Hårfön bäst i test

Hårfön bäst i test

Bäst i test

Babyliss Pro Digital 6000E​

Babyliss
6000E

5/5

Premium

Dyson Supersonic​

Dyson
Supersonic

4.9/5

Budget

3781275

Remington
AC9140 ProLuxe

4.3/5

Vilken är den bästa hårfönen 2023?

Även om de flesta hårfönar ser ganska lika ut och har ungefär samma funktioner skiljer de sig åt på många punkter. Vi kommer nedan att förklara vad det är som gör varje hårfön unik och även besvara de vanligaste frågorna folk har när de ska köpa en hårfön. Hårfönarna i vårt test är omtyckta av både användare och frisörer.

Babyliss 6000E blir utsedd till bäst i test 2023 – en joniserande hårfön som gör att håret inte blir frizzigt. Nedan kan du läsa mer om alla testvinnare och få tips inför ditt köp.

Hårfönarna har utvärderats på:

Uppdaterad 28 januari, 2023

Produktöversikt

1 | Babyliss Pro Digital 6000E - Bäst i test

Den här fönen är inte bara tyst, utan gör det enkelt för dig att styla håret precis som du vill ha det. Det som gör den lite speciell är att den har en så kallad digital motor. Den styrs elektroniskt och detta innebär att Babyliss har en tio gånger längre livslängd än en vanlig motor, samtidigt som den blåser luft i 208 km/h.

Enligt Babyliss ska motorn hålla för 10 000 timmars användning – drygt 416 dygn! Om det stämmer så kommer du aldrig mer behöva köpa en hårfön i hela ditt liv. Eftersom de förväntar sig att motorn håller så länge har den en garanti på sju år. Under garantitiden är du garanterad att få en ny fön inom 48 timmar om den går sönder.

Skonsam mot håret och kroppen

Om du verkligen bryr dig om ditt hår kommer du att gilla denna fönen. Den starkt joniserande funktionen gör att håret inte blir statiskt och frissigt, utan riktigt mjukt och vackert. Och det faktum att luften den blåser max är 70 grader varm gör att håret inte slits i onödan. Normalt sett brukar fönar ofta hålla 85 grader.

Fönen väger rätt lite, bara 443 gram, vilket kan vara en fördel om man till exempel har problem med värk. Det är också bra om man använder fönen varje dag, så man slipper slita på kroppen.

Detaljerna gör allt

Förutom en diffusertratt får du med två stycken smala munstycken till den här fönen, varav det ena är det smalaste på marknaden – bara 4 mm! Perfekt om du vill få riktigt platt hår utan att använda plattång. Fönen har fyra olika inställningar inklusive kalluft. Oavsett vilken inställning du använder så är fönen väldigt tyst, vilket kan vara bra om du har småbarn du inte vill väcka eller använder fönen tidigt på morgonen och inte vill störa grannarna.

My Pro Digital

Denna fön är så bra att den har en egen klubb som du får vara med i om du köper den. Klubben heter My Pro Digital och går du med får du både en välkomstgåva (vad vet vi inte – spännande va?) och möjlighet att använda en app där du får expertrådgivning. Du får också erbjudanden och information om nyheter och trender. Så om du älskar att styla ditt hår till perfektion kan det här vara något som är lockande (ursäkta ordvitsen.)

Sammanfattning

Den här fönen är bra och du kommer bli nöjd. Det är inte så ofta man vågar säga så om en produkt, för alla har vi olika förväntningar och krav, men ärligt talat så finns det få saker att klaga på med den här hårfönen. Den har grymma munstycken och lång sladd, den är joniserande och håller en skonsam temperatur men blåser på som bara den på full effekt. Och så håller motorn i princip för evigt och du får vara med i en kul klubb med experttips och annat.

Produktöversikt

2 | GHD Air - Frisörkvalitet

GHD Aura Air är en fön som är så bra att frisörer använder sig av den på salong. Det är vissa saker som gör att den passar sig extra bra för den användningen, och samma saker kan vara ett stort plus när du fönar håret hemma. Till exempel har den en sladd på hela 4 meter – hur bra som helst om du inte har ett vägguttag nära spegeln!

Förståndigt bruk av värme

En sak som gör denna fön så bra för håret är att den håller en låg temperatur som inte bränner hårbotten, även om du håller den riktigt nära huvudet. Den blir inte heller särskilt varm på utsidan, eftersom det är en luftficka mellan ytterhöljet och varmluften. I stället för att bara blåsa på med så mycket luft och värme som möjligt riktas luftstrålen ordentligt med hjälp av så kallad Laminair-teknologi. Alla hårstrån fönas i samma riktning. Detta i kombination med jonisering gör att håret blir riktigt, riktigt mjukt och dessutom upp till 38% mer glansigt än när du fönar med en traditionell fön.

Tyst och ergonomisk

Det märks att denna hårfön är designad med frisörer i åtanke. För när man står hela dagarna och fönar hår så krävs det både en fön som är tyst och ergonomisk att använda. Den här fönen väger väldigt lite och är skön att hålla i. Sladden följer villigt med så att man kan föna i vilken position man vill. Men det bästa av allt är ändå hur tyst den är – 60% tystare än de flesta andra hårfönar.

En liten nackdel med den här fönen är att man måste köpa till ett diffusermunstycke om man vill ha ett, det medföljer bara ett smalt munstycke. Om du aldrig använder diffusern så är det här så klart inte ett problem.

Sammanfattning

Den här fönen är perfekt om du vill få den där härliga salongskänslan hemma varje morgon när du torkar håret. Den är väldigt bra att styla med eftersom den effektivt koncentrerar luften. Det gör att håret blir väldigt mjukt och glansigt. Dessutom har den en väldigt lång sladd och är oerhört tyst. Inte mycket att klaga på, förutom att en diffusertratt inte ingår i priset.

3 | Philips MoistureProtect - Fuktbevarande

Philips HP8280. Gillar du inte att använda hårfön eftersom du är rädd att den ska torka ut och slita på ditt hår? I så fall tror vi att du skulle gilla den här. Den använder sig av häftig teknologi med en sensor som känner av vilken temperatur ditt hår har och anpassar värmen till det. Om du till exempel fönar länge på samma ställe så det blir varmt så sänker den automatiskt värmen. Väldigt praktiskt för exempelvis lockiga hår som naturligt lätt blir torra eller för kemiskt behandlade hår.

Skonsam och joniserande

Förutom att denna hårfön inte utsätter ditt hår för brutal värme som torkar ut det så är den även joniserande, så att statisk elektricitet minskar och ditt hår lägger sig så där filmstjärneaktigt som man vill ha det. Du får med både en diffuser och ett smalt munstycke, så fönen kan användas både på raka och lockiga hår. För att fixera frisyren och bygga upp ännu mer glans kan man använda CoolShot-funktionen för att få kall luft.

Både praktisk och snygg

Det är inte alltid här i livet som praktiska produkter också är snygga, men den här fönen är både och. Du kan lätt ha den hängandes i den smidiga öglan vid handtaget i vilket badrum som helst – den gör sig bra överallt. Det faktum att fönen är vit och inte svart som de flesta andra traditionellt är gör att den känns modern, lite som en hårfönarnas iPhone. Sladden är hela två och en halv meter lång, vilket är tillräckligt för de allra flesta hem.

Sammanfattning

Om du är orolig för att få torrt hår, då är det här fönen för dig. Den känner med hjälp av en sensor av när håret blir för varmt och anpassar temperaturen efter det. Dessutom är den användarvänlig på så sätt att den har en lång sladd och är skön att hålla i. Denna fön är också joniserande, vilket gör håret mjukt och glansigt.

4 | Dyson Supersonic - Bästa premiumvalet

Dyson Supersonic. Är pengar inte ett problem för dig, bara ditt hår blir perfekt? I så fall borde du läsa mer om Dyson Supersonic. Men om du inte är beredd att lägga 4000 kronor på en hårfön kan du skippa den här recensionen. Ja, Dyson Supersonic är faktiskt så dyr, men det är inte helt utan anledning. Det räcker med att titta på denna fön för att förstå att det här är inte en vanlig hårfön. Detta hörs också, då den är mycket tyst.

Spännande utseende och digital motor

Det första man lägger märke till är att det ser ut som en bit av fönen saknas. Detta beror på att den inte drivs som andra fönar, utan har en digital motor som sitter i handtaget. Det här gör att handtaget är lite tyngre än på andra fönar, men när man använder det märker man att det är något bra, eftersom tyngdpunkten hamnar i handen. Det gör den lättare att kontrollera och sannolikt är detta fördelaktigt om man har problem med värk.

Magnetiska tillbehör

En annan sak som gör den här fönen unik är att tillbehören är magnetiska. Det betyder att du inte behöver hålla på och skruva eller klicka loss dem, utan de är lätta att ta av och på. Det är faktiskt riktigt tillfredställande att känna magneten klicka fast av sig själv. Även när du har använt fönen ett tag och ska byta munstycke behöver du inte oroa dig över att bränna dig eftersom de inte blir särskilt varma.

Tillbehören som medföljer är en diffuser för lockar eller vågor och ett så kallat smoothing-munstycke som lugnar och mjukar upp håret, samt vad de kallar för en styling-koncentrator om du vill fokusera på en slinga i taget utan att komma åt annat hår. Det medföljer också ett så kallat Gentle Air-munstycke, som är till för att minska temperaturen, vilket kan göra att färgat hår behåller färgen längre då proteinerna i håret inte skadas lika mycket av svalare luft.

Det finns även ett munstycke som man kan köpa separat som är en Wide Tooth-kam som är speciellt framtagen för hår med mycket textur. Den förlänger håret och formar det. Perfekt om du har väldigt krulligt hår och vill få till en förändring då och då utan att nödvändigtvis behöva platta det för att det ska bli längre eller mindre krulligt.

Sammanfattning

Denna hårfön är absolut dyr, det finns ingen anledning att försöka försköna det hela. Men det finns faktiskt flera anledningar till att den kostar mer än alla andra fönar vi har tittat på. Den har en digital motor och riktigt bra tillbehör, oavsett om du har lockigt eller rakt hår. Att tillbehören dessutom är magnetiska och bara klickar i så där magiskt är också ett stort plus. Om du använder din fön varje dag kan detta vara en bra investering som gör vardagen extra härlig, för att inte tala om ditt hår!

5 | Remington AC9140 PROLuxe - Bästa budgetvalet

Remington AC9140 PRO-Luxe. Du som vill ha salongskänsla på en budget borde ta en noga titt på Remingtons något billigare alternativ, särskilt Remington AC9140. Denna PRO-luxe hårfön från det välrenommerade Remington är en populär produkt som erbjuder otroligt mycket för pengarna.

Hårfönen inkluderar bland annat smart OptiHeat-teknik samt en Remington-unik StyleShot-funktion. Produkten ger dig dessutom fullkomlig kontroll över värmen, för frizz-fritt hår som alltid går att styla precis så som du vill ha det. Inga fler dåliga hårdagar!

OptiHeat-teknik som skyddar ditt hår

Denna avancerade teknologi säkerställer att värmen leds dit den behövs som allra mest. OptiHeat ser nämligen till att värmen förs till de tjockare delarna av ditt hår, och leds bort från delar där värmen eventuellt kan skada håret.

Värmeskadat hår förlorar sin glans och blir svårare att styla. Med OptiHeat kan du känna dig säker i att ditt hår förblir hälsosamt och vackert, samt att din stil håller hela dagen ut!

StyleShot-funktionen ser till att stilen håller hela dagen

Remingtons egna StyleShot-funktion förbättrar luftflödet och värmefördelningen till håret vilket gör det mycket enklare att få salongkvalitet på begäran. StyleShot gör ditt hår glansigt och håller stilen hela dagen ut – perfekta resultat på en budget! Funktionen fungerar i harmoni med de tre olika munstycken vilket ger dig ännu större kontroll över hela processen.

Remington AC9140 PROLuxe hårfön levererar dessutom effektiv jonisering vilket ger frizz-fritt resultat när du behöver det.

Fullkomlig kontrol över värmen – till en billig peng!

OptiHeat, StyleShot och ett exklusivt Remington-munstycke ger dig optimal värmefördelning medan du fixar till håret inför en spännande kväll med vännerna eller kanske en romantisk dejt. Koncentratorn i denna hårfön är designad att leverera värme på ett sätt som inte skadar håret och ger dig en frisyr som du kan känna dig stolt över.

Här får du den allra senaste teknologin, utan att du för den delen behöver betala onödigt mycket för en hårfön. Perfekt för dig som vill ha kontroll över värmen, men inte vill spendera flera tusen kronor för det!

Sammanfattning

Remington AC9140 ProLuxe är en otroligt prisvärd och billig produkt som inte kompromissar med vare sig kvaliteten eller säkerheten.

Här får du intelligent OptiHeat-teknik som skyddar håret och fördelar värmen jämnt, en StyleShot funktion som hjälper dig styla din frisyr, samt fullkomlig kontroll över värmen för optimala resultat!

En hårfön borde finnas i varje hem där det finns en kalufs med hår som behöver torka då och då. För många är det rutin att alltid torka håret med hårfön efter att de har tvättat håret. Andra föredrar att låta håret torka naturligt men tycker ändå det kan vara smidigt att kunna snabbtorka håret om de ska iväg någonstans.

Men att torka håret är inte det enda du kan göra med en hårfön. Om du vet hur du ska bära dig åt kan den även vara ett effektivt stylingredskap som kan hjälpa dig att antingen få glamorösa lockar eller rakt, glansigt hår, beroende på vilket munstycke du använder.

Värmebehandling sliter alltid på håret, oavsett hur bra redskap du använder. Men om du har en effektiv fön som torkar håret snabbt kan det slita mindre än om du har en sämre som du måste använda längre.

Det mest skonsamma sättet att torka håret på är att låta det lufttorka naturligt. Men håret är också extra känsligt mot slitage när det är blött, så om du till exempel går och lägger dig med vått hår så sliter det mycket på det också.

När du ska föna håret är det viktigt att använda en produkt med värmeskydd, till exempel ett serum eller en lotion för håret. En sådan produkt minskar även friss som kan uppkomma när du fönar håret, särskilt om du har naturligt självfall.

Vi har ett par fönar på listan som är extra skonsamma mot håret, nämligen Philips Prestige Moisture Protect och Dyson Supersonic, så om du är rädd för att få torrt hår kan vi verkligen rekommendera att läsa mer om dem.

Man kan säga att alla hårfönar som man kan sätta på en diffusertratt på passar för lockigt hår. Till Dyson Supersonic kan man även köpa till ett munstycke som är en bredtandad kam, vilket gör så att krulligt hår, till exempel afrohår lugnas och förlängs, samtidigt som det fortfarande är lockigt. Det här är ett riktigt bra alternativ när du gillar dina lockar och inte vill platta håret, men ändå känner för att förlänga det tillfälligt och få lite mindre volym för en annorlunda look.

Ja, du kan använda hårfönen i badrummet, men var noga med att inte låta den komma nära vatten, till exempel om badkaret är fullt av vatten. Och låt för säkerhets skull inte barn använda hårfönen. Men det är alltså själva kontakten med vatten som är problemet, inte att fönen används som vanligt i badrummet.

Det betyder att den har en särskild funktion som tillför negativa joner och därmed minskar statisk elektricitet. Det gör att håret blir extra mjukt, glansigt och följsamt och att du inte behöver oroa dig för att det ska bli statiskt. Perfekt om du inte vill att håret ska stå som en gloria runt huvudet på dig om vintern när luften är torr och kall!

Kalluften på fönen används inte för att torka håret, utan för att fixera frisyren och göra håret glansigt. Det är alltså den avslutande touchen du tar till för att göra håret perfekt efter att du har fönat det.

Torka håret med en frottéhandduk innan du börjar föna. Grunda med en värmeskyddande produkt för rakt hår. Använd en bred, platt borste och det smalaste munstycket på fönen så att luften riktas ordentligt. Sedan borstar du håret samtidigt som du riktar fönen neråt. Avsluta med kall luft för att göra håret extra glansigt. Om ditt hår inte är särskilt rakt naturligt kan det vara smart att använda hårsprej för att få resultatet att hålla i sig.

Om du vill ha snygga lockar är en diffuser din bästa vän. Vi snackar alltså om den där tratten med piggar som brukar följa med de allra flesta hårfönar. Här gör man lite tvärtom vad man gör när man vill ha rakt hår, då man brukar rikta fönen neråt. I stället fångar man upp lockarna underifrån och liksom kramar upp dem mot huvudet.

Tänk på att inte föna håret med en diffuser tills det är helt torrt. Föna tills det är bara lite små-fuktigt och låt det sedan torka själv den sista biten. På så vis får du definierade lockar och undviker friss. Var också noga med att använda värmeskydd, gärna en produkt som är särskilt framtagen för lockigt hår.

Senast framtagna tester

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 5 / 5. Antal betyg: 3

Relaterade tester