Datormus bäst i test

Uppdaterad: 2022-04-05

Bästa Datormus 2022

En datormus är kanske den viktigaste externa komponenten till din dator. För dig som ofta spenderar många timmar vid din dator kan en bra mus vara avgörande för t.ex ökad produktivitet vid arbete samt en generellt smidigare datorupplevelse överlag. Att under längre tid arbeta med en ergonomiskt sämre mus kan även tyvärr lätt ge otrevliga förslitningsskador i handleden och allmän smärta i hand och arm. Så sluta kämpa med en gammal mus som ständigt klickar fel, inte känns helt bekväm eller inte riktigt uppför sig som du vill. För oss/de som emellanåt uppskattar lite gaming är en bra datormus ofta helt avgörande i tighta situationer. Särskilt om din favoritgenre är FPS.

Många av de lite bättre mössen är rent generellt vad man brukar kalla gamingmöss där precision och ergonomi är A och O. Dessa möss är därför alldeles utmärkta val när ny mus ska införskaffas även för de som i huvudsak ägnar sej åt arbete eller överlag spenderar mycket tid vid datorn.

Här på Produkttestarna har vi alltså undersökt några av de bästa datormössen på marknaden idag. Nedan hittar du vår lista över fem produkter som alla håller en mycket hög standard utifrån pengen man betalar. 

BÄST I TEST 2022

Razer DeathAdder V2

5/5

BUDGET

Bästa Datormus 2021

Logitech G305

4.7/5

APPLE

Bästa Datormus Apple 2021

Apple Magic Mouse 2

4.4/5

GAMING

Bästa Gamingmus 2021

Logitech G Pro Wireless

4.1/5

1 | Razer DeathAdder V2 - Bäst i Test 2022

Bästa Datormus 2022

Bästa Datormus 2022 – Razer DeathAdder V2. Razer är märket många tänker på när det kommer till att köpa en ny datormus. Detta eftersom de gång på gång levererat fantastiska produkter av denna typ och till väldigt rimliga priser dessutom. Med Razer DeathAdder v2 får du en sällsynt bekväm och prestandarik mus. Hög DPI, 8 programmerbara knappar och en optisk sensor med hög precision är det som lett till att denna modell blir bästa datormus här på Produkttestarna.

Ergonomisk

DeathAdder v2 är designad med ergonomi i fokus. Med dess kurvor och lätta formfaktor passar den bekvämt i din hand. Det gör att du kan använda den i längre sessioner utan att behöva drabbas av obehag/smärta i hand och handled. Perfekt för dig som behöver arbeta långa pass eller ofta game:ar längre spelsessioner.

Optisk musswitch

Till skillnad från vanliga, mekaniska möss använder Razer en optisk musswitch i denna produkt. Det innebär att dina klick registreras bokstavligt talat i ljusets hastighet. Du blir nästan alltid den som skjuter först i Call of Duty med denna mus – en riktig gunslinger om vi får säga det själva.

Hög DPI och 8 knappar

Högre DPI innebär mer precision för din mus så att även de minsta rörelser registreras. Det är bättre både för gaming och för produktiv & mer arbetsinriktad mushantering. Du slipper kort och  gott missa med muspekaren vilket inte är ovanligt och mycket irriterande då man har att  brottas med sämre möss. DeathAdder v2 kommer med 8 programmeringsbara knappar för att du ska kunna skräddarsy dina val helt utefter dina egna preferenser.

Razer DeathAdder v2 är designad med gaming i åtanke, men lämpar sig även utmärkt för dig som behöver en ny standard mus för normalanvändning. Suverän prestanda & komfort till ett lika suveränt pris.

Innehåll

2 | Logitech G305 - Budget

Bästa Datormus 2021

Logitech är som bekant ett välrenommerat företag vad gäller datormöss och tillverkade sin första datormus redan år 1981. För dig som är ute efter en riktigt bra mus, erbjuder företaget flera mycket bra & prisvärda produkter i olika prisklasser. En bra mus behöver inte kosta skjortan. För en betydligt mindre peng kan du  hämta hem denna ergonomiskt riktiga och smidiga mus. Även G305 lämpar sig bra för både gaming samt kontorsarbete med sin höga DPI och standard design. Om du söker en populär & prisvärd mus av bra kvalité är detta helt rätt val.

Lightspeed trådlös anslutning

Med en trådlös mus är responstiden ofta en faktor att titta på vid val av modell, särskilt om du också tänkt att spela lite emellanåt. En responsiv mus är bekvämare att använda och innebär en mer precis hantering  vid användning. Med LIGHTSPEED-teknologi ger denna mus dig en utmärkt frekvens på enbart 1 millisekund. 

Programmerbara knappar

Med en billigare mus är det inte vanligt att du får särskilt många knappar/funktioner utöver höger och vänster klick. Med vår budgetvinnare är det dock annorlunda. Här får du sex programmerbara knappar som du själv kan justera utefter eget tycke. Knapparnas funktioner kan användas till allt från snabbare & mer produktivt arbete och smidigare kontroll vid gaming,

Simpel design

Denna mus lämpar sig utmärkt till dig som inte gillar flashiga gamingmöss. Med en enkel & ergonomisk, design kan du använda dig av denna mus även på kontoret.  Med ett enda AA-batteri får du dessutom hela 250 timmars användning – bra där!

Logitech G305 är inte oväntat en populär mus bland användare och toppar ofta försäljningslistorna. Här får man tveklöst mycket datormus för slanten. Bra för arbete/nöje. Bra mus för gaming. Bra specs och ett pris som förvånar åt det positiva hållet. Svårslaget budget-alternativ enligt oss.

3 | Apple Magic Mouse 2 - Bästa Apple

Bästa Musen för Apple

För dig som älskar Apple finns denna snygga trådlösa mus i vitt. Apple Magic Mouse 2 är en förbättrad version av deras tidigare storsäljare Magic Mouse. Modellen är laddningsbar så du helt slipper använda  vanliga batterier. Musen är något dyrare, men du betalar en premie för den eleganta Apple designen och modellens avancerade funktioner.

Glider smidigt

Tack vare en förbättrad konstruktion generellt och en slät undersida glider denna mus mycket smidigare än tidigare varianter. Dina rörelser blir mer precisa så att din muspekare tar sig precis dit du tänkt. Det gör det mycket enklare att arbeta smidigt, bläddra igenom webbsidor eller scrolla i dokument.

Laddningsbar samt god batteritid

Slipp köpa massa AA-batterier. Med Apple Magic Mouse 2 laddar du musen via en medföljande Lightning USB-kabel. Det inbyggda batteriet kan, enligt Apple, klara av en hel månads användning. Produkten stöder dessutom snabbladdning, så är det bråttom får hela 9 timmars användning på endast två minuters laddning.

Apple Design

Denna mus lämpar sig för din Mac-dator eller iPad. Apple Magic Mouse 2 erbjuder dessutom dig Multi-Touch. Med gest-styrning på toppen av musen får du lätt tillgång till mer avancerad funktionalitet.

Stilfull ergonomisk Apple mus med smart gest-funktion. Perfekt för dig som vill fokusera på programmeringen eller skrivandet med stil & teknik i framkant.

4 | Logitech G Pro Wireless Gaming Mouse - Gaming

Bästa Gamingmus 2021

 En något dyrare trådlös mus som Logitech presenterar är G Pro Wireless. Musen är designad för gaming, med 1 ms rapportfrekvens, låg vikt, samt 16000 DPI. Om du är ute efter hög prestanda i ett trådlöst format för en rimlig peng står modellen högst på pallen hos oss.

LIGHTSPEED Trådlös

Det huvudsakliga problemet med trådlösa möss är den lagg som kan uppstå när signalen färdas mellan datorn och musen. Med Logitechs LIGHTSPEED-teknologi får du en innovativ anslutning som garanterar en laggfri upplevelse. Du får här en reaktionstid på en millisekund, och slipper en jobbig sladd på köpet.

Ultimat precision

Spelsensorn i denna mus, HERO 16K är i en klass för sig själv. Designad för höga hastigheter och precision, gör denna mus det möjligt för dig att snabbt och under högsta kontroll orientera dej i ditt favoritspel. 

Låg vikt

Lägre vikt på din mus innebär lättare manövrering och en allmänt smidigare upplevelse. Det blir dessutom enklare att använda dig av musen under längre sessioner. Den låga vikten hos Logitech G Pro Wireless innebär att musen rör sig precis så som du vill att den gör – varken mer eller mindre.

Laggfri Gaming med HERO 16K, LightSpeed-teknologi & specs i toppklass. För pengen du betalar finns liten konkurrens om det är trådlös gaming som står på menyn. G Pro lämnar HS garanti – nästan. Vi, liksom många andra plussar hårt för Logitech G Pro Wireless. Punkt.

5 | Logitech M350 Pebble - Prisvärd Bluetooth & RF

Logitech M350 Pebble är en riktigt bra mus med tysta klick samt både bluetooth och tråslös usb. Att priset dessutom är högst rimligt gör saken än bättre.

Modellen är av plan typ, något lätt sluttande med en stabil rullare samt höger och vänsterknapp. Inga konstigheter med andra ord. Knapparna är nästintill ljudlösa och mycket bekväma att använda. Hjulet känns stabilt och rullar kugghjuls-vis utan problem. Då musens form är unison passar den både höger som vänsterhänta lika bra.

Musen kommer alltså med en standard usb för trådlös rf, men har även bluetooth som fungerar utmärkt. Ett flertal trevliga färger finns att välja på varav en grå är min kompanjon i skrivande stund. Letas det efter en enklare men bra och tyst-klickande mus med möjlighet att köra bluetooth är logitechs M350 ett mycket bra val.  Rekomenderas!

Logitech-M350-Pebble

6 | Razer Naga Pro - Bästa Gaming 2021

Bästa Mus för Gaming 2022

Musen med gaming som fokus. Razer Naga Pro är gjord för MOBA, MMO och FPS-spel. För prestandan behöver du dock betala en del extra. Detta är en trådlös gamingmus utan dess like med 20 programmerbara knappar, Razers patenterade Hyperspeed-teknologi och hela 20,000 DPI. Det blir inte bättre än såhär när riggen ska uppgraderas med en mus för seriös gaming!

Razer Hyperspeed Wireless

Razers patenterade trådlösa teknologi Hyperspeed sägs vara 25% snabbare än andra tillgängliga alternativ på marknaden idag. Det blir så pass snabbt att du inte märker att det är en trådlös mus du har att göra med. För dig som gamer blir det absolut inte bättre än en mus från Razer, och Razer Naga Pro är deras bästa mus hittills.

Tre utbytbara sidopaneler

Razer Naga Pro gaming mus ger dig flexibilitet i ditt spelande med tre utbytbara sidopaneler på köpet. När det är dags att spela ett MMO, exempelvis World of Warcraft, har du en sidopanel med hela 12 programmerbara knappar, perfekt för raiding. För MOBA-gaming finns ännu en sidopanel med 6 smidiga knappar som du lätt kommer åt. Sist men inte minst har du en enklare sidopanel med endast två större knappar – perfekt för CS:GO eller dylikt.

Optisk musswitch och hög DPI

Med en infraröd sensor registreras varje musklick i ljusets hastighet. Du får här en responstid på 0.2 millisekunder. Det innebär att du i t.ex fps kan skicka klicket mycket snabbare än motståndaren som brottas med random kontors-mus, och få mer kontroll över ditt spelande. Du får dessutom en löjligt hög DPI på 20,000.

Vill man ta sin gaming to the next level finns Naga Pro som en stabil bro över djupa vatten.  Men så kostar kalaset en full spargris oxo. Topp-specs. topp-recensioner. tipptopp överallt. Valet för stolta gamers med pengar i fickan.

Köpguide

Bästa Datormus 2022

Vad är bäst: bluetooth eller sladd ?

Kopplar du din mus till datorn via USB-kabel får du en garanterat laggfri upplevelse, men sladden hindrar dina rörelser och gör musen jobbigare att använda. Om din budget tillåter det, kan en dyrare trådlös mus erbjuda dig en responstid som är jämförbar med USB-anslutna datormöss. Vissa av mössen på vår lista kan erbjuda dig en responstid på en millisekund eller mindre. Det innebär en smidig upplevelse med hög precision – utan sladd.

Måste jag köpa en dyr datormus ?
En dyr datormus är inte ett måste, särskilt om du inte tänkt använda den till gaming. Du kan definitivt köpa till dig en bra datormus för enbart några hundra kronor. Billigare datormöss än så rekommenderas dock inte, eftersom de lätt krånglar till och knappt håller i ett år. För dig på en budget är Logitech G305 ett utmärkt alternativ som lämpar sig för både gaming och kontorsarbete.

Vad gör en datormus ergonomisk ?
En ergonomisk mus är en produkt som är designad att passa den naturliga formen av din hand. Med en ergonomiskt designad mus håller du naturligt din hand, armbåge, handled, dina armar och dina axlar i en naturlig position. Det innebär längre sessioner utan besvär, samt mindre risk för karpaltunnelsyndrom. Alla datormöss i listan ovan är ergonomiska möss som hjälper dig med hållningen när du sitter vid datorn.

Kan jag använda en vanlig datormus som vänsterhänt ?
Personer som är vänsterhänta använder vanligtvis antingen musen i höger hand, eller i vänster hand med en justerad hållning. Det går absolut, men är inte idealt. Du kan genom mjukvara justera din mus så att den passar dig som vänsterhänt bättre, d.v.s. högerklick blir vänsterklick och vice versa. Allra bäst är det dock om du köper en mus som lämpar sig för vänsterhänta, exempelvis Apples Magic Mouse 2.

Datormus för stora eller små händer
För dig med väldigt stora eller små händer kan det vara svårt att hitta en passande mus. Gamingmöss är vanligtvis större, och lämpar sig väl till dig som har stora händer. datormöss från Apple är vanligtvis mycket mindre, och kan utgöra utmärkta alternativ för dig med små händer, förutsatt att du har en Mac-dator.

Datormus till Apple
För dig som är på jakt efter en datormus till din Mac-dator är det allra bäst att köpa en produkt från Apple själva. Med en mus från Apple får du vanligtvis tillgång till avancerad funktionalitet som inte går att hitta i andra datormöss, exempelvis Multi-touch. Med Multi-touch kan du styra din dator med hjälp av gester på musen.

Experttester
Det kan vara svårt att hitta experttester utförda på moderna datormöss, åtminstone på svenska. Är du intresserad av att läsa mer om datormöss bör du göra det på engelska, eftersom det finns mycket mer information på amerikanska och brittiska sidor kring datorprodukter. En artikel som kanske intresserar är denna något äldre artikel från aftonbladet, som handlar om ergonomi vid datoranvändning.

Vi hoppas ni hittar en Datormus att trivas med!

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 4.3 / 5. Röster: 4

Relaterade artiklar