Hårfön bäst i test 2023

Även om de flesta hårfönar ser ganska lika ut skiljer de sig åt på många sätt. Vi kommer förklara vad det är som gör varje fön unik och besvara vanliga frågor innan köp. Hårfönarna i testet är populära hos både användare och frisörer.

Babyliss Hydro Fusion blir utsedd till bästa hårfönen 2023 i vårt test där fönen kommer utrustad med plasmateknik för extra smidig styling. Läs mer om testvinnarna och få tips inför ditt köp här nedan.

Bäst i test

Babyliss Hydro Fusion

Motverkar frissigt hår

Premium

Hårfön Premium - Dyson Supersonic​

Dyson Supersonic

Passar alla hårtyper

Produkterna har utvärderats på:

Jonisering

Hastigheter

Kalluft

Munstycken

Testets betyg:
()
Frida Hansson skribent

Av Frida Hansson

Bäst i test 2023

Babyliss Hydro Fusion Hårfön

Plasmateknik

Kompakt

Joniserande: Ja

Kalluft: Ja

Hastighetslägen: 3

Med en elegant och praktisk design utses Babyliss Hydro Fusion till bästa hårfön i testet 2023 där det trevliga priset blir pricken över i:et. Hårfönen utmärker sig i konkurrensen med en plasmateknik som ser till att ditt hår förblir silkeslent och behåller dess naturliga fukt.

I paketet ingår flera munstycken som ger dig bättre kontroll över din frisyr. Babyliss Hydro Fusion är effektiv och lätt att använda, men även skonsam mot ditt hår. Produkten passar därför känsligt och lockigt hår.

Styla håret på nolltid med plasmateknik

Hårtorken kommer utrustad med plasmateknik som motverkar effekten av statisk elektricitet under stylingen. Detta genom att produkten avjoniserar luften runt ditt hår medan du fönar. Begrepp som plasmateknik och avjonisering får det hela att låta onödigt komplicerat, men resultatet talar för sig självt: glansigt, lent samt trasselfritt hår på nolltid.

Tre temperaturer och två hastigheter ger dig flexibilitet i hur du använder hårfönen. Oavsett vad för hårtyp du har kan du hitta en inställning som passar dina behov. Dessutom ingår en extra skonsam kalluftsfunktion för exempelvis mindre justeringar.

Passar lockigt hår

Vid köp av Babyliss Hydro Fusion ingår en plasmadiffusor – perfekt för lockigt hår. Diffusor ser till att fönen inte rubbar fuktbalansen i ditt hår samtidigt som den ger dig en ännu mer skonsam styling för att säkerställa att dina lockar ser naturliga och hälsosamma ut.

Liten och praktisk

Detta är en hårfön som du kan ta med dig medan du befinner dig på resande fot. Oavsett omständigheter kan du lätt ta fram din Babyliss Hydro Fusion för att snabbt torka och styla håret tack vare den kompakta designen. Strömsladden är dessutom hela 2,5 meter lång, vilket innebär att du slipper sitta precis bredvid strömuttaget.

Sammanfattning

Babyliss är ett välrenommerat märke som har levererat utomordentliga produkter i flera årtionden. Babyliss Hydro Fusion är inget undantag. Här får du skonsam torkning för extra smidig styling. Prestandan i kombination med priset och den genomtänkta designen gör Babyliss Hydro Fusion till den bästa hårfönen 2023.

Premium
Hårfön Premium - Dyson Supersonic​

Dyson Hårfön Supersonic

Passar alla hårtyper

Joniserande: Ja

Kalluft: Ja

Hastighetslägen: 3

Munstycken: 1 diffuser, 2 koncentrationsmunstycken, Gentle Air

Dyson Supersonic – Är pengen inte ett problem för dig bara ditt hår blir perfekt? I så fall borde du läsa mer om Dyson Supersonic, vårt premiumval och Bäst i test i Råd & Rön oktober 2022.

Ja, Dyson Supersonic är faktiskt så dyr, men det är inte helt utan anledning. Det räcker med att titta på denna fön för att förstå att det här är inte en vanlig hårfön. Detta hörs också, då den är mycket tyst.

Spännande utseende och digital motor

Det första man lägger märke till är att det ser ut som en bit av fönen saknas. Detta beror på att den inte drivs som andra fönar, utan har en digital motor som sitter i handtaget. Det här gör att handtaget är lite tyngre än på andra fönar, men när man använder det märker man att det är något bra, eftersom tyngdpunkten hamnar i handen. Det gör den lättare att kontrollera och sannolikt är detta fördelaktigt om man har problem med värk.

Magnetiska tillbehör

En annan sak som gör den här fönen unik är att tillbehören är magnetiska. Det betyder att du inte behöver hålla på och skruva eller klicka loss dem, utan de är lätta att ta av och på. Det är faktiskt riktigt tillfredställande att känna magneten klicka fast av sig själv. Även när du har använt fönen ett tag och ska byta munstycke behöver du inte oroa dig över att bränna dig eftersom de inte blir särskilt varma.

Tillbehören som medföljer är en diffuser för lockar eller vågor och ett så kallat smoothing-munstycke som lugnar och mjukar upp håret, samt vad de kallar för en styling-koncentrator om du vill fokusera på en slinga i taget utan att komma åt annat hår. Det medföljer också ett så kallat Gentle Air-munstycke, som är till för att minska temperaturen, vilket kan göra att färgat hår behåller färgen längre då proteinerna i håret inte skadas lika mycket av svalare luft.

Här finns även ett munstycke som man kan köpa separat som är en Wide Tooth-kam som är speciellt framtagen för hår med mycket textur. Den förlänger håret och formar det. Perfekt om du har väldigt krulligt hår och vill få till en förändring då och då utan att nödvändigtvis behöva platta det för att det ska bli längre eller mindre krulligt.

Sammanfattning

Denna hårfön är absolut lite dyrare än många andra, det finns ingen anledning att försöka trolla bort de,t men det finns faktiskt flera anledningar till att den kostar mer än andra fönar vi har tittat på.

Dyson Supersonic hårfön har både en digital motor och riktigt bra tillbehör för både lockigt och rakt hår. Att tillbehören dessutom är magnetiska och bara klickar i så där magiskt är också ett stort plus. Om du använder din fön varje dag kan detta vara valet som gör vardagen extra härlig, för att inte tala om ditt hår!

Budget
Hårfön - Remington AC9140 PROLuxe

Remington AC9140 PROLuxe

Bra prestanda för pengarna​

Text

Text

Joniserande: Ja

Kalluft: Ja

Hastighetslägen: 2

Munstycken: 2 koncentrationsmunstycken, 1 spridare

Remington AC9140 PRO-Luxe – Du som vill ha salongskänsla på en budget borde ta en noga titt på Remingtons något billigare alternativ och då särskilt Remington AC9140. Denna PRO-luxe hårfön är en populär produkt som erbjuder duktigt mycket för pengarna.

Hårfönen inkluderar bland annat smart OptiHeat-teknik samt en Remington-unik StyleShot-funktion. Produkten ger dig dessutom fullkomlig kontroll över värmen, för frizz-fritt hår som alltid går att styla precis så som du vill ha det. Inga fler dåliga hårdagar!

OptiHeat-teknik som skyddar ditt hår

Denna avancerade teknologi säkerställer att värmen leds dit den behövs som allra mest. OptiHeat ser nämligen till att värmen förs till de tjockare delarna av ditt hår, och leds bort från delar där värmen eventuellt kan skada håret.

Värmeskadat hår förlorar sin glans och blir svårare att styla. Med OptiHeat kan du känna dig säker i att ditt hår förblir hälsosamt och vackert, samt att din stil håller hela dagen ut!

StyleShot-funktionen ser till att stilen håller hela dagen

Remingtons egna StyleShot-funktion förbättrar luftflödet och värmefördelningen till håret vilket gör det mycket enklare att få salongkvalitet på begäran. StyleShot gör ditt hår glansigt och håller stilen hela dagen ut – perfekta resultat på en budget! Funktionen fungerar i harmoni med de tre olika munstycken vilket ger dig ännu större kontroll över hela processen.

Remington AC9140 PROLuxe hårfön levererar dessutom effektiv jonisering vilket ger frizz-fritt resultat när du behöver det.

Fullkomlig kontrol över värmen

OptiHeat, StyleShot och ett exklusivt Remington-munstycke ger dig optimal värmefördelning medan du fixar till håret inför en spännande kväll med vännerna eller kanske en romantisk dejt. Koncentratorn i denna hårfön är designad att leverera värme på ett sätt som inte skadar håret och ger dig en frisyr som du kan känna dig stolt över.

Här ges den allra senaste teknologin, utan att du för den delen behöver betala onödigt mycket för en hårfön. Perfekt för dig som vill ha kontroll över värmen, men inte vill spendera flera tusen kronor för det!

Sammanfattning

Remington AC9140 ProLuxe är en otroligt prisvärd och billig produkt som inte kompromissar med vare sig kvaliteten eller säkerheten.

Här får du den intelligenta OptiHeat-tekniken som skyddar håret och fördelar värmen jämnt, en StyleShot funktion som hjälper dig styla din frisyr, samt fullkomlig kontroll över värmen för optimala resultat!

Frisörkvalitet
Hårfön GHD Air

GHD Hårfön Air

Frisörkvalitet

Joniserande: Ja

Kalluft: Ja

Hastighetslägen: 2

Munstycken: 1 koncentrations-munstycke

GHD Aura Air är en fön som är så bra att frisörer använder sig av den på salong. Det är vissa saker som gör att den passar sig extra bra för den användningen, och samma saker kan vara ett stort plus när du fönar håret hemma. Till exempel har den en sladd på hela 4 meter – hur bra som helst om du inte har ett vägguttag nära spegeln!

Förståndigt bruk av värme

En sak som gör denna fön så bra för håret är att den håller en låg temperatur som inte bränner hårbotten, även om du håller den riktigt nära huvudet. Den blir inte heller särskilt varm på utsidan, eftersom det är en luftficka mellan ytterhöljet och varmluften.

I stället för att bara blåsa på med så mycket luft och värme som möjligt riktas luftstrålen ordentligt med hjälp av så kallad Laminair-teknologi. Alla hårstrån fönas i samma riktning. Detta i kombination med jonisering gör att håret blir riktigt, riktigt mjukt och dessutom upp till 38% mer glansigt än när du fönar med en traditionell fön.

Tyst och ergonomisk

Det märks att denna hårfön är designad med frisörer i åtanke. För när man står hela dagarna och fönar hår så krävs det både en fön som är tyst och ergonomisk att använda. Den här fönen väger väldigt lite och är skön att hålla i. Sladden följer villigt med så att man kan föna i vilken position man vill. Men det bästa av allt är ändå hur tyst den är – 60% tystare än de flesta andra hårfönar.

En liten nackdel med den här hårfönen är att man måste köpa till ett diffusermunstycke om man vill ha ett, det medföljer bara ett smalt munstycke. Om du aldrig använder diffusern så är det här så klart inte ett problem.

Sammanfattning

Den här fönen är perfekt om du vill få den där härliga salongskänslan hemma varje morgon när du torkar håret. Den är väldigt bra att styla med eftersom den effektivt koncentrerar luften vilket gör att håret blir väldigt mjukt och glansigt. Dessutom har den en trevligt lång sladd och är riktigt tystgående. Inte mycket att klaga på, förutom att en diffusertratt inte ingår i priset.

Prisvärd
hårfön bäst i test 2023 - Babyliss Pro Digital 6000E​

Babyliss Pro Digital 6000E

Värde för pengarna

Joniserande: Ja

Kalluft: Ja

Hastighetslägen: 3

Munstycken: 1 diffuser, 2 koncentrations-munstycken

Den här hårfönen är inte bara tystgående utan gör det enkelt för dig att styla håret precis som du vill ha det. Det som gör denna hårfön lite speciell är att den har en så kallad digital motor.

Motorn styrs här alltså elektroniskt vilket ger att Babyliss har en tio gånger längre livslängd än en vanlig motor samtidigt som den blåser luft i 208 km/h.

Hållbar

Enligt Babyliss ska motorn hålla för 10 000 timmars användning – drygt 416 dygn! Om det stämmer så kommer du aldrig mer behöva köpa en hårfön i hela ditt liv. Eftersom de förväntar sig att motorn håller så länge har den en garanti på sju år. Under garantitiden är du garanterad att få en ny fön inom 48 timmar om den går sönder.

Skonsam mot håret och kroppen

Om du verkligen bryr dig om ditt hår kommer du att gilla denna fönen. Den starkt joniserande funktionen gör att håret inte blir statiskt och frissigt, utan riktigt mjukt och vackert. Och det faktum att luften den blåser max är 70 grader varm gör att håret inte slits i onödan. Normalt sett brukar fönar ofta hålla 85 grader.

Detaljerna gör allt

Förutom en diffuser-tratt får du med två stycken smala munstycken till den här fönen, varav det ena är det smalaste på marknaden – bara 4 mm! Perfekt om du vill få riktigt platt hår utan att använda plattång. Fönen har fyra olika inställningar inklusive kalluft. Oavsett vilken inställning du använder så är fönen väldigt tyst, vilket kan vara bra om du har småbarn du inte vill väcka eller använder fönen tidigt på morgonen och inte vill störa grannarna.

My Pro Digital

Denna fön är så bra att den har en egen klubb som du får vara med i om du köper den. Klubben heter My Pro Digital och går du med får du både en välkomstgåva (vad vet vi inte – spännande va?) och möjlighet att använda en app där du får expertrådgivning. Du får också erbjudanden och information om nyheter och trender. Så om du älskar att styla ditt hår till perfektion kan det här vara något som är lockande (ursäkta ordvitsen.)

Sammanfattning

Bra munstycken, lång sladd, joniserande och skonsam temperatur!

Fuktbevarande
Hårfön - Philips HP8280 00 Prestige​

Philips Hårfön MoistureProtect

Praktisk

Joniserande: Ja

Kalluft: Ja

Hastighetslägen: 2

Munstycken: 1 diffuser, 1 koncentrations-munstycke

Philips HP8280. Gillar du inte att använda hårfön eftersom du är rädd att den ska torka ut och slita på ditt hår? I så fall tror vi att du skulle gilla den här. Den använder sig av häftig teknologi med en sensor som känner av vilken temperatur ditt hår har och anpassar värmen till det.

Om du till exempel fönar länge på samma ställe så det blir varmt så sänker den automatiskt värmen. Väldigt praktiskt för exempelvis lockiga hår som naturligt lätt blir torra eller för kemiskt behandlade hår.

Skonsam och joniserande

Förutom att denna hårfön inte utsätter ditt hår för brutal värme som torkar ut det så är den även joniserande, så att statisk elektricitet minskar och ditt hår lägger sig så där filmstjärneaktigt som man vill ha det. Du får med både en diffuser och ett smalt munstycke, så fönen kan användas både på raka och lockiga hår. För att fixera frisyren och bygga upp ännu mer glans kan man använda CoolShot-funktionen för att få kall luft.

Både praktisk och snygg

Det är inte alltid här i livet som praktiska produkter också är snygga, men den här fönen är både och. Du kan lätt ha den hängandes i den smidiga öglan vid handtaget i vilket badrum som helst – den gör sig bra överallt. Det faktum att fönen är vit och inte svart som de flesta andra traditionellt är gör att den känns modern, lite som en hårfönarnas iPhone. Sladden är hela två och en halv meter lång, vilket är tillräckligt för de allra flesta hem.

Sammanfattning

Om du är orolig för att få torrt hår, då är det här fönen för dig. Den känner med hjälp av en sensor av när håret blir för varmt och anpassar temperaturen efter det. Dessutom är den användarvänlig på så sätt att den har en lång sladd och är skön att hålla i. Denna fön är också joniserande, vilket gör håret mjukt och glansigt.

Köpguide

En hårfön borde finnas i varje hem där det finns en kalufs med hår som behöver torka då och då.

För många är det rutin att alltid torka håret med hårfön efter att de har tvättat håret. Andra föredrar att låta håret torka naturligt men tycker ändå det kan vara smidigt att kunna snabbtorka håret om man snabbt ska iväg någonstans.

Men att torka håret är inte det enda du kan göra med en hårfön. Om du vet hur du ska bära dig åt kan den även vara ett effektivt stylingredskap som kan hjälpa dig att antingen få glamorösa lockar eller rakt, glansigt hår, beroende på vilket munstycke du använder.

Vanliga frågor och svar

Värmebehandling sliter alltid på håret, oavsett hur bra redskap du använder. Men om du har en effektiv fön som torkar håret snabbt kan det slita mindre än om du har en sämre som du måste använda längre.

Det mest skonsamma sättet att torka håret på är att låta det lufttorka naturligt. Men håret är också extra känsligt mot slitage när det är blött, så om du till exempel går och lägger dig med vått hår så sliter det mycket på det också.

När du ska föna håret är det viktigt att använda en produkt med värmeskydd, till exempel ett serum eller en lotion för håret. En sådan produkt minskar även friss som kan uppkomma när du fönar håret, särskilt om du har naturligt självfall.

Man kan säga att alla hårfönar som man kan sätta på en diffusertratt på passar för lockigt hår. Till Dyson Supersonic kan man även köpa till ett munstycke som är en bredtandad kam, vilket gör så att krulligt hår, till exempel afrohår lugnas och förlängs, samtidigt som det fortfarande är lockigt. Det här är ett riktigt bra alternativ när du gillar dina lockar och inte vill platta håret, men ändå känner för att förlänga det tillfälligt och få lite mindre volym för en annorlunda look.

Ja, du kan använda hårfönen i badrummet, men var noga med att inte låta den komma nära vatten, till exempel om badkaret är fullt av vatten. Och låt för säkerhets skull inte barn använda hårfönen. Men det är alltså själva kontakten med vatten som är problemet, inte att fönen används som vanligt i badrummet.

Det betyder att den har en särskild funktion som tillför negativa joner och därmed minskar statisk elektricitet. Det gör att håret blir extra mjukt, glansigt och följsamt och att du inte behöver oroa dig för att det ska bli statiskt. Perfekt om du inte vill att håret ska stå som en gloria runt huvudet på dig om vintern när luften är torr och kall!

Kalluften på fönen används inte för att torka håret, utan för att fixera frisyren och göra håret glansigt. Det är alltså den avslutande touchen du tar till för att göra håret perfekt efter att du har fönat det.

Torka håret med en frottéhandduk innan du börjar föna. Grunda med en värmeskyddande produkt för rakt hår. Använd en bred, platt borste och det smalaste munstycket på fönen så att luften riktas ordentligt. Sedan borstar du håret samtidigt som du riktar fönen neråt. Avsluta med kall luft för att göra håret extra glansigt. Om ditt hår inte är särskilt rakt naturligt kan det vara smart att använda hårsprej för att få resultatet att hålla i sig.

Om du vill ha snygga lockar är en diffuser din bästa vän. Vi snackar alltså om den där tratten med piggar som brukar följa med de allra flesta hårfönar. Här gör man lite tvärtom vad man gör när man vill ha rakt hår, då man brukar rikta fönen neråt. I stället fångar man upp lockarna underifrån och liksom kramar upp dem mot huvudet.

Tänk på att inte föna håret med en diffuser tills det är helt torrt. Föna tills det är bara lite små-fuktigt och låt det sedan torka själv den sista biten. På så vis får du definierade lockar och undviker friss. Var också noga med att använda värmeskydd, gärna en produkt som är särskilt framtagen för lockigt hår.

Senast färdigställda tester

Sockervaddsmaskin bäst i test 2023

Luftrenare bäst i test 2023

Babysitter bäst i test 2023

Doftpinnar bäst i test 2023

Riskokare bäst i test 2023