GPS bäst i test

GPS Bäst i Test 2022

1 månad sedan

Produkttestarna samarbetar med annonsprogram i syfte att få provision via affiliate-länkar.

Bästa GPS 2022

En GPS är numer nästan en nödvändighet när du är ute och kör. Visserligen har alla mobiltelefoner inbyggd GPS, men dessa tenderar att vara av sämre kvalitet jämfört med en dedikerad GPS-enhet. Det är dessutom en ständig distraktion medan du försöker fokusera på omgivningen och GPS:ens instruktioner. Meddelanden från vänner poppar upp, du förlorar signalen, och appen kan eventuellt krascha.

En dedikerad GPS sitter alltid på samma plats i bilen eller trucken, och med en sådan slipper du justera inställningar och position på din mobil gång på gång. Signalen är dessutom bättre, och du får tillgång till en mängd olika komfortinställningar och ett smidigare och enklare gränssnitt.

Om du nu bestämt dig för att köpa en ny GPS – vad för egenskaper är det du bör hålla utkik efter? Det finns väldigt många alternativ på marknaden att välja bland, vilket gör det enkelt att hitta en modell som passar just dina behov. Den första frågan du behöver svara på är: behöver du en GPS till en bil, en husvagn, eller en truck? Ditt val av produkt kommer skilja sig beroende på svaret, men i listan nedan hittar du något för alla behov. Utöver det är det viktigt att undersöka vilka kartor som ingår med produkten, och hur lätt det är att uppdatera dessa.

Här nedan hittar du en lista över vad vi på Produkttestarna kommit fram till vara de bästa gps 2021. Det finns här något för alla, oavsett dina behov och din budget. Lycka till med ditt köp!

Produkterna har utvärderats på:

BÄST I TEST

GPS Bäst i test 2022

TomTom GO
Live Camper & Caravan

5/5

FÖR MOTORCYKLISTEN

Bästa GPS 2022 för motorcykel

Garmin
Zumo XT Europa

5/5

BUDGETVÄNLIG

Bästa GPS 2022 Budget

Garmin
DriveSmart 61 LMT-S

4.7/5

FÖR TRUCK & STÖRRE FORDON

GPS för lastbil och yrkestrafik

Snooper
PRO S6900

4.5/5
GPS 2022

1 | TomTom GO Live Camper & Caravan – GPS Bäst i test 2022

GPS Bäst i test 2022

Bästa GPS 2022 – Ska du ut på äventyr behöver du en GPS som du kan lita på. En enhet som hjälper dig hitta rätt och väljer ut vägar utan trafik och med vackra landskap. Du får här även en handsfree-funktion och kan söka på internet med hjälp av koppling till Apples Siri eller Google Now.

Du monterar lätt TomTom GO Live Camper & Caravan på instrumentbrädan med hjälp av det medföljande magnetfästet. Denna produkt lämpar sig perfekt till dig som äger husbil och husvagn.

Stor och användarvänlig skärm

Du får här en skärm på 6 tum, vilket gör det lätt att både fokusera på vägen och samtidigt se vilken väg du bör ta härnäst. Du kan även enkelt justera inställningar genom touchskärmen och se till att allt passar just dina behov. Dessa inställningar sparas och du får därmed en optimal upplevelse varje gång du använder dig av enheten. Du kan ändra mellan 2D och 3D-grafik på skärmen, samt olika inställningar för dag och natt. Det går även att zooma in och ut och rotera efter eget tycke.

Anpassad för dig med husbil eller husvagn

Genom att knappa in måtten, vikten, och maxfarten på din husvagn eller husbil kan denna enhet anpassa rutterna efter just dina behov. Detta blir både mer miljövänligt – eftersom du sparar på bränsle – men du sparar samtidigt på värdefull tid du kan spendera på annat, som exempelvis camping eller kul med familjen.

Trafikinformation live

Det är inte så kul att köra i flera kilometer för att sedan bli mött med en lång kö av bilar eller en avstängd väg. Live information kring trafiksituationen är därför nödvändigt i en bra GPS, och är även säkrare för dig som förare. Tillsammans med den medföljande appen kan du få den senaste informationen kring trafiken på din väg, vilket gör det enklare att ta en omväg vid behov. Sammantaget blir TomTom GO Live därför bäst i test.

TomTom Alternativ

TomTom GO Discover 7"

Populärt alternativ med prisfördel och en 7″ tum HD skärm. Smarta fria funktioner som realtidsinfo om bränslepriser & parkeringsplatser i 1 år. För full info ta en titt på produktens hemsida.

2 | Garmin Zumo XT – Bästa GPS:en för motorcykel

Bästa GPS 2022 för motorcykel

Garmin Zumo XT är en uppskattad GPS speciellt anpassad för motorcyklister. Just denna modell kommer med förprogrammerade kartor för hela Europa som guidar dej via den IPX7 klassificerade vattentäta HD-pekskärmen.

Batteritiden är här vid standard-inställningen 6 timmar och 3,5 timmar när 100 % ljusstyrka används, skulle du föredra att ansluta GPS:en till konstant ström så finns det möjlighet till det också.

Navigation / Information

Navigation och rutter kan självklart presenteras i standardvy, men här finns även tillgång till ett topografiskt gränssnitt som visar ruttens höjdnivåer. Slutligen kan även satelitbilder visas, trevliga funktioner för att lägga upp fina turer som passar just dina önskemål av terräng. Indikationer finns även med varningar för skarpa kurvor, skolzoner, trafikljus och fartkameror t.ex. Kompatibla smartphones kan också anslutas med bluetooth för att hämta ytterligare information från tjänster som TripAdvisor, iOverlander och Foursquare.

Röstguidning – Att håll koll på kartan är ju inte alltid det ultimata lösningen, så modellen kommer naturligtvis med en bra röstguidning. Garmin kallad det här Garmin Real Directions – där du kan få guidningen direkt till ett headset eller en anpassad hjälm.

Musik – För oss som gillar lite musik i örat emellanåt så fungerar gps:en både med att streama musik från mobilen eller läsa av .mp3 filer du själv lagt in på enhetens internminne (32 GB).

Handsfree – Ladda ner Garmins app för att använda handsfree samtal, trafik/ väderinformation samt uppdateringar av kartor. En funktion för att skicka din platsinformation till ett förbestämt nummer finns också att ställa in.

Sammantaget

Garmin Zumo XT är den ledande GPS:en för de som föredrar att uppleva sin resa på MC, bra funtioner, recensioner och användaromdömen gör modellen till vårt toppval av bästa GPS 2022 för de som gillar 2 hjul.

  • Typ av GPS:Motorcykel.
  • Karttäckning: Europa.
  • Pekskärm på 5.55 tum, med HD upplösning och tydlig bild.
  • Kartor ingår med produkten utan att du behöver installera något.
  • Handsfree via bluetooth.
  • Minneskortsläsare.
  • Bredd: 148 mm / Djup: 24 mm / Höjd: 88 mm /Vikt: 262 g

3 | Garmin DriveSmart 61 LMT-S – Budget

Bästa GPS 2022 Budget

Med denna GPS från Garmin får du en hel del funktionalitet, och en tjusig skärm, till ett utomordentligt bra pris. Du kan därför fokusera på vägen och körandet, och slipper bekymra dig över inställningar och dylikt.

Live uppdateringar

Genom att ansluta till internet kan du med hjälp av Garmin Drivesmart få uppdateringar i realtid. Du kan därmed undvika trafik och avstängda vägar, och se till att du anländer vid din destination i tid, oavsett vad som händer. Med hjälp av företagets egna ”Link”-app kan du även ansluta enheten till din smartphone, för att på så sätt automatiskt kunna ge vänner och familj uppdateringar på din position. Du får genom appen dessutom tillgång till lokala väderrapporter samt trafikmeddelanden.

Smart funktionalitet

Med hjälp av den medföljande appen till din smartphone kan du hålla ögonen på vägen medan du bland annat ringer och tar emot samtal. Detta är både säkrare för dig som förare och för omgivningen, och säkerställer samtidigt att du kan ta emot livsviktiga samtal och ordna planer med kompisen medan du kör.

Hög kvalitet på kartorna

Med ständiga uppdateringar och en hög kvalitet på kartorna som erbjuds blir det mycket enklare för dig att hitta rätt destination medan du är ute och kör. Kvaliteten på kartorna är bland dem viktigaste egenskaperna hos en bra GPS-enhet, och med en GPS från Garmin slipper du bekymra dig över detta.

Med denna gps får du tillgång till kartor över Sverige, Norge, Schweiz, och alla EU-länder. Detta är alltså ett perfekt alternativ för dig som vill ut på en europeisk roadtrip. Bästa GPS 2022 i budgetklassen.

Övriga egenskaper

• En pekskärm på 6.95 tum, med bra upplösning och tydlig bild.
• Kartor ingår med produkten utan att du behöver installera något.
• Bluetooth ingår.
• Inbyggt WiFi-kort.

4| Snooper Truckmate PL6600 – Bästa GPS:en för Lastbil

GPS för lastbil och yrkestrafik

Denna toppmoderna GPS från Snooper erbjuder dig allt du behöver medan du kör lastbil eller andra större fordon. Du har här en LCD touch-skärm på  7 tum. Du får alltså möjlighet till tydlig vägledning och smidig användning med denna produkt.

Rutter anpassade utefter ditt fordon

Om du kör ett större fordon är du väl medveten om att det inte är passande att göra det på vilken väg som helst. Genom att knappa in information om ditt fordon på GPS:en kan du få rutter som är anpassade utefter just ditt fordon, och på så sätt säkerställa en smidig resa utan uppehåll. Inga stopp för låga broar, smala passager, vägar begränsade av tonnage osv.

Utöver det varnas t.ex för smala vägar, kraftiga uppförs backar, farliga svängar med mera. 8 rutter kan sparas utifrån dina beskrivningar av fordon och last – smidigt vid fordonsbyten. Videoingången möjliggör också anslutning av backkamera.

Gratis kartuppdateringar

Vid köp av denna produkt får du uppdateringar av kartor under gps:ns hela livslängd vilket innebär att detta är en produkt som kan hålla gott o väl över ett årtionde om du tar väl hand om den. Det är en något dyrare produkt, men det ingår en garanti på flera år för att du ska kunna känna dig säker med ditt köp. Bästa GPS 2022 för de med stora fordon.

Köpguide

Hur exakt fungerar en GPS ?

GPS står för Global Positioning System, och är ett system som är designat att tala om för dig var du (eller någon annan) befinner sig. Denna teknologi används till en hel del, bland annat inom vetenskap för att studera mönster hos vilda djur, eller för att guida äventyrare och arkeologer ute i fältet.

GPS var, likt internet, ursprungligen en teknologi utvecklad av den amerikanska militären. Teknologin fungerar som så att du har en mottagare eller antenn på jorden (denna finns inbyggd i din enhet) och ett flertal satelliter som kretsar kring planeten. Din GPS-enhet kan, genom att kommunicera med satelliterna, bestämma din nuvarande position med hjälp av inbyggda kartor. Under de senaste åren har denna teknologi kommit att bli mer och mer precis, och dagens GPS-teknologi är väldigt pålitlig.

Hur uppdaterar jag kartorna i min GPS ?

Hur du går tillväga för att uppdatera din GPS-enhet skiljer sig beroende på typ av produkt. Den allra vanligaste metoden är att koppla enheten till en dator via USB-kabel. Du kan sedan ladda ner den nya uppdateringen via internet, och överföra informationen till din enhet. Detta görs vanligtvis via en dedikerad applikation på din dator.

Vissa moderna varianter kommer med inbyggd WiFi, och du kan därmed installera uppdateringen direkt på enheten via internet. Med inbyggd WiFi får du även tillgång till flera avancerade funktioner, exempelvis väderrapporter och trafikinformation.

Hur viktigt är det med Bluetooth i en GPS ?

Bluetooth är absolut inte en nödvändighet, men kan förenkla för dig som användare medan du är ute och kör. Vissa GPS-enheter erbjuder hands-free samtal genom Bluetooth, samt ytterligare funktioner såsom trafikinformation om din rutt via en app i mobilen.

GPS med backkamera

Vissa enheter, exempelvis produkter av TomTom, går att uppgradera med en backkamera. När du backar sätts backkameran igång och du får upp en vy av det som ligger bakom bilen på din pekskärm. Detta kan vara värt att köpa till om du inte har en backkamera och har svårt med exempelvis parallellparkering.

Hur monterar jag min GPS ?

Ett monteringskit ingår vanligtvis med GPS-enheten. Dessa består ofta av en liten arm med sugpropp som du kan montera på instrumentbrädan, samt magneter på själva enheten och armen för enkel ihop-montering.

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 4.3 / 5. Röster: 6