Datorskärm bäst i test 2024

Datorskärm bäst i test 2024

Samsung Odyssey G7 blir utsedd till bästa datorskärmen 2024 hos Produkttestarna. G7 erbjuder god prestanda och lämpar sig för både vardaglig användning med skarp upplösning, samt gaming med 240 Hz uppdateringsfrekvens. Nedan kan du läsa om alla testvinnare och ta del av tips inför ditt köp.

Klick på länkar till återförsäljare kan ge oss provision

Bäst i test

Datorskärm bäst i test 2023 - Samsung Odyssey G7

Samsung Odyssey G7

Ultrawide, böjd skärm

Budget

LG 24MP400 datorskärm

LG 24MP400

Bäst i budgetprisklassen

Produkterna har utvärderats på:

Specs

Uppdateringsfrekv.

Upplösning

Pris

Testets betyg:
5
(7)
  • Upplösning: Högre upplösning är vanligtvis bättre, men det finns undantag. Om du inte redan har en dator som är kraftfull nog för gaming i hög upplösning, är det bäst att välja en Full HD-skärm. För dig med en kraftigare dator och högre budget är 1440p en suverän upplösning.
  • Uppdateringsfrekvens: 60Hz är inte längre en särskilt imponerande uppdateringsfrekvens. Även billigare produkter av denna typ kan erbjuda dig uppdateringsfrekvenser på 144Hz eller högre, varför det inte längre är rekommenderat att du köper en skärm på 60Hz.
  • Pris: Vid köp av en datorskärm är budget förmodligen det första du bör fundera över. Detta eftersom olika prisklasser vad gäller datorskärmar innebär drastiskt annorlunda produkter. En 4K-monitor skiljer sig markant från en Full HD-monitor.
  • Ergonomi: När du sitter vid datorn under längre sessioner är det viktigt att fundera över ergonomin, annars riskerar du exempelvis ryggskador. Köp helst en justerbar skärm som du lätt kan anpassa vinkeln och höjden på.
Bäst i test
Datorskärm bäst i test 2023 - Samsung Odyssey G7

Samsung Odyssey G7

Böjd skärm med grymma specs

Skärmtyp: QLED

Skärmstorlek: 32 tum

Upplösning: 2560 x 1440

Uppdateringsfrekvens: 240 Hz

Böjd skärm: Ja (1000R)

Anslutningar: 2x DisplayPort, HDMI, 2x USB 3.0, MP3-port

Samsung Odyssey G7 är en datorskärm i i absolut toppklass. Denna skärm från Samsung har prestandan man vill ha i en bra datorskärm – vare sig du ska spela eller jobba med skärmen.

Med denna QLED-Panel får du en 1440p-upplösning, en ergonomiskt bra välvd skärm och en uppdatering av bildskärmen till flimmerfria 240Hz. Det innebär en otroligt tydlig bild och även en utomordentlig gaming-prestanda som plus. Ett bra val för dig som gärna satsar på hög kvalitet.

G-sync samt FreeSync

Med G-sync eller FreeSync samarbetar ditt grafikkort och din Samsung Odyssey-skärm för att ge dig en smidig bild utan störningar såsom screen-tearing. Detta eftersom G-sync ser till så att skärmen och grafikkortet synkroniserar, så att uppdateringsfrekvensen på din skärm matchar antalet bilder per sekund i ditt spel. Det leder till en mycket smidigare bildåtergivning.

Hög upplösning och QLED

Med en upplösning på 1440p får du en mycket bättre bildkvalitet än med en vanlig Full HD-skärm. Detta eftersom pixeltätheten är nästan två gånger högre med 1440p. Denna upplösning är suverän för bild- och videoredigering. Samsungs egna QLED-teknologi innebär dessutom mer realistiska färger och djupare svärta.

Snygg design

Den snygga och böjda designen passar utmärkt i ditt gamingrum. Den större storleken på skärmen, som ligger på 32 tum, innebär även att skärmen blir mer av ett fokus i rummet, varför den snygga designen kan uppskattas ännu mer.

Med fem olika färglägen på datorskärmen kan du skräddarsy upplevelsen utefter dina egna tycken. Modellen finns även i varianten 27″.

Bra alternativ
34 tum datorskärm - Samsung G5

Samsung Odyssey G5

Prisvärd

Skärmtyp: VA / Mini-Led

Skärmstorlek: 49 tum

Upplösning: 5K 5120 x 1440

Uppdateringsfrekvens: 240 Hz

Böjd skärm: Ja (1000R)

Anslutningar: DisplayPort, HDMI

Som alternativ till testvinnaren med snarlika egenskaper finns den mycket populära modellserien G5. Här gäller en uppdateringsfrekvens på 165 Hz och med det ett lite snällare pris. Prisvärt topp-alternativ.

Premium
Datorskärm bäst i test 2023 - Samsung Odyssey Neo G9 

Samsung Odyssey G9 Neo

49″ Curved QLED

Skärmtyp: VA / Mini-Led

Skärmstorlek: 49 tum

Upplösning: 5K 5120 x 1440

Uppdateringsfrekvens: 240 Hz

Böjd skärm: Ja (1000R)

Anslutningar: DisplayPort, HDMI

I premiumprisklassen finns Samsung Odyssey G9 Neo. Med en 5K 49 tum QLED panel på 240Hz med Mini-LED teknik är G9:an i Neo versionen bland det bästa pengar kan köpa.

Mini-Led

Den nya Mini-led tekniken tar ett bastant steg i teknikutvecklingen med en bakgrundsbelysning i en helt annan klass – här pressas panelens dimming zoner än tätare och med fler aktiva zoner hanteras kontrast och ljusstyrka än mer effektivt med känt resultat – bättre bildåtergivning på alla plan.

Standarder

Som premiumskärm sitter vi alltså här på en 5K (5120 x 144) Dual Quad HD Qled panel som presterar 240 Hz med koppling till en standard Display Port.
Uppdateringsfrekvensen mäts till ultrasnabba 1ms och skärmen kapacitet att återge färger är makalösa 12 Bit, eller på ren svenska 1,07 miljarder nyanser.

Det kan låta överkurs och är det säkert ofta, men när högupplöst HDR material ska presenteras på ett bra sätt vill vi åt så mycket som möjligt för att djup och tydlighet ska framträda som det är tänkt vid produktion. Är det high-end så är det!

Ergonomiskt riktiga 1000R Curved för optimalt och bekvämt synfält bockas också av.

Ljusstyrka

Med en hög ljusstyrka ges panelen chansen att producera en mer krispig bild samt se bra ut även i omgivningar med starkt ljus / ljusinsläpp. Bättre återgivning av färger och kontrast presteras med klara fördelar överlag och i synnerhet vid krävande HDR material. Ljusstyrkan brukar benämnas i Nits eller xxx cd/m² och värden på standardskärmar ligger i spannet 250- 400.

G9:an vi tittar på här tar ett par kliv upp på stegen och närmast chockar oss med sina 2000 (tvåtusen). Inte sällan kommer nya produkter oavsett produktkategori med samma specifikationer som förra årets modell men med en bredare prislapp – Ibland får som här en rejäl teknikutveckling för pengarna. Gott så.

Sammanfattning

Med nya tekniker innanför västen får man här ett tekniklyft som faktiskt kan vara guld värt för den som vill åt den bästa möjliga bildpresentationen i arbetslivet eller för undehållning där hemma, och då sitter G9 Neo bekvämt i förarsätet.

Budget
LG 24MP400 datorskärm

LG 24MP400

För daglig användning

Skärmtyp: IPS

Skärmstorlek: 23.8 tum

Upplösning: 1920 x 1080

Uppdateringsfrekvens: 75 Hz

Anslutningar: 1 x HDMI, VGA

Om du vill ha en mindre skärm som lämpar sig för arbete och vardaglig användning så är LG 24MP400 är ett utmärkt val.

Med detta budget-alternativ får du 75 Hz i bildfrekvens, Full HD-upplösning och en 3-sidig nästintill kantfri design. Här kompromissar du inte med bildkvalitet och kan spara en rejäl peng.

Hög bildfrekvens för prisklassen

Trots det långt lägre priset på denna produkt relativt till resterande produkter på listan får du här en kristallklar bild, tack vare en upplösning på Full HD (1080p). Du slipper alltså kompromissa med bildkvaliteten.

Den högre bildfrekvensen på 75 Hz ger också i jämförelse med flertalet i liknande skärmar i prisnivån med standarden 60 Hz en behagligare och tydligare panel.

Imponerande responstid för effektiv användning

Responstiden med LG 24MP400 ligger på endast 5 ms grå till grå och kommer även med stöd för AMD FreeSync för snabbare respons vid datorspel. Det innebär att det tar 0.005 sekunder för det du gör att registreras och hanteras av skärmen – du hinner knappt blinka!

Reader Mode

Som plus-funktion för oss som ofta arbetar med dokument och läser mycket vid skärmen finns här ett specifikt Reader Mode. Läsläget minskar tillsammans med sin Flicker Safe teknik ögonens ansträngning genom att anpassa ljusstyrka och färgtemperatur till nivåer som efterliknar en normal handhållen bok eller tidning.

Edgeless-design utnyttjar varje kvadratcentimeter

Den sömlösa designen på LG:s datorskärm innebär att ingen yta går till spillo – På bilden ovan kan du se hur tunna kanterna är, vilket innebär mer bild på en kompaktare yta! Det ger dessutom ett trevligare utseende för skärmen och mer inlevelse för dig som använder den.

Storleken om 23.8 tum kan låta något större för dig som är ute efter en mindre datorskärm, men med tanke på LG designen blir bildskärmen inte otympligt stor.

Sammanfattning

Du som främst vill använda datorskärmen till arbetet eller filmtittandet kan med fördel ta en noga titt på LG 24MP400. Här ges en kristallklar upplösning, högre bildfrekvens på 75 Hz och ultra-tunn-design.

LG 24MP400 är kort sagt ett riktigt prisvärt alternativ för dig som vill spara en peng men likväl få kvalitet och prestanda från en av marknadens ledande producenter av bildskärmar.

Bra Eronomi
Samsung S27R650F datorskärm

Samsung S27R650F

EyeSaver Mode

Utmärkt Pivot

Skärmtyp: IPS

Skärmstorlek: 27 tum

Upplösning: 1920 x 1080

Uppdateringsfrekvens:75 Hz

Anslutningar: DisplayPort, HDMI, VGA

USB Hub: 2x 3.0 – 2x 2.0 – 3.0

Samsung S27R650F är en mycket välanpassad och uppskattad datorskärm med utmärkta egenskaper för en ergonomisk arbetsmiljö på kontoret eller hemma.

En skärm anpassad för arbete

För smidigt arbete gäller självklart att redskapen är anpassade för ändamålet och det gäller också i hög grad vid många timmar på kontorsstolen med skärmen i synfälet. En ledande producent som Samsung satsar – med den enorma marknad som finns – ordentligt på att kunna erbjuda de allra bästa lösningarna när det gäller deras spetskompetens: Högkvalitativa bildskärmar.

Fokus på ergonomi

Samsung:s S27R650F är här reglerbar på alla tänkbara sätt när det gäller anpassningar till höjd och rotation av panel samt möjligheter att vinkla och luta skärmen för optimal arbetsmiljö.

Pivot funktionen ger en lutningsvinkel i spannet -5/+24 med en vridningsvinkel om 90˚. Ser vi till panelens rotationsvinkel mäter vi -2/+92
med en höjdanpassning på 135 mm. Här finns sålunda en full range av vad man kan behöva av anpassnigar och skärmen är självklart även VESA-kompatibel om skärmen ska användas via skärmstativ.

Arbeta effektivt

Effektivt arbete utan stress vill vi ha, att då trixa med usb och andra anslutningar på baksidan av en dator är ett tidsödande BIG NO och i ett kontorslandskap ett rent hopplöst företag med fasta installationer.

Inte oväntat har lösningar på problemet utvecklats och tillämpats numer på flertalet av bildskärmar med fokus på arbete. En USB 3.0 port finns alltså tillgänglig här där du enkelt ansluter en liten hub med de antal och typer av portar just du behöver. Smidigt.

Specifikationer

Uppdateringsfrekvensen på denna typ av skärmar är standard 75 Hz och att jaga Hz för en skärm anpassad för kontors-applikationer är faktiskt helt ointressant. Vi behöver inte en svarstid på 1 millisekund som gamer entusiasterna föredrar – vi behöver däremot kvalitet på bilden och ergonomi för långa pass i första hand.

En IPS-panel är den optimala kompanjonen när vi letar efter en skärm med spets mot just arbete. Dess skärpa och ypperliga möjligheter att ge en korrekt återgivning av färgspekta är såklart av största vikt vid arbete med grafik, men även teknikens förmåga att via sin 178˚x 178˚ över hela skärmytan ge en exakt nivå på ljusstyrkan oaktat betraktningsvinkel ger en behagligare upplevelse.

Sammantaget ger IPS valet tryggheten att det som visas på skärmen även gäller vid print eller t ex .pdf produktion. (Givet att externa enheter är kallibrerade i sync.)

Snäll mot ögonen

Med många timmar framför skärmen gäller det att teknikerna är på plats för att skydda våra ögon, det är ett grundläggande måste kort och gott. Denna panel arbetar med Samsung´s Flicker Free-teknik som kan kombineras med ett Eye Saver Mode.

Flicker Free tekniken är generell och gäller inte överraskande panelens förmåga att producera en stabil flimmerfri bildåtergivning medans Eye Saver är ett valbart läge där den för ögat över tid irriterande blåljusstrålningen reduceras. Tillsammans ger det en panel där du kan arbeta längre pass utan att ögonen säger ifrån.

Sammantaget

Söks en väl anpassad datorskärm för hemma-arbete eller kontorsmiljö är tipset att vara lika petig som den teknik-kräsna gamer klubben, men utifrån våra perspektiv. Man ska trots allt spendera avsevärd tid med det val man gör.

Väljer man denna panel från Samsung får man en bildskärm med de tekniker och prestanda som krävs för en smidig arbetsmiljö och en pålitlig bildpresentation – modellen blir alltså vårt prisvärda tips som bildskärm för just detta ändamål.

Ultrawide
Datorskärm LG 38WN95C 

LG 38WN95C-W

Extra bred skärm

Skärmtyp: IPS

Skärmstorlek: 38 tum

Upplösning: 3840 x 1600

Uppdateringsfrekvens: 144 Hz

Böjd skärm: Ja

Anslutningar: 2 x HDMI 1 x DisplayPort, 1 x Mp3-port, 2 x USB-C

Med en större datorskärm får du mer inlevelse i dina spel och filmer, samtidigt som du får gott om utrymme för alla möjliga applikationsfönster. Det innebär att du slipper använda flera bildskärmar för multitasking.

LG 38WN95C-W är en ultrawide 38-tums LCD-monitor med en Quad HD-upplösning (3840 x 1600 pixlar) och en uppdateringsfrekvens på 144 Hz. Det innebär att denna kraftfulla datorskärm klarar allt du behöver – vare sig det är gaming eller kontorsarbete saken gäller.

Quad HD-upplösning och hög bildfrekvens

Om du är på jakt efter en suverän datorskärm att använda längs din kraftfulla gamingdator behöver du fokusera på två saker, nämligen upplösningen och bildfrekvensen. Det är något som LG 38WN95C-W minst sagt levererar!

Upplösningen ligger här på Quad HD, vilket är nära på fyra gånger så många pixlar som vanlig Full HD-upplösning. I samband med storleken på 38 tum blir det en hög pixeltäthet vilket ger dig kristallklar bild i dina favoritspel.

Den högre bildfrekvensen ger dig dessutom möjlighet till en smidigare spelupplevelse, eftersom fler bilder kan visas upp per sekund. För tävlingsinriktad gaming är detta rentav ett måste, eftersom det ger dig mer tid att reagera på fartfylld action i ditt spel!

Ultrastor skärm på 38”

En större datorskärm som detta lämpar sig utmärkt som en allt-i-ett skärm. LG 38WN95C-W gör det möjligt för dig att umgås tillsammans med familjen för en trevlig hemmabiostund, spela med delad skärm tillsammans med vännerna, samt luta dig tillbaka i soffan medan du bläddrar igenom dina favoritsidor på datorn. Bättre än så blir det inte!

G-sync, Freesync och snabb responstid för gamers

En smidig bild är prioritet nummer ett vid köp av en sprillans ny datorskärm. Det är just därför som LG 38WN95C-W erbjuder dig G-sync och Freesync för Nvidia- respektive AMD-grafikkort. Dessa teknologier synkroniserar uppdateringsfrekvensen på datorskärmen till antalet bilder per sekund i ditt spel, vilket ger dig en smidig bild och helt eliminerar screentearing.

I samband med en snabb responstid på 1 ms innebär detta att din skärm reagerar näst intill omedelbart på allt du gör, vilket blir optimalt för gaming.

Sammanfattning

LG38WN95C-W är en ultrawide och ultrastor skärm som erbjuder dig hög upplösning, hög bildfrekvens och superhög prestanda. Här ingår allt du som gamer behöver för att få ut allra mesta ur din dedikerade gamingdator.

Datorskärmen lämpar sig dock minst lika bra till hemmabiokvällar för familjen!

Prisvärd
Xiaomi Mi Curved Gaming Monitor 34​ datorskärm

Xiaomi Mi Curved Monitor 34”

Ultrawide skärm

Skärmtyp: LCD

Skärmstorlek: 34 tum

Upplösning: 3440 x 1440

Böjd skärm: Ja (1500R)

Anslutningar: DisplayPort, HDMI

Om du är ute efter en stor & prisvärd gamingskärm finns denna populära Xiaomi Mi att spana in. Xiaomi är ett ledande tech-företag som levererar kraftfulla teknikprylar till utomordentliga priser, och Xiaomi Mi Curved Monitor är inget undantag. Här får du en ultra-wide skärm med 2.5K-upplösning samt en uppdateringsfrekvens på 144Hz.

Skärmen är dessutom böjd, med en kurvradie på hela 1500R som ger dig ett härligt brett synfält & bra överblick.

Hög upplösning

Här får du över två gånger så hög pixeldensitet som en vanlig skärm med 1080p-upplösning, vilket innebär otroligt bra bildkvalitet. I kombination med den höga uppdateringsfrekvensen ges suverän grafik inte minst om det är dags för en game-runda. Den högre upplösningen innebär dessutom att Xiaomi Mi Curved är ett stabilt alternativ för dig som helt enkelt behöver en bra skärm för både arbete, surf & filmtittande.

Ultra-wide

Med ett bildförhållande på 21:9 är detta en ultra-wide skärm som lämpar sig perfekt till arbete. Detta eftersom en bredare skärm gör det möjligt för dig att ha mer information på skärmen på en och samma gång. För dig som arbetar med datorn, exempelvis du som programmerar eller arbetar med bilder är detta en mindre game-changer faktiskt.

Enkel att justera

Oavsett om det är gaming eller arbete det handlar om, är det viktigt att din datorskärm går att justera. Alla är vi olika, och en enda inställning på skärmen kommer självklart inte passa alla.

Här kan du justera skärmens position samt luta den bakåt, framåt, eller rotera den. Rätt position och vinkel ger en bättre kroppshållning och minskar risken för rygg och nackproblem för oss som spenderar mycket tid framför datorn.

Sammanfattning

Xiaomi Mi Curved är ett toppval i sin klass tack vare sina imponerande specs till ett mycket bra pris.

Köpguide

Till en modern dator behöver du en bra skärm med hög upplösning, eller kanske flera bra skärmar. Det gäller oavsett om det är arbete, surf, video eller kanske gaming du mest använder datorn till.

Nya skärmar med nya tekniker & högre upplösning innebär såklart mycket bättre bildkvalitet, vilket gör den tid vi spenderar vid skärmen betydligt trevligare och är snällare mot våra ögon.

En ny trend på senare tid är skärmar med allt högre uppdateringsfrekvens. Detta är något som är särskilt användbart för gaming, eftersom fler bilder per sekund innebär en smidigare gamingupplevelse. Som gamer är alltså en hög uppdateringsfrekvens väldigt viktigt, medan hög upplösning är användbart i alla situationer.

För dig som letar efter en ny datorskärm till din kraftfulla dator, eller som är ute efter en extra skärm till hemmakontoret, kan det vara svårt att hitta rätt produkt. Särskilt med tanke på hur snabbt marknaden för datorskärmar skiftat de senaste åren. Här på Produkttestarna har vi sammanställt listan nedan för att du ska kunna hitta rätt produkt för just dina ändamål. Lycka till med köpet!

Vanliga frågor och svar

För kontorsarbete behöver du inte extremt hög uppdateringsfrekvens, men en högre upplösning kan vara bra att ha, särskilt för en större skärm. Sikta på minst 1440p. Allra helst vill du dessutom ha en ultra-wide monitor, eller flera skärmar som du kan kombinera för det ultimata hemmakontoret. Fler skärmar gör multi-tasking avsevärt enklare!

En datorskärm perfekt för gaming kostar en del extra, men är väl värt priset. En upplösning på högre än 1440p är inte rekommenderat, eftersom det blir svårt för i princip alla datorer att hantera exempelvis 120 FPS med en upplösning på 4K i moderna spel. Sikta på 1440p, med en uppdateringsfrekvens på minst 240Hz för gaming. Nvidia G-Sync eller AMD FreeSync rekommenderas även det.

För bildbehandling är det absolut viktigaste förstås upplösningen. Det kan vara svårt att hitta datorskärmar med 4K-upplösning, men 1440p duger mer än väl för bildbehandling. Lägre uppdateringsfrekvens går även det bra för dig som vill hålla på med bildbehandling. Helst vill du inte ha en alltför stor skärm, och du vill nog dessutom ha fler skärmar än en för enklare multi-tasking. Naturliga färger är viktigt för bildbehandling, vilket innebär att du helst vill ha en OLED-skärm för mer realism.

TV-apparater går även de att ansluta till en dator, så vad är egentligen bäst? Moderna datorskärmar går att hitta i varianter som är lika stora som TV-apparater, det vill säga 40 tum eller större. De erbjuder dig dessutom högre uppdateringsfrekvens samt avancerad teknologi för gaming såsom FreeSync. Nackdelen är dock att de är avsevärt dyrare än TV-apparater av samma storlek. En datorskärm är således bäst för dig som vill ha en större skärm för gaming, medan en TV lämpar sig bättre för dig på en budget, eller för dig som även vill kunna se på kabel-TV och dylikt.

Vilken storlek på din skärm som är bäst beror förstås på vad du själv föredrar. Det går numera att hitta datorskärmar på över 50 tum, vilket är alldeles för stort för kontorsbruk. Allra helst vill du ha en skärm mellan 27 och 32 tum, eftersom skärmen då är stor nog för i princip allt, men inte så stor att nacken protesterar. Vad gäller ultra-wide monitors blir det dock mer komplicerat, eftersom diagonalen förstås blir mycket längre då. Även en 34-tums skärm är helt acceptabel om den är ultra-wide.

Böjd datorskärm – värt eller inte? Med en böjd datorskärm fyller skärmen din periferi, vilket kan vara positivt, särskilt för dig som gamer. Det gör det enklare att se runt hörn och dylikt i spel. En böjd datorskärm är bäst när det är en ultra-wide och lite större skärm det gäller. Detta eftersom det blir enklare att se kanterna på skärmen.

Båda teknologier utför samma funktion, men är utvecklade av olika företag för olika typer av grafikkort. Med G-Sync och FreeSync är din datorskärm kopplad direkt till ditt grafikkort, och uppdateringsfrekvensen på din monitor synkroniseras till antalet bilder per sekund som ditt grafikkort levererar i spel. Detta leder till en smidigare gamingupplevelse. Skillnaden är att G-Sync är för Nvidia-kort, medan FreeSync är gjord för AMD.

Marknaden för datorskärmar har sett stora förändringar under de senaste åren. En av de största skillnaderna mellan skärmar nu och skärmar ett par år sedan är just uppdateringsfrekvensen. Förr var 60Hz standarden, men idag är standarden närmare 144Hz. Högre uppdateringsfrekvens är för det mesta avsedd för gaming, men ger dig en smidigare bildupplevelse generellt. Din mus känns mer responsiv, och du kan dessutom titta på videor med högre FPS. Det finns ingen mening med att kompromissa med uppdateringsfrekvensen, eftersom även billigare skärmar numera har högre uppdateringsfrekvens än 60Hz.

Senast färdigställda tester