Gräsklippare - bäst i test

2022-05-06

Bästa Gräsklipparen 2022

Eldriven, bensindriven, batteridriven, manuell, åkgräsklippare. Ja – valen är många, och inte är det lätt att veta vad som passar just dig bäst. Därför har vi tagit fram en guide för dig så att valet blir lätt som en gräsplätt.

BÄST I TEST

Gardena
PowerMax Li-40/32

5/5

BRA KÖP

Bästa Gräsklippare 2022

AL-KO
Moweo 3.85 Li

4.7/5

BUDGET/ELDRIFT

Black & Decker
BEMW351-QS

4.4/5

BENSINDRIFT

AL-KO
Comfort 51.0 SP-A

4.1/5
Innehåll

1 | Gardena PowerMax Li-40/32 - Bäst i Test 2022

En batteridriven gräsklippare med kraftfull motor med PowerPlus-teknik vilket ger kraftfull körning, och batteriet har lång livslängd.  Den passar bra för trädgårdar upp till 280 kvm. Har uppsamlare på 30 liter. Klippbredd är 32 cm, samt 10 klipphöjdslägen. Fulladdat batteri får du på ca 90 minuter, och på detta kan du köra i ca 45 minuter. Ett mycket bra köp, samt miljövänligt alternativ.

Gardena PowerMax är en batteridriven gräsklippare med låg vikt, bra kapacitet och lämplig för mindre gräsmattor. Den drivs av ett batteri på 40 volt, och du kan köra med den i ca 45 minuter innan du behöver ladda batteriet igen.

Gardena Powermax LI-40/32 är lämplig för trädgårdar upp till 280 kvm. Den har kraftfull elmotor med PowerPlus-teknik vilket ger kraftfull körning, och batteriet har lång livslängd. Den kraftfulla motorn driver det härdade skärbladet med en skärbredd på 32 cm. Tack vare QickFit-funktionen kan du enkelt justera klipphöjden från 20 till 60 mm, du vrider bara på en knapp och väljer den höjd du vill ha. Den har 10 inställningar för klipphöjd. Med denna gräsklippare kan du enkelt kan köra nära diken och kanter, och få bort grä även där. Ljudnivån ligger på ca 86 dB, och ljudtrycksnivån är på 73 dB, det örat uppfattar.

CnC Plus-System ger bättre effektivitet

Med Gardenas installerade CnC-system (Cut & Collect) på Powermax LI-40/32 gräsklippare får du bra klippresultat. Gräset klipps med 32 cm bredd, höjd bestämmer du själv via ett knappvred nedtill, därefter samlas gräset upp i en 30 liters gräsuppsamlare, vilket är behändigt då du själv slipper samla upp allt gräs efter klippning. Optimerad luftcirkulation och gräsuppsamlarens speciella läge ger bättre gräsklippning och effektiv trimning.  

Kraftfullt batteri 

Gardena Powermax kommer med ett batteri på 40 V. Li-Ion-batteriet är perfekt för medelstora trädgårdar på upp till 280 kvm. Batteriet är enkelt att ta ur och ladda, och det laddas relativt snabbt. LED displayen ger information om batteriets aktuella laddningsnivå, hur mycket batterikraft som finns kvar. Tre inbyggda lysdioder indikerar när batteriet behöver laddas upp. När batteriet är urladdat tar det bara 65 minuter för batteriet att nå 80% laddning och 100% laddning får du på endast 90 minuter.

Ergonomiskt handtag

Handtaget på Powermax är ergonomiskt och är utrustat med ett fäste på båda sidor, vilket gör start av gräsklipparen mycket enkel. Det ergonomiska handtaget ger god komfort. Handtaget är fällbart och gräsklipparen kan lätt bäras och förvaras i ett mindre utrymme. När du är klar med gräsklippning viker du bara ned teleskoparmen så att du enkelt kan transportera och förvara gräsklipparen även i mindre utrymmen. Bästa Gräsklippare 2022.

Specifikationer:

Klippyta: ca 300 kvm
Klippbredd: 32 cm
Uppsamlingsvolym: 30 liter
Klipphöjd, min-max: 20-60 mm
Klipphöjd steg: 10
Ljudnivå: 86 dB
Vikt med batteri: 9,1 kg

2 | AL-KO Moweo 3.85 Li - Bra köp

Bästa Gräsklippare 2022

Här har du en batteridriven modell med ett kraftfullt batteri. Den är tystgående och har kort uppladdningstid. Klipphöjden kan justeras i 6 steg, från 25-75 mm, och gräsuppsamlaren är på 45 liter. Batteriladdningsnivån kan ses på en LED -display, vilket underlättar. Ett bra köp!

AL-KO Moweo 3.85 Li är en kompakt, batteridriven gräsklippare med en klippbredd på 37 cm. Batteriets kraft är på 40 V, vilket räcker bra för en mindre gräsmatta på ca 300 kvm. Klipphöjden kan justeras i 6 steg, från 25-75 mm, och du väljer själv hur kort du vill ha gräset för önskat resultat. Gräsuppsamlaren har en stor kapacitet på 45 L och den aktuella batteri laddningsnivån kan ses på en LED -display, vilket underlättar din gräsklippning. Påfyllningsnivå-indikatorn visar när uppsamlaren behöver tömmas, vilket är bra. När klippningen är klar kan du enkelt bära bort gräsklipparen med ett bekvämt handtag, och tack vare fästelementen på styret kan gräsklipparen enkelt fällas ihop och förvaras i din bod. 

Snabbladdat litiumjonbatteri

Moweo drivs av ett kraftfullt litiumjonbatteri. Litiumjonbatterier laddas snabbare, är kraftfulla och mer hållbara än många andra batterier, och de lider inte av självurladdning eller minneseffekt, så batteriet kan laddas när som helst. Efter en kort laddningstid på 90 minuter är gräsklipparen klar för användning. Säkerhetsbrytaren ger dig skydd mot oavsiktlig start, medan de ljusemitterande dioderna på batteriet ger information om laddningsnivån. Ett AL-KO Energy Flex B150 Li batteri ingår samt en laddare för batteriet. 

Tyst och miljövänlig

AL-KO Moweo är ett bra alternativ om du vill köpa en miljövänlig gräsklippare. Gräsklipparen  är väldigt tyst jämfört med en bensinklippare. Här gör du ett bra köp, och konsumenter är generellt nöjda med denna. Att den laddar upp batteriet på endast 90 minuter är ett plus.

Specifikationer:

Klippyta: ca  300 kvm
Stora Highwheel-hjul
Klipphöjd min/max: 25-75 mm
Laddningstid: 90 minuter
Klippbredd: 37 cm
Gräsuppsamlare: 45 liter
Ergonomiskt handtag med gummigrepp
Ljudnivå: 95 dB
Batteri: AL-KO Energy Flex 40V

3 | Black & Decker BEMW351-QS - Eldrift

Här har du en eldriven gräsklippare från Black & Decker som inte är dyr i inköp. Kompakt och lätt, 3 höjdinställningar på 20-60 mm, 35 liters uppsamlare. Klippbredd är 32 cm. Klipper även högre gräs på mer svåråtkomliga ställen. Ett bra köp för dig med mindre gräsmatta.

Black & Decker BEMW351-QS är en gräsklippare som passar bra för ytor upp till 250 kvm. Den är lättkörd och kompakt. Med en kraftfulla motor så klipper den även lite högre gräs, där det även är väldigt tätt gräs. Klippbredden är 32 cm, och den har en klipphöjdsjusterings funktion på 3 nivåer, för exakt finklippning. Du kan välja mellan 3 olika klipplägen på 20-60 mm. Med en uppsamlingsbehållare på 35 liter, så behöver du inte tömma gräsuppsamlaren så ofta.  

Lätt och kompakt

Med en effekt på 1000 watt finns kraft för att klippa även på svåråtkomliga ställen, där gräset är lite högre. Gräsklipparen har ett fällbart handtag som underlättar för enkel ihopmontering och förvaring. Det integrerade handtaget gör det lätt för dig att bära iväg den till boden. 

Specifikationer:

Drift: Eldriven
Effekt: 1000W
Skärbredd: 32 cm
Gräsuppsamlare: 35 liter
Klipphöjd: 20-60 mm
Klipphöjdinställning: 3 nivåer
Vikt: 9,2 kg

 

4 | AL-KO Comfort 51.0 SP-A - Bensindriven

Kraftfull och bensindriven gräsklippare från AL-KO, för dig som har en större gräsmatta, upp till 1800 kvm. Den har så kallade ”4INONE-funktioner”. Har gräsuppsamlare på 60 liter samt indikator då full. Klipper en höjd mellan 30-80 mm. Här har du en kraftfull gräsklippare för den större gräsmattan, och då den är självgående, så blir även denna ett bra köp.

AL-KO Comfort 51.0 SP-A är en självgående gräsklippare som går på bensin, som bränsle till motorn. Den är perfekt för större gräsmattor, upp till 1800 kvm. Med de ergonomiskt utformade handtagen minskar risken för påfrestningar eller skador under klippning, och de är bekväma att hålla i. Den är självgående så att du inte behöver ta i då du ska klippa din gräsmatta. Den klipper med 51 cm bredd, och använder sig av Max Airflow skärblad, som är extra vassa. Motorn är kraftfull och har god prestanda tack vare den kraftfulla AL-KO Pro 145 QSS-motorn som ger extra kraft men gräsklipparen har även låg bränsleförbrukning. Den är enkel att fälla ihop och ställa in i boden eller i garaget. 

4INONE funktioner

AL-KO Comfort har så kallade ”4INONE-funktioner”. Med dessa 4-i-1-funktioner kan du bestämma om du vill samla gräsklipp, kompost, sidoutkast eller bakutkast. Det finns även ett alternativ där du kan finfördela gräset och sprida ut det direkt i din gräsmatta.Om du väljer att göra detta, så samlas det i fina, smala linjer, och blir naturligt gödningsmedel för din gräsmatta. Det gräs du lämnar är fullt av viktiga näringsämnen som din gräsmatta behöver för att växa sig grön och frisk och är även ett bra alternativ sett ur miljösynpunkt. Du behöver inte använda ytterligare gödningsmedel för att din gräsmatta ska hålla sig grön och fin. 

Alternativ för klipphöjd 

Det finns ett antal höjdjusteringar, 7 st, och den klipper mellan 30-80 mm, beroende vad du väljer. Eftersom maskinen är självgående, så underlättas det med extra stora bakhjul. Bakhjulen har dubbla kullager för extra grepp och ger smidig körning, även på sluttande gräsmattor. Dessutom har den stora 60-liters gräsuppsamlaren en indikator som varnar när gräsuppsamlaren är full. Med EasyClick-fästet kan gräsuppsamlaren enkelt tas bort för att tömmas. 

Specifikationer:

Klippyta : Upp till 1800 kvm
Motor : AL-KO Pro 145 QSS
Effekt : 2,1 kW
Klippbredd : 51 cm / 20 tum
Uppsamlingsvolym : 60 L
Skärblad : MaxAirFlow Steel
Klipphöjd : 30-80 mm
Klipphöjdinställning : 7 steg

5| AL-KO Gudenaa GU 400 - Populär

Kompakt, lättkörd, med självslipande cylinder. Med klippbredd på 40 cm, klipphöjden kan justeras i 4 steg från 18-34 mm. Ett bra och miljövänligt alternativ. För mindre gräsmattor är den perfekt, annars som komplement till den större gräsmattan. Den får fina betyg av konsumenter.

Här har vi en bra manuellt driven gräsklippare för den mindre trädgården, eller som komplement till den större trädgården. AL-KO Gudenaa GU 400 är en cylinderklippare med en klassisk konstruktion, främst tillverkad av stål. Gräsklipparen är kompakt och lättkörd, och är anpassad för att klippa små och medelstora gräsmattor. Den får bra betyg av konsumenter, en av dem säger; Har haft denna i två år på en villatomt med ca 200 kvm gräs och är nöjd. Mycket gedigen handjagare. Den kommer nog att hålla många år till. Bra knivar, den kör inte fast ens i lite högre gräs.
Cylindern har en diameter på 15 cm och skärbladen är tillverkade av härdat stål.Skärbladen är självslipande, vilket betyder att de ständigt slipas på grund av lätt friktion med kontaktytan, och därför förblir de skarpa.

Justerbar klipphöjd

Gräsklipparen har en klippbredd på 40 cm, och klipphöjden kan justeras i 4 steg, från 18-34 mm. GU 400 är lätt att använda med sitt ergonomiska handtag, och väger endast 14 kg. Hjulen har en diameter på 20 cm, vilket innebär att den är lättkörd, och går smidigt på din gräsmatta.  

Tyst och miljövänlig

AL-KO Gudenaa GU 400 är ett bra miljövänligt alternativ, och du kan köra den när som helst på dygnet utan att oroa dig för buller, lukt eller föroreningar. Dessutom har manuellt körda modeller bra priser, de är tystgående och behöver inte underhållas speciellt. AL-KO Gudenaa GU 400 är ett bra val för dig som vill ha ett miljövänligt alternativ för den mindre gräsmattan. Robust, bra kvalitet och dessutom lättkörd gör den till ett bra val.

Klippyta: 800 m2
Klippbredd: 40 cm
Höjdjustering: 4 nivåer (18-34 mm)
Skärvals: 150 mm, 5 stålblad
Skärteknik: Cylinder, självslipande
Vikt: 14 kg.

Köpguide

Vad bör man tänka på när man köper en gräsklippare?

Det finns ett antal modeller av gräsklippare att välja mellan: Bensindriven, batteridriven, manuell, eldriven, körgräsklippare. Många faktorer kan vara avgörande när du väljer gräsklippare. Hur stor gräsmatta behöver du klippa? Det kan vara avgörande för vilken modell du väljer. Om du har en stor yta att klippa kanske du föredrar en bensinklippare eller en med batteri. Har du en mindre trädgård kanske det räcker med en manuell klippare, eldriven eller en med batteri. Det finns självgående gräsklippare som är mer lättkörda, och du behöver inte trycka på särskilt mycket. Dessa finns som eldriven eller bensinkörd.

Vissa modeller är mindre och kompakta, och tar mindre plats i ditt förråd eller garage. En motorgräsklippare kan även den vara av mindre modell, och lätt att ställa in.

Skärbredd, vad bör man tänka på?

Om det finns hinder som träd, blommor, stenar i området där du kommer att klippa, kommer den mindre skärbredden att göra ditt arbete enklare. Eftersom det är svårt att komma åt dessa områden är det bättre med mindre skärbredd. Om hela området är plant och täckt med gräs kan du välja en gräsklippare med en större klippyta.

Har motoreffekten någon betydelse?

Ja, vissa motorer är mer kraftfulla än andra, och du bör välja en kraftigare motor för den större gräsmattan, likaså om du väljer batteridriven gräsklippare, så behövs en större motor med bra batterikapacitet för den större gräsmattan.

Eldriven gräsklippare

Eldrivna gräsklippare är ett bra alternativ för dig som har en mindre trädgård. Gräsklipparna på el är tystgående, vilket många föredrar. Eldrivna gräsklippare lämpar sig bäst för  trädgårdar upp till 300-500 kvm. Den enda nackdelen med eldriven gräsklippare är att du måste ha koll på sladden så att du inte klipper av den, annars är den väldigt tyst och enkel att klippa med. Det finns även självgående modeller som är väldigt lättkörda. Motoreffekten har stor betydelse för hur stor yta du kan klippa: Här kan följande lista vägleda dig:

För yta på 100-200 m²: motor på 1000-1200 watt
För 200-400 m² yta: 1400-1600 watt
För 400-800 m² yta: motor på 1600 watt och över

För områden större än 800 m²  rekommenderas bensindrivna gräsklippare för att spara tid och kraft. Motoreffekten på bensindrivna gräsklippare varierar också, mellan 4 hk och 8 hk.

Om jag vill ha en väldigt lätt gräsklippare, vad finns?

Det finns en lättare variant, så kallad luftkuddegräsklippare. En sådan gräsklippare är väldigt lättkörd, och du behöver inte ta i. Den liksom flyter fram på gräset, och du behöver knappt ta i alls. Flymo är ett exempel. Den är eldriven, men det finns även lättkörda bensinkörda gräsklippare.

Bensin gräsklippare 

Bensindriven Motorgräsklippare  är det perfekta valet för dig som har en större gräsmatta. En bensindriven gräsklippare har stark motor, och du fyller på med vanlig bensin, sen är det bara att köra. Tänk bara på att inte fylla på med bensin då motorn är varm. Vissa modeller kan vara svåra att få igång, då du ska dra i snöret för att sätta igång motorn. Men efter några gånger så ska den gå igång. Du justerar bensinmängden innan du drar i snöret, men tänk på att inte justera så att bensinmängden blir för stor, då kan motorn bli sur, och den blir mer svårstartad. Du kan välja miljövänlig bensin, lågoktanig, så har du gjort ett bättre val. Se även till att det finns olja till vevhuset innan du kör igång. Oljan på en fyrtaktsmotor behöver bytas efter drift på ca 25 timmar. En motorgräsklippare kan behöva lite omvårdnad så att den håller länge. Du behöver byta tändstift ibland, samt rengöra vissa delar där gräset samlas.

 

Nackdelen med en bensindriven motor är såklart att de är mindre miljövänliga med sin bensindrift, samt att de låter väldigt mycket. En del bensindrivna klippare har gräsuppsamlare, men alla modeller har ej detta. Det finfördelade gräset får du därför kratta upp, om du väljer en av dessa modeller. Gräset brukar samla sig i raka linjer på gräsmattan, så det är lätt att kratta upp. Det finns gräsuppsamlare på upp till ca 80 liter, vilket underlättar ditt arbete, då du bara behöver tömma behållaren då den är full. På vissa gräsklippare finns indikatorer som visar då behållaren är full, men alla har inte denna funktion. Bensin gräsklippare är indelade i två typer, en med växellåda samt självgående, vilket underlättar din klippning. Det blir inte lika tungt att köra en självgående, och den klipper mer gräs på snabbare tid.  

Manuell gräsklippare

Här har du ett miljövänligt alternativ, och det finns lättkörda modeller. Dessa passar främst för mindre gräsmattor, men kan även vara lämpliga som komplement till en bensindriven eller batteri gräsklippare. Eftersom maskinen inte har någon motor måste du trycka med egen muskelkraft för att klippa din gräsmatta. Vissa gräsklippare kan ha självslipande skärblad, och du behöver då inte slipa dem, vilket du ibland kan behöva göra på vissa modeller efter ett tag. För att välja den bästa manuella gräsklipparen för din trädgård måste du överväga två viktiga kriterier, till exempel antalet blad och hur bred klippare du vill ha.

Gräsklipparen har ett antal skärblad, fyra, fem och sju blad. Vilken typ av gräs du klipper avgör hur många skärblad du behöver. Manuella gräsklippare har vanligtvis klippbredd från 30-60 cm. Ju bredare klippbredd, desto snabbare kan du klippa gräsmattan. En 50 cm gräsklippare klipper ett större område 30 procent snabbare än en 35 cm gräsklippare. Kan vara värt att tänka på!

Priset på en manuell gräsklippare ligger oftast lägre än de bensindrivna eller batteridrivna modellerna. Du kan även köpa till vissa tillbehör som förenklar klippning.

Så kallad Sidoutkast klippare, lämnar efter sig en sträng av det nyklippta gräset, som du därefter lätt krattar upp. Du kan även låta det ligga kvar, som gödning åt nytt gräs. Gräsklippare med uppsamlare kan ju förstås förenkla, och du slipper kratta efteråt. Med en uppsamlare sparar du tid, du fäster den bara på maskinens baksida.

Batteridriven gräsklippare

Här har du ett miljövänligt alternativ. Du slipper bensinångor och högt ljud. Modeller  idag brukar ha kraftfulla litiumbatterier, som du kan köra i ca 40 minuter på en laddning. Uppladdningstiden varierar beroende på modell, men oftast laddar du upp ditt batteri på ca 90 minuter.

Gräsklipparna har många funktioner som automatiskt linjesystem, snabb växling mellan trimnings- och klipplägen, teleskophandtag, justerbart handtag. De vassa knivarna har en klippbredd på ca 23-41 cm, och klipphöjd från 28-75 mm. Du justerar, och klipper enkelt din gräsmatta till den höjd och bredd du önskar. Vissa modeller har en gräsuppsamlare med kapacitet ca 31-70 liter, och du tömmer den enkelt då den är full. Vissa modeller har indikatorer där du kan se när det är dags för tömning, samt när batteriet behöver laddas upp.

Lätta modeller med integrerade handtag ger en bättre och mer ergonomisk hållning för din kropp och tröttar inte ut dig. Ljudnivån är oftast låg, vilket ger dig en behagligare klippning.. Modeller med fällbara handtag är idealiska för kompakt förvaring. Batteridrivna gräsklippare med kraftfulla motorer kan enkelt klippa även högt och blött gräs och kan göra perfekta kantskärningar tack vare gräskammarna.På många modeller har du justerbar teleskoparm och stödarm, och gräsklipparen kan rotera i 90° för alla typer av gräsklippning. 

Robotgräsklippare

Du som inte gillar att klippa gräsmattan kan införskaffa en robotgräsklippare, som gör hela arbetet åt dig. Den jobbar systematiskt, och du kan göra annat under tiden. 

Robotgräsklipparen kartlägger gräsytor via ett navigationssystem och avgör hur den bäst ska klippa din gräsmatta. Med Logicut-navigering klipper roboten din gräsyta via sensorer. 

Du kan koppla den till en app där du kan styra den ifrån, eller så har du enbart en kontrollpanel som du styr den via.

Gräsklipproboten arbetar systematiskt, och har känsliga sensorer som upptäcker hinder för att fortsätta klippa den specifika vägen. Du kan programmera din robot via en app. Eftersom gräsmattan klipps mycket jämnt så får du en mycket fin, kortklippt och jämn gräsmatta. Roboten har minimal energiförbrukning, avger mindre buller och luftföroreningar samt har god prestanda. Då batteriet börjar ta slut så återvänder roboten till laddningsstationen. 

Robotgräsklipparen kan enkelt manövreras med den användarvänliga kontrollpanelen, som har kalenderfunktion, olika sensorer, PIN- och larmsystem, snabbt bladstopp, automatisk laddning, litiumjonteknik.

Åkgräsklippare

Om du har en väldigt stor gräsmatta, runt 3000 kvm eller över det, så är en åkgräsklippare ett bra alternativ. Den kör du lätt över hela gräsmattan, och utan större ansträngning. Klippbredden brukar vara på ca 100 cm, så den tar stora partier väldigt snabbt. Det finns modeller med uppsamlare samt utan, då den finfördelar gräset i fina strimlor, som sen enkelt krattas upp. Det finns några växlar att välja mellan beroende på om du vill köra långsamt eller snabbt. Motorn kan låta lite, så ett par hörlurar med god musik kan vara en idé.

Nu är det upp till dig att välja en modell som passar just ditt behov.

Lycka till i ditt val av gräsklippare!

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 0 / 5. Röster: 0

Relaterade artiklar