Electrolux dammsugare bäst i test

2022-05-06

Electrolux Bästa Dammsugare 2022

En bra dammsugare kan verkligen underlätta städarbetet, och ett märke som är kända för att göra bra dammsugare är Electrolux. Sedan 1910-talet har hem fyllts med diverse populära dammsugare från Electrolux. Vi har letat reda på deras bästa modeller för att bespara dig tid, och länkar vinnarna nedan. Några har vi testat själva, andra har vi inte kunnat låta bli att ta med eftersom det är så många andra som rekommenderar dem.

Se vinnarna nedan, läs vidare om varje produkt och läs guiden som du vill veta mer inför ditt köp. Lycka till i ditt val av dammsugare!

BÄST I TEST 2022

Bästa Dammsugare 2022

EUO9GREEN

4.8/5

TYSTGÅENDE

Bästa Dammsugare 2022

PD82-GREEN

4.7/5

POPULÄR

Pure D8.2

4.5/5

HANDHÅLLEN BUDGET

Ergorapido

4.3/5
Innehåll

1 | Electrolux EUO9GREEN - Dammsugare Bäst i test

Electrolux-EUO9GREENx2

Electrolux Bästa Dammsugare 2022 – Electrolux EUO9GREEN. Vi har testat Electrolux EUO9GREEN under en längre tid och det finns många anledningar till varför denna dammsugare är utnämnd till Bäst i test. Den är stabil och hållbar, men samtidigt lätt att dra med sig över hela hemmet tack vare sina stora hjul och 12 meters aktionsradie. Aktionsradien är hur långt bort du kan dammsuga från strömuttaget.

Miljövänlig på två sätt

Även om vi alla har en dammsugare så kan det kännas lite i miljösamvetet då och då. Det tar ju faktiskt mindre resurser att sopa golvet med borste. Men med den här modellen kan du ha lite bättre samvete. Den är nämligen gjord av 70 procent återvunnet material, och dessutom drar den upp till 65% mindre el än en likvärdig standarddammsugare. Bra både för planeten och plånboken med andra ord.

Tyst men effektfull

Den här dammsugaren har fem olika effekter att välja mellan, men oftast är mittensteget tillräckligt. Oavsett vilken inställning du har den på är den riktigt tyst. Med sin  Silent Air Teknologi är modellen så tyst att man kan prata i telefon samtidigt som man dammsuger, eller lyssna på musik. Tro oss, vi har testat.

Då standardmunstycket används kan du välja mellan parkett eller mattläge. Reglaget för detta kan vara lite segt att få på plats, vilket egentligen är den enda nackdelen med denna modell. Det är också något som vi har upplevt med andra dammsugare och är egentligen ingen större anmärkning.

Lätt att använda

EUO9GREEN har ett skönt handtag som gör att den blir ergonomisk riktig att hålla i och lätt att manövrera. Det är också väldigt smidigt att både ändra längd på dammsugarröret och byta dammsugarpåsen.

När du vill ställa ifrån dig dammsugaren finns två olika skåror där du kan fästa själva munstycket så att röret står upp. Den enda skåran sitter baktill och passar att använda när dammsugaren ligger på magen som vanligt, så att säga. Den andra skåran sitter på sidan och går att använda när dammsugaren står upp på högkant. Det är särskilt praktiskt om du i ditt städskåp inte har någon hållare för dammsugarslangen.

Sammanfattning

När du behöver en kraftfull dammsugare som klarar större ytor så är den här ett bra alternativ. Den är miljövänlig på så sätt att den drar lite el och är gjord av 70 procent återvunnet material. Den är också ergonomisk att dammsuga med då den har ett praktiskt handtag och är lätt att ställa in längden på. Dessutom är denna dammsugare så pass tyst att du kan prata i telefon medan det städas. Modellen blev även ”Bäst i test” när Råd & Rön genomförde ett större test.

ElectroluxEUO9skaft

2 | Electrolux Pure D8.2-GREEN - Tystgående

Electrolux-PD82-GREEN

Pure D8.2 Green är en dammsugare som i mycket liknar vår vinnare. D8.2 är lite mindre och smidigare i sin konstruktion där de mer avgörande skillnaderna är –  En lite lägre effekt: 600 vs 850 W, en mindre påsvolym: 3,5 vs 5 l samt en lägre ljudnivå: 57 vs 65 db. Denna modell kommer dock med den nya innovativa SmartMode-tekniken för enklare dammsugning.

Tystgående i Toppklass

Med sina 57 dB är modellen inte bara tystgående utan här tittar vi på marknadens troligen tystaste dammsugare någonsin i jämförbar klass. Om du har grannar under dig som brukar störas av din städning eller helt enkelt uppskattar en tyst dammsugare är denna modell mitt i prick.

Elextrolux kallar tekniken PureSound. Här har man arbetat med designen av munstycken, motorteknik och tätning av hela konstruktionen för att minimera ljudnivån. Även modellens hjul är anpassade för att rulla tyst  – här har man tagit ett helhetsgrepp för tyst gång onekligen. Vid användares kommentarer är också just detta något som ofta omtalas med pluspoäng.

SmartMode

En nydanande och irl-praktisk teknik som automatiskt justerar den sugeffekt som krävs beroende på underlag. Från det plana golvets lite lägre effektuttag till en mattas lite högre effektbehov helt automatiskt för bästa resultat. Praktiskt & hjälpsamt på riktigt för en mer krångelfri dammsugning.

Miljöval 75% återvunnet

Electrolux är i absolut framkant när det kommer till att producera elektroniska konsumentprodukter och samtidigt ha ett proaktivt miljötänk. Denna dammsugare är t.ex producerad från hela 75% återvunnet material. Bäst i klassen.

Bekväm Ergonomi

Att bära omkring på en dammsugare kan slita på ryggen. Den här varianten har ett smart handtag som gör att tyngdpunkten hamnar precis på mitten av dammsugaren. Detta gör att man inte behöver balansera den när man lyfter.

Sammanfattning

När du söker en ultratyst dammsugare i den mellanstora klassen med smart teknik, fina omdömen  & miljöhänsyn så är den här ett bra alternativ. 

3 | Electrolux Pure D8.2 - 8DB - Populär

Electrolux bästa dammsugare 2022

Pure D8.2 – 8DB. Denna modell har i mångt och mycket liknande egenskaper som ovanstående modell. Här finns den tysta gången –  med endast 57 dB på mattor och 70 dB på hårda golv – den smidiga designen och de senaste teknikerna till hjälp för en lite lättare dammsugning med utmärkt resultat. 

Annat som skiljer denna variant är en ytterligare förenkling av handhavandet. Här sköts effektreglering och on/off-knapp direkt på handtaget istället för på dammsugaren. Då prisläget därför ligger en slant högre, samt att återvinnings-procenten är något mindre rankar vi 8DB snäppet lägre. Men prioriterar man att manövrering sker enkelt via skaftet är denna modell det bättre valet. Pure D8.2 Produkten är här tillverkad av 55% återvunnet material. 

4 | Electrolux Ergorapido - Handhållen Budget

Electrolux Ergorapido EER7G

Ergorapido. Om du är ute efter en dammsugare som du kan använda för att fräscha upp hemmet mellan städningarna är Electrolux Ergorapido ett bra alternativ som inte kostar alltför mycket. Vi har själva testat denna dammsugare i flera månader och är överlag nöjda. Vi rekommenderar att man använder den som ett komplement till sin vanliga dammsugare, då det kan vara svårt att komma åt under möbler, mellan soffdynor och liknande.

Smidig och snygg

En klar fördel med Ergorapido är att den är så snygg att man kan ha den stående framme. Det smidigaste är att ha den stående i laddaren hela tiden så att den alltid är redo att användas. Den har 21 minuters batteritid, vilket är tillräckligt för att köra igenom de flesta hem lite snabbt. Denna modell har även en handdammsugare som kan användas för att exempelvis suga upp smulor. Det finns två effektlägen att välja mellan, men även det starka läget är ganska svagt jämfört med andra dammsugare.

Denna dammsugare fungerar väldigt bra för att suga upp damm och hår, men grus i hallen tar den inte lika bra. Därför behöver man ändå dammsuga med en mer ordentlig dammsugare åtminstone en gång i veckan för att ta det den har missat. Men det är otroligt smidigt att kunna ha den framme, mycket lättare än att ta fram en stora sladd-dammsugaren varje gång det blir lite dammigt hemma. En praktisk funktion ergorapido har är inbyggda LED-lampor som gör att man bättre ser var dammet gömt sej.

Lätt att tömma och hantera

Den här dammsugaren har ingen påse utan en plastbehållare som smutsen samlas i. Denna är lätt som en plätt att plocka bort och tömma, och det kan vara riktigt tillfredsställande då man ser hur mycket damm den verkligen har sugit upp. Dammsugaren står stadigt upp även om du inte lutar den mot något, vilket är praktiskt när man tar loss behållaren och tömmer den. Det är också bra om du behöver ställa ifrån dig den för att flytta på något till exempel.

En smidig sak med modellen är att den glider lätt över mattor och suger upp damm utan att du behöver ändra någon inställning. Om något skulle fastna i den, säg en förlupen strumpa eller liknande så stannar den automatiskt. Ergorapido är relativt tyst och lätt att manövrera, dock är det lite svårt att komma åt i hörn med den.

Sammanfattning

Den här dammsugaren är billig men löser ändå ett vanligt problem – att man inte orkar ta fram den stora dammsugaren. Den här är snygg nog att man kan låta den stå framme och det är skönt att inte behöva sätta i en sladd i väggen och ställa in längd på dammsugarröret. Det är bara att köra, helt enkelt.

Modellen passar bra att ha som ett komplement till sin vanliga dammsugare när man vill fräscha till hemmet lite snabbt, men passar även utmärkt som enda dammsugare i det lite mindre hemmet. Ergorapido har en handenhet som är lekande lätt att ta av och använda.

Köpguide

Vilken dammsugare passar när man flyttar hemifrån ?

När man precis flyttar hemifrån är det många saker som behöver inhandlas. Om du vill spara pengar och helt enkelt hitta en dammsugare som är billig och som gör jobbet så rekommenderar vi Electrolux Ergorapido, speciellt för mindre hem som inte är ovanligt just när man flyttar hemifrån.
Om du är villig att lägga lite mer så är Electrolux UltraOne Green ett riktigt bra alternativ som håller i många år. Det kan vara en fördel att ha en dammsugare med slang vid vissa tillfällen, till exempel om du vill dammsuga mellan soffdynorna eller suga luften ur en vacuumpåse.

Vilken dammsugare passar bra när man bor i lägenhet ?

Om du bor i en mindre lägenhet kan det vara fullt tillräckligt att ha en sladdlös dammsugare, men om du vill ha en traditionell kan vi tipsa om Electrolux Pure D8.2, som är den tystaste på den svenska marknaden. Det passar verkligen bra om man inte vill störa grannarna. Dessutom är den smidig och kompakt och väger inte så mycket.

Vilken dammsugare passar när man har husdjur ?

För dig som har håriga vänner där hemma kan vi verkligen rekommendera att ha en sladdlös dammsugare som är lätt att ta fram när det behövs. Många djurägare föredrar att dammsuga varje dag för att hålla efter håret, och då får det inte vara för omständligt att plocka fram den.

Om du har katt och kattlåda med sand som hamnar lite överallt är det viktigt att välja en dammsugare som har god uppsugningsförmåga. Det är svårare för dammsugaren att suga upp kattsanden än hår, som väger mycket mindre och inte rullar iväg när man dammsuger.

Hur gör jag dammsugningen så ergonomisk som möjligt ?

Ergonomisk dammsugning börjar redan när du köper din dammsugare. Det är många små saker som spelar in. Till exempel är det bra med stora hjul som rullar lätt över trösklar och följer med dig utan att du behöver slita i den. Vissa dammsugare, såsom Electrolux UltraOne Green som vi utnämnt till Bäst i test, har ett smidigt handtag på dammsugarröret som är lätt att hålla i.

Det är också mycket viktigt att ställa in längden så att den passar dig. Det är inte alla sladdlösa modeller man kan göra det på. Men hur stort problem det är beror helt på hur ofta du ska använda den och hur lång du är, har du tur passar längden dig redan ganska bra.

När du ställer in längden kan du se till att handtaget är lite högre än höfthöjd när du håller dammsugaren upprätt intill dig. Jobba hellre i mindre rörelser än med stora drag. Att ha händerna nära kroppen är en bra grundregel i den mesta ergonomin. Självklart kan du dra ut dammsugarröret lite extra om du behöver komma åt under möbler och liknande.

Om du har en dammsugare med slang bör du ha slangen bakom ryggen och hålla i den med handen du inte dammsuger med. Då blir det lättare att dra med sig dammsugaren utan att behöva dra för hårt och slangen är inte heller i vägen.

Vad ska man tänka på när det gäller dammsugarens energiförbrukning ?

Dammsugare har potential att dra väldigt stora mängder el, och därför har EU satt en gräns för hur hög en dammsugares maxeffekt får vara, nämligen 900 W. Men en del dammsugare är effektiva trots att de kanske bara ligger på 500 W.
Det är nämligen inte bara effekten som påverkar hur bra den städar, utan andra saker också, som till exempel munstycket. Därför ska man inte stirra sig blind på hur många watt den drar. Tvärtom kan det vara en fördel med lägre energiförbrukning eftersom det är bättre både för plånbok och miljö.

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 5 / 5. Röster: 9

Relaterade artiklar