Diskmaskin 60 cm bäst i test 2024

Diskmaskin 60 cm bäst i test 2024

Bosch Serie 4 blir vårt förslag som bästa diskmaskinen 2024. Nedan kan du läsa mer om testvinnarna och se våra tips.

Klick på länkar till återförsäljare kan ge oss provision

Bäst i test

Diskmaskin bäst i test 2023 - Bosch SMU4HAW48S

Bosch Serie 4

Mycket prestanda för pengarna

Premium

Diskmaskin 60 cm Siemens Q500 SN45ZS70CS

Siemens IQ500

Rymlig interiör & funktionsrik

Budget

Diskmaskin - Bosch SMU2ITW04S 

Bosch Serie 2

Home Connect

Produkterna har utvärderats på:

Expertomdömen

Användarbetyg

Funktioner

Pris

Testets betyg:
5
(5)
 • Kvalite: Bra maskiner ges bra betyg av sina användare, värt att granska
 • Energi: En ny maskin spar pengar via överlägsen enerigeffektivitet.
 • Specialprogram: Hygien, snabb eller tystgående program ?
Bäst i test
Diskmaskin bäst i test 2023 - Bosch SMU4HAW48S

Bosch Serie 4 Diskmaskin

Silence Plus

Home Connect

Modell: SMU4HAW48S

Typ: Underbyggd

Antal kuvert: 13

Antal program: 6 + 4 tillägg

Ljudnivåklass: B

Energiklass: D

Som bästa diskmaskin i testet 2024 plussar vi för en variant i Bosch Serie 4 – En utmärkt 60 cm diskmaskin med höga betyg och bra funktioner. Serie 4 levererar uppskattade diskmaskiner från ledande Bosch till bra priser.

Serie 4 kommer med de program man kan förvänta sej + ett specialprogram som du till exempel kan anpassa till den typ av inställningar du använder mest & starta igång med ett knapptryck.

Programval

Standard: Auto 45-65°C, Eco, Extra tyst, Intensiv, Snabb

Tillägg & funktioner: Extra torrt, HalfLoad, Home Connect, Machine Care, Vario Speed Plus. Favoritprogram

Diskmaskinens Tekniker

ExtraDry

Programmet som ser till att godset blir ordentligt torrt. De flesta av oss diskmaskinsägare vet att just plastartiklar inte gärna vill torka ordentligt i maskinen. Lite irriterande då det är lite av poängen att just slippa torka för hand.

Tekniken höjer här alltså tempen i den avslutande sköljfasen och plussar på torktiden för att säkerställa att även de svårflirtade plastbunkarna o liknande levereras skåptorra. Plus på det!

SilencePlus

Bosch sammansatta utveckling för att ge dagens diskmaskiner en tyst gång ger oss  låga 44dB under arbete – det är riktigt bra och något som ofta påpekas & plussas för i användares kommentarer när modellen recenseras.

Korgsystem

Här finns Bosch lösningen för anpassning av korg-systemet – Racmatic. 3 olika höjd-nivåer för den övre korgen finns att nyttja för bättre utrymme undertill när mer otymplig disk behöver sin plats i maskinen.

Tystgående

Programmet Extra Tyst uppskattas alltid, men speciellt kanske på kvällstid – här gäller en lite längre diskcykel via diskmaskinens 50°C Eco program där ett lägre vattentryck och en stillsammare rengöringsfas minimerar ljudnivån.

Smarta Tab Counter

Ännu en fiffig smart anpassning hittas benämnd Tab Counter. Systemet håller här koll på hur många  diskmaskinstabletter som finns kvar att använda och när antalet är 5st skickas en push-notis via appen Home Connect en påminnelse till telefonen. Måhända en inte helt avgörande funktion för val av maskin – men likväl en plusvariant som kan minska en del onödiga vardagsbekymmer.

Home Connect

Serie 4 är alltså kompatibel med Bosch:s omfattande Home Connect system där företagets produkter i den lite högre klassen kan styras, kontrolleras och schemaläggas för aktivitet utifrån appens funktioner.

Sammanfattning

Bosch Serie 4 ligger väl till i den bättre mellanklassen både vad gäller pris och funktioner, och inte överraskande är modellen ett av de mest populära valen när en ny diskmaskin ska installeras.

Ej i lager
Premium
Diskmaskin Bäst i Test 2023 Premium - Siemens IQ500

Siemens IQ500

Zeolith

3-stegs rackMatic

Modell: SN45ZS70CS

Typ: Underbyggd

Antal kuvert: 14

Antal program: 6

Ljudnivåklass: B

Energiklass: C

Med Siemens IQ500 serie hittas vårt tips som bästa diskmaskin i den finare Premiumklassen – här ges rymd och tekniker i kategorins toppklass med Zeolith torkning och ett 3-stegs rackMatic system.

Programval

Standard: Eco, Auto 45-65°, Intensive, Speed 65°, Speed 45°, Favourite.

Tillägg & funktioner: Home Connect, Remote Start, hygienePlus, Intensive Zone, Machine Care, Shine & Dry, Vario Speed Plus samt Silence on demand.

Diskmaskinens Tekniker

Zeolith

Med Siemens unikt utvecklade Zeolith teknik torkas din disk på marknadens mest effektiva sätt. Zeolit är faktiskt en mineral med den speciella egenskapen att effektivt absorbera fukt för att sedan ombilda fukten till värme – på så sätt hjälper tekniken att torka disken snabbare. Smart innovation som ger det resultat vi vill åt och spar samtidigt på elräkningen vilket vi gillar.

IntensivZon

Detta är ett av diskmaskinens mycket användbara tilläggsprogram, i detta fall med inriktning att hantera lite envisare motstånd. När tillägget aktiveras ökas spoltrycket i maskinens undre korgar oavsett vilket grundprogram man valt.  Ömtåligare disk i överkorgen hanteras här fortsatt i det normala standardläget.

VarioSpeed Plus

Ibland har man som bekant lite bråttom och snabbt behöver få ren disk i skåp och på bordet. Siemensägare trycker med andra ord på knappen VarioSpeed och minskar disktiden med upp till 66 % med bibehållet diskresultat. En funktion som kan rädda situationen där andra går bet.

hygienPlus

Med denna inställning aktiverad tas den disk som du är allra mest nogsam med om hand. Kanske det man tänkt använda till släktmiddagen eller de yngre barnen speciella tillbehör som nappflaskan med mera.

För att uppnå detta ges den avslutande sköljningen en rejäl höjning av vattnets temperatur till omkring 70 °C i en längre fas om 10 minuter. Här anges att 99,99 % av eventuellt förekommande bakterier avlägsnas. Diskmaskinen kommer här även med ett helt självrengörande 3-stegs filtersystem.

Anpassning av korgar

Flexibla system för att på bästa sätt anpassa diskmaskinens korgar och ge maximalt utrymme beroende på vilken typ av material som ska diskas känner vi alla till. Siemens 3-stegs justerbar rackMatic övre korg ger bra möjlighet till just detta samt en effektiv hantering av glas i underkorgen t.ex.

Här finns även den platsbesparande och praktiska toppnivån varioDrawer som ersätter den skrymmande bestickkorgen vi kan hitta på andra maskiner.

Sammanfattning

Siemens IQ500 är kort sagt en storsäljande diskmaskin i den finare delen av 60 cm utbudet. Användare är inte heller oväntat mer än nöjda – höga betyg och omdömen ges frekvent. Planeras det för en ny diskmaskin med bekväma premium funktioner är kvalitésäkta Siemens iQ500 ett tips väl värt att titta på.

Budget
Diskmaskin - Bosch SMU2ITW04S 

Bosch Serie 2

Home Connect

Silence on demand

Modell: SMU2ITW04S

Typ: Underbyggd

Antal kuvert: 12

Antal program: 6

Ljudnivåklass: C

Energiklass: E

Som bäst i test i den lägre prisnivån vänder vi oss återigen till Bosch – Det är sällan ett vinnande koncept att spara småpengar för att hitta det allra billigaste – Att hitta kvalité från en erkänd tillverkares instegs-serier är oftast rätt väg att gå och då är diskmaskiner från Serie 2 givna kandidater.

Denna variant i Bosch Serie 2 kan vara svaret med stabila grundfunktioner där en snällare prislapp nås via 12 vs 13 kuvert samt avsaknad av Rackmatic systemet och en lite högre ljudnivå gentemot genomgångens vinnare.

Programval

Standard: Eco, Auto, Intensiv, Snabb, Glas, Favorit.

Tillägg & funktioner: ExtraDry, HalfLoad, Silence on demand, Machine Care.

Diskmaskinens Tekniker

ExtraDry

Effektiv lösning som ser till att disken är ordentligt torr efter avslutat program. Ett system som finns i flertalet av Bosch:s diskmaskiner från insteg till premium-varianterna.

Silence on demand

Populärt program på Bosch maskiner där ljudnivån minimeras genom att diskcykeln pausar i upp till 30 minuter för att sedan återupptas när middagen, telefonsamtalet osv är klart.

EasyStart

Modellens system som ger en rekommendation för rätt program. Här anges mängd, typ och grad av nedsmutsning och systemet ställer automatiskt in rätt program & tillval för bästa resultatet.

Home Connect

Även serie 2 kommer med app-styrning via smarta Home Connect där inställningar och maskinens status kan kontrolleras och hanteras.

Smarta Tab Counter

Här är hjälpredan för att ha koll på kvarvarande antal av diskmaskinstabletter. När antalet är 5 kvarstående ges information via en push-notis på din anslutna telefon eller platta.

AquaStop

Systemet för att skydda ditt hem mot vattenläckage. System med en mekanisk ventil i ingående slang sätter stopp för otrevliga och dyra vattenskador.

Sammanfattning

Med serie 2 ges en bra 60 cm diskmaskin med flertalet funktioner som delas från de dyrare modellerna. Prismässigt ligger Serie 2 i den högre budgetklassen men blir likväl vårt tips då konkurrerande produkter i dagsläget inte ges särdeles höga betyg av sina användare.

Mellanklass
Diskmaskin 60 cm Siemens iQ300

Siemens iQ300

Prisvärde

Home Connect

Modell: SN43HI33TS

Typ: Underbyggd

Antal kuvert: 12

Antal program: 6

Ljudnivåklass: C

Energiklass: D

När det kommer till att hitta en prisvärd 60 cm diskmaskin som inte kompromissar på kvalitet och funktion finns Siemens iQ300 som ett stabilt och mycket populärt val i mellanprisklassen.

Denna modell från iQ seriens 300 klass levererar inte bara ren disk utan kommer även många av de mer avancerade teknikerna vi ser i de högre prisklasserna. Om du letar efter ett smart val som erbjuder både effektivitet och prisvänlighet kan iQ300 vara det rätta valet.

Programutbud

Auto 45-65°C, Eco, Favoritprogram, Intensiv, Snabb 45°C, Snabb L

Tilläggsfunktioner: halfLoad, Home Connect, intensiveZone, Machine Care, Vario Speed Plus.

Diskmaskinens Tekniker

 • VarioSpeed Plus: Halverar tidsåtgången utan att kompromissa med resultatet. Händigt när det är bråttom.
 • Tab Counter: Registrera antalet diskmaskinstabletter du fyller på i Home Connect Appen så räknas det automatiskt ner under användning så du kan se om det är dags att fylla på / köpa nya.
 • AquaStop: Fullt skydd mot vattenskador under hela maskinens livslängd.
 • Inredning: Med en flexibelt höj- och sänkbar övre korg kan du enkelt anpassa diskmaskinen utefter vad som ska diskas.

Sammanfattning

Siemens iQ300 diskmaskin erbjuder en intressant balans mellan pris och funktioner. Med avancerade tekniker som både VarioSpeed Plus, Tab Counter samt det nya smarta öppningssystemet openAssist där ett lätt tryck på luckans front räcker för öppna får vi en maskin som inte bara hanterar disken på ett bra sätt – utan även tryggheten som fås via en marknadsledande tillverkare.

Guide

En diskmaskin är onekligen en trevlig kompanjon i vardagen då maskinen både sparar tid för att göra andra saker och låter oss komma undan den inte alltid så roliga handdisken.

Med många tillverkare och modeller på marknaden är det inte alltid självklart vilken diskmaskin man ska satsa på så för att hitta rätt tar vi en titt på de viktigare funktionerna och de senaste teknikerna som kan vara intressanta vid jämförelse och val av maskin.

Saker att tänka på

 • Kapacitet: Beroende på ditt hushålls behov kan du välja maskiner som rymmer allt från 6 till 15 kuvert.
 • Program: Här finns alltid ett standardurval med de vanligare programmen, men vill man åt något anpassat specialprogram likt hygien så får man kolla upp det innan.
 • Ljudnivå: Att prioritera en tystare diskmaskin kan vara viktigt om du bor i en liten lägenhet eller kanske i ett hem med öppen planlösning. Har du tänkt att använda timerfunktion för att låta maskinen köra nattpass kan uppenbart en tystgående modell stå högt upp på listan.
 • Energieffektivitet: En energieffektivare maskin kan över tid spara bra med pengar via elräkningen, så jämför vad som anges på energietiketten. Diskmaskinernas effektivitet klassas från A till G, där A är den bästa klassen. En modern diskmaskin sparar mycket vatten jämfört med att diska för hand och är alltså både bra för både plånboken och miljön.

Tekniker

Ledande tillverkare som Bosch och Siemens erbjuder avancerade tekniker som hjälper oss med att snabbt och effektivt få disk av alla de slag hel och ren.

 • Sensorprogram: Smarta sensorer som automatiskt känner av hur smutsig disken är och anpassar programmet därefter.
 • Anpassningar: VarioSpeed är ett exempel och hittas hos både Bosch och Siemens, när det är bråttom hjälper tekniken till att disken blir klar på cirka halva tiden med fortsatt bra resultat. Energieffektiv torkprogram som Siemens Zeolith använder zeolitmineraler för snabb och effektiv tork medan Bosch använder ExtraDry där tempen i den avslutande sköljningen höjs.

Korg system

Maskinens korg system kan vara nog så viktigt att kolla upp då det är avgörande både för hur pass effektivt vi kan utnyttja maskinens platskapacitet samt hur smidigt det är att lasta in disken i den.

Flexibel korgdesign av olika grad hittas hos de flesta maskiner men här gäller ofta att de mest anpassningsbara finns i den lite högre prisklassen. Racmatic system har flyttbara hyllor och korgar som kan anpassas efter dina behov. FlexComfort-korgarna med lågfriktionshjul från Siemens är ett annat exempel på vad som kan erbjudas i den finare klassen av maskiner.

VarioDrawer kallas anpassningen vi hittar hos flera tillverkare för att slippa den traditionella besticklådan där en övre utdragbar toppkorg istället används.

Tips

 • Diskmedel kan faktisk variera så det kan vara en bra idé att ta en titt på både producentens och maskinens rekommendationerna.
 • För bästa diskresultat och hålla dålig likt på avstånd är det viktigt att rengöra filtren i diskmaskin regelbundet och efter tillverkarens instruktioner.
 • Fyll diskmaskinen som det är tänkt – med för lite innehåll så blir det energimässigt ineffektivt, och överbelastas maskinen blir disken inte optimalt ren.

Sammanfattning

När det behövs investeras i en ny diskmaskin är det inte kanske inte i första hand ren disk vi fokuserar på, för det ger oss alla moderna maskiner på dagens marknad oavsett budget eller premiumvarianter. Numer står användarvänlighet, energiaspekter och individuella anpassningar utifrån kapacitet och design i centrum. Alldeles oavsett vilken maskin man till slut väljer så finns många fördelar med att gå från hand till maskindisk eller byta ut en äldre diskmaskin.

En modern diskmaskin använder inte bara betydligt mindre vatten än äldre utan spar också vatten gentemot traditionell handdisk. Att vi spar tid till viktigare saker är kanske den största vinsten men mindre elkostnad och troligen en mer attraktiv design som fräschar upp köket lägger de flesta av oss nog på pluskontot.