Fritös bäst i test

2022-04-05

Bästa Fritös 2022

Friterad mat är mångas favorit och speciellt som belöning lite då och då är det mumsigt att unna oss lite härligt friterad mat. Finns det något godare än friterade pommes, med fluffig potatis inuti och krispig yta som omsluter läckerbiten ?

Att fritera mat kan dock vara en rätt stökig process som allt för ofta leder till oljestänk, mjuka pommes, och onödig rengöring. Alla som provat att försöka sig på att fritera i en kastrull tidigare känner till svårigheterna. Friterar du ofta är en oljefritös något du kanske funderat över att köpa in. En oljefritös är definitivt förstavalet för dig som hobbykock, eftersom det förenklar avsevärt när du friterar kyckling, fisk, pommes, eller tempura. Med en oljefritös kan du enkelt reglera temperaturen på din olja och fritera större mängder mat per omgång. En fritös har dessutom oftast avtagbara delar som går utmärkt att rengöra i diskmaskin. Det är alltså en träffsäker produkt för dig som älskar friterad mat.

Här på Produkttestarna har vi undersökt olika fritöser på marknaden idag, och plockat ut några av de allra bästa produkterna som finns tillgängliga. Detta för att förenkla för dig som funderar på att införskaffa en fritös – så titta gärna igenom listan och se om du hittar en produkt som lockar.

BÄST I TEST

Fritös Bäst i Test 2022

Tefal FR8040

4.8/5

BUDGET

Fritös Bäst i Test 2022

Champion CHFR030 3L

4.5/5

PREMIUM

Bästa Fritös 2022

Sage The Smart Fryer

4.9/5
Innehåll

1 | Tefal FR8040 - Fritös Bäst i Test 2022

Fritös Bäst i Test 2022

Bästa Fritös 2022 – Tefal Oleoclean Pro Inox är en oljefritös som heter duga – produkten levererar garanterat perfekta pommes och krispig men mör kyckling när andan faller på. Här får du snygg design, praktisk funktionalitet med smarta lösningar och en gedigen garanti till ett pris som är mer än försvarsbart. Vi ger 5 av 5 french fries till vår vinnare av bäst i test.

Funktioner

Du får en hel del användbara funktioner att ta hjälp av med Tefals fritöst.

Smidig att rengöra

Att rengöra fritöser är väl inte allas favoritsyssla. Med denna produkt är det dock ingen större sak att frukta för. Tack vare metallfiltret under locket slipper du oljestänk på din produkt, vilket gör rengöringsprocessen avsevärt mycket enklare. Alla delar till fritösen är dessutom avtagbara och går att tvätta i diskmaskin. Detta i samband med all funktionalitet som fritösen erbjuder innebär att du äntligen kan fritera mat utan att behöva bekymra dig över rengöring eller oljefiltrering.

Snygg design

Den simplistiska och enligt vår smak snygga designen ser till att produkten lätt smälter in bland resterande kökselektronik. Tefals fritös är dessutom hyfsat kompakt så att du slipper ta upp onödigt mycket plats på köksbänken. Vår vinnare av Fritös Bäst i Test 2021.

2 | Champion CHFR030 - Fritös Budget

Fritös Bäst i Test 2022

Vill du inte spendera alltför mycket pengar på ännu en köksprodukt kan denna rymliga fritös från Champion vara något för dig. Fritösen har en effekt på hela 2100W, vilket garanterar snabb uppvärmning och utomordentlig fritering. Här får du en produkt som gör dig restaurang-redo till ett synnerligen rimligt pris.

Små detaljer tar produkten till nästa nivå

Vid fritering är det ofta de små detaljerna som bidrar mest till en smidig upplevelse. Trots det billigare priset kommer denna Champion fritös med praktiska funktioner som hjälper dig medan du friterar.

En självklarhet är den inbyggda termostaten, där du kan ställa in temperaturen mellan 150 och 190 grader Celsius. En indikatorlampa är också behjälplig med att lysa upp när fritösen är redo att användas, så du slipper hålla koll själv.

Den rymliga behållaren är på hela 3 liter och underlättar när du har gäster, eller när det är dags för en större omgång mat för familjen. Delarna är avtagbara och går att diska i diskmaskin. Sist men inte minst så ingår Cool Zone funktionalitet, vilket innebär att rester inte bränns i oljan samt ger dig en längre livslängd på oljan du använder.

Lätt att använda

Till skillnad från resterande fritöser på denna lista kommer denna fritös inte med någon form av display eller avancerade funktioner. Modellen är enkel att använda och enkel att komma igång med. Placera din mat, exempelvis frysta pommes i den medföljande korgen, och placera korgen i fritösen när indikatorlamporna lyser upp. Saknar du hemma-kockens högra hand – ägg-klockan ? – Sätt en timer på din mobil för att säkerställa att du inte friterar för länge – sedan är det bara att njuta av maten! En bra funktionell produkt till ett trevligt pris helt enkelt.

3 | Sage The Smart Fryer - Premium Fritös

Bästa Fritös 2022

Fritösen från företaget Sage är en smart produkt som anpassar sig utefter den mat som du tillagar. Såväl tid som temperatur går att justera utifrån sju förinställda lägen. Allt som krävs av dig är att du väljer den typ av mat du tänkt laga, sedan ställer maskinen in sig på det automatiskt.

Detta är alltså en fritös som passar den erfarne kocken lika väl som nybörjaren, men med all avancerad funktionalitet kommer även ett något dyrare pris.

Twice Fried Fresh Chips-läge

Är du någon som absolut älskar pommes? Då ska du veta att riktigt krispiga pommes vanligtvis friteras två gånger. En enskild fritering räcker inte för ordentlig krispighet, varför du behöver ta ut pommesen, låta dem svalna lite, sedan fritera dem igen. Det kan tyckas lite jobbigt, vilket är varför Sage inkluderat programmet Twice Fried Fresh Chips med denna suveräna produkt. Ställer du in fritösen på det programmet friterar den automatiskt dina pommes två gånger om, vilket säkerställer krispiga och perfekta pommes utan någon ytterliga ansträngning från din sida.

Hög effekt

Om du behöver en kraftfull produkt blir det inte bättre än såhär. Med den höga effekten på 3000W finns det ingen fritering som denna produkt inte klarar av. Det gäller dock att se till att din elinstallation klarar av den höga effekten, särskilt om du bor i ett äldre hus.

Cool Zone

Detta är en smart produkt med medföljande skärm, program, sensorer, och mycket mer. Därför är det inte underligt att produkten dessutom kommer med Cool Zone-funktionalitet, som ser till att matrester och dylikt inte bränns och luktar illa medan du lagar. Du sparar även en del pengar med Cool Zone, eftersom din olja håller längre.

Köpguide

Hur använder jag en fritös?

Om du inte är särskilt van vid att laga mat kan det vara svårt att veta hur exakt du använder en fritös på rätt sätt. En fritös är inte särskilt svår att använda, eftersom du enkelt kan reglera temperaturen på din olja med hjälp av en inbyggd termostat. När oljan väl är het nog är det bara att placera din mat i fritösen tills ytan är jämnt gyllenbrun. Plocka därefter ut din mat och placera på kökspapper, så att oljan får möjlighet att rinna av. Detta leder till krispigare mat. Därefter är det bara att njuta av maten!

Hur ofta behöver jag byta olja i fritösen?

Detta beror en del på vad du har friterat i oljan. Är det pommes det handlar om kan du använda dig av oljan flera gånger om innan det blir dags att byta, särskilt om din fritös har Cool Zone-funktionalitet. Det är dock viktigt att du filtrerar oljan efter användning. Har du däremot friterat fisk är det nog dags att byta oljan på en gång, annars riskerar du att nästa omgång mat får en något obehaglig eftersmak. Detta beror dock självklart på eget tycke.

Du kan använda friteringsolja minst två gånger om du filtrerar den efter användning, men det går självklart att återanvända olja flera gånger utan några som helst problem.

Hur många grader behöver min olja ligga på för fritering?

Svaret på denna fråga beror på typen av olja samt maten du vill tillaga. Nedan följer några exempel över temperaturer för vanliga maträtter:

Med vanlig rapsolja bör du sikta på en temperatur på omkring 190 grader Celsius. Det är viktigt att temperaturen inte sjunker under detta, eftersom pommes kräver rätt het olja. Fritera gärna pommesen två gånger om för extra krispighet.

För friterad kyckling (med smet utanpå) behöver du en temperatur på omkring 175 grader Celsius. Det är viktigt att oljan är varm nog innan du börjar fritera kycklingen. Det går även bra att fritera kyckling två gånger om för extra krispighet.

I det japanska tempura används en annan, lättare, typ av smet för fritering. Blanda gärna din rapsolja med lite sesam eller jordnötsolja för en mer asiatisk smak. Sikta på en temperatur på omkring 160 grader Celsius.

Olja bubblar över när jag friterar

Om detta hänt dig förr så var din olja förmodligen alldeles för het, och när oljan väl kom i kontakt med maten exploderade allt helt enkelt. Det är därför viktigt att du ser till att din olja ligger på en passande temperatur, exempelvis med hjälp av termostaten på din fritös.

Alternativt kan det vara så att du haft i för mycket olja i fritösen. Om oljenivån är alldeles för hög så kommer oljan att bubbla över när du väl friterar mat i oljan.

Fritöser med automatisk filtrering

Fritöser med automatisk filtrering är att rekommendera, eftersom det gör det mycket enklare att plocka ut små bitar av friterad smet och dylikt ur din olja. Ett exempel på en produkt med automatisk oljefiltrering är den produkt som blev bäst i test här på Produkttestarna, Tefal Oleoclean Pro Inox. Det är viktigt att du filtrerar din olja efter användning om du planerar att återanvända den. Du måste dock vänta tills dess att oljan svalnat en del; med automatisk oljefiltrering slipper du vänta, eftersom fritösen gör detta åt dig.

Lycka till att hitta en fritös att trivas med!

Experttester

Vill du läsa mer om fritöser, och kanske se vad experterna tycker, så finns det en hel del experttester på nätet att tillgå. Ett par exempel är detta något äldre test utfört av experter på Råd och Rön, samt följande modernare test från Aftonbladet. I de artiklarna hittar du all information du behöver om såväl vanliga fritöser som varmluft-fryers, men det är viktigt att komma ihåg att dessa två produkter skiljer sig rätt mycket i resultaten de levererar.

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 5 / 5. Röster: 6

Relaterade artiklar