Hårklippare bäst i test

Hårklippare bäst i test

Bäst i test

Remington HC4250t

Remington
HC4250 QuickCut

5/5

Premium

Philips Series 9000 HC9490

Philips
Series 9000 HC9450

4.2/5

Prisvärd

Moser Edition 1400

Moser
Edition 1400

4.5/5

Vilken hårklippare är bäst i test 2023?

Remington HC4250 QuickCut blir utsedd till bästa produkten 2023 hos Produkttestarna – en lättandvänd hårklippare till bra pris. Nedan kan du läsa mer om testvinnarna och få tips inför ditt köp.

Produkterna har utvärderats på:

Uppdaterad 31 januari, 2023

Av Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

Produktöversikt

1 | Remington HC4250 QuickCut - Bäst i test

Remington hårklippare HC4250 – Enkel att använda

Bästa hårklipparen 2023 – Är du ute efter en apparat som gör det enkelt att klippa ditt eget hår? Då är denna ett utmärkt alternativ. Den här hårtrimmern är den där kompanjonen du har saknat varje dag i badrummet när du snabbt vill fixa till frisyren eller skägget. Särskilt de som rakar huvudet i stort sett varje dag verkar vara extra nöjda med den.

Kamma och kör

Det som är så fint med den här hårklipparen är att man kan välja mellan nio olika längder och sedan är den idiotsäker att använda. Man kammar helt enkelt igenom håret medan den klipper det jämnt till den längden man har valt. Den fungerar även för skägg och den tål vatten om du vill använda den i duschen, något som många tycker är smidigt då de små håren sköljs bort direkt och inte behöver hamna över hela golvet.

Prisvärd och suverän

Denna hårklipparen ligger på runt en femhundring, men ändå är den bra nog för dagligt bruk. Något som gör att vi gillar den ännu mer är att den snabbladdas på bara 10 minuter. Detta är perfekt om du har glömt att ladda den. Plugga bara i den och gå och gör något annat en liten stund så är den redo att användas sedan!

Sammanfattning

Oavsett om du aldrig har testat en hårklippare förut eller om du använder en dagligen så är den här modellen verkligen värd ett övervägande. Den är billig, men ändå så blir resultatet riktigt snyggt, och det är ju ändå det viktigaste av allt. Det är enkelt att använda den genom att helt enkelt kamma igenom håret och avsluta med en kortare inställning för att få till en snygg kant i nacken om du har olydiga nackhår som växer utanför linjen.

Produktöversikt

2 | Philips Series 9000 HC9450 - Premium

Philips Series 9000 HC9450 – Mest mångsidig

I synnerhet om hela familjen ska kunna klippa sig med hårklipparen så är den här modellen ett bra val. Den har många, många fler inställningar än de andra hårklipparna vi har kollat på, hela 400 stycken. Man väljer längden enkelt genom att skruva på ett hjul. Det kortaste den kan raka är 0,5 mm och det längsta 4,2 cm. Maskinen har självslipande titanblad som funkar lika bra för tunt som för tjockt hår och som ger mycket bra precision.

Smidigt minne och bra batteritid

En annan sak som gör denna hårklippare speciell är att den har en smidig minnesfunktion som gör att du inte behöver komma ihåg vilken längd du ställde in den på senast. Det medföljer tre olika kammar för olika längder, och för varje kam kan den komma ihåg tre inställningar. Detta är en riktigt bra funktion som vi inte har sett på några av de andra hårklipparna vi har granskat och en klar fördel om du vill vara säker på att ditt hår blir exakt likadant varje gång.

Vi gillar också batteritiden för denna maskin. Den tar en timme att ladda och kan sedan klippa i hela tre timmar. Detta gör att den är ett bra val om du tror att du kommer att använda den ofta. Dessutom ingår det två års garanti. Hur bra som helst.

Sammanfattning

En pålitlig hårklippare som har hela 400 längdinställningar och dessutom inbyggt minne så att du inte behöver skriva ner den ultimata längden att ställa in den på. Den långa batteritiden är också ett stort plus, man hinner klippa mycket hår på tre timmar! Vi gillar att den här hårtrimmern är så pass mångsidig som den är, och den ligger skönt i handen.

3 | Moser ChromStyle Pro - Bra val

Moser ChromStyle Pro – Bra för både skägg och hår

Vi fortsätter med en hårklippare som är perfekt för den som är beredd att lägga lite mer nu för att spara pengar i längden. Denna maskin håller ofta i tio år eller mer, vilket gör att drygt 1500 kr känns som ett väldigt överkomligt pris. Om man tycker att det är lite dyrt kan man tänka på hur mycket det kostar att gå till frisören, så känns den plötsligt väldigt billig. Dessutom är den snygg, så att du ändå kan få den där lyxiga salongskänslan som vi alla kan behöva uppleva då och då.

Snabb laddning och lång klipptid

En sak som kan vara irriterande när man ska använda sin hårklippare är om den har dåligt batteri. Vissa har väldigt lång laddningstid innan du kan använda den, och sedan får du snabba dig innan batteriet tar slut igen. Det behöver du inte oroa dig för med denna apparat. Den laddar på en timme och kan sedan användas i 90 minuter, vilket man nog kan förmoda är tillräckligt för vilken klippning som helst. Om du rakar huvudet varje dag räcker en laddning i flera dagar, vilket kan vara skönt så du slipper hålla på och ladda den hela tiden.

Många längder att välja mellan

Det som är så bra med Moser ChromStyle Pro är att den ger dig en hel del valmöjligheter. Utan några tillbehör på så kan du välja mellan fyra längder som ligger mellan 0,7-3 mm, men det medföljer även fyra distanskammar på 3, 6, 9 och 12 mm som funkar bra när du ska frisera huvudhåret. Det här gör att den är ett extra bra val för familjer där flera personer behöver bli klippta, eftersom man kan göra många olika sorters frisyrer med den.

Sammanfattning

Denna hårklippare är av mycket hög kvalitet och håller ofta i många år. Den fungerar bra för både skägg och huvudhår och har en lång batteritid. Ett bra val för dig som vill använda din hårklippare i stort sett varje dag och behöver en som du kan lita på i många år. Det är möjligt att skapa många häftiga och klassiska frisyrer och den är lättanvänd när man har fått in snitsen.

4 | Moser Edition 1400 - Prisvärd

 Moser Edition 1400 

Moser 1400 är en klassisk hårtrimmer som kommer med sladd och eldrift. Modellen passar bra för både skägg & mustasch, hårklippare och är kraftfull nog att trimma päls. Maskinen är tysktillverkad och ges generellt bra betyg av dess användare.

Klipplängden utan förhöjningskam är på 0,7-3 mm och 4-18 mm med förhöjningskam och antal höjdlägen är här 5 st.

En stabil hårklippare till ett bra budgetpris.

En hårklippare är inte bara till för dig som vill snagga håret – det är även ett utmärkt verktyg att ha för att hålla en klippningen fräsch och skägget trimmat. Det är enkelt att välja längden, och olika varianter erbjuder olika många längder att välja mellan.

Har du tänkt att använda hårklipparen ofta så kan det vara värt att välja en produkt i mellanpris- eller premiumklassen då dessa kommer med bekvämligheter som exempelvis fler längdval, bättre batteritider och snabbladdning.

Vi har tittat på populära produkter som får goda omdömen av dess användare och listat de bästa hårklipparna på marknaden just nu i nedan lista. Läs vidare för att se produkterna och få tips på vad du behöver tänka på när du gör ditt val. Vi kommer bland annat att svara på vad det är för skillnad på dyra och billiga modeller och hur man egentligen använder en hårtrimmer på rätt sätt för att forma frisyren exakt så som man vill ha den.

Vi hoppas att du i förlängningen kommer få en välfriserad kalufs!

Det kan tyckas att de gör exakt samma sak, så varför skulle man vilja lägga mer pengar än nödvändigt på en hårklippare? Det är några olika saker som gör att de dyra modellerna faktiskt är värda mer pengar. Särskilt om du kommer använda hårtrimmern ofta rekommenderar vi att du väljer en något dyrare variant, för det tjänar du på i längden.

Vad är det då som gör de dyra så bra? Exempelvis kanske de har självslipande blad, vilket gör att du aldrig behöver slipa dem. Det kan också vara så att den har fler längdinställningar och bättre batteritid, samt en mer kraftfull motor, vilket kan vara bra om du har tjockt hår. Vissa har även inbyggt minne så att den kommer ihåg vilken inställning du haft den på tidigare, vilket kan vara väldigt praktiskt, särskilt om ni är fler i familjen som använder den.

Sedan så är det som med de flesta andra produkter att de dyra helt enkelt ofta håller högre kvalitet och har längre livslängd, är mer ergonomiska och lättare att använda. Men självklart skiljer det från modell till modell och det finns ändå en del budgetalternativ som är helt okej, särskilt om du vill spara pengar.

Ja, du kan klippa tjockt hår med hårtrimmer, men det är en fördel att välja en som har en kraftfull motor som orkar med. Det är också viktigt att ta lite i taget så att du får ett jämnt resultat.

Ja, man kan absolut klippa sig själv med en hårklippare. Det viktigaste är att man tar god tid på sig, börjar försiktigt och har en handspegel så att man kan se i nacken. Ställ alltid in hårklipparen på en längre inställning än du egentligen hade tänkt dig till att börja med, så att du inte råkar klippa för kort. Se även till att du har gott om tid så att du inte stressar. Detta är inget du vill göra första gången när du har bråttom till jobbet!

Hur lätt eller svårt det är att använda en hårklippare beror på vilken modell du använder. Vissa modeller kräver en viss snits, medan andra är hur lätta som helst att använda. Hur man gör beror så klart också på vilken frisyr du önskar.

Du har säkert sett frisören använda en hårklippare någon gång. Om du vill klippa allt håret i samma längd är det oftast inte svårare än att köra den över hela frisyren tills allt hår har samma längd. De flesta hårklippare kommer med kammar som tillbehör och man ställer in vilken längd man önskar. Tricket är att använda drag som går in och avslutas med en uppåtrörelse.

Sedan finns det så klart olika frisyrer man kan fixa, exempelvis att man har kort hår på sidorna och i nacken och att det är längre uppe på huvudet. Här är en kort men bra video som visar hur man går till väga.

Produkten som vi utnämnt till Bäst i test, Philips Series 9000 HC9490 är ännu enklare att använda, eftersom man helt enkelt kan kamma igenom håret med den efter att ha valt rätt längd. Detta gör att den är ultimat om du ska klippa ditt eget hår eftersom det är svårt att göra fel. Det är som en rakapparat, bara det att den inte rakar, utan klipper håret jämnt. Denna funkar bäst om du vill ha allt hår i samma korta längd.

Något som är viktigt, särskilt första gången du använder din nya hårklippare är att börja med en lite längre inställning första gången bara, så att det inte blir kortare än du tänkt dig! Det är lätt hänt att man råkar ta lite för mycket, eller att det blir ojämnt och man måste jämna till och plötsligt får väldigt kort hår, så ta det försiktigt tills du verkligen vet vad du gör.

Att kunna klippa barnen hemma sparar pengar och är ofta mycket lättare än att släpa iväg hela familjen till frisören. Det är inga problem att klippa barn med maskin. Det finns ingen risk att du råkar klippa dem, så det är helt ofarligt. Det kan vara smart att visa till exempel på din arm att det inte gör ont, så att barnet inte blir rädd.

Gör gärna hemmafrisörupplevelsen komplett för barnen genom att spreja deras hår med någon kul färgsprej, det brukar fungera för att få dem att samarbeta.

Efter att du har använt din hårklippare är det viktigt att rengöra den så att inte hår och bakterier finns kvar i den. Ofta ingår det en liten borste så du kan borsta bort hår från den och ibland går det även att ta isär den för att rengöra den. Det kan också vara bra att använda ett desinficerande medel såsom sprit för att få död på bakterierna. Vissa hårtrimmers kan man skölja med vatten, men inte alla, och därför är det viktigt att du läser bruksanvisningen för just din produkt.

Ett annat sätt att ta hand om din hårklippare kan vara att olja in bladen, vilket behöver göras då och då om den inte har självslipande blad. Även detta är det bäst att läsa om i bruksanvisningen så att du gör på rätt sätt. Anledningen till att man kan behöva smörja bladen är att man minskar friktionen som kan leda till överhettning och i förlängningen göra så att bladen tar skada. Man kan alltså behöva göra detta för att hårtrimmern ska få en så lång livslängd som möjligt.

Senast framtagna tester

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 4.4 / 5. Antal betyg: 5

Relaterade tester