Bästa Gåband 2022

2022-04-29

Gåband Bäst i Test 2022

Är du sugen på att öka din vardagsmotion? Är du trött på att regnet stoppar dig från att gå ut på dina dagliga promenader? I så fall kan ett gåband vara precis vad du behöver. De flesta är smidiga nog att ha även om man bor i lägenhet, och de är billigare och lättare än löpband.

Det finns förvånansvärt många modeller på marknaden och det kan vara svårt att välja. Därför har vi tittat på de mest populära promenadbanden 2021 så att du kan välja bland russinen i kakan, så att säga. Vi besvarar även de vanligaste frågorna om gåband. Let’s go!

BÄST I TEST 2022

Gåband bäst i test 2022

Gymstick WalkingPad

5/5

PREMIUM

Gåband Premium

Master Fitness T20

4.7/5

PRISVÄRDE

Gåband budget

Frontier FWB100

4.4/5
Gåband 2022

1 | Gymstick WalkingPad Treadmill - Bäst i Test 2022

Gåband bäst i test 2022

Bästa Gåband 2022 – Om du vill ha ett gåband du kan gå på medan du gör annat är Gymstick WalkingPad ett perfekt val. Detta band har inga handtag, utan är bara själva mattan. Gåbandet styrs med en fjärrkontroll eller en app och därifrån kan du starta, stoppa och ändra hastigheten. Det är inte svårare än så!

Bra för hemarbete

Att det är bra att stå upp när man arbetar på kontor eller hemifrån vid datorn vet de flesta, men det allra bästa är faktiskt att röra på sig lite hela tiden. Att stå rakt upp och ner en längre tid är inte heller bra för kroppen. Om du vill kunna gå när du arbetar stående kan du sätta Gymstick Walkingpad vid ståskrivbordet. En sak som är bra att tänka på är att bandet låter en del, så det passar bättre när du jobbar hemma ensam än när du är på kontoret med kollegor runt omkring. Men när du är ensam kan du sätta i hörlurar i öronen och ljudet behöver inte störa så mycket.

Hopfällbar och kompakt

Det här bandet är redan mindre och smidigare än andra promenadband eftersom det inte har några handtag som sticker upp och tar plats. Men det är ändå hopfällbart. Det viks på mitten och tar väldigt lite plats, vilket gör att det är lätt att stoppa undan när du inte använder det. Men bandet är snyggt nog att ha framme hela tiden.

Funktioner

Även om detta band inte har en traditionell display som löpband brukar ha så kan du se lite information framför själva bandet. Där syns hur länge du har gått. Du kan också få reda på hastighet, avstånd, kaloriförbrukning och hur många steg du har tagit. Bandet har också barnlås så att du inte behöver oroa dig för att barnen ska skada sig. En sak som är bra att veta är att bandet inte har ett traditionellt säkerhetslås som sätts fast i dina kläder. Så om du skulle hamna för långt bak kommer bandet inte att stanna. Å andra sidan är det inte ett stort problem när du går i maklig takt.

Två smarta lägen

När du använder bandet kan du antingen justera hastigheten och ställa in den precis som du vill ha den, eller så kan du sätta bandet i det avancerade läget som känner av din takt och anpassar hastigheten efter hur fort du går. Det kan vara praktiskt om du till exempel går till musik och vill gå i takt, eller om du helt enkelt vill variera ditt tempo efter vad som känns bra. Maxhastigheten 6 km är lagom för en riktigt rask promenad, men att jogga är inte möjligt på det här bandet.

Ett litet och smidigt band som väger mindre än de flesta andra produkter på marknaden och som går att vika ihop på mitten. Suveränt när du vill kunna gå framför ståskrivbordet eller när du tittar på teve och inte vill ha handtag som är i vägen för dig. Bandet styrs med en fjärrkontroll eller en app om du har en androidtelefon och det går både att ställa in önskad hastighet eller använda det avancerade läget som anpassar sig efter ditt tempo.

WalkingPad finns även i en Pro variant – info hos tillverkaren finns här.

2 | Master Fitness T20 - Gåband Premium

Gåband Premium

Om du är säker på att du kommer använda ditt band varje dag och vill ha ett som gör dina promenader och kanske framtida löpning både bekväma och utmanande kan du titta närmare på Master Fitness T20. Det här bandet har till exempel smarta funktioner som hållare för mobilen eller plattan och det går att fälla ihop när du inte använder det så att det tar mindre plats där hemma.

Tuff träning i uppförsbacke

En särskild fördel som det här bandet har jämfört med andra är att det går att ställa in lutningen så att det lutar upp till 16%. Det gör träningen mycket jobbigare och aktiverar andra muskler än om du bara går på plan mark. Det finns hela 25 olika träningsprogram att välja mellan och bandet går i upp till 16 km/h. Det innebär att det inte bara är bra för promenader, utan även fungerar utmärkt att springa på. Oavsett vilken nivå du vill ligga på kan det här bandet funka.

Det här är inte bara ett promenadband, utan även ett riktigt bra löpband om du skulle vilja öka farten framöver. Det är perfekt när du vill kunna ta din dagliga promenad framför teven men ibland även vill kunna ta en springtur. Bandet har hela 25 olika träningsprogram, går i upp till 16 km/h och kan lutas så att du går i uppförsbacke, vilket är perfekt när du vill utmana dig själv. Det finns även hållare för vattenflaska och mobilen.

3 | Frontier FWB100 - Prisvärde

Gåband budget

Bästa gåband 2022 budget – Om du vill ha ett basic gåband som är lätt att komma igång med och som går att fälla ihop kan Frontier FWB100 vara något för dig. Det här bandet kan gå i upp till 10 km/h, vilket faktiskt är relativt snabbt och tillåter dig att även ta en lättare joggingtur när du känner för det. Det har en kraftfull motor och en del hjälpmedel för att göra din motionsstund extra effektiv.

Stötdämpande och ergonomisk

Det är alltid bra att röra på sig, men det är extra bra när det görs på ett skonsamt sätt för kroppen. Därför är ytan stötdämpande på detta band, och det gör att det inte känns så hårt när du sätter ner foten. När du är klar med träningspasset kan du smidigt fälla ihop gåbandet så att det blir lättare att förvara. 

Smidiga funktioner

Det här gåbandet är lätt att använda men har ändå en del finesser som hjälper dig att hålla koll på din träning. På skärmen finns distansmätare, hastighetsmätare, stoppur, samt kalorimätare. Du kan skräddarsy hastigheten själv genom att trycka på plus och minus. Gåbandet har även en säkerhetsfunktion i form av en spärr som måste aktiveras innan passet startas.

Det här är ett band som kan verka simpelt vid första anblicken, men som ändå har allt du behöver för din dagliga vardagsmotion. Med smarta funktioner som distans & hastighets anpassning  får du enkelt ett träningspass som är precis så jobbigt som du känner för. Bandet passar både för lugna promenader framför teven och tuff powerwalk, då man kan maxa i upp till 10 km/h. Ergonomisk och stötdämpande utformning skonar muskler och leder. Vår budget vinnare.

Köpguide

Vad är det för skillnad på ett gåband och ett löpband?

Skillnaden är att ett gåband, eller promenadband som det också kallas, ofta inte är lika robusta som löpband. Att bara gå på bandet belastar det mycket mindre, och därför är gåband ofta mer kompakta och smidiga. Det gör också att de generellt sett är billigare än löpband, som behöver vara tyngre och mer stabila.

Kan man springa på ett gåband?

Vi kan så klart inte tala för alla modeller på marknaden, men oftast är det en dålig idé att springa på ett gåband eftersom det inte är byggt för den typen av belastning. Om du vill ha ett band som du kan både gå och springa på är det bättre att spara ihop till ett ordentligt löpband.

 Vem passar ett gåband för?

Gåband är perfekta för den som vill promenera mer, men som inte vill vara beroende av vädrets makter för att få sin dagliga motion. De är också bra för dem som inte har mycket tid till övers och som vill hinna klämma in lite rörelse medan potatisen kokar eller vill kunna gå samtidigt som de jobbar vid ståskrivbordet.

Promenadband är också utmärkta för dig som är äldre som vill röra på dig mer. Det går bra att ställa gåbandet framför teven och titta på dina favoritprogram eller prata i telefon samtidigt som du promenerar för att få tiden att gå snabbare.

Kan man använda ett gåband som överviktig?

Att gå är en bra motionsform om man vill gå ner i vikt, även om många tror att det är bättre att springa. Snabb löpning ökar stresshormonet kortisol i kroppen, vilket faktiskt kan göra det svårare att gå ner i vikt. Och om du springer är chansen stor att du kompenserar genom att äta mer och därför inte går ner.

Promenadband är perfekta redskap för att öka din dagliga förbränning utan att dra på dig skador. Det man ska tänka på som överviktig när man vill köpa ett gåband är att kolla på maxvikten. Vissa band tål bara 100 kilo, vissa 150 eller högre.

Vi hoppas ni hittar ett GÅBAND att trivas med!

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 5 / 5. Röster: 4

Relaterade artiklar