Fotobok bäst i test 2022

2022-04-03

Bästa fotoboken 2022

Om en bild säger mer än tusen ord, tänk dig då vad en fotobok kan säga. Och visst finns det något fint med att spara sina favoritbilder i fysisk form, med snyggt omslag. Med en fotobok kan du skapa din alldeles egna fotoalbum med alla härliga minnen samlade på en plats.

Vi tar fler foton än någonsin, och med nästintill obegränsat utrymme på våra mobiler är det lätt hänt att samla på sig fler och fler bilder. Bilder man sällan tittar på ändå.

Fotoalbumets efterträdare har anlänt och kommer med den stora fördelen att du enkelt kan laborera med utformning direkt i webben. Dock skiljer sig företagen åt i vilka funktioner som erbjuds, såsom kvalitet på papper, antal sidor, bokomslagets utseende och känsla. Vi har gjort researchen åt dig och samlat all info du kan tänkas behöva veta innan du tar beslut om vilken fotobok som passar just dig bäst.

Nedan ser du våra vinnare, och längre ned hittar du tips och råd inför ditt val av fotobok. Lycka till!

BÄST I TEST

Bästa Fotobok 2021

Smartphoto

4.7/5

LYX

Bästa Fotobok 2020 -önskefoto

Önskefoto

4.3/5

FOTOKVALITÉ

Bästa Fotobok 2020

MyFUJIFILM

4.4/5

PRISVÄRD

Photobox

3.9/5
Innehåll

1 | Smartphoto - Bästa Fotoboken 2021

Bästa Fotobok 2020 - Smartphoto

Bästa fotobok 2022 – Smartphoto – företaget som tidigare gick under namnet ExtraFilm – är en marknadsledande fotobutik i hela Europa och får mycket bra omdömen generellt vad gäller både kvalité, priser, kundservice samt frakt.

Bra variationer

Fotopapper kan väljas utifrån standard, blankt och matt medans bokens storlek kan anpassas utifrån Medium, Large och XL. Fotoböckerna kan sedan kombineras med omslagen:

 • Personligt omslag.
 • Hårt omslag.
 • Hårt personligt omslag.
 • Hårt omslag – Läderimitation.
 • Hårt omslag – Linne.
 • Mjukt personligt omslag.

De bindnings-alternativ som finns är:

 • Lay-flat – bindning där boken blir helt platt vid visning.
 • Spiralbindning – Enkla och bekväma att bläddra i.
 • Standard – sidor och omslag har här limmats samman.

Kundservice

Företaget erbjuder även något man kallar för smartgaranti som täcker fel i texter, foton och val av design – och smartbonus där du får en bonuscheck att använda på företagets sida kvartalsvis utefter hur mycket du handlat för.

När det kommer till kundservice erbjuder Smartphoto den kostnadsfria tjänsten fotobokshjälpen där du kan få personlig service och hjälp med t.ex justeringar / beskärningar för att få din fotobok som du vill ha den innan du beställer. Många pluspoäng för det!

Sammanfattning

Smartphoto erbjuder onekligen en mängd bra varianter av fotoböcker att välja bland, från de enklaste till lyxiga lay-flat böcker i linne eller läderimitation och företagets priser ligger bra i konkurrensen.

Det som sticker ut och gör Smartphoto till förstavalet och bäst i test är dock de många nöjda användares rekommendationer samt både smartgaranti, smartbonus och den kostnadsfria personliga servicen som erbjuds – mycket bra kort och gott.

Smartphoto har även en blogg med tips och trix väl värd att besöka innan du börjar redigera din bok.

2 | Önskefoto – Lyxig

Bästa Fotobok 2020

Om du inte har något emot att lägga en stund på att få den perfekta fotoboken så är Önskefoto ett trevligt alternativ. Här kan du antingen ladda ner ett program att fixa till dina bilder i, eller sköta det hela online. En stor fördel med deras fotoböcker är att man kan välja att lägga en bild över ett helt uppslag, vilket inte är möjligt i många andra böcker.

Snygga omslag

Det finns fyra sorters omslag att välja på till Önskefotos fotoböcker. Deras linneomslag är kostnadsfritt och du kan välja på sju olika färger. Om du hellre vill skapa ditt egna omslag finns det ett hårt och ett mjukt omslag som man kan trycka sin egen bild på. Dessutom finns det lyxiga läderomslag i svart och brunt. Men det är bra att ha koll på att alla omslag förutom linneomslaget kostar extra.

Över huvud taget får man vara beredd på att en fotobok från Önskefoto inte blir så billig som man tror i början av processen, eftersom det mesta kostar extra. Exempelvis kostar det 6 kr per sida man lägger till i boken, vilket gör att det lätt blir väldigt dyrt om du vill ha många sidor.

Detaljrika bilder

Det viktigaste med en fotobok är ju så klart själva bilderna, annars kan det kvitta. Önskefotos bilder blir riktigt fina med hög detaljrikedom och bra skärpa. Det kan vara bra att känna till att när man redigerar bilderna så har de ganska låg kvalitet, men när boken väl trycks är resultatet fint.

Prisexempel

En liggande fotobok på 20 x 15 cm kostar från 179 kr, vilket ju låter väldigt billigt, men då ska man vara medveten om att det antagligen kommer att bli dyrare än så. Men har man verkligen en viss budget att hålla sig till och kan tänka sig att bara välja det allra mest nödvändiga så kan man komma undan billigt, men inte utan kompromisser.

Sammanfattning

Om du ska köpa en fotobok som ska ha det där lilla extra så är det Önskefoto du ska vända dig till. Hos dem kan du till och med få läderomslag, vilket inte de andra företagen erbjuder. Dock ska man vara medveten om att det blir dyrare här. Men ibland kan det vara värt det, och särskilt om du vill kunna trycka upp en bild på ett helt omslag, eftersom de är ganska ensamma om att erbjuda det.

Fördelar

 • Fina, detaljrika bilder.
 • Många olika omslag.
 • Möjligt att ha en bild på helt uppslag.

Önskefoto.se >>

3 | MyFUJIFILM - Mångsidig

Bästa Fotobok 2020

Fuji har varit mångas leverantör av foton ända sedan de flesta använde kameror med film och de fortsätter att leverera. Deras fotoböcker uppskattas särskilt för att de har så bra färgåtergivning. Du behöver med andra ord inte oroa dig för att dina bilder ska se annorlunda ut i boken jämfört med hur de ser ut när du tittar på dem i din mobil.

Många alternativ för redigering

Något som gör MyFUJIFILM till ett extra bra val är att det finns så många valmöjligheter. Till att börja med kan du både skapa din fotobok online eller ladda ner ett program. Sedan finns det många olika redigeringsmöjligheter som är perfekta för dig som gärna vill att bilderna ska komma till sin rätt. Du kan välja mellan många olika bakgrunder, typsnitt till texten och ramar till dina bilder.

Det är visserligen inte den mest lättanvända programvaran bland fotoböckerna vi granskat, men å andra sidan finns det möjlighet till ett proffsigt slutresultat.

Skräddarsy din fotobok

Det finns inte mindre än åtta olika storlekar att välja mellan när du skapar en fotobok hos MyFUJIFILM, vilket vi måste säga är imponerande. Du kan även välja om du vill ha hårt eller mjukt omslag, alltså om den ska vara limmad eller häftad. Det häftade alternativet är bra för dig som vill spara lite pengar och inte bryr dig så mycket om själva boken så länge du kan titta på bilderna.

Det finns två varianter av fotoböcker hos MyFUJIFILM, Standard och Briljant. Som namnen antyder är Briljant lite lyxigare än Standard och är tryckt på riktigt fotopapper och hela boken håller högre kvalitet. Perfekt till bröllopsfoton, till exempel.

Prisexempel

Men vad kostar det då? Detta beror på vilka tillägg du väljer, men den billigaste Briljant-fotoboken de erbjuder ligger på endast 89 kr. Den är visserligen väldigt liten, bara 10×10 cm, men på dess 18 sidor kan du ändå få in en del bilder. Denna lilla bok passar perfekt som en liten present till mormor med bilder på barnbarnen, till exempel.

En Standard-bok som är 14×14 cm med 24 sidor kostar 149 kr. Vill du ha en bok i A4-format blir priset genast det dubbla. Det kan alltså verka som att deras böcker är väldigt billiga, men så fort man går in och börjar göra boken märker man att man ofta behöver köpa till fler sidor, en större storlek och liknande och att priset då drar iväg.

Samtidigt kan man fundera över hur mycket ett riktigt fint fotoalbum kostar att köpa och hur mycket tid det tar att klistra in alla bilder för hand, och då känns det genast värt det.

Sammanfattning

MyFUJIFILM har det mesta som de flesta vill ha i en fotobok. Bilderna ser väldigt fina ut och det är möjligt att skräddarsy din bok så att den blir väldigt personlig, vilket gör detta till ett hett presenttips. Det enda som är lite negativt är att det är svårt att veta hur mycket ens bok kommer kosta när man är klar. Det är frestande att välja alternativ efter alternativ som lägger till pengar till priset. Det går visserligen att göra billiga böcker, men det kan kännas lite surt att kompromissa.

Fördelar

 • Bra skärpa och fina färger.
 • Goda möjligheter att redigera bilderna.
 • Möjligt att skapa väldigt personliga böcker.

4 | Photobox – Enkel

Fotobok photobox

Om du bara vill få in dina bilder i en bok så snabbt som möjligt och inte vill krångla till det så är Photobox ett bra alternativ. Bilderna läggs snabbt upp i deras onlineprogram och det är lätt att få boken som du vill ha den, såvida du inte vill göra någon avancerad redigering. Även om böckerna är enkla så har man inte tummat på kvaliteten, utan man får en ordentlig bok som är värd pengarna.

Fina fotoböcker av hög kvalitet

Fotoböckerna från Photobox finns tillgängliga i sju olika format och man kan välja om man vill ha häftat eller limmat omslag eller spiralbindning. Programvaran du gör boken med är enkel att använda och hela processen går väldigt snabbt. Om du vill ha en enkel fotobok som gör dina bilder rättvisa så är detta ett bra val.

Prisexempel

En stor fördel med Photobox är att deras priser är väldigt tydliga. I stället för att lägga på extrasaker på de billigaste priserna står det i stället klart och tydligt på varje produkt hur mycket den kostar och vad man får. Vi gillar detta upplägg skarpt – tydligt, klart och inga prisöverraskningar efter att man redigerat sin bok klart. Dessutom har vi hört talas om att deras kundtjänst är riktigt bra, vilket är ett stort plus.

Ett exempel på en prisvärd fotobok från Photobox är deras Fotobok Kompakt. Denna bok har 26 sidor och är 18,3 x 13,8 cm. Om du sätter 4 bilder på varje sida blir det ganska många bilder, men trots detta kostar boken bara 199 kr. Med det priset kommer en mjuk pärm, glansig yta och tjockt papper.

Sammanfattning

Photobox är det perfekta alternativet för dig som bara vill fixa en fotobok snabbt som ögat och helst så billigt som möjligt. Det är lätt att göra boken online och priserna står tydligt och klart så att du vet hur mycket det hela kommer gå på redan innan du sätter igång. Ett prisvärt och enkelt alternativ.

Fördelar

 • Tydliga och bra priser.
 • Enkel programvara.

Köpguide

Bästa fotoboken 2022

När du väljer fotobok, tänk då på:

 • Hur många sidor boken ska ha.
 • Hur du vill att omslaget ska se ut.
 • Om du vill kunna trycka en bild på ett helt uppslag.
 • Ofta tillkommer extra avgifter medan du gör fotoboken.
 • Det tar oftast 1-2 veckor att få hem fotoboken.

Vilken fotobok är bäst?

Vi och många andra tycker att MyFUJIFILM erbjuder de bästa fotoböckerna med tanke på vad man får för priset, samt att deras foton håller mycket hög kvalitet. Man kan lite ordvitsigt säga att MyFUJIFILM är ett säkert kort.

Vilken fotobok är billigast?

Det ska poängteras att det är svårt att jämföra priserna på fotoböcker eftersom de har så olika prismodeller och erbjuder olika saker som skiljer sig ganska mycket. När du gör din fotobok kan du ofta plocka ihop olika saker för att skräddarsy den. Du kan betala extra för att kanske få ett omslag med bild på, eller så kostar det extra med fler sidor eller ett lyxigare fotopapper.

Men om man tittar generellt så verkar det som att Photobox är billigast. Den är åtminstone lättast att se och förstå priserna för, vilket gör att du inte får några överraskningar när du väl lagt boken i varukorgen och ska checka ut.

Hur beställer man en fotobok?

Det är enkelt att beställa en fotobok. Du laddar upp dina digitala bilder till en hemsida eller bearbetar din bok i ett program du laddar ner till din dator. Sedan kan du själv välja layout till din bok, vilken sorts papper bilderna ska tryckas på, hur många sidor boken ska ha och hur omslaget ska se ut.

Olika sidor är olika lätta att använda, men de flesta är så pass enkla att även de som inte är så hemma på det där med datorer kan fixa det.

Kan man göra en fotobok direkt från mobilen?

Ja, det går bra att göra en fotobok direkt från mobilen, vilket är perfekt om du inte orkar föra över bilderna till datorn. Vissa av fotoboksleverantörerna har till och med särskilda appar så att upplevelsen blir helt mobilanpassad, vilket gör det hela ännu enklare. Läs för säkerhets skull recensioner om appen du tänker ladda ner på Google Play eller App Store så att den är så bra och smidig som den verkar.

Hur lång tid tar det att få sin fotobok?

Det tar i genomsnitt en vecka att få hem sin fotobok efter att man har beställt den. Det varierar lite från företag till företag, men det är i regel några arbetsdagar det handlar om, och inte flera veckor eller månader. Men för säkerhets skull är det bra att vara ute i god tid om du ska ge bort fotoboken.

Hur många bilder får plats i en fotobok?

Detta beror så klart på hur många sidor det är i boken och hur stora sidorna är. Dessutom går det att lägga in flera bilder på en sida, men detta kanske man inte alltid vill göra eftersom de blir mindre och inte syns lika bra. Vissa fotoböcker går att få med 200 sidor, så då går det att få plats med flera hundra bilder.

Kan man lägga till text i fotoböcker?

Ja, i regel kan man lägga till text när man skapar sin fotobok. Detta är perfekt om man vill kunna skriva datum till bilderna eller var de är tagna. Och om du ska ge bort fotoboken i present kan du skriva små budskap eller rim till bilderna. Det går i regel också att ändra typsnitt och färg, lägga till ramar till bilderna och annat som gör fotoboken personlig och kul.

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 3.8 / 5. Röster: 9