Grästrimmer bäst i test 2024

Grästrimmer bäst i test 2024

I detta test har vi tittat på 6 populära grästrimmers. Dewalt DCM561PB blir bäst i test, en grästrimmer som ger bra balans mellan prestanda, pris, funktion och många positiva omdömen. Läs vidare för mer information om alla produkter i testet.

Klick på länkar till återförsäljare kan ge oss provision

Bäst i test

Dewalt DCM561PB

Dewalt DCM561PB​

Kolborstfri motor

Allt-i-ett

Protech +62V

Protech +62V

50 minuters driifttid

Produkterna har utvärderats på:

Prestanda

Pris

Batteritid

Omdömen

Testets betyg:
5
(9)
  • Utgå främst utifrån hur mycket gräs som ska trimmas, samt hur grovt det du ska trimma är. För större ytor är mer batteritid önskvärt, och för längre gräs kan du behöva en kraftfull motor.
  • Justerbarhet: Välj en grästrimmer som kan justeras i längd och vars handtag kan anpassas för bäst ergonomi.
  • Automatisk trådmatning: Med automatisk trådmatning förlängs tråden automatiskt, vilket gör det enklare att klippa gräset då man slipper förlänga tråden manuellt.
  • Klippbredd: Med en bred klippbredd täcker du en större yta, vilket kan snabba på processen.
  • Vissa grästrimmers kan vrida själva trimhuvudet, vilket gör det enklare att komma åt annars svåråtkomliga ytor.
  • Plantskydd: En grästrimmer med plantskydd är bra att ha om du har plantor som du gärna inte vill trimma av misstag.
Bäst i test
Dewalt DCM561PB

Dewalt DCM561PB

Kolborstfri motor

Nöjda användare

Batterispänning: 18 V

Batteritid: 75 min

Klippbredd: 33 cm

Automatisk trådmatning: Ja

Dewalt DCM561PB är en populär och kraftfull grästrimmer med många positiva omdömen. Med en kolborstfri motor på 400 MWO och 18V batterispänning och bra byggkvalitet är denna modell bäst i sin prisklass.

Enkel att använda

Här finns Dewalts patenterade kugghjulssystem som håller klipphastigheten konstant, även vid tyngre belastning. Stödhandtaget är vadderat för bra konfort, och modellen har med 2 hastigheter att välja mellan.

Användare lämnar positiva omdömen. Framför allt för att modellen är bra enkel att använda, har mycket låg vibrationsnivå och att det är praktiskt med två hastigheter.

Kom ihåg att köpa med batterier och laddare, då detta inte medföljer.

Sammanfattning

Vill du ha en kraftfull grästimmer som samtidigt är lättmanövrerad och lätt i vikten så är Dewalt DCM561PB valet för dig.

Prisvärd
Bosch EasyGrassCut​

Bosch EasyGrassCut

Väger endast 2,1 kg

Batterispänning: 18 V

Batteritid: 40 min

Klippbredd: 23 cm

Automatisk trådmatning: Ja

Vill du ha en mycket lätt grästrimmer till bra pris? Det är precis vad Bosch EasyGrassCut erbjuder. Bosch EasyGrassCut är en lätt grästrimmer med god prestanda och bra batteritid. Den trimmar ca 1000 kvm med fulladdat batteri på 18 v, som dessutom ingår, vilket de inte alltid gör.

Batteriet laddas upp på endast 80 minuter. Med ett knapptryck ändrar du från trimning av kanter till fintrimning av gräskanter, och resultatet blir bra.

Frammatning av timmertråd sköts automatiskt. Klippdiametern är 23 cm, och trimmern är lätt att använda och bära.

Denna modell batteridriven, vilket betyder att du slipper elsladden som annars lätt hamnar i vägen.

Lättanvänd och bra trimtid

Trimhuvudet kan vridas 180 grader, och klippdiametern är 23 cm.

Halvautomatisk trådmatning

Frammatning av trimmertråden sköts automatiskt, du trycker bara på utlösaren så matas tråden fram automatiskt. Smidigt och enkelt, och du slipper trådtrassel.

Chip som sparar energi

Trimmern har ett litiumbatteri som är hållbart och kraftfullt. Med Syneon-chipet som finns i batteriet sparas energi då den ej går på högvarv. Du ska helst köra trimmern tills batteriet tar slut, då får batteriet längre livslängd.

Sammanfattning

Bosch EasyGrassCut har bra kapacitet, är lättburen och har automatisk frammatning av trimmertråden. Om du vill ha en prisvärd grästrimmer med god prestanda så är detta ett bra alternativ.

Allt-i-ett
Protech +62V

Protech +62V

Komplett lösning

Borstlös motor

Batterispänning: 62 V

Batteritid: 50 min

Klippbredd: 40,6 cm

Automatisk trådmatning: Ja

Med Protech får man en komplett lösning utan stöket att köpa separata delar. Batteriet medföljer, och är på 2,5Ah med en driftstid på ca 50 minuter. Du får även med en batteriladdare.

Modellen är på 62 volt och kommer med en rejäl turbo på 7000 VPM som drivs av en slitstark och i sammanhanget tystgående borstlös motor. Motorn har en effekt på 450 watt.

Protech +62V har ett matningssystem där tråden på 2 mm kan justeras manuellt. Skärbredden landar på 40,6 cm, betydligt mer än de flesta grästrimmers. Handtaget är en så kallad frontloop och justerbar för optimal komfort.

Sammanfattning

Om du vill ha en allt-i-ett lösning och väldigt mycket klippbredd så är Protech +62V ett bra val.

Kraftfull
Bosch Advanced GrassCut 36

Bosch Advanced GrassCut 36

Kraftfull motor

Batterispänning: 36 V

Batteritid: 40 min

Automatisk trådmatning: Ja

Bosch Advanced GrassCut 36 är en grästrimmer som kombinerar kraft och precision. Utrustad med nästan samma kapacitet som en röjsåg, kan den enkelt ta sig an tjocka, svårbevuxna områden. Dock är den mindre effektiv när det gäller högbevuxet gräs och sly, vilket bör tas i beakning.

Användarvänlighet

Med ett enkelt klick kan du rotera trimmerhuvudet, vilket gör det bekvämt att hantera olika klippvinklar. Grästrimmern har två trådar och är halvautomatisk, vilket gör att du slipper manuellt justera trådningen – sparar både tid och ansträngning. Batteriet laddas på 70 minuter och ger 40 minuters driftstid.

Plantskydd

Den här trimmern är hänsynsfull mot plantor. Med det inbyggda plantskyddet får du en mer exakt och skonsam klippning runt känsliga områden. Vinkeln vid stödhandtaget är justerbar, vilket gör det lättare att navigera i svåråtkomliga, vildbevuxna zoner.

Sammanfattning

Om du söker en robust och användarvänlig grästrimmer som är både kraftfull och skonsam för dina plantor, så är Bosch Advanced GrassCut 36 det optimala valet.

Lättvikt
Black Decker STC1820PC grästrimmer

Black & Decker STC1820PC

Lätt och smidig

Monterad & klar för trimmning

Batterispänning: 18 V

Batteritid: 30 min

Klippbredd: 28 cm

Automatisk trådmatning: Ja

Black & Decker STC1820PC är en grästrimmer i lättviktsklassen. Den väger endast 2,55 kg inklusive batteriet, vilket gör den mycket lättarbetad. Modellen kommer monterad och klar att använda omgående. Det finns både ställbart handtag och skaft på 100-120 cm, och klippbredden är på 28 cm.

Trimmern kommer med funktionen Power Select Run Time Extender där man kan justera kraften för tuffare områden eller minska för lättare miljöer och på så sätt förlänga batteritiden. Det finns en inbyggd guide som hjälper dig att enkelt uppnå den önskade gräslängden.

Handtaget som sitter längre ned på grästrimmenr är justerbar för bästa möjliga komfort.

Tack vare sin litiumbatteriteknik, kan STC1820PC klippa upp till 2500 meter på en enda laddning, vilket gör den idealisk för både små och stora ytor.

Sammanfattning

Om du letar efter en grästrimmer som är både lätt och användarvänlig, utan att kompromissa med prestanda så kan Black & Decker STC1820PC vara värd att överväga.

Smidig
Ryobi OLT 1832 grästrimmer

Ryobi OLT 1832

Justerbar klippbredd

Batterispänning: 18 V

Batterikapacitet: 2,5 Ah

Klippbredd: 25-30 cm

Automatisk trådmatning: Ja

Ryobi OLT 1832 är en populär grästrimmer med många nöjda köpare. Den är lättanvänd, justerbar och lätt i vikten.

Modellen har ett teleskopiskt aluminiumskaft som kan justeras för att få en bra arbetsställning. Stödhandtagen kan vinklas. Handtagen är i mikrotexturerat gummi. vilket gör den mer komfortabel och ger en mjukare känsla för händerna.

Förenklad kantklippning

Något unikt för just denna grästrimmer är att trimhuvudet kan vridas 90 grader i sidled. Detta förenklar kantklippning och klippning av svåråtkomliga partier. Spolen är automatiserad och har 7 meter trimmer-tråd. Vikten är på 2,6 kg inklusive batteri och en annan unik egenskap med OLT 1832 är att klippbredden justerbar mellan 25-30 cm.

Sammanfattning

Användare lämnar positiva omdömen för grästrimmerns smidighet, pris och enkla trådutmatning.

Köpguide

Med det stora urvalet av grästrimmers kan det vara svårt att välja rätt. Batteritid, klippbredd, ergonomi och funktioner skiljer modellerna åt. Nedan går vi igenom några vanliga frågor och svar som kan vara bra att veta innan och efter ditt köp.

Vanliga frågor och svar

Större ytor ställer högre krav på batteritiden för sladdlösa grästrimmers, så att du kan trimma hela ytan oavbrutet.

En batteridriven och sladdlös trimmer är bekväm då du slipper handskas med sladdar som kan komma i vägen. En eldriven grästrimmer med sladd har däremot fördelen med att du kan använda grästrimmern oavbrutet. Man får väga fördelarna med vardera, och primärt utgå ifrån om den batteridrivna varianten man tänkt köpa klarar av att trimma hela ytan på en laddning. Du får då troligtvis betala lite mer för en trimmer med bättre batterikapacitet, men det kan det givetvis vara värt.

Om du har lite mer snåriga tuvor med smalt gräs som ska trimmas ned, och trimmern inte har kapacitet nog för att klara detta, så kan man använda sig av en röjsåg. Vi skriver lite om denna lite längre ned i texten för dig som är intresserad av ett alternativ när tuffare gräsytor och högt ogräs ska trimmas.

En bra trimmer har ett halvautomatiskt eller helautomatiskt spolsystem, vilket gör att du slipper dra fram tråden som ska klippa ned gräset. Ibland kan tråden trassla in sig med tunt gräs, då får man ta bort det så att inte tråden fastnar helt.

Plastknivarna är bättre om du har lite grövre gräs, de klarar mer och slits inte lika fort. Däremot kan du justera spoltråden efter hur högt gräset är, vilket du inte kan med plastknivar. Därför är spoltråd ett bättre alternativ om man vill kunna justera efter hur högt gräset/buskaget är.

Vissa modeller erbjuder därför möjligheten att kunna skifta mellan trådrulle och plastkniv.

Vissa trimmers har vinkelbart trimmerhuvud vilket förenklar klippning i exempelvis slänt. Du kommer då lättare åt snåriga partier. Det finns även vissa modeller som har en finjustering för klippning runt plantor, vilket underlättar då du inte vill klippa bort själva plantan.

Har du extremt snårigt ogräs som ska bort kan du välja en röjsåg istället. De kan även användas för mindre träd. Röjsågen är dock dyrare och drivs på bensin. Fördelen är att du snabbt kan fortsätt när bensinen tar slut. Nackdelarna är dock fler, samt att de ej är så miljövänliga. Därför är batteri eller eldriven trimmer ett bättre alternativ.

Vissa grästrimmers har ett mer energisnålt ecoläge, vilket gör att du spar energi och är mer skonsam mot miljön. Därför är detta ett alternativ som sparar pengar. Ecoläget är också i regel tystare.

Med tiden så slits knivar och trådar ut, och framförallt måste man köpa tråd regelbundet om man har en trådtrimmer. Om man har köpt en trimmer med knivblad så ska man undvika att trimma nära stenpartier. Knivarna slits snabbt ut då.

Ofta så fastnar även gräs på knivbladet. Därför är det bra att rensa och borsta av knivbladen efter användning. Om bladet slits ut så behöver man köpa nytt blad för att behålla prestandan.

Ett tips till dig som köpt en trimmer med tråd på spole: lägg tråden i blöt innan du ska använda trimmern. Då blir tråden mjukare och håller bättre, särskilt efter vintersäsong.

Senast färdigställda tester

Kommentarer är stängda.