Elcykel

Bästa Elcykel 2022

1 vecka sedan

Produkttestarna samarbetar med annonsprogram i syfte att få provision via affiliate-länkar.

Elcykel Bäst i Test

En elcykel är ett hälsosamt, miljövänligt, effektivt och inte minst roligt sätt att transportera sig på. En elcykel fungerar precis som en vanlig cykel gör, med skillnaden att det finns en eldriven motor inbyggd i elcykeln som anpassar cykelns fart utefter ditt trampande. Denna elassistans gör det möjligt för dig som cyklare att nå hastigheter över 30 kilometer per timme, och du slipper kämpa med uppförsbackar och dylikt. Perfekt när du anländer till jobbet eller köpcentret.

En elcykel kan alltså användas på precis samma sätt som en vanlig cykel, men du hinner dit du ska en hel del snabbare. Det är därför en perfekt lösning för dig som ofta cyklar längre sträckor. Eftersom att en elcykel  kostar en hel del så är det viktigt att du väljer en variant som har just de egenskaper du vill ha. Vår guide Bästa elcykel 2022 är framtagen för dig som kanske inte är särskilt bekant med elcyklar och vill veta vilka modeller som är populära, enkla, snygga och helt enkelt bra val. Här hittar du en elcykel som passar oavsett vad du har för behov. Här finns även en genomgång efter presentationen av elcyklarna med den viktigaste informationen inför ett köp. Lycka till.

Produkterna har utvärderats på:

BÄST I TEST 2022

Elcykel bäst i test 2022

Crescent Elina

5/5

PRISVÄRD

Lifebike Elcykel 2022

Lifebike Comfort G8

4.7/5

POPULÄR

Monark Karin

4.4/5

PREMIUM

Specialized Turbo Vado

5/5
Elcykel Bäst i test 2022

1 | Crescent Elina - Bästa Elcykel 2022

Elcykel bäst i test 2022

Bästa Elcykel 2022 – Här är Sveriges mest sålda el-cykel, och det med rätta. Elina, från företaget Crescent, erbjuder dig nämligen allt du kan tänkas behöva och det till ett trevligt pris. Du får här 7 växlar, som hjälper dig genom vind, regn, uppförsbackar och mer. Du får dessutom ett batteri som håller länge och ger dig en smidig körupplevelse. Allt detta är varför Crescent Elina blir bäst i test här på Produkttestarna.

Elmotor i framhjulet

Du kan använda dig av Elina precis så som du använder en vanlig cykel, men när det är dags att åka snabbt kickar den eldrivna motorn igång och gör det möjligt för dig att nå 25km/h med minimal ansträngning. Därefter är det kraften på dina egna ben som bestämmer farten, men är du en erfaren cyklare når du lätt hastigheter på över 30km/h. Elmotorn drivs av ett avtagbart batteri som går att ladda via vanligt eluttag. Detta batteri är elektroniskt förbundet med just din cykel, vilket innebär att det uppfattas som oattraktivt för tjuvar, även om du parkerar cykeln utomhus.

Elcykelsystemet E-going

Systemet Egoing gör det lätt att anpassa cykeln utefter dina behov. Du får hela fem lägen att välja bland, och kan därmed bestämma hur pass mycket el-assistans du vill ha medan du trampar. Du kan även ställa in cykeln på att använda motorn när du går med cykeln, så att du slipper kämpa med uppförsbackar när du promenerar längs med din cykel. Med detta system får du ungefär 40-70km på en laddning, men det beror självfallet på det effektläge som du väljer. I vår genomgång av marknaden sätter vi Crescent Elina som toppval av Elcykel bäst i test 2022.

2 | Lifebike COMFORT G8 - Prisvärd

Bra Elcykel 2022

Med svensk design och utvecklad för vårt lite tuffare nordiskt klimat är nya versionen G8 i Lifebike:s COMFORT serie inte oväntat en av de mest populära elcyklarna. Här tänjer nya G8:an på gränserna och ger oss ytterligare räckvidd med ett Samsung kvalité batteri på fina 468Wh & 13Ah. 7 växlar av typ Shimano Tourney underlättar framfarten ytterligare.

Comfort

Comfort serien är nu i 4:e generationen där produktutveckling med förbättringar och justeringar gjorts efterhand vilket ger bra trygghet – modellserien är numer väl beprövad och genomarbetad. Som namnet antyder är Comfort en bekväm elcykel med lågt insteg och ergonomiskt bra upprätt sittställning. Med en ramstorlek på 48 cm är Comfort en elcykel som passar både kortare och längre spekulanter. Cykleln kan enkelt anpassas för cyklister mellan 150 – 190 cm.

Prestanda

Nya Samsung batteriet tar oss mellan 50-80 km beroende på hur mycket hjälp vi önskar i motvinden. Här har det placerats lodrätt bakom ramens sadelrör istället för som ofta vid pakethållaren. Dennna smartare lodräta placering ger oss fördelar i form av både bättre stabilitet och ett bekvämare användande av pakethållaren.

Bra bromsar är som bekant ett måste när vi tar oss fram med 7 Shimano växlar & batteristöd i upp till 25km/h – och G8:an levereras också med rejäla hydrauliska skivbromsar både fram och baktill. Motorn är borstlös av bakhjulstyp med prestanda på 250W & 36V.

Fördel Comfort G8

Sammantaget och med priset i åtanke får man onekligen mycket elcykel för pengarna. Bra komponenter på en genomarbetad modellserie med nöjda användare. Stabilt val med andra ord.

3 | Monark Karin - Populär

Elcyklar i test 2022

Monark är en klassisk cykeltillverkare med kvalité stämpel som nu även tagit steget in på marknaden för elcyklar, och man har också snabbt blivit mycket populära. Populärast av alla är modellen Karin, som nu även kommer som el-cykel med höga betyg & omdömen av sina användare. Med bra specifikationer och ett för klassen mycket konkurrenskraftigt pris med en 3 växlad variant – är modellen inte heller oväntat en riktig storsäljare.

Monark vs Crescent

Monark Karin är både till sin design med lågt insteg och tekniskt med ett vridreglage från Shimano och snarlika specifikationer slående lik vårt förstaval – Cresent Elina. Det som i huvudsak skiljer modellerna åt är att den 3 växlade Karin modellen kommer med en främre V-broms från Spectra – medans de 7-växlade modellerna byggts med en effektivare främre skivbroms.

Motorns placering skiljer sig även åt med en centermotor för Monarkens 7 växlade alternativ där de andra har en framhjulsmotor. För och nackdelar angående just  motorns placering kan man läsa om här.  Crecsent Elina finns även i fler val av ramstorlek samt kommer med det stöldsäkrare produkt-unika batteriet. 

E- Going

Karin levereras med sin E-going motor snyggt integrerat i framhjulet medans det låsbara batteriet även här är behändigt placerat under pakethållaren med en smidig klick-funktion för fäste och enkel borttagning. Det löstagbara batteriet har även här en kapacitet på 11,1 Ah och beräknas räcka för 4 till 7 mils användning beroende på terräng och vilket effekt-läge som du vill använda.

El-cykelns ram är 51 cm vilket passar bra för cykel-entusiaster med en längd mellan 160-185 cm. Medföljer gör en praktisk cykelkorg med on/of klick-funktion.

Fördel Monark

Monark Karin är onekligen ett fullvärdigt alternativ som utmanar övriga med bra pris-val och hög bygg-kvalitét. Passar ramstorlek & färg dina önskemål är modellen ett toppval enligt oss och många andra nöjda konsumenter.

4 | Specialized Turbo Vado – Premium

Vill du köra interaktivt remdrivet är denna något dyrare elcykel värd att spana in. Trots det högre priset är denna produkt väldigt prisvärd med tanke på all den funktionalitet som ingår, och kan därför anses vara det ultimata fordonet för både pendling och i stadsmiljö.

Remdriven motor

Den remdrivna motorn är såväl tyst som mjukgående, och anpassar kraften till hjulen utefter ditt trampande. Du kontrollerar därmed accelerationen bättre, och förlänger dessutom batteritiden. Motorn assisterar dig upp till 25km/h, därefter är det ditt eget trampande som bestämmer hastigheten. Motorn är anpassad till Turbo Vados ram för optimal prestanda, och detta säkerställer en längre batteritid.

Lång batteritid / Räckvidd

Du får är ett batteri med en kapacitet på 500 WH. I cykelns ECO-läge får du en räckvidd upp till 140 km för version 4.0 samt 100 km för Version 3.0. Laddtiden är dessutom väldigt kort: endast 3 timmar för V4 respektive 4 timmar för version 3.

Medföljande app

Modellens infopanel – Turbo Connect – visar t.ex hastighet, kadens, körkraft, avstånd, batterinivå och låter dig också ansluta till Specializeds app “Mission Control.” Med appen kan du bland annat styra motorn och justera assistansen.

Medföljande app

Modellens infopanel – Turbo Connect – visar t.ex hastighet, kadens, körkraft, avstånd, batterinivå och låter dig också ansluta till Specializeds app “Mission Control.” Med appen kan du bland annat styra motorn och justera assistansen.

5 | Batavus Zonar - Sportig

Batavus Elcykel 2022

Zonar är en elcykel som kan användas till mycket mer än att enbart pendla till jobbet. Är du intresserad av hårdare konditionsträning eller att cykla på terräng är detta den bästa elcykeln för dina behov, och den blev även utsedd som bäst i test enligt Aftonbladet år 2018. Cykeln är lätt, har fler växlar, och en bättre design för sportcykling.

Kraftfullt batteri

Med Zonars kraftfulla batteri når du 60-70km på en laddning, detta medan du cyklar på terräng. Att nå liknande sträckor i innerstan är inte särskilt svårt, men att klara detta på terräng är helt otroligt. Batteriet är placerat på mitten av cykeln, vilket ger dig bättre ergonomi och balans. Det är dessutom avtagbart, för att du ska kunna ta med dig batteriet in till kontoret eller hemmet. En full laddning tar cirka 4-6 timmar.

Display med flera funktioner

Med den intelligenta displayen kan du ställa in cyklen på olika lägen för att kontrollera mängden elassistans. Displayen visar även information om batterinivån, din aktuella hastighet, och mycket mer.

Batavus Zonar – Herr

Batavus Zonar – Dam

6 | Ecoride Ambassadore - Nordiskt klimat

Ecoride-Ambassador--herr

Denna elcykel är designad av svenska utvecklare just för det nordiska klimatet. Det är därmed en cykel du kan använda dig av året runt. Med Ecorides Ambassador slipper du trängas på tåget eller stå och huttra vid busshållsplatsen. Du värmer istället upp dig med god träning, samtidigt som du värnar om miljön med den eldrivna motorn.

SpinTech

SpinTech-systemet är resultatet av ett samarbete mellan tre av de ledande elcykeltillverkarna idag. Elcykelsystemet tog hela fem år att utveckla, och säkerställer en bekväm cykelupplevelse som du har full kontroll över. Med SpinTech får du flera olika hastighetsinställningar att välja bland, och du får dessutom ett autoläge som hanterar elassistansen för dig. Du får även ett tumreglage som ger dig en boost från motorn vid behov. Denna boost är bra att ha för tillfällen när du snabbt vill komma igång med ditt cyklande. Systemet kommer med en LCD som ger dig information om hastighet, körsträcka, samt batterinivå. Du får dessutom information om förhållandet mellan ditt och motorns bidrag till farten.

RFID-kort

Med cykeln tillkommer två stycken RFID-kort, som benämnts K1 Computer Key. Korten används för att låsa upp displayen, och är tänkt att försvåra för potentiella tjuvar. Detta är en utmärkt funktion att ha i din elcykel, eftersom produkter av denna typ är väldigt dyra, och utgör därför ofta måltavlor för brottslingar.

Ecoride Ambassador – Herr

Ecoride Ambassador – Dam

7 | Xiaomi Mi Folding Bike - Smidig

Elcykel från Xiaomi

Xiaomi Mi Folding Bike är en lite annorlunda, men populär 3 växlad el-cykel med ett pris som ligger en bra bit under övriga cyklat i vår genomgång. Liten,  smidig och hopfällbar el-cykel med en hjul-diameter 16″.

Kapacitetsmässigt hittar vi en borstlös 250W motor som tillsammans med ett Samsung lithium batteri – placerat på ramen – tar oss fram i 25 km/tim och med fina 45 km räckvidd. Växlingsreglaget är det utmäkta Shimano Nexus.

Mi Folding är även utrustad med en LCD data display med info om t.ex hastighet, distans samt kaloriförbrukning, här kan man även skifta mellan 3 olika lägen av hur kraftfull assistans man vill ha av el-motorn. Modellen har även en smart sensor funktion som ger mer el-assistans när trycket på pedalerna ökar.

Med sin smidighet – men även jämförelsevis lägre komfort – kan Xiaomi Mi Folding Bike vara ett intressant alternativ och kanske speciellt för något kortare sträckor i stadsmiljö. 

Luxorparts Cykelpump

Cykelpump med tryckmätare som utan adapter pumpar alla cykeldäck på marknaden med ett lufttryck på upp till 11 bar. Många bra omdömen från användare till ett pris som inte skrämmer.

Köpguide

Hur långt räcker batteriet på min elcykel ?

Svaret på denna fråga beror självklart på hur du använder dig av din elcykel samt vad för produkt du har. Vid daglig användning kan du förvänta dig en räckvidd mellan 40 och 80km, men vissa cyklar, såsom Specialized Turbo Vado når räckvidder på över 100km. Det är värt att ha i åtanke att batterierna på dessa produkter endast duger till en viss mängd laddningar, vanligtvis mellan 500-1000 laddningar. Ju mindre du förlitar dig på el-assistansen desto längre tar det innan du behöver köpa in ett nytt batteri.

Hur lång tid tar det att ladda batteriet på en elcykel ?

Detta beror på batteriet ifråga. Räkna med att det som mest tar cirka 8 timmar att ladda batteriet fullt ut. Vissa elcyklar har dock en laddningstid på under tre timmar. Detta är om du laddar batteriet till 100%. Du kan dock nå en kapacitet på 80% på hälften av den fulla laddningstiden. Hinner du inte ladda batteriet innan du beger dig ut går det utmärkt att använda elcykeln utan el-assistans.

Hur använder jag mig av en elcykel ?

En elcykel fungerar precis som en vanlig cykel, men du får en extra boost av elmotorn – som i sin tur drivs av ett avtagbart batteri. Bra elcyklar går att ställa in på flera olika lägen, för att du bättre ska kunna reglera el-assistansen. På så sätt kan du även reglera batterikonsumtionen i din cykel. Om batteriet dör kan du fortfarande använda dig av cykeln, men får då ingen el-assistans.

När du cyklar med en elcykel är det viktigt att du växlar korrekt, samt håller en takt som du klarar av. Skillnaden mellan en eldriven cykel och en vanlig en ser du i farten – det blir mycket snabbare med en elcykel, tack vare den inbyggda motorn.

Är batteriet avtagbart på en elcykel ?

Ja, batteriet är avtagbart för i princip alla moderna elcyklar. Det är många som parkerar cykeln utomhus eller i ett cykelrum, och det kan då vara svårt att koppla in batteriet till ett eluttag om det inte vore avtagbart. Många batterier har även handtag för enkel transport.

Är det olagligt att inte ha hjälm när man cyklar med en elcykel ?

Lagarna kring elcyklar är precis likadana som för vanliga cyklar. Det innebär att det inte är olagligt att inte ha hjälm när du cyklar med en elcykel, såvida du inte är under 15 år. Det är dock rekommenderat att du använder dig av en hjälm ändå, eftersom en elcykel ofta går mycket snabbare än en vanlig cykel, och risken för olyckor är därmed högre.

Hur mycket kostar det att driva en elcykel ?

Du laddar vanligtvis ditt batteri via ett eluttag, så svaret på denna fråga beror på hur mycket du betalar per kWh samt kapaciteten på ditt batteri. Du kan räkna med att kostnaden blir ungefär 0.2-0.3 kr per 10km. Det är alltså inte någon större summa det handlar om.

Hur pass miljövänligt är det att använda en elcykel ?

Eftersom elcyklar är, som namnet antyder, eldrivna, är dessa cyklar väldigt miljövänliga. El i Sverige kommer främst från kärn- och vattenkraft, vilket inte har någon negativ påverkan på miljön. En elcykel är alltså ett utmärkt alternativ för dig som vill pendla till jobbet, men samtidigt vill värna om miljön. Du slipper dessutom bilköer – ännu en fördel med elcyklar.

Vi önskar dig lycka att hitta en elcykel att trivas med!

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 5 / 5. Röster: 7

Relaterade artiklar