Cykelhjälm för barn bäst i test

Cykelhjälm för barn bäst i test

Bäst i test

Bästa cykelhjälm för barn 2022

Stiga Sports Play+ MIPS

5/5

Premium

Cykelhjälm för barn bäst i test 2022 Premium

Abus Yon-I Mips

5/5

Prisvärd

Bästa cykelhjälm för barn 2022

Giro Scamp MIPS

4.2/5

MIPS

Giro Dime FS MIPS

4.5/5

Vilken cykelhjälm för barn är bäst i test 2022?

Stiga Sports Play+ MIPS blir utsedd till bästa cykelhjälm för barn 2022 hos Produkttestarna. Nedan kan du läsa mer om testvinnarna och få tips inför ditt köp.

Cykelhjälmar har utvärderats på:

Uppdaterad 2 oktober, 2022

Av Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

Produktöversikt

1 | Stiga Sports Play+ MIPS (Jr) - Bäst i Test

Bästa cykelhjälm för barn 2022 – Svenska Stiga har under lång tid vart en ledande producent av hjälmar, främst inom sport men tillverkar även numer även cykelhjälmar av toppkvalité. Stiga Sports Play+ MIPS (Jr) är en utmärkt hjälm med grönt spänne för barn som passar bra för både cykling och andra aktiviteter året runt. Vårt topp-val & Bäst i test 2022.

Säkerhet

Hjälmen kommer med skalet i en lackad nylonkonstruktion med det mycket stötabsorberande multi-impact materialet EPP. Modellen från Stiga har även det säkra systemet med snabbfrisättning av spännbandet (Grönt spänne).

Precis som föregående hjälm så har Stiga hjälmen MIPS® Brain Protection System, vilket gör den extra säker och skyddar mot rotationsskador som kan uppstå när man slår i huvudet snett. Vi rekommenderar verkligen att du väljer en hjälm med MIPS, oavsett om det är den här eller någon annan modell.

Komfort

Hjälmen har ventilationshål och en automatiskt anpassning av storleken som justeras av hjälmens smarta elastiska system för bästa passform. Hjälmen har också ett mjukt material på insidan vilket ökar bekvämligheten under lång användning.

Sammanfattning

Stiga har med sin långa erfarenhet av att tillverka skyddsutrustning på toppnivå ett högt konsumentförtroende, vilket gör produkten till ett ”säkert” köp. Mips och grönt spännband i en solid konstruktion som passar lika bra vid cykling som andra aktiviteter där en bra hjälm kan komma till användning.

Produktöversikt

2 | Giro Scamp MIPS (Jr) - Prisvärd

Denna hjälm från välrenommerade Giro är ett bra och säkert val för både barn som åker med och som cyklar själva. Modellen är utrustad med ett Roc Loc Junior system för bästa passform och har ett enkel men säker ”snap-on” Pinch-Guard-spänne.

Här finns 8 ventilationshål så att hjälmen känns sval att använda även under varma sommardagar. Hjälmen har även mjuk stoppning som gör att den är bekväm att ha på sig även under längre cykelturer.

Skydd mot rotationsvåld

Giro är självklart utrustad med den svenska uppfinningen som kallas MIPS. Det innebär att hjälmens yttre & inre skal inte är fixerade så att skikten kan rotera. Tekniken ökar säkerheten betydligt när hjälmen inte träffas rakt mot sidan eller bakhuvudet. Detta reducerar kraften vid sneda islag upp till 40 procent som minskar risken för svåra skador och gör den till ett riktigt bra val när du vill skydda ditt barns huvud.

Snygg och stilren

Hjälmen finns att köpa i många färger;  Svart, Turkos, Blå, Röd, Gul, Grön, Rosa, samt Lila och har en traditionell, lite sportig design som de flesta barn nog kan gilla.

Sammanfattning

Den här hjälmen är inte alltför dyr, men är ändå väldigt säker. Sammantaget blir modellen vårt förstaval i den lite lägre prisklassen av de hjälmar vi har tittat närmre på. Den är lätt att ställa in så att den sitter bra på barnets huvud, och framförallt skyddar den väl mot skador. Hjälmen är även certifierad av US Consumer Product Safety Commission.

3 | Giro Dime FS MIPS - Mips

 Giro Dime FS MIPS är en lätt men stabil cykelhjälm som tillverkats i en In-Mold konstruktion med stötdämpande EPS och tålig ABS. Fodret i hjälmen är svettabsorberande och modellen har 8 bra ventilationshål.

Dime kommer med ett Roc Loc® Vert dynor som gör det lätt att justera storleken för bästa passform.

MIPS rotationsskydd

Precis som föregående hjälmar så har denna MIPS® Brain Protection System, vilket gör den extra säker och skyddar mot rotationsskador som kan uppstå när man slår i huvudet snett. 

Cool design

Modellens design är här åt det lite coolare hållet vilket naturligtvis inte gjort att man minskat på varken säkerhet eller komfort – dock saknar denna modell det säkrare gröna spännet.

4 | Abus Yon-I Mips - Premium

Bästa cykelhjälm för barn 2022 Premium – Vissa barn tar pliktskyldigt på sig cykelhjälmen varje dag, medan andra låtsas glömma den eller hänger den på styret så fort de är utom synhåll. Det spelar så klart ingen roll hur bra och säker cykelhjälmen är om den inte sitter på huvudet. Många barn föredrar att ha på sig en skatemodell, eftersom de tycker att det ser coolare ut. I så fall är Abus Yon-I Mips en bra modell.

Coola specialeffekter

Denna hjälm har några egenskaper som gör att den sticker ut från mängden. Till exempel får man med en LED belysning i nacken som tillsammans med stora reflexer ser till att barnen verkligen syns väl när de är ute och cyklar på vägarna.

Säker och trygg

Abus hjälm skyddar hela huvudet runt om och är utrustad med MIPS som effektivt skyddar mot rotationsskador.

Abus Yon-I Mips är både häftig och säker. Med sin belysning i nacken, MIPS och justeringssystemet ”Zoom Evo Kid” som helt omsluter huvudet så är modellen ett utmärkt alternativ trots en lite högre prislapp.

Att ha en cykelhjälm på huvudet kan rädda liv om olyckan skulle vara framme. Hjälm är, eller borde i alla fall vara en självklarhet att använda för både stora och små. Vi hör ibland att hjälmen inte behövs för att man är så duktig på att cykla – men det är ju så att oavsett hur duktig man är så kan olyckor inträffa. Gupp och hinder i framfarten, andra mindre smidiga cyklister som orsakar krockar eller att oförutsedda materialfel på cykeln inträffar till exempel.

Men vad ska man då tänka på när man köper en cykelhjälm? Jo, det är viktigt att hjälmen sitter stabilt på huvudet. Remmen under hakan bör också sitta åt ordentligt så att hjälmen inte glappar. Det är också viktigt att hjälmen skyddar en bit av pannan och inte sitter för långt bak på huvudet.

En annan sak som är viktig att ha koll på är att du behöver byta cykelhjälm så fort hjälmen har fått sig en ordentlig stöt, eftersom den inte efteråt kommer vara ett lika bra skydd.

Vi tycker att cykelhjälmar är oerhört viktiga, och därför har vi lagt lite extra tid på att kolla upp vilka hjälmar som är allra bäst på marknaden just nu enligt experttester och användaromdömen. Vi hoppas att du ska kunna hitta en hjälm för er att trivas med och lita på i listan nedan.

Många tycker att det känns för omständligt att använda cykelhjälm, och så är de oroliga för att frisyren ska bli förstörd av den. Men varför ska man ändå använda en hjälm?

När det gäller barn och ungdomar under 15 år så har de inget alternativ – enligt lagen ska de använda cykelhjälm. Men hur är det då för oss vuxna? Även om det inte är olagligt att cykla utan hjälm kan man diskutera hur smart det är. Oavsett hur duktig cyklist du är så kan olyckan vara framme. Tänk bara på proffscyklister – de är hur bra som helst på att cykla, men de bär ändå hjälm!

Varje år skadas 2000 cyklister så att de får bestående men på ett eller annat sätt, och man beräknar att hälften av alla dödsfall till följd av cykelolyckor hade kunnat undvikas om man hade använt cykelhjälm.

Även när man håller låg hastighet kan man välta och slå i huvudet så att man dör eller får bestående men, vi på redaktionen känner faktiskt till flera personer som råkat ut för det, och därför brinner vi lite extra för just att alla ska använda hjälm när de cyklar.

Ofta har olyckorna ingenting med din cykelförmåga att göra, utan orsakas av dåliga vägar som är hala eller fulla med löst grus som cykeln slirar i.

Lagen säger att alla barn och ungdomar under 15 år ska bära cykelhjälm när de cyklar. Men stirra dig inte blind på vad som är lag och inte, utan tänk i stället på säkerheten, oavsett ålder.

Vanligtvis är ytterhöljet av lexan, vilket är en hård plast, och sedan är det ett lager av styrofoam.

I folkmun kanske man lätt säger att en cykelhjälm är godkänd, men vad man egentligen menar då är att den är CE-märkt, alltså att den är godkänd enligt EU:s normer. När du letar efter cykelhjälm för vuxna och för barn över 7 år så ska det stå CE EN 1078 och om det är för yngre barn ska det stå CE EN 1080, vilket innebär att produkten är avsedd för just cykling.

Vad betyder det när en cykelhjälm har grönt spänne?

Det gröna spännet finner du ibland på cykelhjälmar för barn. Detta spänne går upp automatiskt vid hög dragkraft, till exempel om barnet skulle fastna i ett träd. Dessa hjälmar passar sig särskilt för små barn som kanske fortsätter ha på sig hjälmen när de leker på lekplatsen eller som har hjälm när de åker pulka.

Hoppas att du fann vår guide hjälpsam, och lycka till med ditt val av hjälm!

Senast framtagna tester

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 3.8 / 5. Antal betyg: 4

Relaterade tester