Brist på d-vitamin är vanligt i Sverige. Vi har tittat på vilka produkter som ger optimala mängder d-vitamin utefter RDI.
Bäst i test

Core Vitamin D3 5000 IE
Premium

Holistic D3-Vitamin
Vegansk

Healthwell Vitamin D3
För barn

Terranova Green Child
Produkterna har utvärderats på:
Upptagning
Koncentration
Varumärke
Omdömen

Linus Samuelsson
Redaktör inom kosttillskott och hem & hushåll
Linus har grundat produkttestarna.se och är redaktör inom kosttillskott och hem & hushåll. Han har flera års erfarenhet i hälsobranschen och har tävlat i bodybuilding. På fritiden håller han sig uppdaterad om det senaste inom smarta hem och teknikprylar.
Guide – D-vitamin bäst i test 2024
Brist på D-vitamin är vanligt i Sverige. En studie genomförd i Sahlgrenska Universitetet visar att hälften av Sveriges befolkning inte får i sig tillräckliga mängder. Vi kan få i oss D-vitamin genom vår kost, exempelvis fet fisk, samt via solljus. D-vitaminbrist är därför vanligast under september till april, men brist kan förekomma året om. Ett kosttillskott kan därför komma att vara fördelaktigt.
Vanliga frågor och svar
- Stärker skelettet – D-vitamin stärker skelettet genom att reglera nivåerna av kalcium och fosfor i blodet, vilka minskar skelettets skörhet.
- Spelar en viktig roll i att stärka immunförsvaret
- Påverkar kalkbalansen i skelett och tänder
- Minskar risken för influensa
- Reglerar upptag av kalcium (en viktig mineral) – D-vitamin kan omdelas i levern till hormonen kalcitriol, som i sin tur hjälper upptagandet av kalcium.
- Minskar risken för diabetes – Studier visar ett samband mellan låga nivåer av D-vitamin och typ 2 diabetes.
- Bidrar till normal benstomme
- Kan motverka cancer – Vitamin D saktar ned processen för tillväxten av blodkärl i cancervävnad, vilket kan minska risken för cancerutveckling.
Rekommenderat dagligt intag (RDI) för D-vitamin
7,5 mikrogram (µg), vilket motsvarar 300 IE, per dag rekommenderas som generell riktlinje. Individuella variationer kan komma att påverka hur mycket D-vitamin som rekommenderas. Se nedan tabell för ytterligare vägledning.
Grupp | RDI i mikrogram |
Barn under 2 år | 10 |
Barn och Vuxna under 75 år | 10 |
Vuxna med liten solexponering | 20 |
Vuxna över 75 år | 20 |
Det finns två typer av D-vitamin, D3 och D2.
Vitamin D3 (ergokalciferol) är vår kroppsegen version av D-vitamin, och förekommer i mat som fet fisk samt byggs upp i vistelse av sol.
Vitamin D2 (kolekalciferol) är en mindre potent D-vitamin som förekommer i växter (ungefär hälften så effektiv). D2 behöver konsumeras i större mängder än D3 för att uppnå samma effekt som D3. Vitamin D2 rekommenderas för veganer, och de som vill undvika animaliska produkter, men det finns även veganska D3-vitaminer.
Ja, men man behöver få i sig än väldigt hög mängd under lång tid innan konsekvenser påvisats under tester. EFSA har satt en övre gräns för allmänheten på 100 mikrogram per dag. Konsekvenser märks dock inte av i tester förrän man är uppe i 1000 mikrogram under en längre period. Men eftersom att det inte finns några dokumenterade fördelar med att ta mer än 100 mikrogram per dag, så är det smart att hålla sig på den säkra sidan.
Man mäter mängden D-vitamin i blodet genom att mäta hur stora mängder som förekommer i blodet.
Mängd | Typ |
25 nmol/l | Extrem underskott – Kan uttrycka sig i form av rakit hos barn och osteomalaci hos vuxna, trötthet, depression, försämrat immunförsvar |
25-50 nmol/l | Låga nivåer – Försämrat immunförsvar, trötthet, nedstämdhet |
50-75 nmol/l | Riskzon för brist – Ej bekräftat huruvida mängden är otillräcklig eller ej. |
75-150 nmol/l | Optimala nivåer – Inga negativa effekter har identifierats hos individer vars värden faller inom spannet 75-150 nmol/l. |
220 nmol/l | Skadliga mängder – Kallas för hyperkalcemi. Konsekvenser som kan förekomma är förkalkning, illamående, svaghet |
Vem bör överväga tillskott av D-vitamin?
- Du som inte får mycket sol. D-vitaminbrist är vanligare bland äldre och folk som inte vistas mycket utomhus under juni och juli. Vistas man i solen ca. 15 minuter, 2-3 gånger i veckan så får de flesta i sig tillräckligt med D-vitamin och behöver således inte ta ett tillskott för att nå de rekommenderade intaget på 10-20 mikrogram.
- Du som inte äter mycket fet fisk, exempelvis lax och sill. Veganer och vegetarianer bör överväga ett d-vitamintillskott. Äter man fisk så kan det ändå vara värt att överväga ett kompletterande kosttillskott under de månader där man inte får mycket sol.
- Hudfärg spelar in i hur mycket D-vitamin kroppen tar upp från solen, och mörkhyade kan behöva spendera mer tid utomhus för att uppnå den dagliga rekommenderade dosen av vitaminet.
- Ålder påverkar hur effektivt kroppen tar upp D-vitamin från solen, och äldre är därför i riskzonen för brist av vitaminet.
Är brist på D-vitamin vanligt?
D-vitamin är ett av de vitaminer som flest svenskar har brist på, och vissa studier tyder på att hälften av alla svenskar lider av viss brist på vitaminet.
Hur vet man om man har brist på D-vitamin?
Om du känner igen dig i nedan symtom så kan det vara en god ide att göra ett blodtest hos läkaren, där du även kan se om du skulle ha brister på andra vitaminer och mineraler.
- Via solen – Under sommarmånaderna är solens UVB-strålar tillräckligt stark för att du ska kunna få i dig D-vitamin, och även lagra överskottet som kan användas i upp till några månader.
- Via kosten – Se nedan tabell för mat som innehåller D-vitamin.
D-vitamin i kost
- Kantareller – 15 mikrogram / 100 gram
- Lax – 12,5 mikrogram / 100 gram
- Aborre
- Makrill
- Sill (exempelvis skarpsill och inlagd sill)
- Ägg
- Kött
- Svamp
- Mjölk och margarin (berikas enligt lag med ca. 1 mikrogram D-vitamin per glas.
- Trötthet
- Depression
- Har lätt för att bli sjukVid extrem brist följer nedan symtom.
- Rakit / engelska sjukan – mjukt och missformat skelett hos barn. Sker endast vid extrem d-vitaminbrist.
- Osteomalaci – Benuppmjukning hos vuxna. Sker endast vid extrem d-vitaminbrist.
Senast färdigställda tester