Elscooter bäst i test 2022

2022-04-29

Bästa Elscooter / Elsparkcykel 2022

Elscootern är en produkt som lyckats bli enormt populär (och en aning kontroversiell) på den svenska marknaden de senaste åren. Voi och liknande företag erbjuder elsparkcyklar som går att hyra, men för den entusiastiska scooterälskaren kan det bli hyffsat dyrt i längden att hyra elscootern. 

Men genom att köpa en alldeles egen elscooter / elsparkcykel kan du ta dig runt i stan på ett billigt, smidigt och kul sätt, samtidigt som du skonar miljön! Det finns många olika modeller att välja bland, och för dig som köper din allra första elscooter kan det kännas riktigt överväldigande. I listan nedan har vi därför radat upp de allra bästa elscooters som går att köpa idag.

BÄST I TEST

Bästa Elscooter 2022
5/5

Xiaomi Mi
Electric Scooter Pro 2

PREMIUM

5/5

Ninebot by Segway
MAX G30E II

BUDGET

4.4/5

Denver
SCO-65110

PRISVÄRD

4.1/5

Ninebot by Segway
E22E

Bästa El-scooter 2022

1 | Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 - Bäst i Test 2022

Bästa Elscooter 2022

Bästa Elscooter 2022 – Denna smarta elscooter erbjuder dig en annorlunda upplevelse än liknande produkter på marknaden. Detta är nämligen en elscooter med smart funktionalitet som går att ansluta till din Android eller iOS-baserade smartphone. Du får tillgång till all information du behöver via Xiaomis egna app. Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 ger dig utmärkt prestanda, smart funktioner och en bekväm och säker design.

Prestanda utöver det normala

Med en maxhastighet på 25 km/h och en räckvidd på upp till 45 km är detta en prisvärd scooter som ger dig många möjligheter för vardagspendeln. Du får förvisso inte köra över 20 km/h på allmän väg med en elscooter, men det är ändå trevligt att ha den extra kraften i bakfickan för stunder då du behöver det. Motorn ligger på 300W, vilket innebär särskilda regler enligt Transportstyrelsen – värt att ha i åtanke för dig som är intresserad. Scootern klarar en maxbelastning på 100 kg.

Smart funktionalitet

Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 är utrustad med en stor display som ger dig all viktig information du behöver, exempelvis hastighet, batteri och mycket mer. Det går dessutom att koppla scootern till din mobil via Bluetooth. I Xiaomis egna Mi Home-app kan du se mer information och justera inställningar. 

En riktigt smart funktion för vardagspendeln är den inbyggda farthållaren, särskilt med tanke på att fartgränsen för elscooters ligger på 20 km/h när du kör på allmän väg. Det innebär att du kan slå på farthållaren och glida helt bekymmerslöst på din härliga elscooter!

Bekväm och säker design

Xiaomi har med denna elscooter haft komfort och säkerhet som fokus. Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 har robusta däck med halkskydd och inbyggda stötdämpare som ger dig bekväm körning på asfalt. Du får dessutom ett dubbelt bromssystem som garanterar mjuk och effektiv bromsning. Det bakre däcket är utrustat med en regenerativ bromsskiva, medan det främre använder ett elektroniskt ABS-system för ökad säkerhet.

Det går lätt att fälla ihop elscootern när du behöver lägga undan den eller ta med dig den i bil, på buss eller på tåg.

Sammanfattning

För dig som är ute efter en smart elscooter med en riktigt kraftfull motor är Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2 helt rätt val. Här får du en häftig app som ger dig all information du behöver, en design med säkerhet och komfort som fokus, samt riktigt bra prestanda –  en prisvärd scooter som blir vår vinnare  av elscooter bäst i test 2022.

Som alternativ med en maxfart på 20 km/h och räckvidd på 20 km finns även Xiaomi :s prisvärda Mi Electric Scooter Essential 

2 | Segway Ninebot by Segway MAX G30E II - Premium

För dig som är ute efter en elscooter som du kan förlita dig på är detta helt rätt val. Slipp trafikhetsen och cykelsvetten med Segway Ninebot by Segway MAX G30E II – en fantastisk produkt som erbjuder dig otrolig prestanda för pengarna. Här får du möjlighet att förkorta pendeltiden och unna dig lite kul innan du sätter igång med en fartfylld arbetsdag. Du får med Max G30LD II en snygg och praktisk design, medföljande app och batterisystem, samt en inbyggd skärm och LED-belysning. 

Praktisk och snygg design

Denna härliga elscooter kommer utrustad med tjockare 10-tums däck som garanterar smidig åkning oavsett situation. Du hittar dessutom här två bromsar, en elektronisk på bakhjulet och en manuell på framhjulet. När det är dags att hoppa på bussen eller ta en biltur med kompisen går det lätt att fälla ihop scootern för smidig förvaring. Detta i samband med ett fräckt utseende och ett ergonomiskt styre innebär en design som är både praktisk och snygg – inga kompromisser här!

Medföljande App och Smart Batterisystem

Med Segway-Ninebot-appen får du användbar information kring din scooter via en Bluetooth-anslutning. Du kan dessutom uppdatera programvaran på elscootern, vilket garanterar en smidig upplevelse i flera år utan att mjukvaran börjar kännas alldeles för seg.

Elscootern är även utrustad med Smart Battery Management System (BMS) som effektiviserar körningen och ser till att batteriet används på ett hållbart sätt. Detta förlänger livslängden på batteriet, innebär säkrare laddning, samt sparar på energi. Det sistnämnda är förstås bättre för miljön!

Inbyggd skärm och LED-belysning

Med den inbyggda skärmen kan du hålla koll på återstående batteritid och se över din hastighet samt övrig information medan du kör. Skärmen blir riktigt användbar under längre sessioner, och ger dig förstås bättre kontroll över din hastighet; maxhastigheten ligger på 25 km/h.

Elscootern har inbyggd LED-belysning både fram och bak på produkten som hjälper dig under mörkare körförhållanden och säkerställer att du förblir helt synlig för omgivningen. När du bromsar blinkar dessutom ljusen i bak, vilket innebär säkrare bromsning.

Sammanfattning

Segway MAX G30E II erbjuder dig bäst prestanda sett till pengarna, med en praktisk och snygg design, medföljande app, avancerad batteri-reglering samt en praktisk inbyggd skärm. LED-belysningen blir pricken på i:et och innebär ännu säkrare körning.

3 | Denver SCO-65110 - Budget

Du som vill ha en bra elscooter på en budget borde ta en noga titt på Denver SCO-65110. Detta är nämligen en suverän produkt för dig som vill spara pengar på ditt köp av elscooter och som inte behöver ta dig lika långt med produkten. Scootern har nämligen endast en räckvidd på 12 km, men avståndet duger alldeles utmärkt till dig som inte kör lika långt! Här får du en praktisk design, robust material och ett suveränt batteri – till ett riktigt bra pris!

Praktisk design

Scootern är hopfällbar, vilket innebär att du lätt kan ta dig till busshållsplatsen eller tågstation med denna scooter, vika ihop den och åka ut på en längre resa. Det blir riktigt praktiskt för dig som exempelvis har långt till tåget och vill ha ett smart och miljövänligt sätt att åka kommunalt på. 

LED-lamporna gör det ännu bättre, genom att lysa upp din väg och tala om för bilister att du finns. Anti-glid-effekten ger dig säkrare körning och gör denna produkt till ett riktigt praktiskt val!

Robust konstruktion

Trots det billigare priset har denna elscooter en riktigt robust konstruktion. Den enda egentliga kompromissen med denna elscooter är själva räckvidden på 12 km, utöver det får du här hållbart material som tål lite stryk, samt en design som säkerställer smidig körning utan att du hakar fast dig på något. Perfekt för dig som vill ha en billigare produkt som ändå håller en riktigt hög standard!

Snabbladdande batteri

Batteriet kan leverera en effekt på 250 watt till hjulen, vilket ger dig en högre maxhastighet på 20 km/h trots att detta är ett budgetalternativ. Det går dessutom riktigt snabbt att ladda – en full laddning tar mellan 2 till 3 timmar och håller i 12 km. Den snabba laddningen gör Denver SCO-65110 till ett suveränt alternativ för dig som vill spara pengar på ditt köp av elscooter.

Sammanfattning

Denver SCO-65110 erbjuder dig en hel del till ett otroligt lågt pris. Du får här en praktisk design, med hopfällbar konstruktion, riktigt bra material trots det billigare priset och ett suveränt batteri som håller i längden och går snabbt att ladda. Det perfekta alternativet för dig med en budget! Enda nackdelen blir den något lägre räckvidden.

4 | Ninebot by Segway E22E - Prisvärd

Ännu en elscooter från det välrenommerade Segway gör sig förtjänt av en plats på vår lista! Du som är ute efter en riktigt prisvärd och prestandarik elscooter har hittat rätt. Ninebot by Segway E22E är något billigare än Segways Max G30, men erbjuder dig ordentlig valuta för pengarna med hög prestanda, en lätt och portabel design, samt en god räckvidd på 22 km för vardagspendeln.

Hög prestanda

Maxhastigheten här ligger på 20 km/h vilket är precis i linje med fartgränsen för elscooter på allmän väg. Med stora och stryktåliga hjul är du garanterad en smidig körning även i högre hastigheter. Du får även en räckvidd på 22 km vilket räcker gott och väl till det allra mesta. Hastigheten du kan uppnå beror dock en del på din egen vikt – en effekt som du märker tydligare med denna scooter eftersom den är så pass lätt!

Lätt och portabel design

Den låga vikten på 13.5 kg ger dig fler möjligheter med denna scooter. Det går alldeles utmärkt att bära på scootern till bilen eller bära med dig den hem ifall batteriet råkar ta slut medan du kör. Den hopfällbara designen gör det ännu mer portabelt! Detta är alltså en elscooter som du kan ta med dig varsomhelst.

LED-belysning

För körning sent på kvällen behöver du förstås LED-belysning både fram och bak på din scooter, för att se till att du kan köra säkert! Ninebot by Segway E22E är utrustad med E-MARK-reflektorer samt sidoljus, bakljus och bromsljus. Det garanterar att bilar runt omkring kan se dig även under sämre ljusförhållanden!

Sammanfattning

Ninebot by Segway E22E är ett riktigt prisvärt alternativ för dig som vill ha en elscooter för vardagspendeln, men vill hitta en balans mellan kraft, räckvidd och pris. Här får du hög prestanda sett till priset, en lätt och portabel design, en god räckvidd och sist men inte minst säker LED-belysning!

5 | VSETT 11+ - Prestanda

Elscooter VSETT-Vsett 11+

Bästa elscooter 2022 High-End – Vsett är en premiumtillverkare och nischad att ta elscootern till dess maximala kapacitet för de som verkligen vill ha det bästa. Komfort, köregenskaper och en exklusiv Turbo-funktion i high-end utförande presenteras.

Prestanda
VSETT 11+ transporterar dej smidigt upp till 160 km via ett mäktigt 60V 31.2Ah Li-ion-batteri – i en hastighet på över 40 km/h för den som vill och vågar. 3 distinkta fartlägen har du att hantera här via Eco, sport samt en kraftfull Turbo Boost. Via instrumentbrädan övervakas både körläge, hastighet och distans.

Tekniker & Anpassningar
VSETT 11+ kommer med handdrivna hydrauliska bromsar, hydrauliskt fjädringssystem både fram och bak och komfortsäkra luftfyllda däck.

Med tanke på denna elscooters prestanda och fartresurser har man här anpassat styret efter modellens kraft för säkrare och bättre köregenskaper – styret är bredare och rejälare än på mer standard scootrar.

Övriga funktioner
Elscootrar är hett eftertraktade produkter och inte bara för dess ägare – med VSETT 11+ kommer därför ett premium stöldskydd med NFC Key Lock Immobilizer – där du, och bara du kan starta upp scootern. Främre samt bakre ljus av hög kvalité, RGB logo på däcket, integrerade blinkers och blinkande bromsljus hittas också här.

Sammanfattning
Vill man ta ut svängarna och köra snabbast, starkast och snyggast – satsa på top of the line produkter där Vsett är kungarna i elscooter världen. Prislappen är som förväntat ett stadigt tag högre.

Köpguide

Vad är åldersgränsen för elscooter?

En vanlig elscooter med en effekt på under 250W klassas som en vanlig cykel, vilket innebär att det inte finns någon egentlig åldersgräns för denna typ av fordon. Uthyrare som Voi har vanligtvis en åldersgräns på 18 år av rent praktiska skäl. Barn under 15 år måste ha på sig hjälm när de kör elscooter.

Får jag köra elscooter på allmän väg?

En elscooter får köras på precis samma sätt som en vanlig cykel, förutsatt att effekten ligger på under 250W. Du kan alltså köra på cykelvägar och bilvägar (fast inte i alla situationer). Fartgränsen ligger på 20 km/h på allmän väg för en elscooter.

Får vi åka två på elscooter?

Det är ofta man får se folk åka två på elscootrar, men detta är helt förbjudet och rekommenderas inte till dig som värnar om din säkerhet. Risken för olyckor och svåra skador blir betydligt högre om ni åker två på en elscooter, eftersom de inte är designade för mer än en person. Maxbelastningen för en vanlig elscooter ligger dessutom på 100 kg, vilket två vuxna personer lätt hamnar över.

Vad gäller för elscooter över 250W effekt?

En elscooter klassas som en cykel om maxhastigheten ligger på 20 km/h och motoreffekten ligger under 250W. Över detta räknas den som en moped. Ligger maxhastigheten på 20-25 km/h klassas elscootern som en klass 2-moped. Över 25 km/h på en elscooter klassas som en klass 1-moped.

Är en elscooter vattentät?

Svaret på denna fråga är att det beror på elscootern. Vissa cyklar är vattentäta, och går att använda även när det regnar. Ett exempel på en cykel som inte rekommenderas när det är blött ute är Ninebot by Segway E22E! Den är nämligen inte vattentålig.

Värt att köpa begagnad elscooter?

Det kan kännas lockande att köpa en begagnad elscooter för att spara en peng på köpet, men detta rekommenderas inte. Med en begagnad elscooter går du vanligtvis miste om garantin, och med tanke på att detta är en batteridriven produkt blir det då riktigt synd ifall batteriet pajar. Det blir inte riktigt lika kul att sparka fram en elscooter som väger över 15 kg!

Elscooter för barn

Elscooters rekommenderas inte för mindre barn, trots att de allra flesta elscooters tekniskt sett klassas som vanliga cyklar. Detta eftersom de är rätt tunga produkter som kan vara något komplicerade att hantera för barn. 

Från vilken ålder du kan låta ditt barn köra en elscooter varierar en hel del beroende på barnet ifråga, men allra bäst blir det med barn över 15 års ålder. Barn under 15 år måste ha på sig hjälm när de kör elscooter.

Elscooter med lång räckvidd

För dig som är på jakt efter en elscooter med riktigt lång räckvidd rekommenderas produkten som blev bäst-i-test på vår lista, Ninebot by Segway Max G30. Denna härliga elscooter har nämligen en otrolig räckvidd på hela 65 km! Det är längre än vissa elbilar. Med detta slipper du ständigt ladda din scooter, och kan dessutom ta dig riktigt långt på en enda laddning.

Experttester

Du som vill läsa mer om vad experter har att säga om elscooters, eller elsparkcyklar som det även heter, kan ta en titt på detta test utfört av experter på Aftonbladet. I testet har de granskat nio olika elscooters för att klura ut vilka som håller måttet. Scooters från Segway lyckades riktigt bra i testet!Vi hoppas ni hittar en ELSCOOTER att trivas med!

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 4.8 / 5. Röster: 6

Relaterade artiklar