Cykelhjälm bäst i test

Cykelhjälm bäst i test

Bäst i test

Cykelhjälm bäst i test 2022

Hövding 3

5/5

Innovativ

Bästa cykelhjälm 2022

Abus Gamechanger

4.6/5

Prisvärd

Bästa Cykelhjälm 2022 Budget

Specialized Align MIPS II

4.5/5

Vilken cykelhjälm är bäst i test 2022?

Hövding 3 blir utsedd till bästa cykelhjälmen 2022 hos Produkttestarna. Nedan kan du läsa mer om testvinnarna och få tips inför ditt köp.

Cykelhjälmarna har utvärderats på:

Uppdaterad 1 oktober, 2022

Av Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

Produktöversikt

1 | Produkt - Bäst i test 2022

Bästa cykelhjälm 2022 – Hövding anses vara det allra säkraste alternativet och man beräknar att den är åtta gånger säkrare än traditionella cykelhjälmar.Om du välter så aktiveras den automatiskt och hinner blåsa upp sig runt ditt huvud innan du slår i backen.

För vuxna och äldre ungdomar

För att kunna använda Hövding behöver du vara från 15 år gammal. Ditt huvud behöver vara minst 52 cm i omkrets och halsens omkrets kan vara max 45 cm. Den här airbagen är väldigt uppskattad av vuxna som annars inte hade burit hjälm för att de tycker att det är fult, opraktiskt eller för att de inte gillar sin hjälmfrilla.

Ett par nackdelar

Även om Hövding är väldigt säker så finns det ett par nackdelar. Den första är priset, som de flesta nog skulle hålla med om är jämförelsevis högt. En annan nackdel är att den går på batteri och har 15 timmars batteritid, så du behöver ladda den då och då för att den ska fungera. 

Sammanfattning

Om du tycker att det är värt att lägga lite extra pengar på säkerheten så är Hövding rätt ”hjälm” för dig. Eller om du helt enkelt är mån om frisyren! Bästa cykelhjälmen 2022.

Produktöversikt

2 | Abus GameChanger - Innovativ

Abus toppmodell Gamechanger är en populär cykelhjälm som genomgått mycket omfattande tester i laboratorier innan den släpptes till marknaden.

Förutom att ge ett utmärkt skydd är anses modellen även vara kanske marknadens mest aerodynamiska där luftmotståndet minimeras oberoende av vindriktning & lutning. Abus Gamechanger används därför även av stora profisionella team inom cyckelsporten.

Med utmärkt stötabsorbering i form av Multi Shell In-Mold tekniken och aerodynamik i världsklass kommer cykelhjälmen även med en ventilationsteknik inspirerad av flygindustrin. Precist utarbetade luftkanaler transporterar inkommande luft för optimalt flöde och tekniken benämns som – Forced Air Cooling.

Att cykelhjälmen sitter både skönt ock säkert är kanske i slutändan det som väger tyngst. Här har ABU ett system för anpassning man kallar Zoom ACE. Här tillåts justering både längs- och höjdledes.

 • Storlek/Vikt: S/260 gram. M/270 gram. L/290 gram
 • Färg: 18 variationer
 • Konstruktion: In-Mold
 • Spänne: FlowStrap

3 | Specialized Align MIPS II - Prisvärd

Specialized Align MIPS II –  Om du läste om föregående hjälm och tänkte att den låter perfekt men att den helt enkelt är för dyr så kan nog Specialized hjälm vara ett bättre alternativ. Den är som en lightversion av Bontrager Specter och många av egenskaperna liknar den. Den största skillnaden är att den har MIPS som rotationsskydd i stället för WaveCell.

Lätt och lätthanterlig

Denna hjälm är lätt och bekväm att ha på sig och har ordentligt ventilation via Specialized 4th Dimension Cooling System. Bra passform med Headset SX fit system som enkelt justeras genom att snurra på det lilla hjulet placerat vid nacken. Reflekterande band och dekaler för extra säkerhet. TriFix smidiga system för bekväm anpassning av hakrem.

Denna hjälm ser sportig ut och finns att köpa för en mycket rimlig peng i regnbågens alla färger (nästan).

 • Färg: Flertal
 • Rotationsskydd: MIPS
 • Spänne: TriFix

Utsedd som bra val av Folksam 2021. Prisklassens enda hjälm med högsta betyget 5 stjärnor i oberoende test hos Virginia Polytechnic Institute and State University.

4 | Bontrager Specter WaveCel - Praktisk

Bontrager Specter har en stilren design och är tillgänglig i flera fina färger så att du kan hitta en som antingen passar till alla dina outfits eller som ger en kul färgklick i vardagen. Det finns svart, vit, gul, röd och knallrosa att välja på.

Men den är inte bara snygg, utan också väldigt bekväm och lätt att justera så att den sitter rätt på huvudet, något som är viktigt för att den ska vara säker. Den har också praktiska reflexer så att du syns extra bra när du är ute och cyklar i mörkret.

Speciellt justeringssystem och magnetspänne

En sak som är väldigt smidigt med den här hjälmen är att storleken kan justeras med bara en hand. Baktill under själva hjälmdelen finns ett litet hjul du kan snurra på som enkelt ändrar storleken.

Spännet under hakan är också en stor fördel med den här hjälmen. Det fästs snabbt och enkelt med magneter och det bästa av allt är att man inte klämmer huden i låset. En annan sak som gör hjälmen praktisk är att den är väldigt välventilerad, med 14 ventilationshål som förhindrar att du blir för varm om huvudet.

WaveCell skyddar mot rotationsskador

De flesta hjälmar vi har kollat på har rotationsskydd i form av MIPS, men denna hjälm har en likvärdig teknik som kallas WaveCell, vilket är en komprimerbar struktur som sitter inuti hjälmen och som ger ett ordentligt skydd mot hjärnskakning.

Ett annat stort plus är att om du råkar ut för en cykelolycka under det första året du har hjälmen så får du kostnadsfritt en ny hjälm.

 • Storlek: 54-60 cm, 58-63 cm
 • Färg: Svart, vit, gul, röd, rosa
 • Rotationsskydd: WaveCell
 • Spänne: Magnet

Sammanfattning

Den här hjälmen är säker, snygg och bekväm. Dessutom finns den i flera fina färger, så du kan säkert hitta en du gillar. Den har praktiska funktioner som enhands-justering och magnetspänne. Den är ett säkert kort som de flesta nog skulle vara mer än nöjda med. Den enda egentliga nackdelen är att den är lite i det dyraste laget.

Är du på jakt efter en hjälm till dig själv? I så fall är följande hjälmar bland de bästa som finns att köpa. Alla hjälmar nedan har blivit utsedda till ”Bra val” av Folksam. De testar hur bra hjälmarna är när man utsätter dem för fem olika islag varav två är ett måste för att de ens ska få säljas på marknaden, ett rakt uppifrån och ett från sidan. Det man mäter är hur mycket av stöten som tas upp av hjälmen.

Men när man är ute och cyklar i verkligheten så är det trots allt ganska liten chans att man faller med huvudet helt upp och ner eller att stöten kommer rakt mot sidan av huvudet. Ofta slår man i hjälmen mer snett och därför testar de det också genom att släppa hjälmen mot ett snett städ som gör att hjälmen roterar.

Inuti hjälmarna man testar sitter ett låtsashuvud som mäter stötarna och sedan kan man beräkna om en riktig hjärna skulle ha fått en hjärnskakning, till exempel.

Senast framtagna tester

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 4.3 / 5. Antal betyg: 6

Relaterade tester

Kommentarer är stängda.