Högtryckstvätt bäst i test 2023

Bäst i test blir Husqvarna PW 360 som toppar vårt test av bästa högtryckstvättar 2023. Läs mer om testvinnarna och få tips inför köpet.

Produkterna har utvärderats på:

Tryck

Pris

Funktioner

Omdömen

Testets betyg:
()
Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

  • Välj rätt tryck: För normal användning som biltvätt och rengöring av terrass rekommenderas mellan 110 och 140 bar. Vill du ha en maskin som klarar mer krävande uppgifter finns det mer kraftfulla högtryckstvättar.
  • Tillbehör: Vissa högtryckstvättar kommer med tillbehör för många olika syften. För stenplattor passar till exempel ett rotojetmunstycke bäst, och för bilen eller cykeln räcker högtrycksstrålen. Alla tillbehör inte passar till alla maskiner.
  • Transport: De flesta högtryckstvättar har två fler hjul, dock är vissa modeller betydligt enklare att förflytta över trappor och grusgångar.
  • Slanglängd: Att välja rätt slanglängd kan tyckas sekundärt, men är betydligt viktigare än du kan tro. Marknadens modeller kommer med olika längder på slangar och det kan vara stora skillnader på längd mellan olika maskiner.
  • Koppla rätt: Tänk på att du behöver en vattenkran och ett jordat (!) eluttag för att kunna använda din högtryckstvätt. För de flesta modellerna fungerar det utmärkt att koppla maskinen till en vattenslang.
Bäst i test 2023
Husqvarna PW 360 högtryckstvätt bäst i test

Husqvarna PW

Stålförstärkt högtrycksslang

Teleskophandtag i aluminium

Effekt: 2300 W

Max. tryck: 160 bar

Vattenfrb max: 500 l/h

Slanglängd: 10 m

Högtryckstvätt bäst i test 2023 blir Husqvarna PW360 – modellen de själva beskriver som en ”verkligt högpresterande maskin”, och denna högtryckstvätt har verkligen kraften att backa upp de orden. Detta är en variant som passar perfekt för de lite mer krävande arbetsuppgifterna så som rengöring av bilar och stenmurar till exempel.

Husqvarnas PW 360 har även fått flera smarta lösningar för att i största möjliga mån minska den ansträngning som krävs under användningen.

Mjukt grepp

Alla som har hanterat en högtryckstvätt med stort tryck vet att det krävs viss finess och att vissa muskler kan få jobba mer än andra. För att göra komforten så hög som möjligt har Husqvarna utrustat PW360 med ett mjukt och ergonomiskt utformat grepp. Avtryckarens aktivering justeras efter dina fingrar vilket både leder till bättre grepp och mindre ansträngning.

Portabel och praktisk

De stora hjulen gör att du på ett smidigt sätt kan flytta högtryckstvätten till den plats där den behövs. Hjulens robusthet gör att den kan transporteras på olika och ojämna underlag med liten ansträngning. Med modellen kommer även två stycken munstycken, en skumspruta och en stålförstärkt högtrycksslang som alla kan förvaras inuti maskinen.

Hållbar slang

Högtrycksslangen som följer med PW360 är framtagen för att hålla under lång tid. Slangen är förstärkt med stål vilket gör den extra motståndskraftig mot så väl användning som väder och vind. Trots det behåller den sin flexibilitet och är lätthanterlig. När högtryckstvätten inte används rullas slangen ihop med hjälp av slangvindan på toppen av maskinen.

Pump av metall

Det sista du vill ska hända är att din maskin går sönder. Med denna modell har Husqvarna satsat på lång livslängd och ett bra exempel på detta är maskinens pump. Den är gjord av metall vilket gör den extra tålig och är ett bra kort att satsa på om du vill ha ut lång livslängd från din maskin.

Sammanfattning

På flera håll märks det att Husqvarna har satsat på en robust maskin med denna modell. Stadiga hjul för enkel transport, en robust pump i metall och en stålförstärkt slang är några exempel på detta. Det finns även en del lösningar för ökad användarvänlighet så som inbyggd förvaring och ett bekvämt handtag.

Här märks det att Husqvarna PW 360 är en högtryckstvätt som är byggd för ett långt förhållande med sin ägare och de användarvänliga lösningarna blir bara den bonus som gör just PW 360 till en god investering.

Premium
Högtryckstvätt bäst i test Kärcher K7 Premium Smart

Kärcher K7 Premium

Bluetooth

Hög effekt

Slangvinda

3-i-1 Multi Jet spolrör

Max. tryck: 180 bar

Effekt: 3000 W

Vattenfrb max: 600 l/h

Slanglängd: 10 m

Bästa högtryckstvätt 2023 i premium klassen blir Kärcher K7 – Detta är en högtryckstvätt vars namn utlovar en del högteknologiska funktioner och K7 Premium Smart Control Flex är en maskin som håller vad den lovar.

Med denna tvätt kan du koppla upp dig mot Kärchers ”Home Garden App” via din smartphone och reglera flera av maskinens funktioner. Men framförallt är detta en högtryckstvätt som får jobbet gjort tack vare sin höga effekt och praktiska spolhandtag.

Bluetooth-anslutning

Att kunna ansluta din maskin med Bluetooth kan tyckas vara en högteknologisk och till och med onödig funktion. Men den ökade användarvänligheten har på senare år gjort att denna funktion numera hittas i en flera olika och oväntade produkter och K7 Smart Control Home är inget undantag.

Med hjälp av din smartphone kopplar du enkelt upp dig till maskinen och får därigenom tillgång till Kärchers app Home & Garden. Där erbjuds till exempel praktiska tips och tricks på hur du ska använda din maskin för att få bästa möjliga prestanda och resultat. Där hittar du även inställningar för olika rengöringssituationer, möjlighet att styra och överföra trycknivån från appen till spolhandtaget, monteringsanvisningar, underhållsanvisningar och skötselråd samt Kärchers serviceportal.

Boosta” effekten

Denna högtryckstvätt kommer med en standard effekt som är får klassas som mycket hög i jämförelse med sina konkurrenter. Men ibland kan du komma att ställas inför tuffare bataljer och utmaningar som kräver en liten extra skjuts i högtryckstvätten, i dessa lägen kommer ”Boost Mode” väl till pass. Genom att aktivera ”Boost Mode” får du direkt tillgång till 15 bar extra kraft för att få bort de envisaste av fläckar.

Spolhandtag med LCD-display

Anledningarna till att vi har utsett just denna maskin till vår premiummodell märks på en rad olika platser. Denna variant av den populära K7-serien har till exempel utrustats med spolhandtaget G 180 Q Smart Control. Handtaget har i sin tur försetts med en LCD-display där du får full kontroll över den inställda trycknivån och kan dessutom justera mängden rengöringsmedel som används.

Här ges även information om det är möjligt att aktivera Boost-funktionen eller om maskinen står i viloläge. Spolröret är ett ”3-i-1”-rör vilket innebär att du har möjlighet att skifta mellan tre olika stråltyper beroende på situation.

Sammanfattning

Kärcher K7 Smart Control Home är utan tvekan en premium produkt vars kraft, design och funktioner alla skvallrar om att det är en maskin som utvecklats för perfekta resultat. När det kommer till teknologiskt avancerade högtryckstvättar ligger denna modell helt klart i toppskiktet.

Men det är inte bara spolhandtagets LCD-display och liknande funktioner som sticker ut, även kraften är imponerande och det är definitivt en maskin som tagits fram för att låta användaren nå väldigt bra resultat. Vill och kan du spendera lite extra för att få en högtryckstvätt i toppklass är detta modellen att kika på lite extra

Budget
Högtryckstvätt Nilfisk Core 130

Nilfisk Core 130

Metallpump

Bra prestanda

Lätt och smidig

Max. tryck: 130 bar

Effekt: 1500 W

Vattenfrb max: 462 l/h

Slanglängd: 6 m

Som toppval 2023 i den lägre prisklassen gillas Core 130 – Högtryckstvätt från Nilfisk som trots sitt blygsamma pris levererar en effekt på 1200 W och därmed lämpar sig för enklare uppdrag kring huset och biltvätt. Modellen har en mycket kompakt design vilket gör att den är enkel att transportera och smidig att använda. Kort sagt en bra maskin för snabba insatser på hemmaplan.

Bra prestanda

Det är lätt att låta sig luras av Core 130:s blyga uppsyn. Men inuti den smala och kompakta maskinen döljer det sig en effekt som kan mäta sig med högtryckstvättar i de högre prisklasserna. Motorn producerar här en effekt på 1500 W vilket är tillräckligt för att ta sig an de vanligare uppgifterna. I kombination med ett pumptryck på 130 bar gör att den har den kraft som krävs för att avlägsna smuts från både fasad och terrass och dessutom göra bilen skinande ren.

Lätt och smidig

Nilfisk Core 130 är lättviktare i ordets positiva bemärkelse. Den ringa vikten på 6,6 kg gör tvätten bekväm att hantera vid arbete och enkelt att rulla till den plats där den behövs. Den smala designen bidrar också till att den sällan kommer att stå i vägen när den inte används.

Bra arbetsradie

Denna modell har utrustats med en 6 meter lång högtrycksslang som förvaras i slangfickan när den inte används. Elsladden i sin tur är 5 meter lång vilket gör att du med denna modell i händerna får en fullgod arbetsradie på 10 meter.

Förutom högtryckstvätt & vagn medföljer:

  • 1 x Spolhandtag G1
  • 1 x C&C GENTLE NOZZLE (TORNADO) munstycke
  • 1 x C&C ROUGH NOZZLE (POWERSPEED) munstycke
  • 1 x Click&Clean G2 mellanrör
  • 1 x Click&Clean skumutrustning

Sammanfattning

I sammanhanget är denna modell förvisso en lättviktare på flera sätt. Men med priset i åtanke och rimliga specifikationer så är det enkelt att se fördelarna med Nilfisk Core 130. Det är en högtryckstvätt som med bra tillbehör får jobben kring huset gjorda och som trots sin blygsamma storlek levererar fullgod kraft för de vardagliga arbetsuppgifterna. 

Smidig
Högtryckstvätt Black & Decker BCPC18B

Black & Decker BCPC18B

Smidig

Ergonomisk

Max. tryck: 24 bar

5-i-1-munstycksfäste

PW 1600 E är en högtryckstvätt från Black & Decker som levererar 120 l/h och 24 bar – Smidig design och ett rimligt pris gör modellen till ett bra alternativ i den enklare klassen. Modellen levereras utan batteri & laddare.

Köpguide

Att rengöra med en högtryckstvätt har många fördelar och den som redan testat kommer aldrig mer förstå varför någon skulle vilja sköta sina rengöringsbehov på något annat sätt.

Men förutom att det är en rolig maskin att använda så har deras popularitet inte minst att göra med deras många användningsområden.

Endera dagen tvättar du äntligen terrassen för att nästa dag göra bilen skinande ren. Precis som det breda spektrumet av användningsområden finns det ett lika brett spektrum av behovsområden och maskiner som passar alla. Vi reder ut skillnaderna mellan de olika modellerna och har listat våra favoriter här nedan.

Vanliga frågor och svar

En högtryckstvätt har en relativt enkel konstruktion som ändå kan generera extremt mycket kraft och ett högt tryck. Maskinen är utrustad med en motor som är där för att driva en pump. Pumpen i sin tur pressar ut vatten med hög kraft genom munstycket. Högtryckstvätten tar helt enkelt in vatten från vattenutkastet och höjer vattentrycket med hjälp av motorn och pumpen. Vissa högtryckstvättar använder varmvatten medan andra använder sig utav kallvatten.

Att högtryckstvättar ofta beskrivs som husägarens bästa vän kommer sig inte av en slump. Med en högtryckstvätt i arsenalen av hemmafixarprylar kommer du kunna ta hand om i stort sett alla utvändiga rengöringsbehov. De används till exempel till att rengöra husfasaden, tvätta bilen eller cykeln, rengöra grillgallret eller spola rent terrassen. Högtryckstvättar med något större kraft kan även användas till att rengöra poolväggar eller ta bort mossa och annan smuts från stenar och utemöbler.

Vattenflöde och vattentryck är två av de viktigaste sakerna att ta i beaktning när du ska välja högtryckstvätt. Vilket vattentryck som krävs beror på vilka arbetsuppgifter maskinen står inför.

Trycket mäts i skalan ”bar” och ju högre bar maskinen kan prestera desto kraftfullare är vattentrycket. Det finns modeller som ger allt från 70 bar upp till över 200 bar, men för normal användning såsom rengöring av altanen eller tvätt av bilen bör trycket ligga mellan 110 och 140 bar.

Även om det är lätt att fokusera på trycket i just en högtryckstvätt så är även vattenflödet en viktig aspekt för att du ska kunna få ut det bästa av din maskin. Önskvärt är ett vattenflöde runt 400 l/h för att kunna avlägsna även svårare smuts.

En högtryckstvätt är en relativt lätt maskin att underhålla, men för att få ut största möjliga kapacitet och längsta livslängd ur din maskin är det givetvis viktigt att ta hand om den på rätt sätt.

Till exempel är det viktigt att med jämna mellanrum kontrollera och rengöra filtret för att ingen smuts ska kunna ta sig igenom och kunna skada maskinen. Hittar du hål eller någon annan defekt så bör filtret bytas ut innan nästa användning.

Munstycket är en annan del som är lätt att glömma bort men viktigt att hålla ren. Montera bort munstycket och skölj med vatten för att det ska kunna arbeta efter bästa förmåga. Glöm heller inte att frostskydda din högtryckstvätt om den står kallt under vinterförvaringen.