Datorskärm bäst i test

Datorskärm bäst i test

2022-01-09

Produkttestarna samarbetar med annonsprogram i syfte att få provision via affiliate-länkar.

Bästa datorskärmen 2022

Till en modern dator behöver du en bra skärm med hög upplösning, eller kanske flera bra skärmar. Det gäller oavsett om det är arbete, surf, video eller kanske gaming du mest använder datorn till. Nya skärmar med nya tekniker & högre upplösning innebär såklart mycket bättre bildkvalitet, vilket gör den tid vi spenderar vid skärmen betydligt trevligare och är snällare mot våra ögon.

En ny trend på senare tid är skärmar med allt högre uppdateringsfrekvens. Detta är något som är särskilt användbart för gaming, eftersom fler bilder per sekund innebär en smidigare gamingupplevelse. Som gamer är alltså en hög uppdateringsfrekvens väldigt viktigt, medan hög upplösning är användbart i alla situationer.

För dig som letar efter en ny datorskärm till din kraftfulla dator, eller som är ute efter en extra skärm till hemmakontoret, kan det vara svårt att hitta rätt produkt. Särskilt med tanke på hur snabbt marknaden för datorskärmar skiftat de senaste åren. Här på Produkttestarna har vi sammanställt listan nedan för att du ska kunna hitta rätt produkt för just dina ändamål. Lycka till med köpet!

Produkterna har utvärderats på:

BÄST I TEST

Xiaomi Mi Curved 34”

1

5/5

PREMIUM

Bästa Gamingskärm 2022

Samsung Odyssey 32"

2

4.7/5

POPULÄR

AOC 27G2U

3

4.4/5

BUDGET

Lenovo C24-25

4

4.5/5
Läs om produkterna

1 | Xiaomi Mi Curved Monitor 34” - Bäst i Test 2022

Om du är ute efter den ultimata gamingupplevelsen har du nu hittat rätt. Xiaomi är ett ledande tech företag som levererar kraftfulla teknikprylar till utomordentliga priser. Xiaomi Mi Curved Monitor är inget undantag. Här får du en ultra-wide skärm med 2.5K-upplösning samt en uppdateringsfrekvens på 144Hz.

Skärmen är dessutom böjd, med en kurvradie på hela 1500R. Det ger dig ett härligt brett synfält & bra överblick. Den suveräna prestandan sett till pengarna är just varför Xiaomi Mi Curved Monitor blivit bäst i test här på Produkttestarna.

Hög upplösning

Här får du över två gånger så hög pixeldensitet som en vanlig skärm med 1080p-upplösning, vilket innebär otroligt bra bildkvalitet. I kombination med den höga uppdateringsfrekvensen ges suverän grafik inte minst om det är dags för en game-runda. Den högre upplösningen innebär dessutom att Xiaomi Mi Curved är ett stabilt alternativ för dig som helt enkelt behöver en bra skärm för både arbete, surf & filmtittande.

Ultra-wide

Med ett bildförhållande på 21:9 är detta en ultra-wide skärm som lämpar sig perfekt till arbete. Detta eftersom en bredare skärm gör det möjligt för dig att ha mer information på skärmen på en och samma gång. För dig som arbetar med datorn, exempelvis du som programmerar eller arbetar med bilder är detta en mindre game-changer faktiskt. 

Enkel att justera

Oavsett om det är gaming eller arbete det handlar om, är det viktigt att din datorskärm går att justera. Alla är vi olika, och en enda inställning på skärmen kommer självklart inte passa alla. Här kan du justera skärmens position samt luta den bakåt, framåt, eller rotera den. Rätt position och vinkel ger en bättre kroppshållning och minskar risken för rygg och nackproblem för oss som spenderar mycket tid framför datorn. Vårt val av Bästa Datorskärm 2022.

2 | Produkt - Premium

Bästa Gamingskärm 2022

För dig som letar efter en skärm i absolut toppklass så behöver du inte leta längre. Denna skärm från Samsung har allt du kan förvänta dig i en modern datorskärm – i ett elegant och snyggt format. Med denna QLED-monitor får du nämligen 1440p-upplösning, en böjd skärm, och en uppdateringsfrekvens på 240Hz. Det innebär en otroligt bra bild med utomordentlig gaming-prestanda. Ett bra val för dig som gärna satsar på hög kvalité.

G-sync samt FreeSync

Med G-sync eller FreeSync samarbetar ditt grafikkort och din Samsung Odyssey-skärm för att ge dig en smidig bild utan störningar såsom screen-tearing. Detta eftersom G-sync ser till så att skärmen och grafikkortet synkroniserar, så att uppdateringsfrekvensen på din skärm matchar antalet bilder per sekund i ditt spel. Det leder till en mycket smidigare bildåtergivning.

Hög upplösning och QLED

Med en upplösning på 1440p får du en mycket bättre bildkvalitet än med en vanlig Full HD-skärm. Detta eftersom pixeltätheten är nästan två gånger högre med 1440p. Denna upplösning är suverän för bild- och videoredigering. Samsungs egna QLED-teknologi innebär dessutom mer realistiska färger och djupare svärta.

Snygg design

Den snygga och böjda designen passar utmärkt i ditt gamingrum. Den större storleken på skärmen, som ligger på 32 tum, innebär även att skärmen blir mer av ett fokus i rummet, varför den snygga designen kan uppskattas ännu mer. Med fem olika färglägen på datorskärmen kan du skräddarsy upplevelsen utefter dina egna tycken. Modellen finns även i varianten 27″. Bästa Datorskärm 2022 med bra gaming inkluderat.

3 | AOC 27G2U - Populär Allround

En bra datorskärm behöver inte alltid kosta varken skjorta eller byxa. Den högre upplösning på ovanstående paneler innebär bättre bildkvalitet, men för dig som inte har en superdator med senaste grafikkorten blir det svårt att köra spel på en högre upplösning än 1080p. Denna snygga & mycket populära skärm med höga användaromdömen ger dig allt du behöver för vanlig 1080p-gaming & utmärkt bild i både stream, surf och arbete. Perfekt för dig på en budget, men som ändå vill ha en riktigt prisvärd produkt!

Hög uppdateringsfrekvens

Skärmar på 60Hz är numera bortglömda. Detta eftersom högre uppdateringsfrekvens blivit allt vanligare, även i billigare datorskärmar. Med högre uppdateringsfrekvens får du en smidigare gamingupplevelse, och bättre precision som gamer. AOC 27G2U har en uppdateringsfrekvens på hela 144Hz, vilket är helt suveränt med tanke på priset. Om du är van vid en 60Hz-skärm är detta alltså över dubbelt så många bilder per sekund!

AMD FreeSync

AMDs nya processorer är både bättre och billigare, och för dig som budgetgamer utgör AMD ett utmärkt val. Detta eftersom de levererar strålande prestanda sett till det låga priset. Om du dessutom har ett AMD-grafikkort, får du möjlighet att använda AMD FreeSync med denna monitor. FreeSync synkroniserar uppdateringsfrekvensen på skärmen till antalet bilder per sekund i ditt spel, för att förhindra exempelvis screen-tearing.

Passar alla användningsområden

Datorskärmarna på denna lista lämpar sig inte enbart till gamers, men det gäller särskilt för denna något billigare skärm. Med en hög uppdateringsfrekvens, 1 ms responstid, slående färger och en storlek på 27 tum, är denna monitor perfekt både som standardskärm och för ditt hemmakontor. En ramlös design ger dessutom möjligheten att smidigt placera flera av dessa intill varandra för att få en ordentlig widescreen-kombo för t.ex multipla spreadsheets.

4 | Lenovo ThinkVision C24-25 - Budget

Du som inte spelar avancerade spel och klarar dej bra med en mindre skärm har här ett bra alternativ. Lenovo C24-25 är en 24″ bildskärm som levererar det man då behöver för en smidig upplevelse!

Med detta Xtra Budget-alternativ får du 75 Hz i bildfrekvens, Full HD-upplösning och NearEdgeless design. Här kompromissar du inte med bildkvalité och kan spara en rejäl peng.

Högre bildfrekvens än liknande alternativ och Full HD-upplösning

Trots det långt lägre priset på denna produkt relativt till resterande produkter på listan får du här en kristallklar bild, tack vare en upplösning på Full HD (1080p). Du slipper alltså kompromissa med bildkvaliteten. Den högre bildfrekvensen på 75 Hz ger också i jämförelse med flertalet i liknande skärmar i prisnivån med standarden 60 Hz en behagligare och tydligare panel.

Imponerande responstid för effektiv användning

Responstiden med Lenovo C24-25 ligger på endast 4 ms. Det innebär att det tar 0.004 sekunder för det du gör att registreras av skärmen – du hinner knappt blinka! Per sekund svarar skärmen alltså på det du gör på datorn 250 gånger, men uppdateringen sker 75 gånger per sekund.

NearEdgeless-design utnyttjar varje kvadratcentimeter

Den sömlösa designen på Lenovo C24-25 innebär att ingen yta går till spillo med denna datorskärm. På bilden ovan kan du se hur tunna kanterna är, vilket innebär mer bild på en kompaktare yta! Det ger dessutom ett trevligare utseende för skärmen och mer inlevelse för dig som använder den.
Storleken om 23.8 tum kan låta något större för dig som är ute efter en mindre datorskärm, men med tanke på Lenovos egna NearEdgeless-design blir produkten inte otympligt stor. Lenovo C24-25 håller sig istället till en rimlig storlek – inte för stor, och inte för liten!

Sammanfattning

Du som främst vill använda datorskärmen till arbetet eller filmtittandet kan ta en noga titt på Lenovo C24-25. Här får du kristallklar upplösning, högre bildfrekvens på 75 Hz och NearEdgeless-design. Ett bra alternativ för dig som vill spara en peng vid köp av din nya datorskärm.

5 | LG UltraGear 38GN950 - Ultrawide - Premium

Med en större skärm får du mer inlevelse i dina spel och filmer, samtidigt som du får gott om utrymme för alla möjliga applikationsfönster. Det innebär att du slipper köpa till dig flera olika bildskärmar för multitasking – en stor skärm löser allt!

LG UltraGear 38GN950 är en ultrawide 38-tums LCD-monitor med en Quad HD-upplösning (3840 x 1600 pixlar) och en uppdateringsfrekvens på max 160 Hz. Det innebär att denna kraftfulla datorskärm klarar allt du behöver – vare sig det är gaming eller kontorsarbete saken gäller.

Quad HD-upplösning och hög bildfrekvens

Om du är på jakt efter en suverän datorskärm att använda längs din kraftfulla gamingdator behöver du fokusera på två saker, nämligen upplösningen och bildfrekvensen. Det är något som LG UltraGear 38GN950 minst sagt levererar!

 Upplösningen ligger här på Quad HD, vilket är nära på fyra gånger så många pixlar som vanlig Full HD-upplösning. I samband med storleken på 38 tum blir det en hög pixeltäthet vilket ger dig kristallklar bild i dina favoritspel. 

Den högre bildfrekvensen ger dig dessutom möjlighet till en smidigare spelupplevelse, eftersom fler bilder kan visas upp per sekund. För tävlingsinriktad gaming är detta rentav ett måste, eftersom det ger dig mer tid att reagera på fartfylld action i ditt spel!

Ultrastor skärm på 38”

En större produkt som detta lämpar sig utmärkt som en allt-i-ett skärm. LG UltraGear 38GN950 gör det möjligt för dig att umgås tillsammans med familjen för en trevlig hemmabiostund, spela med delad skärm tillsammans med vännerna, samt luta dig tillbaka i soffan medan du bläddrar igenom dina favoritsidor på datorn. Bättre än så blir det inte!

G-sync, Freesync och snabb responstid för gamers

En smidig bild är prioritet nummer ett vid köp av en sprillans ny datorskärm. Det är just därför som LG UltraGear 38GN950 erbjuder dig G-sync och Freesync för Nvidia- respektive AMD-grafikkort. Dessa teknologier synkroniserar uppdateringsfrekvensen på datorskärmen till antalet bilder per sekund i ditt spel, vilket ger dig en smidig bild och helt eliminerar screentearing.

I samband med en snabb responstid på 1 ms innebär detta att din skärm reagerar näst intill omedelbart på allt du gör, vilket blir optimalt för gaming.

Sammanfattning

LG UltraGear 38GN950 är en ultrawide och ultrastor skärm som erbjuder dig hög upplösning, hög bildfrekvens och superhög prestanda. Här ingår allt du som gamer behöver för att få ut allra mesta ur din dedikerade gamingdator. 

Datorskärmen lämpar sig dock minst lika bra till hemmabiokvällar för familjen!

Köpguide

Datorskärm för kontorsarbete

För kontorsarbete behöver du inte extremt hög uppdateringsfrekvens, men en högre upplösning kan vara bra att ha, särskilt för en större skärm. Sikta på minst 1440p. Allra helst vill du dessutom ha en ultra-wide monitor, eller flera skärmar som du kan kombinera för det ultimata hemmakontoret. Fler skärmar gör multi-tasking avsevärt enklare!

Datorskärm för gaming

En datorskärm perfekt för gaming kostar en del extra, men är väl värt priset. En upplösning på högre än 1440p är inte rekommenderat, eftersom det blir svårt för i princip alla datorer att hantera exempelvis 120 FPS med en upplösning på 4K i moderna spel. Sikta på 1440p, med en uppdateringsfrekvens på minst 240Hz för gaming. Nvidia G-Sync eller AMD FreeSync rekommenderas även det.

Datorskärm för bildbehandling

För bildbehandling är det absolut viktigaste förstås upplösningen. Det kan vara svårt att hitta datorskärmar med 4K-upplösning, men 1440p duger mer än väl för bildbehandling. Lägre uppdateringsfrekvens går även det bra för dig som vill hålla på med bildbehandling. Helst vill du inte ha en alltför stor skärm, och du vill nog dessutom ha fler skärmar än en för enklare multi-tasking. Naturliga färger är viktigt för bildbehandling, vilket innebär att du helst vill ha en OLED-skärm för mer realism.

Datorskärm eller TV

TV-apparater går även de att ansluta till en dator, så vad är egentligen bäst? Moderna datorskärmar går att hitta i varianter som är lika stora som TV-apparater, det vill säga 40 tum eller större. De erbjuder dig dessutom högre uppdateringsfrekvens samt avancerad teknologi för gaming såsom FreeSync. Nackdelen är dock att de är avsevärt dyrare än TV-apparater av samma storlek. En datorskärm är således bäst för dig som vill ha en större skärm för gaming, medan en TV lämpar sig bättre för dig på en budget, eller för dig som även vill kunna se på kabel-TV och dylikt.

Vilken storlek är bäst?

Vilken storlek på din skärm som är bäst beror förstås på vad du själv föredrar. Det går numera att hitta datorskärmar på över 50 tum, vilket är alldeles för stort för kontorsbruk. Allra helst vill du ha en skärm mellan 27 och 32 tum, eftersom skärmen då är stor nog för i princip allt, men inte så stor att nacken protesterar. Vad gäller ultra-wide monitors blir det dock mer komplicerat, eftersom diagonalen förstås blir mycket längre då. Även en 34-tums skärm är helt acceptabel om den är ultra-wide.

Curved datorskärm?

Böjd datorskärm – värt eller inte? Med en böjd datorskärm fyller skärmen din periferi, vilket kan vara positivt, särskilt för dig som gamer. Det gör det enklare att se runt hörn och dylikt i spel. En böjd datorskärm är bäst när det är en ultra-wide och lite större skärm det gäller. Detta eftersom det blir enklare att se kanterna på skärmen.

Skillnaden mellan G-Sync och FreeSync

Båda teknologier utför samma funktion, men är utvecklade av olika företag för olika typer av grafikkort. Med G-Sync och FreeSync är din datorskärm kopplad direkt till ditt grafikkort, och uppdateringsfrekvensen på din monitor synkroniseras till antalet bilder per sekund som ditt grafikkort levererar i spel. Detta leder till en smidigare gamingupplevelse. Skillnaden är att G-Sync är för Nvidia-kort, medan FreeSync är gjord för AMD.

Uppdateringsfrekvens i datorskärmar

Marknaden för datorskärmar har sett stora förändringar under de senaste åren. En av de största skillnaderna mellan skärmar nu och skärmar ett par år sedan är just uppdateringsfrekvensen. Förr var 60Hz standarden, men idag är standarden närmare 144Hz. Högre uppdateringsfrekvens är för det mesta avsedd för gaming, men ger dig en smidigare bildupplevelse generellt. Din mus känns mer responsiv, och du kan dessutom titta på videor med högre FPS. Det finns ingen mening med att kompromissa med uppdateringsfrekvensen, eftersom även billigare skärmar numera har högre uppdateringsfrekvens än 60Hz.

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 5 / 5. Röster: 4

Relaterade artiklar