras allt, vilket gör rengöringen extremt mycket smidigare. Slipp stressa över en smutsig ugn med katalytisk rengöring. Allt du själv behöver göra är att torka av allt smuts med en fuktig trasa då och då – inget rengörinsmedel behövs!

Enkel rengöring och simpel design

Den simpla men genomtänkta designen gör rengöringen mycket enklare. Glasskivorna på ugnsluckan är helt avtagbara, och det gäller även för själva ugnsluckan. Även ugnsskenorna går att dra ut. Detta i samband med den katalytiska rengöringen säkerställer att du kan hålla din ugn skinande ren året runt. 

Köpguide

Fördelar med induktionsspisar:

  • Att koka vatten sker otroligt snabbt, lika snabbt som en vattenkokare.
  • Mycket snabbare uppvärmning generellt.
  • Enklare att rengöra jämfört med exempelvis en glaskeramikspis, eftersom själva hällen har en slät yta.
  • Går ej att bränna sig på hällen – något som är särskilt bra om du har barn.
  • Du sparar på energi och värnar om miljön.

Nackdelar med induktionsspisar:

  • Du måste förmodligen köpa nya grytor och stekpannor m.m.
  • Svårt att hitta rostfria kastruller som går att använda med en induktionsspis.

Induktionsspis eller glaskeramikspis ?

Glaskeramikspisar har svårt att mäta sig med en induktionsspis. Med en induktionshäll värms din stekpanna eller dylikt upp direkt, istället för att plattan värms upp först för att sedan överföra värme till stekpannan. Detta snabbar upp matlagningsprocessen, och ger dig bättre kontroll över temperaturen som du lagar mat med. Detta kräver dock en stekpanna eller gryta som är magnetisk av sig, vilket inte alla produkter är. Vill du inte införskaffa ny köksutrustning kan en glaskeramikhäll vara ett bättre alternativ för dig. Ytterligare en fördel med en glaskeramikspis är att hällen fortfarande ger ifrån sig värme även när du plockar upp stekpannan från kokplattan. Annars är en induktionsspis i princip bättre på alla sätt.

Går det snabbare att koka ägg med en induktionsspis ?

Att gå från kallt eller ljummet vatten till hårt kokande vatten går extremt snabbt med en induktionsspis, och är något man måste se med egna ögon för att tro. Det går alltså snabbare att koka upp vatten med en bra induktionsspis jämfört med andra spisalternativ, och därmed går det även att koka ägg snabbare med en spis av denna typ.

Går det bra med en begagnad induktionsspis ?

En begagnad produkt innebär självklart en del problem jämfört med köp av en helt ny produkt. Dels är det inte säkert att det finns någon garanti på produkten, dels finns det inget sätt att veta om något internt på produkten inte fungerar ordentligt. När det gäller vitvaror och större utgifter såsom en spis, är det nog bäst att köpa helt nytt. Väljer du rätt spis kan produkten hålla dig i flera årtionden framöver, och du kan alltså spara pengar i långändan på rätt spis om du är försiktig med den.

Induktionsspis – hur fungerar den ?

En vanlig värmekälla hettar upp din gryta eller stekpanna med direkt värme. Värme överförs alltså från värmekällan till instrumentet. En induktionsspis fungerar helt annorlunda. Kokplattan på en induktionsspis värms inte upp alls (en del värme överförs dock från grytan till kokplattan). Det är själva instrumentet som värms upp, genom att en elektrisk ström induceras av ett magnetfält under plattan. Till följd av motståndet i grytan eller stekpannan värms instrumentet upp, men eftersom du själv inte är magnetiskt ledande påverkar inte magnetfältet dig. Det är just därför som du inte känner av värmen från kokplattan med handen.

Induktionsspis elförbrukning

Med en induktionsspis kan du spara pengar i långändan. Detta eftersom spisar av denna typ faktiskt förbrukar mindre energi. Det kanske inte är särskilt konstigt med tanke på att värme inte går åt till att hetta upp kokplattan eller luften runt omkring. Med en induktionsspis krävs en tredjedel mindre energi för att koka upp en liter vatten, relativt till en glaskeramikspis. 

Är en induktionsspis farlig ?

Det magnetiska fältet som skapas av en induktionsspis är absolut inte farligt för människor, eftersom vi inte är magnetiska av oss. Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten ska induktionshällar inte medföra någon hälsorisk alls. Hällen kan dock vara varm precis efter att du använt den under en längre period, eftersom värme kan ledas från grytan du använt till själva glaset under. Det blir alltså brännskador om du inte är försiktig!

Automatisk avstängning i en induktionsspis

Automatisk avstängning är en bra funktion att ha i din induktionsspis. Detta säkerställer att du inte slösar energi i onödan, och att du inte lämnar ugnen på när du lämnar hemmet. Det är dessutom väldigt bra att ha i samband med en inbyggd termometer, eftersom den medföljande ugnen kan stängas av när din mat väl nått en viss förinställd temperatur.

Vi önskar dig lycka till i ditt val av induktionsspis!

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 4.6 / 5. Röster: 18

Relaterade artiklar

Kommentarer är stängda.