Crosstrainer bäst i test

Senast uppdaterad: 2020-10-05

Det är toppen att ha en crosstrainer hemma när man vill kunna träna när man känner för det och när man har lite tid till övers.  Slipp färdas sträckan till gymmet, packa gymväskan, och så vidare. Fördelarna med en crosstrainer jämfört med till exempel ett löpband är att den tar upp mindre plats hemma, och att den även har ergonomiska fördelar eftersom mekaniken stöttar både leder och knän som annars kan tröttas ut av långa löprundor.

Så vad ska man tänka på när man köper en crosstrainer? Det är många variabler som är viktiga, så som kvalitet, stabilitet, hållbarhet, maxvikt, träningsprogram, steglängd och tillbehör. Oroa dig inte, vi har valt ut de sex bästa maskinerna på marknaden så att du enkelt att se vilken som passar dig allra bäst. Läs om varje maskin nedan och hitta crosstrainern som uppfyller dina personliga behov. Vi har sammanfattat de viktigaste specifikationerna högst upp i varje omdöme så att du kan få en snabb överblick för att kunna fatta rätt beslut så enkelt och smidigt som möjligt.

Denna väl undersökta topplista har tagits fram baserat på användaromdömen, expertomdömen, pris, kvalitet och funktion. Läs vidare för att se vinnarna, få 5 snabba köptips och läs vad produkterna har att erbjuda dig. Längst ner på sidan kan du läsa en utförlig köpguide med svar på de vanligaste frågorna.

Kom i form framför tv:n med en crosstrainer som passar just dig perfekt.

BÄST I TEST

Crosstrainer Xterra Fitness FS3.9E

Xterra Fitness FS3.9E

4.5/5

👍 Prisvärd
👍 Egna träningsprogram

Modell: framhjulsdrift
Motståndstyp: permanentmagnet
Steglängd: 46 cm
Mått L x B x H: 166 x 56 x 163 cm
Motståndsnivåer: 16
Max vikt: 148 kg
Träningsprogram: 15
Garanti: 2 år
Medföljande tillbehör: pulsbälte

PREMIUM

Crosstrainer Sole Fitness E35​

Sole Fitness E35

4.4/5

👍 20 motståndsnivåer
👍 Lång steglängd

Motståndstyp: elektromagnetisk bromssystem
Steglängd: 50 cm
Max vikt: 170 kg
Motståndsnivåer: 20 
Träningsprogram: 10
Garanti: 2 år
Medföljande tillbehör: pulsbälte
Storlek: 209 cm i längd, 55 cm i bredd, 171 cm i höjd
Vikt svänghjul: 10.40 kg
Vikt: 105 kg

PRISVÄRD

Crosstrainer - Master Fitness CR30

Master Fitness CR30

3.5/5

👍 Kompakt
👍 Inbyggd pulsmätning

Motståndstyp: elektromagnetisk bromssystem
Steglängd: 50 cm
Max vikt: 170 kg
Motståndsnivåer: 20 
Träningsprogram: 10
Garanti: 2 år
Medföljande tillbehör: pulsbälte
Storlek: 209 cm i längd, 55 cm i bredd, 171 cm i höjd
Vikt svänghjul: 10.40 kg
Vikt: 105 kg

TYSTGÅENDE

Crosstrainer Abilic Premium FC

Abilica Premium FC

3.5/5

👍 Hög maxvikt
👍 Tystgående

Modell: framhjulsdrift
Motståndstyp: elektromagnetisk
Steglängd: 51 cm
Mått L x B x H: 170 x 65 x 183 cm
Motståndsnivåer: 32
Maxvikt: 200 kg
Maskinvikt: 72 kg
Träningsprogram: 14
Garantitid: 2 år

Köptips | Se hela guiden

Innehåll

1 | Xterra Fitness FS3.9E - Bäst i Test

Crosstrainer Xterra Fitness FS3.9E

Vinnaren: Bäst i Test

Xterra Fitness FS3.9E är ett utmärkt val för hemmabruk, eftersom den erbjuder väldigt hög prestanda till ett överkomligt pris. Medan en bra steglängd på 46 cm och 16 motståndsnivåer får man en bra känsla med naturliga rörelser som är bra för hela kroppen. Eftersom denna crosstrainer har vunnit oberoende test och fått flera utmärkelser i olika länder är det tydligt att det här är en maskin man kan förlita sig på. 

Fitness hemma för hela familjen

Denna crosstrainer väger 70 kg och den funkar perfekt för användare upp till 148 kg, vilket gör det möjligt för hela familjen att dra nytta av de pulsbaserade träningsprogrammen. Kom igång snabbt och enkelt med ett vanligt vägguttag på 230 V. Det spelar ingen roll om du är vältränad och ofta på gym eller ovan och inte alls i så bra form – med en Xterra Fitness FS3.9E kan du anpassa träningen efter dina egna behov på ett enkelt och smidigt sätt. Här har du en crosstrainer som växer med dig och din fitnessnivå. Maskinen erbjuder som sagt 16 motståndsnivåer och även 15 träningsprogram, med en exklusiv funktion som gör att du kan designa dina egna träningsprogram.  Det är tre av de 15 träningsprogrammen som går att anpassa utefter sina personliga preferenser, vilket leder till roligare och effektivare träning.

Stabil och pålitlig crosstrainer

En av de viktiga sakerna att tänka på när man ska köpa en crosstrainer är att den är stabil och att den står stadigt på golvet, samtidigt som man kan röra sig naturligt utan att spänna kroppsdelar på något onaturligt sätt. Det ska kännas bra i knäna, axlarna, ryggen, nacken, och så vidare, och det gör det när man tränar med denna maskin. Fotplattorna har två graders inåtlutning, vilket avlastar både knäna och minskar stressen på fotlederna som annars kan skapa problem på lång sikt. Svänghjulet är frontmonterat, i enlighet med experternas råd, för att det skapar en smidig och naturlig fotrörelse med ett jämt motstånd. Just därför är den bäst i test. Du kan träna mjukt och följsamt eller ta i ordentligt om du vill matta ut dig själv ordentligt.

Crosstrainerns permanentmagnetiska motstånd är vad som skapar denna kvalitativa träningsupplevelse och det resulterar också i lång hållbarhet och livslängd – så det är ingen överraskning att tillverkaren är självsäker nog att erbjuda två års garanti istället för ett år.

Bra översikt över ditt träningspass

Xterra Fitness FS3.9E har en dubbel LCD-färgad skärm som gör att man tydligt kan se sin hastighet, distans, kaloriförbrukning och aktuell puls. Använd programmen för att fokusera på dina olika träningsmål med program med intervaller för långdistans, förbättrad kondition, ökad blodcirkulation och när du vill gå ner i vikt. Träningen varierar beroende på vilka mål du har. Om du vet precis vad som funkar bra för dig eller vill experimentera lite så kan du skräddarsy dina egna program. Med allt detta i åtanke är det inte konstigt att denna crosstrainer är bäst i test. Bränn fett, bygg muskler och förbättra din kondition i ditt eget hem, på din egen tid, utefter dina egna preferenser.

Modell: framhjulsdrift
Motståndstyp: permanentmagnet
Steglängd: 46 cm
Mått L x B x H: 166 x 56 x 163 cm
Motståndsnivåer: 16
Max vikt: 148 kg
Träningsprogram: 15
Garanti: 2 år
Medföljande tillbehör: pulsbälte

2 | Sole Fitness E35 - Professionell Nivå

Crosstrainer Sole Fitness E35​

Träning på professionell nivå

Sole Fitness E35 är ett utmärkt alternativ för de som vill träna som proffsen. Den här maskinen har till och med inbyggda högtalare som man kan koppla sin mp3-spelare till. Med en steglängd på 50 cm, 20 motståndsnivåer, 10 träningsprogram och en max vikt på 170 kg kan man lätt säga att det här är en crosstrainer på kommersiell nivå – nästan lika slitstarka som de du ser på gymmet. Om du är på jakt efter en crosstrainer som du kan använda i många år framöver och välja och vraka mellan många funktioner, program och nivåer, då är det här en maskin för dig. Den avancerade träningsdatorn har väldigt mycket att erbjuda.

Ergonomisk design

Den stabila konstruktionen väger totalt 105 kg med en svänghjulsvikt på 11 kg, därför råder det inga tvivel om att det här är en maskin som tål hårda tag, tuff träning och många olika kroppsbyggnader och storlekar. Steglängden på 50 cm innebär att man kan röra sig smidigt och naturligt oavsett benlängd och hastighet. När steglängden är för kort så spänner sig kroppen från topp till tå och det är ingenting du riskerar att utsättas för med en Sole Fitness E35, som har designats i samarbete med ledande fysioterapeuter.

Fotpedalerna har en ergonomisk design med en inåutlutning på två grader för att minska belastning på ankel- och knäleder. Fotpedalerna är till och med också justerbara på höjden. Systemet är både ergonomiskt och tyst. När man vill kämpa i uppförsbacke finns det även en effektiv incline funktion som går från 1-20. Stabiliteten ökar ytterligare tack vare crosstrainerns fyra bakhjul, som rullar på skenor och ger dig en jämn, naturlig och stabil känsla. Det är denna typ av komponenter som tar en maskin till professionell nivå.

En bekväm och lyxig träningsupplevelse

I tillägg till att erbjuda imponerande prestanda och kvalitet får man också ta del av lyxiga funktioner som en fläkt, ett ställ för din vattenflaska och en integrerad USB-anslutning för laddning och Bluetooth-högtalare. Skärmen är en bakgrundsbelyst LCD-skärm i storlek 7,5”. Välj ett av de 10 träningsprogrammen och variera motståndet med inte mindre än 20 motståndsnivåer för att skräddarsy ett träningspass som passar just dina behov.

Det är en investering med en större prislapp än många andra crosstrainers på marknaden, men prislappen är inte hög med tanke på vad du får. Om du planerar att träna ofta och vill ha en riktigt bra träningsupplevelse som är optimal för kroppen på lång sikt, då är det här en ypperlig maskin för dig.

Motståndstyp: elektromagnetisk bromssystem
Steglängd: 50 cm
Max vikt: 170 kg
Motståndsnivåer: 20
Träningsprogram: 10
Garanti: 2 år
Medföljande tillbehör: pulsbälte
Storlek: 209 cm i längd, 55 cm i bredd, 171 cm i höjd
Vikt svänghjul: 10.40 kg
Vikt: 105 kg

3 | Master Fitness CR30 - Prisvärd

Crosstrainer - Master Fitness CR30

Prisvärd crosstrainer perfekt för hemmet

Master CR30 är en väldigt prisvärd crosstrainer som passar utmärkt i hemmet. Med den här maskinen kan du räkna med väldigt bra träningspass. Eftersom du får en steglängd på 41 cm kan du röra dig naturligt på den här effektiva crosstrainern som erbjuder magnetiskt motstånd. Den fungerar bra för alla som väger upp till 150 kilo och med en svänghjulsvikt på nio kilo och 12 träningsprogram är det en maskin att lita på.

Förbättra dina träningsresultat

I tillägg till 12 förinställda program i träningsdatorn har Master CR30 också inbyggd pulsmätning i handtagen, vilket betyder att du kan övervaka ditt träningspass och därmed få bättre resultat. Det medföljer också ett pulsbälte som du kan använda när du vill för att få extra noggranna mätningar.

Driften är monterad baktill och det är just därför det här är en kompakt och väldesignad modell. Total tyngd ligger på 62 kilo så den är inte så tung som vissa crosstrainers kan vara och det gör att det är ett bra alternativ för mindre hem. Flytta runt maskinen smidigt och enkelt med hjälp av transporthjulen, vilket är väldigt lätt att göra tack vare att maskinen inte är för tung.

Träna på dina egna villkor

Det som är så härligt med att ha en crosstrainer hemma är man enkelt kan anpassa träningen utefter sitt schema – du slipper gå till gymmet och packa väskan och osv. Med Master CR30 tränar du flera muskelgrupper och kondition på samma gång, utan att trötta ut på knän, leder och alla andra krämpor som förknippas med löpning. Välj mellan de 12 olika träningsprogrammen för ett kvalitativt på hemmaplan.

En annan stor fördel är så klart den ödmjuka prislappen – det är inte alla som är villiga betala en massa tusenlappar för att träna på hemmaplan, speciellt om man inte planerar att använda den så många gånger i veckan. Om crosstrainern är mer ett komplement till andra träningsaktiviteter så är den här maskinen mer än tillräcklig för dina behov. Vi tycker också att designen är schysst så den passar bra in i de flesta hem.

Motståndstyp: Magnetiskt motstånd
Steglängd: 41 cm
Mått: 158 cm i höjd x 166 cm i längd x 59 cm i bredd
Svänghjulsvikt: 9 kg
Max vikt: 150 kg
Träningsprogram: 12
Garanti: 1 år
Medföljande tillbehör: pulsbälte

4 | Abilica Premium FC - Tystgående

Crosstrainer Abilic Premium FC

Maximera din träning

Premium FC från Abilica är en avancerad crosstrainer av väldigt bra kvalitet som är populär bland de som är lite tyngre – här kan du njuta fullt ut av ditt träningspass och köra så det ryker även om du väger 180 kg. Maskinens max vikt ligger på 200 kilo med en steglängd på 51 cm, vilket innebär att på man kan ta ut svängarna och maximera sin träning vare sig man har långa ben eller ej. Hur lång steglängd man har rent generellt sätt varierar, men det är alltid ett stort plus när man har möjligheten och flexibiliteten att variera sin träning utan några mekaniska begränsningar.

Glada grannar & många valmöjligheter

Den här crosstrainern är tystgående med personliga anpassningsmöjligheter. Med 14 träningsprogram och 32 motståndsnivåer plus justerbara pedaler kan man skapa exakt det träningspass man vill ha och alltid variera träningen så att man aldrig blir uttråkad. Maskinen är också tystgående så man behöver inte oroa sig över att grannana ska plågas av ens intensiva träningspass om kvällen! Crosstrainers låga vibrationer stör inte någon och därför är detta en otroligt bra maskin att ha hemma.

Ett annat plus är att Abilica Premium FC inte är så tung som man skulle tro att en maskin av denna kaliber skulle vara. Den väger bara 72 kg vilket betyder att den inte sitter fast som en sten på golvet, utan man kan flytta undan den åt sidan i vardagsrummet exempelvis om det skulle behövas.

En stabil investering

Det här är alltså en väldigt stabil och kvalitativ maskin med elektromagnetiskt motstånd och framhjulsdrift. Räkna med lång hållbarhet och hög prestanda. Modellen har utvecklats för företagsmarknaden, vilket betyder att den klarar av större belastning än billigare, mindre maskiner. Prislappen placerar denna crosstrainer någonstans där man är villig att göra en investering i kvalitet och hållbarhet eftersom man planerar att använda den ofta och länge. Bra alternativ för de som inte vill behöva oroa sig över att maskinen ska bli trött efter ett år eller så. Tillverkaren är självsäker nog för att erbjuda två års garanti och det säger sitt.

Modell: framhjulsdrift
Motståndstyp: elektromagnetisk
Steglängd: 51 cm
Mått L x B x H: 170 x 65 x 183 cm
Motståndsnivåer: 32
Maxvikt: 200 kg
Maskinvikt: 72 kg
Träningsprogram: 14
Garantitid: 2 år

5 | Nordic 205 Cross - Bra Budgetval

Crosstrainer Nordic 205

Smidig, snygg & väldigt bra pris

Nordic 205 Cross är en populär crosstrainer för att den är billig, nätt och väldigt smidig att ha hemma. Om du är nybörjare och vill ha en maskin som inte är för dyr eller för komplicerad eller tar upp för mycket plats, då är detta ett jättebra alternativ. Svänghjulet väger 6 kg och man kan välja mellan 8 motståndsnivåer, med justerbara fotplattor och inbyggd handpulsindikator. Så även om det här är en mindre avancerad variant så får man de viktigaste funktionerna. Med handpulsindikator kan man se hur hårt kroppen jobbar kontinuerligt och därmed uppskatta kalori- och fettbränning med mer noggrannhet.

Perfekt för mindre hem

Ta en titt på maskinens vikt och storlek så inser du snabbt att det här är en crosstrainer som du kan flytta runt hemma precis som du vill utan några problem. Nordic 205 Cross väger inte mer än 22 kg och du kan rulla undan den med transporthjulen snabbt och smidigt. Men notera att man kan väga max 110 kg om man vill använda den här crosstrainern, så det är inte ett bra val för tungviktare. Steglängden på 34 cm föreslår också att den funkar bäst för de som inte är så väldigt långa eller åtminstone inte planerar att träna så hårt.

Med 8 motståndsnivåer och en dator med 6 funktioner kan du njuta av en varierad träning och sandeln går att justera både horisontellt och vertikalt. Även styret går att justera horisontellt och denna crosstrainer använder dessutom batteri som strömförsörjning.

Motståndstyp: Magnetiskt motstånd
Steglängd: 34 cm
Mått: 143 cm x 66 cm x 163 cm
Svänghjulsvikt: 6 kg
Motståndsnivåer: 8
Maskinvikt: 22 kg
Max vikt: 110 kg
Garantitid: 1 år

6 | Finnlo Ellypsis E3000 - Intensiv träning

Bästa Crosstrainer 2020 - Finnlo Ellypsis E3000

Proffsigt alternativ till ett lågt pris

Finnlo Ellypsis E3000 är en väldigt stabil och högkvalitativ crosstrainer som passar otroligt bra i hemmet för att den har allt som de dyrare alternativen har, men till en lägre prislapp. Här får du mycket för dina pengar och extra bra motstånd med en svänghjulsvikt på 16 kg. Den här maskinen fick ett riktigt bra betyg – 4 av 5 – i Aftonbladets test av crosstrainers 2019.

Hög prestation

Du kan räkna med en skön och smidig träningsupplevelse med den här crosstrainern som har ett frontdrivet svänghjul som ger en väldigt smidig elliptisk stegrörelse och det är också det som gör att man inte lider av att svänghjulet är så tungt som det faktiskt är. Tyngden är perfekt på grund av maskinens stabila konstruktion och passar dessutom användare som väger upp till 150 kg.

Med en steglängd på 50 cm kan man träna väldigt effektivt och välja fritt mellan 15 motståndsnivåer och 5 träningsprogram för att skapa en helt unikt anpassat träningspass. Räkna med en träningskänsla på gymnivå med den här schyssta crosstrainern som också har hållare för surfplatta och mobil, så att du kan kika på videor och lyssna på musik för att komma i rätt stämning.

En crosstrainer för hela familjen

Finnlo crosstrainer har stöd för flera användare som maskinen minns, vilket betyder att varje användare kan göra unika inställningar som lagras i minnet. Träningsdatorn har en bakgrundsbelyst LCD-skärm där du kan se hur det går under träningspassets gång – hur många kalorier du bränner, hur lång tid det har gått och hur snabb pulsen är. På tal om puls så kan du använda det pulsbaserade träningsprogrammet för att anpassa motståndet efter din puls, vilket skapar en optimal träningsrytm för dina personliga fitnessmål. Använd pulsmätningen som är inbyggd i handtaget och ett externt pulsbälte för extra noggranna mätningar.

Motståndstyp: Magnetiskt motstånd
Steglängd: 50 cm
Mått: 165 cm x 55 cm x 158 cm
Svänghjulsvikt: 16 kg
Motståndsnivåer: 15
Träningsprogram: 5
Max vikt: 150 kg
Garantitid: 3 år

KÖPGUIDE

I köpguiden besvarar vi vanliga frågor som många funderar på. Du kanske undrar hur länge man ska träna, hur man gör, hur många kalorier man kan bränna och hur effektivt det egentligen är att träna med en crosstrainer? Går man ner i vikt och kan man träna varje dag?

Crosstrainer – Går ner i vikt?

Ja, man kan gå ner i vikt med en crosstrainer. Det är en effektiv träningsmaskin som du kan använda för att bränna kalorier, tona musklerna och förbättra konditionen. För att gå ner i vikt är det alltid bäst att kombinera kost med träning för optimala resultat – och kom ihåg att dricka mycket vatten.

Hur länge ska man träna?

Du väljer själv hur länge du vill träna på din crosstrainer. Det går att se hur lång tid man tränar och hur många kalorier man bränner på de flesta maskinerna. Beroende på vilket träningsprogram du använder och hur starkt motstånd du väljer kan du variera effektiviteten av dina träningspass. En bra medellängd är 20-30 minuter, men studier visar också att man kan optimera sina resultat med intensiv intervallträning. När man har sin crosstrainer hemma kan man hitta en träningsrytm och -frekvens som passar ens livsstil.

Vad är crosstrainer bra för?

En crosstrainer är bra för motion, muskler och förbränning. Med denna typ av träningsmaskin kan du njuta av träningens positiva effekter utan att det drabbar knän och leder på ett sätt som löpning kan vara utmanande för många som springer mycket i långa perioder. En crosstrainer är mild mot kroppen och förenklar träningsupplevelsen.

Hur gör man?

Ja, hur tränar man? Det är en bra fråga. En stor fördel med crosstrainern är att den är lätt att förstå sig på. Man kliver upp på fotstöden, trycker igång maskinen, väljer ett träningspass eller kör igång på manual, tar tag i handtagen och sedan följer rörelsen naturligt. Armarna svänger längs sidorna och benen rör sig i en löpliknande rörelse. Det är nästan som att springa eller jogga, men med mekaniskt stöd som inte känns mekaniskt, utan snarare följsamt. Det innebär att man inte belastar höfter, ben, fötter och leder på samma sätt som när man springer. Allra första gången man kliver upp på en crosstrainer kan man tänka som att man drar i handtagen för att få igång maskinens rörelse.

Hur många kalorier bränner man?

Kaloriförbränning beror på kroppsvikt, längd och intensitet, men en generell uppskattning är ett människa som väger 66 kilo bränner 165 kalorier i halvtimmen med lätt träning, 225 kalorier i halvtimmen med medeltung träning och 315 kalorier i halvtimmen med hård träning. Ett trick man kan använda för att bränna mer kalorier är att köra ett snabbt träningspass på morgonen för att få igång kroppens förbränning, vilket ger en positiv effekt under hela dagen.

Hur ofta ska man använda en Crosstrainer?

Det är helt och hållet upp till dig hur ofta du vill träna, men man brukar rekommendera en vilodag mellan träningspassen så att musklerna får vila upp sig. Det är lätt att glömma bort, men återhämtning är lika viktigt som träning, så det gäller att hitta en balans som funkar. Om du får till två till tre träningspass i veckan så kan du få goda resultat.

Kan man träna crosstrainer varje dag?

Ja, det kan man göra, men det är inte nödvändigtvis det bästa för kroppen. Om du definierar de mål du vill uppnå så kan du göra lite research online och läsa vad träningscoacherna har att säga. När man tränar hårt så bryter man ner musklerna så att de kan återbyggas och bli starkare, men om man aldrig tar en paus så finns det inte tid för musklerna att återhämta sig och det kan leda till problem över tid. Kom ihåg att ta hand om din kropp.

Crosstrainer – Hur effektivt är det?

Du kan uppnå väldigt goda resultat med en crosstrainer, beroende på hur ofta, hur intensivt och hur länge du tränar.

Varför träna crosstrainer?

En stor fördel med crosstrainer är att man får stöd för knän och leder samtidigt som man tränar många olika muskelgrupper och motionen. Det är därför det är en effektiv träningsmaskin. Träna crosstrainer om du vill förbättra din motion, gå ner i vikt eller komma i bättre form med mindre fett och mer muskler.

Vilken steglängd på crosstrainer?

Som du kan se i vårt bäst i test för konsumenter varierar steglängden från maskin till maskin. Man brukar rekommendera att folk som är minst 170 cm ser till att välja en crosstrainer med en steglängd på minst 40 cm – annars kan det begränsa rörelsen och skapa spänningar i kroppen och ge dåliga träningsresultat.

EXPERTTESTER

Aftonbladet

Aftonbladet utförde ett större test på crosstrainers för hemmabruk under 2019 inklusive Epsilon XT-90, Hammer Finnlo E3000, Decathlon Domyos E Shape Elliptical, Epsilon XT-70, och Hammer Cross-Motion BT. Hammer Finnlo E3000 kom på första plats 2018.

https://www.aftonbladet.se/tester/a/wEoA9L/9-crosstrainers-for-hemmabruk–flera-haller-proffsklass

Topfitnessmag

De utsåg SOLE E35 crosstrainer till ”Highly recommended”. Samma maskin vann bäst i test hos svenska Bäst-i-test.se

Topfitnessmag.com

Treadmilldoctor

Testet hos treadmilldoctor finns inte tyvärr längre, men de utsåg Sole Fitness E35 crosstrainer till bäst i test.

Vi gör vårt bästa för att testet ska vara hjälpsamt för dig

Lämna gärna ditt betyg 🙂

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 4

RELATERADE TESTER