Grästrimmer bäst i test 2022

2022-04-05

Bästa Grästrimmer 2022

Med det stora urvalet av grästrimmer kan det vara svårt att välja rätt. Batteritid, ljudnivå och specifika funktioner skiljer modellerna åt. Vi har valt ut de grästrimmers som är bäst i sina respektive områden och prisnivåer med hänsyn till kvalité, popularitet och prestanda. 

Vi önskar dig lycka till att hitta en trimmer att trivas med.

BÄST I TEST

Bästa Grästrimmer 2021

Dewalt
DCM561PB

5/5

MYCKET BRA KÖP

Bosch
EasyGrassCut

5/5

PRISVÄRD

Bästa Grästrimmer 2021

B & Decker
STC1820PC

4.5/5

SMIDIG

Bästa Grästrimmer 2021

Ryobi
OLT 1832

4.5/5
Innehåll

1 | Dewalt DCM561PB - Bäst i test

Bästa Grästrimmer 2021

Batterispänning: 18 V
Avverkningstyp: Trådrulle
Batterikapacitet: 5 Ah
Vikt: 4,1 kg (exklusive batteri)
Batteritid: 75 min
Automatisk trådmatning: Ja
Tråd-diameter: 2 mm
Klippbredd: 33 cm
Rotationshastighet: 6000 RPM

Bästa Grästrimmer 2022 – Dewalt DCM561PB är en kvalitétstrimmer, populär och uppskattad av sina användare. Trimmern är på 18V och kommer med en bra 400 MWO kolborstfri motor.

Här finns Dewalt:s patenterade kugghjulssystem som håller klipphastigheten konstant även under tyngre belastning. Stödhandtaget är vadderat för bästa arbetskomfort och modellen kommer med 2 hasigheter att alternera emellan.

Användare plussar för genomgående hög Kvalitet, att modellen är bra balanserad, har mycket låg vibrationsnivå samt att det är praktiskt med de två hastigheterna.

Trimmern säljs utan batterier och laddare.

2 | Bosch EasyGrassCut - Prisvärd

Batterispänning: 18 V
Avverkningstyp: Trådrulle
Batterikapacitet: 2 Ah
Vikt: 2,1 kg 
Batteruppladdning: 180 min
Automatisk trådmatning: Ja
Klippbredd: 23 cm
Trimtid: ca 40 min

Batteridriven trimmer med god prestanda. Trimmar ca 1000 kvm på fulladdat batteri, som ingår. Batteriet laddas på 80 minuter. Med ett knapptryck ändrar du från trimning av kanter till fintrimning av gräskanter. Frammatning av timmertråd sköts automatiskt, ett knapptryck på utlösaren räcker. Klippdiameter är 23 cm, och trimmer är lätt att använda och bära. Ett mycket bra köp!

Bosch EasyGrassCut 18-230 är en batteridriven gräsklippare med bra kundomdömen. Med batteridriven grästrimmer slipper du elsladden som kan vara ivägen då du klipper gräset. Trimmer är lättanvänd och har smart frammatning av spoletråden. Du trycker bara på utlösaren, smidigt och enkelt, och du slipper eventuellt trassel.
Bra kapacitet, god batteritid, och klipper ca 1000 kvm på fulladdat batteri. Du ändrar enkelt med ett knapptryck från trimning av kanter till fintrimning av gräskanter. 

Lättanvänd och bra trimtid

Trimhuvudet kan vridas 180 grader och klippdiameter är 23 cm. Den är lätt att bära, vilket underlättar vid längre trimning. Batteriet som är på 18 V räcker för att klippa ca 1000 kvm på en laddning. Du laddar upp batteriet på ca 80 minuter.
En av konsumenterna säger; Vi har en vanlig villatomt på 1000 kvm, med lite tempo så håller batteriet hela vägen, bra tryck och fart när det är fulladdat.

Halvautomatisk trådmatning

Frammatning av trimmertråden sköts automatiskt, du trycker bara på utlösaren så matas tråden fram automatiskt. Smidigt och enkelt, och du slipper trådtrassel. 

Chip som sparar energi

Trimmern har ett litiumbatteri som är hållbart och kraftfullt. Med Syneon-chipet som finns i batteriet sparas energi då den ej går på högvarv. Du ska helst köra trimmern tills batteriet tar slut, då får batteriet längre livslängd. Batteriet laddas upp på ca 2 timmar, vilket är en bra tid.

Sammanfattning

Med Bosch grästrimmer har du god kvalitet, lättburen och med automatisk frammatning av trimmertråden, och med väldigt god batterikapacitet. Bättre kan det inte bli.

3 | Black & Decker STC1820PC - Lättvikt

Bästa Grästrimmer 2021

Batterispänning: 18 V
Ljudnivå: 76 dB(A)
Avverkningstyp: Trådrulle
Batterikapacitet: 2 Ah
Vikt: 2,55 kg
Batteritid: Ca 30 min
Automatisk trådmatning: Ja
Tvåtrådssystem: Nej
Batteri & Laddare medföljer.

Black & Decker STC1820PC är en grästrimmer i lättviktsklassen som med en vikt på bara 2,55 kg inklusive batteriet är lekande lätt att arbeta med. Modellen kommer monterad och klar att använda omgående. Här finns  både ställbart handtag och skaft (100-120 cm) och klippbredden är på 28 cm.

Modellen kommer med funktionen Power Select Run Time Extender där man kan justera kraften för tuffare områden eller minska för lättare miljöer och på så sätt förlänga batteritiden.

Trimmern kommer med litiumbatteriteknik och klipper 2500 meter på en laddning.

Black & Decker STC1820PC ges bra recensioner och har utnämnts till ”Bästa köp för den lilla trädgården” av byggahus.se.

4 | Ryobi OLT 1832 - Smidig

Bästa Grästrimmer 2021

Batterispänning: 18 V
Ljudnivå:
94 db
Avverkningstyp:
Trådrulle
Batterikapacitet:
2,5 Ah (säljs separat) 
Vikt:
2,3  kg
Batteritid:
Automatisk trådmatning:
Ja
Tvåtrådssystem:
Nej

Ryobi OLT 1832. Här har du en grästrimmer med många nöjda köpare. Det är en lättanvänd och lättarbetad modell med god ergonomi och lätt vikt. Modellen har ett teleskopiskt aluminiumskaft som kan justeras för en bra arbetsställning och vinklingsbara stödhandtag. Handtagen är i mikro texturerat gummi vilket gör den mer komfortabel och ger en mjukare känsla för händerna.

Förenklad kantklippning

En fin finess på denna trimmer är att trim-huvudet kan vridas i 90 grader i sidled, vilket förenklar kantklippning samt att man kommer åt svåra partier där det är svårklippt. Trimmer-spolen är automatiserad och har hela 7 meter trimmer-tråd i spolen, Ryobis trimmer  vägen bara 2,6 kg inklusive  batteri och klippbredden är praktiskt justerbar mellan  25-30 cm. 

Användare plussar främst för dess smidighet, bra pris samt problemfri trådutmatning.

+ Spole med automatisk trådmatning.
+ Justerbart sidohandtag och vinklingsbart huvud.
+ Smidig – Låg vikt.
+ Pris.

5 | Stiga SGT 500 AE - Lättanvänd

Batterispänning: 48 V
Ljudnivå: 91 dB 
Avverkningstyp: Trådrulle 
Batterikapacitet: 2 Ah 
Vikt: 3 kg
Batteritid: 20 min
Automatisk trådmatning: Ja
Tvåtrådssystem: Ja

STIGA SGT 500 AE är en batteridriven grästrimmer som kan drivas även av det nya 48 V-batteriet. Modellen kommer med 30 centimeters arbetsbredd och ett huvudet som kan vridas i 90 grader, ett smart stödhjul finns också som ytterligare hjälp till att ge ett bra resultat vid kanttrimning. 

Stigas trimmer är mycket bra ergonomiskt anpassad och bekväm att arbeta med. Handtag kan anpassas i vinkel och riggens längd kan justeras till den arbetsställning som passar dej bäst. En finess på denna modell är att riggen är delbar, vilket gör förvaring/transport av trimmern enklare.

  • Automatiskt huvud med dubbeltråd.
  • Vridbart skärhuvud för vertikal trimning av kanter.
  • Delbar rigg.
  • Stödhjul vid kant-trim

6 | Bosch AdvancedGrassCut 36 - Kraftfull

Batterispänning: 36 V
Avverkningstyp:
Trådrulle 
Batterikapacitet:
2 Ah 
Vikt:
2,9  kg
Automatisk trådmatning:
Ja
Tvåtrådssystem:
Ja
Batteri & Laddare medföljer.

Här har du en kraftfull trimmer för alla dina behov. Den passar dig som behöver trimma ofta. Den är nästan i klass med en röjsåg, så du kan enkelt arbeta bort tjockare svårbevuxna tuvor. Däremot arbetar den lite sämre på högbevuxet gräs och sly. Du kan rotera trimmerns huvud med ett klick, vilket förenklar klippningen.

Trimmern har 2 trådar, och är halvautomatisk, vilket gör den starkare för svåra partier. Dessutom har den halvautomatisk trådjustering, vilket innebär att den justerar sig själv och att man inte manuellt själv måste dra ut tråden/justera den. Du laddar batteriet på 70 minuter, och kan klippa i ca 40 minuter.

Plant-skydd

Med denna trimmer har du många finesser, bl a plant-skydd, vilket ger dig en mer precis och skonsam trimning runt plantor. Här kan du lätt  justera vinkeln vid stödhandtaget för mer svåråtkomliga vildbevuxna områden där det är svårt att få bort allt ogräs. 

Användare plussar för att maskinen är kraftfull och ger bra resultat även i tuffare miljöer, viss kritik riktas mot en lite sämre ergonomi.

Ett års garanti för trimmern medföljer. 

+ Två-tråds klippsystem för effektiv klippning.
+ Halvautomatisk spole med 6 m tråd.
+ Växla mellan trimning och kantklippning med bara ett klick.

7 | Black & Decker GLC3630L20 - För större ytor

Batterispänning: 36 V
Ljudnivå: 80 dB(A)
Avverkningstyp: Trådrulle
Batterikapacitet:  2.0Ah
Vikt: 3,5 kg
Batteritid: 60 min i eco-mode
Automatisk trådmatning: Ja
Tvåtrådssystem: Nej
Batteri & Laddare medföljer.

Black & Decker GLC3630L20 kommer med  en klippbredd på ca 30 cm och får överlag bra betyg av sina köpare. Modellen är kraftfull och lämpar sig mycket bra för större gräsytor då maskinens Lithium Ion-batteri bearbetar upp till 3750 meter på en laddning. Lithium Ion-batterisystemet klarar dessutom att ladda upp batteriet på nytt på ca en timme.

Klipphastigheten är på 6500-8500 varv/min. och kan regleras via funktionen Power Select – som gör att du kan välja mellan en eko-inställning för enklare uppgifter eller en turbo-inställning där lite mer kraft krävs.

Denna Black & Decker är en 2-i-1 produkt där du enkelt ändrar från trimning till kantklippning för mer precision via en knapp. Trimmern kommer med ett teleskopskaft för att lätt anpassa för bekvämast arbetsposition. 

– Lithium Ion-batteri samt 30 cm klippbredd klarar större ytor.
– Välj mellan ECO mode eller TURBO mode.
– Automatisk enkeltråds trådmatning.

Användare är mestadels positiva till sina köp och plussar mest för batteriets goda kapacitet och därmed stora trim-area. På minuskontot finns enstaka kritik mot maskinens byggkvalité.

8 | Husqvarna 115iL - Populär

Batterispänning: 36 V 
Ljudnivå: 83 dB/78,1 dB (max/eko) 
Avverkningstyp: Trådrulle 
Batterikapacitet: 4 Ah 
Vikt: 3,45 kg (exklusive batteri) 
Batteritid: 36 min/48 min (max/eko) 
Automatisk trådmatning: Ja
Tvåtrådssystem: Ja

Husqvarna 115iL har många nöjda köpare och är en uppskattad grästrimmer med en kraftfull borstlös lågvibrationsmotor samt en  batteritid på upp till fina 48 minuter. Modellen trimmar med sin klippbredd på 33 cm och sitt effektiva tvåtråds-system tätt beväxt gräs och grövre växtlighet med ett mycket bra resultat.

Trimmerns ergonomi ger god balans och vikten fördelas rimligt vilket ger dig en jämförelsevis bra komfort då du trimmar gräs/buskage. Modellen kommer med möjlighet att anpassa grästrimmern efter din längd, detta gör du genom att enkelt justera ett reglage på skaftet.

Köpare är överlag nöjda med sina köp, man plussar för en god byggkvalité, och då speciellt de med erfarenhet av andra modeller, att denna grästrimmer även klarar lite grövre vegetation samt att batteriet håller vad det utlovar. Den kritik som ges är att vissa upplever maskinen som väl tung och saknar en medföljande sele, samt att man inte kan vinkla trim-huvudet vilket gör trimning av slänter/diken lite svårare.

Köpguide

Bästa Grästrimmer 2022

Hur stor gräsyta ska trimmas?

 Större ytor ställer högre krav på batteritiden för sladdlösa grästrimmers, så att du kan trimma hela ytan oavbrutet.

Ska jag välja en batteridriven eller eldriven gräsklippare?

En batteridriven / sladdlös trimmer är bekväm då du slipper handskas med sladdar som kan komma i vägen. En eldriven grästrimmer med sladd har däremot fördelen med att du kan använda grästrimmern oavbrutet. Man får väga fördelarna med vardera, och primärt utgå ifrån om den batteridrivna varianten man tänkt köpa klarar av att trimma hela ytan på en laddning. Du får då troligtvis betala lite mer för en trimmer med bättre batterikapacitet, men det kan det givetvis vara värt. 

Om du har lite mer snåriga tuvor med smalt gräs som ska trimmas ned, och trimmern inte har kapacitet nog för att klara detta, då finns ett alternativ, en röjsåg. Med en sådan kan du klara tuffare partier. Vi skriver lite om denna lite längre ned i texten för dig som är intresserad av ett alternativ för tuffare gräsytor/högt ogräs som ska trimmas.

Ergonomi

En trimmer ska helst vara ergonomiskt utformad så att du inte belastar din kropp för mycket. En bra trimmer har smarta funktioner på själva trimmerns ovansida så att du lätt kan justera längden på grästrimmern. En bra trimmer ska kunna justeras efter din längd, den ska helst även vara lätt så att du inte belastar dina armar allt för mycket.

Trådrulle eller plastkniv

En bra trimmer har ett halvautomatiskt eller helautomatiskt spolsystem, vilket gör att du slipper dra fram tråden som ska klippa ned gräset. Ibland kan tråden trassla in sig med tunt gräs, då får man ta bort det så att inte tråden fastnar helt. 

Plastknivarna är bättre om du har lite grövre gräs, de klarar mer och slits inte lika fort. Däremot kan du justera spoltråden efter hur högt gräset är, vilket du inte kan med plastknivar. Därför är spoltråd ett bättre alternativ om man vill kunna justera efter hur högt gräset/buskaget är.

Vissa modeller erbjuder därför möjligheten att kunna skifta mellan trådrulle och plastkniv.

Hur lång batteritid behöver jag?

Batterikapaciteten kan variera, en del kan man ladda upp i endast en timma, men andra batterier tar längre tid att ladda upp, upp till fler timmar, beroende på kapacitet. Den tid som du kan köra trimmer utan att batteriet tar slut varierar, allt ifrån 30 minuter och upp till ca 50 minuter kan man klippa på en laddning, men som sagt allt beror på batteriets kapacitet.

Ett batteri på 2.4 Ah kan man klippa/trimma med i ca 35 minuter, därefter måste batteriet laddas upp igen

Vinkelbart trimmerhuvud

Vissa trimmers har vinkelbart trimmerhuvud vilket förenklar klippning i slänt etc. Du kommer då lättare åt snåriga partier. Det finns även vissa modeller som har en finjustering för klippning runt plantor, vilket underlättar då du inte vill klippa bort själva plantan.

Röjsågar ett alternativ

Har du extremt snårigt ogräs som ska bort kan du välja en röjsåg istället. De kan även användas för mindre träd. Röjsågen är dock dyrare och drivs på bensin. Fördelen är att du snabbt kan fortsätt när bensinen tar slut. Nackdelarna är dock fler, samt att de ej är så miljövänliga. Därför är batteri eller eldriven trimmer ett bättre alternativ.

Eco-läge

Vissa trimmers har ett mer energisnålt eco-läge, vilket gör att du spar energi, samt att det är ett mer miljövänligt alternativ. Därför är detta ett bra alternativ om du vill spara pengar. Trimmern är då även mer tystgående, går mer på lågfart. Men många uppskattar ändå att det finns denna valmöjlighet, då man även slipper så högt oljud.

Kostnader och skötsel

Med tiden så slits knivar och trådar ut, och framförallt måste man köpa tråd regelbundet om man har en s.k trådtrimmer. Om man har köpt en trimmer med knivblad, så ska man undvika att trimma nära stenpartier, knivarna slits snabbt ut då. Ofta så fastnar även gräs etc på knivbladet, så se till att rensa det efter användning. Det kan även vara bra att borsta bort det som fastnat på bladen efter varje trimning. Men ibland måste man byta ut själva bladet för att det slits med tiden. Ett tips till dig som köpt en trimmer med tråd på spole, lägg tråden i blöt innan du ska använda trimmern, särskilt efter en vintersäsong, då blir tråden mjukare och håller bättre.

Sköter du om din trimmer så har du ett redskap som kan hålla många år.

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 5 / 5. Röster: 5

Relaterade artiklar