GPS bäst i test 2024

GPS bäst i test 2024

Vi listat GPS bäst i test 2024 utifrån fordonstyp. Nedan kan du läsa mer om varje produkt och få info inför ditt val av GPS.

Klick på länkar till återförsäljare kan ge oss provision

GPS Bäst i test

GPS bäst i test 2024 - Garmin DriveSmart 66 MT-S

Garmin DriveSmart 66 MT-S

Uppdatering i realtid

Bästa GPS för MC

GPS bäst i test 2024 Motorcykel - Garmin Zumo XT2

Garmin Zumo XT2

Utmärkt IPX7 skärm

Produkterna har utvärderats på:

Bildkvalitet

Kartuppdatering

Funktioner

Betyg

Testets betyg:
4.7
(15)
  • Utgå ifrån ditt fordon: Ditt val av GPS kan skilja sig beroende på din typ av fordon. Vissa GPS-enheter lämpar sig bättre för mindre fordon, medan andra är anpassade för exempelvis truckar. Det är även rekommenderat att du kollar upp specifikationerna på ditt fordon, exempelvis vikt och mått, eftersom vissa produkter anpassar rutterna efter denna information.
  • Mobil eller ej?: Vill du inte använda dig av din mobiltelefon överhuvudtaget är Snooper Truckmate eventuellt det bästa valet för dig. Du slipper med denna produkt använda en app på din smartphone för ytterligare funktioner.
  • Uppdateringar: Välj en produkt som erbjuder dig gratis uppdateringar av kartor, eftersom det för vissa produkter kan kosta extra. Produkterna på denna lista erbjuder gratis uppdateringar i flera år framöver, för att du ska slippa dolda avgifter och dylikt.
  • Kartor över Europa: Köper du en GPS utomlands i syfte att använda den i Sverige är det viktigt att du köper en produkt med kartor över Europa. Detta eftersom vissa produkter av denna typ endast kommer med kartor över exempelvis Nordamerika. Känner du dig osäker över karttäckningen är det bäst att köpa en produkt hemma i Sverige eller inom Europa.
  • Bluetooth: Vill du slippa köpa ytterligare en produkt för hands-free samtal medan du kör, kan du köpa en GPS med inbyggd Bluetooth-funktionalitet. Med exempelvis TomTom GO Live Camper & Caravan kan du ansluta mobilen och både ta emot och ringa samtal utan att röra händerna från ratten.
Bäst i test 2024
GPS bäst i test 2024 - Garmin DriveSmart 66 MT-S

Garmin DriveSmart 66 MT-S

Uppdatering i realtid med app

Höga användarbetyg

Bluetooth & WiFI

Foursquare, Väderprognoser

Garmin Traffic, TripAdvisor

Skärm: 6 tum 1024×600 pixlar

Karttäckning: Europa

GPS bäst i test 2024

Med denna populära GPS från Garmin får du en hel del funktionalitet och en tjusig skärm till ett utomordentligt bra pris. Du kan därför fokusera på vägen och körandet och slipper bekymra dig över krångliga inställningar och dylikt.

Live uppdateringar

Genom att ansluta till internet kan du med hjälp av Garmin Drivesmart få uppdateringar i realtid. Du kan därmed undvika trafik och avstängda vägar, och se till att du anländer vid din destination i tid, oavsett vad som händer.

Via företagets egna Garmin Drive-app kan du även ansluta enheten till din smartphone för att på så sätt automatiskt kunna ge vänner och familj uppdateringar på din position. Du får genom appen dessutom tillgång till lokala väderrapporter, Foursquare cityguide där du hittar de bästa ställena att äta och shoppa med mera.

Smart GPS

Med hjälp av den medföljande appen till din smartphone kan du hålla ögonen på vägen medan du bland annat ringer och tar emot samtal. Detta är både säkrare för dig som förare och för omgivningen, och säkerställer samtidigt att du kan ta emot viktiga samtal och ordna planer med kompisen medan du kör.

Hög kvalitet på kartorna

Med ständiga uppdateringar och en hög kvalitet på kartorna som erbjuds blir det mycket enklare för dig att hitta rätt destination medan du är ute och kör. Kvaliteten på kartorna är bland dem viktigaste egenskaperna hos en bra GPS-enhet, och med en GPS från Garmin slipper du bekymra dig över detta.

Med denna GPS får du tillgång till kartor över Sverige, Norge, Schweiz, och alla EU-länder. Detta är alltså ett perfekt alternativ för dig som vill ut på en europeisk roadtrip, och vår rekommendation som mest prisvärda och bästa GPS för bilägare.

Bäst för husvagn
GPS bäst i test 2024 Husvagn - Garmin Camper 795

Garmin Camper 795 GPS

7″ Touchpanel

Höga användarbetyg

Vägvarningar via Garmin Drive

Röststyrning & Handsfree samtal

Trafik, väder & bränslepris i realtid

Michelin Green Guide Restaurangtips

GPS bäst i test 2024 – Husvagn – Husbil

Är det äventyr med husvagn eller husbil som gäller behöver du en GPS som du kan lita på. Med en stor, lättläst skärm och anpassad ruttdragning baserad på ditt fordonets mått och vikt är säker navigering med Camper 795 ett rent nöje. Få realtidsvarningar för branta lutningar, skarpa kurvor och andra potentiella hinder och planera din resa med restaurangtips via Michelin Green Guide.

Anpassade rutter och varningar

Camper 795 skapar smidiga campingrutter utifrån ditt ekipages eller husbilens storlek och vikt, samtidigt som det ger exakta varningar för kommande skarpa kurvor, brohöjder, branta lutningar och viktgränser. Med avståndsvarningsfunktionen blir du medveten om du kör för nära fordon framför eller möter trafik, vilket ökar din säkerhet på vägen.

Upptäck de bästa platserna

Vare sig du är ute efter en äventyrlig rutt eller en lugn naturskön resa, erbjuder Camper 795 alternativ för alla smaker. Med miljözonsdirigering får du information och varningar om miljözoner längs din rutt, så att du kan planera din resa bättre.

Information i realtid

Koppla samman din GPS med Garmin Drive-appen för att få tillgång till realtidsinformation om trafik, väg och bränslepriser samt väderuppdateringar. Michelin Green Guide-tjänsten ger dig tips om restauranger längs din resväg, kompletterat med betyg och bilder. Dessutom underlättas din reseplanering med populära tjänster från Tripadvisor, ACSI, Campercontact och Trailer’s PARK, som erbjuder ett stort omfång av ställplatser och tjänster längs din resväg.

Sammanfattning

Garmin Camper 795 GPS är en pålitlig GPS utformad för campingentusiaster. Med anpassad ruttdragning, realtidsvarningar, och ett brett utbud av inbyggda tjänster och funktioner blir campingresan både säker och spännande. Från att hitta den perfekta campingplatsen till att upptäcka nya restauranger längs vägen, är Camper 795 en ultimat följeslagare för äventyr och nya upplevelser längs vägarna.


Alternativ husvagn

Garmin CamperVan GPS

Live-uppdateringar

Perfekt till husvagnen

Skärm: 6.95″ Touchpanel

Karttäckning: Europa

Ett populärt och prisvärt alternativ i husbil- vagns klassen är Garmin Camper Van. GPS:en kommer med täckning för Europa samt plusfunktioner som Trendy Places för tips om populära stopp längs vägen samt Michelin Green restaurang guide, Tripadvisor och stöd för trådlös backkamera bland annat.

Bäst för MC
GPS bäst i test 2024 Motorcykel - Garmin Zumo XT2

Garmin Zumo XT2 GPS

IPX7 TFT Pekskärm

Inbyggda kartor

Bluetooth

Minneskortsläsare

Topografisk information

Skärm: 6 tum, HD-upplösning

Michelin Green Guide & Scenic Roads

Karttäckning: Europa, Mellanöstern

GPS bäst i test 2024 – Motorcykel

Storsäljaren Garmin Zumo XT2 är en uppskattad GPS speciellt anpassad för motorcyklister. Just denna modell kommer med förprogrammerade kartor för hela Europa samt Mellanöstern som guidar dig via en IPX7 klassificerad HD-pekskärm.

Med Garmin Tread- appen planeras enkelt rutter för anpassade turer och med hjälp av Group Ride Mobile-funktionen kan man även se vart sina (anslutna) vänner befinner sej för tillfället. Här finns även de sedvanliga funktionerna med väderuppdateringar och smarta aviseringar med mera i i realtid.

Utforskande navigationsalternativ

Navigationsmöjligheter och rutter kan självklart visas i standardvy, men här finns även tillgång till ett topografiskt gränssnitt som tydligt visar ruttens höjdnivåer. Dessutom kan satellitbilder visas, vilket är en trevlig funktion för att skapa attraktiva turer som passar just dina önskemål av terräng.

Trafiksäkerhet

Indikationer medföljer också med varningar för skarpa kurvor, skolzoner, trafikljus och fartkameror, till exempel. Kompatibla smartphones kan anslutas via Bluetooth för att hämta ytterligare information från tjänster som TripAdvisor, iOverlander och Foursquare, vilket ökar din medvetenhet på vägen.

Röstguide för enkel GPS navigation

Att hålla koll på kartan är inte alltid det ultimata sättet att navigera, så denna modell kommer naturligtvis med en effektiv röstguidning. Garmin kallar detta Garmin Real Directions – där du kan få guidningen direkt till ett headset eller en anpassad hjälm, vilket gör din resa smidigare och säkrare.

Musik & Handsfree och Batteri

Musik – För oss som gillar lite musik i örat emellanåt så fungerar gps:en både med att streama musik från mobilen eller läsa av .mp3 filer du själv lagt in på enhetens internminne (32 GB).

Handsfree – Genom att ladda ner Garmin Tread- appen kan du utnyttja handsfree-samtal, trafik- och väderinformation samt uppdateringar av kartor. Det finns även en funktion för att skicka din platsinformation till ett förbestämt nummer, vilket kan vara användbart i nödsituationer eller bara för att hålla nära och kära informerade om din position.

Batteritiden är här vid standard-inställningen 6 timmar och 3,5 timmar när 100 % ljusstyrka används, skulle du föredra att ansluta GPS:en till konstant ström så finns det möjlighet till det också

Sammantaget

Garmin Zumo XT2 är den ledande GPS:en för de som föredrar att uppleva sin resa på MC, bra funktioner och positiva recensioner gör modellen till vårt givna förstaval som bästa GPS 2024 för dig som åker motorcykel.

Bäst för lastbil
GPS bäst i test 2023 för lastbil - TomTom Go Professional 520

TomTom GPS Go Professional

TMC-stöd

Rutter för lastbil, buss, skåpbil, bil

Särskilda IP: er för lastbil och buss

Skärm: 5 tum 480×272 pixlar

Karttäckning: Europa

Bästa GPS 2024 – Lastbil

Denna toppmoderna GPS från TomTom erbjuder dig allt du behöver medan du kör lastbil eller andra större fordon. Du har här en LCD touch-skärm på 5 tum. Du får alltså möjlighet till tydlig vägledning och smidig användning med denna produkt. TMC-kanal för trafikinformation i realtid.

Rutter anpassade utefter ditt fordon

Om du kör ett större fordon är du väl medveten om att det inte är passande att göra det på vilken väg som helst. Genom att knappa in information om ditt fordon på GPS:en kan du få rutter som är anpassade utefter just ditt fordon, och på så sätt säkerställa en smidig resa utan uppehåll. Inga stopp för låga broar, smala passager, vägar begränsade av tonnage osv.

Utöver det varnas t.ex. för smala vägar, kraftiga uppförs backar, farliga svängar med mera. Rutter kan sparas utifrån dina beskrivningar av fordon och last – smidigt vid fordonsbyten. Videoingången möjliggör också anslutning av backkamera.

Gratis kartuppdateringar

Vid köp av denna produkt får du gratis uppdateringar av kartor för hela Europa under GPS:ens hela livslängd vilket innebär att detta är en produkt som kan hålla gott o väl över tid. Vi tipsar om TomTom Go Professional 520 K som en kompetent och prisvärd GPS för stora fordon.

GPS & Satellit
Bästa GPS & Satellitnavigering - Garmin Inreach Mini 2

Garmin Inreach Mini 2 GPS

Trackback

inReach & Earthmate App

Iridium Globala Satellitnavigering

Positioner: 500

Storlek: 5 x 10 cm, 100 Gram

Övrigt: Bluetooth, App, SOS med mera

GPS bäst i test 2024 – Off road

Garmin Inreach Mini 2 är den GPS som är populärast när vi tittar på avancerade handhållna GPS:er som passar speciellt bra för länge vandring- cykelturer i områden där mobiltäckning riskeras att tappas.

Med smarta finesser som TrackBack routning som visar och leder dej tillbaka till startpunkten för turen och en pålitlig tvåvägs satellitkommunikation via Garmin inReach (abonnemang) ges vad som behövs för en säker resa.

GPS, Satellit & Kompass

Förutom att ge vägledning via GPS, satellitnavigering samt en inbyggd elektronisk kompass finns här även möjlighet att skicka SMS och kommunicera på sociala medier. För både extra säkerhet och nöje kan man här också dela sin position med andra via MapShare. Med Garmin Explore-appen kan du synka och lägga upp turer, waypoints och se topografiska kartor med mera på din smartphone (iOS & Android).

Minsta GPS:en

Alldeles oavsett om man tänkt använda sin GPS för korta eller längre turer i terrängen är smidighet viktigt och med sin vikt på endast 100 gram och en storlek på 5 x 10 cm klassar Garmin Inreach Mini 2 som en av de absolut smidigaste GPS:erna på marknaden – och trots det lilla formatet och avancerade funktioner landar här det uppladdningsbara batteriets kapacitet på imponerande 14 dagar.

Sammanfattning

Gillar man att utforska sina omgivningar i naturen och är osäker på om mobiltäckningen kommer att fungera fullt ut under turen, är en Mini 2 från Garmin & ett inReach abonnemang (globala Iridium-satellitnätverket) den mest kompetenta och säkra lösningen att ha i ryggsäcken för att hitta rätt.

Guide – GPS bäst i test 2024

En GPS är numer nästan en nödvändighet när du är ute och kör. Visserligen har alla mobiltelefoner inbyggd GPS, men dessa tenderar att vara av sämre kvalitet jämfört med en dedikerad GPS-enhet. Det är dessutom en ständig distraktion medan du försöker fokusera på omgivningen och GPS:ens instruktioner medans meddelanden från vänner poppar upp, risken att förlorar täckning och att appen eventuellt kraschar.

En dedikerad GPS sitter alltid på samma plats i bilen eller trucken, och med en sådan slipper du justera inställningar och position på din mobil gång på gång. Signalen är dessutom bättre och du får dessutom tillgång till en mängd olika komfortinställningar och ett smidigare och enklare gränssnitt.

Egenskaper

Om du nu bestämt dig för att köpa en ny GPS – vad för egenskaper är det du bör hålla utkik efter? Det finns väldigt många alternativ på marknaden att välja bland, vilket gör det enkelt att hitta en modell som passar just dina behov.

Den första frågan är uppenbart vilken typ av GPS du behöver – bil, husvagn, truck eller kanske för utflykter med cykel, trekking & ryggsäck. Ditt val av produkt kommer skilja sig beroende på svaret, men i listan nedan hittar du något för alla behov. Utöver det är det viktigt att undersöka vilka kartor som ingår med produkten, och hur lätt det är att uppdatera dessa.

Vanliga frågor och svar

Bluetooth är absolut inte en nödvändighet, men kan förenkla för dig som användare medan du är ute och kör. Vissa GPS-enheter erbjuder hands-free samtal genom Bluetooth, samt ytterligare funktioner såsom trafikinformation om din rutt via en app i mobilen.

Vissa enheter, exempelvis produkter av TomTom, går att uppgradera med en backkamera. När du backar sätts backkameran igång och du får upp en vy av det som ligger bakom bilen på din pekskärm. Detta kan vara värt att köpa till om du inte har en backkamera och har svårt med exempelvis parallellparkering

Ett monterings kit ingår vanligtvis med GPS-enheten. Dessa består ofta av en liten arm med sugpropp som du kan montera på instrumentbrädan, samt magneter på själva enheten och armen för enkel ihop-montering.

GPS står för Global Positioning System, och är ett system som är designat att tala om för dig var du (eller någon annan) befinner sig. Denna teknologi används till en hel del, bland annat inom vetenskap för att studera mönster hos vilda djur, eller för att guida äventyrare och arkeologer ute i fältet.

GPS var, likt internet, ursprungligen en teknologi utvecklad av den amerikanska militären. Teknologin fungerar som så att du har en mottagare eller antenn på jorden (denna finns inbyggd i din enhet) och ett flertal satelliter som kretsar kring planeten. Din GPS-enhet kan genom att kommunicera med satelliterna bestämma din nuvarande position med hjälp av inbyggda kartor. Under de senaste åren har denna teknologi kommit att bli mer och mer precis och dagens GPS-teknologi är väldigt pålitlig.

Hur du går tillväga för att uppdatera din GPS-enhet skiljer sig beroende på typ av produkt. Den allra vanligaste metoden är att koppla enheten till en dator via USB-kabel för att sedan ladda ner den nya uppdateringen och överföra informationen till din enhet.

Vissa moderna varianter kommer med inbyggd Wi-Fi och du kan därför installera uppdateringen direkt på enheten via internet. Med inbyggd Wi-Fi får du även tillgång till flera avancerade funktioner, exempelvis väderrapporter och trafikinformation.

Senast färdigställda tester