Chromebook - bäst i test

2021-10-25

Bästa Chromebook 2021

Windows kan ofta vara rätt krångligt. Det är alltid någon uppdatering som går snett eller någon drivrutin som kraschar. För dig som inte är en datorentusiast kan detta kännas otroligt jobbigt – särskilt när deadlines börjar närma sig. Det är just därför som Google investerat en hel del resurser i deras patenterade Chrome OS: det perfekta operativsystemet för en lättare laptop, eller Chromebook som det heter.

Det är idag allt fler användare som hoppar på Chromebook-tåget, till stor del tack vare en användarvänlig layout, smidiga och smarta uppdateringar, samt den imponerande stabiliteten. För dig som vill ha en dator med fokus på just arbete, är en Chromebook det perfekta alternativet.

En bra Chromebook har förstås riktigt bra hårdvara; det säkerställer att operativsystemet löper på som smidigt och att du har den kraft som behövs för mer ansträngande programvara. I listan nedan hittar du de allra bästa Chromebooks på marknaden idag, sett till såväl pris som prestanda. Lycka till med köpet!

BÄST I TEST

Asus Flip 14 C434TA

5/5

PREMIUM

Asus Flip 14

4.7/5

BUDGET

Acer CB314-1H

4.4/5

POPULÄR

Lenovo Flex 5 CB

4.1/5
Innehåll

1 | Asus Chromebook Flip 14 C434TA-E10008 - Bäst i Test

Du som vill ha en tunn, prestandarik och snygg Chromebook, då blir det inte bättre än såhär. Med Asus Chromebook Flip 14 C434 får du ett elegant chassi tillverkat av aluminium, för en lägre vikt och smidigare design. Valet av material innebär dessutom att denna dator inte behöver en dedikerad fläkt; aluminium är nämligen en utmärkt värmeledare och säkerställer att datorn inte överhettar. Det resulterar i en tystgående dator av otroligt hög kvalitet. 

Här får du dessutom en kraftfull processor från Intel, 8GB RAM och 128GB interminne. Detta i samband med den otroligt prisvärda summan innebär att det är just Asus Chromebook Flip 14 C434 som blir bäst i test här på Produkttestarna.

Kvalitet rakt igenom

Vid köp av en Chromebook vill du förstås ha en produkt med god byggkvalitet som både är praktisk och håller i längden. Med denna härliga Chromebook från Asus är det precis vad du får. Ett elegant chassis gjort på aluminium ger en finaret känsla till produkten, och de diamantskurna kanterna lyfter det hela till nästa nivå. Du får dessutom en IPS-display på 1080p med den allra senaste NanoEdge-tekniken. Det innebär en slående bild som definitivt imponerar när du ser på film eller håller på med bildredigering.

USB-C för mer flexibilitet

Numera behöver din laptop inte tio olika portar som alla har olika funktionalitet. USB-C kan nämligen hantera all funktionalitet du behöver, vare sig det är video-input, laddning, dataöverföring eller något annat det gäller. Asus Chromebook Flip 14 C434 kommer med två USB-C-portar. Det ger dig mer flexibilitet i din användning, samtidigt som datorn kan designas kompakt och du slipper en massa olika portar.

Chrome OS – Ett lockande alternativ

Med varje år som går utökar Google funktionaliteten hos Chrome OS. Det har gjort operativsystemet till ett allt mer lockande alternativ för gemene datoranvändare. Med Chrome OS får du tillgång till Googles Play Store, samtidigt som du får en större skärm och ett fysiskt tangentbord. En Chromebook kan därför sägas vara en hybrid av en laptop och en surfplatta. Det ger dig mer flexibilitet i din användning, en unik design och funktionalitet som inte överväldigar. Perfekt för dig som helt enkelt vill ha en dator som fungerar som den ska göra, när du vill att den gör det!

Sammanfattning

Med Asus Chromebook Flip 14 C434 får du en hel del för pengarna. Du får bland annat otrolig byggkvalitet, flexibilitet i din användning, samt det användarvänliga och allt mer populära Chrome OS. Detta i samband med ett riktigt bra pris, 8GB RAM, en Full HD-display

Specifikationer

RAM: 8GB
Lagring: 128GB SSD
CPU: Intel Core I5-8200Y
Pekskärm: Ja, 1080p
Batteritid: 10 timmar
Vikt: 1.5kg

2 | Asus Chromebook Flip 14 - Premium

För dig som inte vill kompromissa med vare sig byggkvalitet eller prestanda finns denna härliga Chromebook från välrenommerade Asus. Här får du allt du behöver för en otrolig upplevelse, men till det högre minnet, den längre batteritiden och den kraftigare processorn kommer en något högre prislapp. Denna dator rekommenderas därför till dig med en högre budget som vill ha en dator som håller fint i flera år framöver!

Premium magnesiumlegering

Här får du endast det bästa materialet, vilket förstås är en självklarhet när man talar om en premiumprodukt. Med ett chassis byggt tillverkad av en magnesiumlegering får du otrolig tunnhet och utomordentlig värmehantering. Materialet är så pass lätt att laptopen knappt väger 1 kg, vilket är otroligt med tanke på den större displayen på 14 tum. 

Magnesiumlegeringen är lättare och tåligare än aluminium, men även dyrare, vilket förstås känns rimligt med tanke på att detta är ett premiumalternativ. I detta supertunna chassis får du en kraftfull Intel Core Processor, 8 GB RAM, och gott om SSD-minne. Detta är alltså en av de kraftfullare och prestandarika Chromebook för dagen  – och dessutom den tunnaste.

Harman Kardon Soundbar

Asus Chromebook Flip 14 C436 kommer med en inbyggd soundbar från audiojätten Harman Kardon. Det innebär att du får otrolig ljudkvalitet som kan mäta sig med dina dedikerade datorhögtalare eller dina hörlurar. Du slipper därmed krångla med sladdar och dylikt, och kan njuta av såväl TV-serier som videosamtal på dina egna villkor. Den utomordentliga ljudkvaliteten gör det dessutom enklare att njuta av musik medan du gör något produktivt, exempelvis skriver ett blogginlägg eller redigerar en video!

Project Athena

Asus Chromebook Flip 14 C436 uppfyller alla krav för Intels nya standard Project Athena. Project Athena har som mål att leverera datorer som är blixtsnabba, responsiva och har längre batteritid. Denna laptop är den allra första Chromebooken som uppfyller Intels guldstandard, vilket ger dig en smidig upplevelse utan avbrott – från det att du slår på datorn, tills dess att du viker ner skärmen. Detta är därför ett riktigt bra alternativ för dig som värdesätter din tid, eftersom du slipper vänta i en halv minut på att datorn ska reagera på ditt input.

Sammanfattning

Du som är ute efter ett gediget premiumalternativ som uppfyller alla kriterier du kan tänkas ha måste ta en noga titt på Asus Chromebook Flip 14 C436. Detta är en Chromebook som lever upp till höga förväntningar. För den höga prestandan, den utomordentliga ljudkvaliteten och den goda byggkvaliteten hamnar dock prislappen därefter.

Specifikationer:

RAM: 8 GB
Lagring: 256 GB M.2 SSD
CPU: Intel Core i5-10210U
Pekskärm: Ja, 1080p
Batteritid: 12 timmar
Vikt: 1.14kg
Chassi: Magnesiumlegering, lättvikt
Ljud: Harman Kardon Soundbar
Portar:  2 x USB-C 3.1 Gen 1 (DisplayPort/Power Delivery kompatibel)

3 | Acer Chromebook CB314-1H - Budget

Du som vill ha en Chromebook som hanterar det mest grundläggande – surfning, videor, musik, läsning, m.m – hittar ingen bättre produkt än denna prisvärda Chromebook från Acer. Här får du nämligen full Chromebook-funktionalitet till en otroligt låg summa: perfekt för barnen eller för den alldaglige användaren. Med Acer Chromebook CB314 får du 4GB RAM, 32 GB internminne, en 14-tums display och Intel UHD Graphics 600. Perfekt för lättare gaming och videor!

Produktivitet

Trots den något lägre prestandan duger detta budgetalternativ alldeles utmärkt till produktiva uppgifter; texthantering och dylikt kräver nämligen inte otroligt avancerade specifikationer. Du får här fyra olika inställningar att välja bland vad gäller prestanda, vilket innebär att du kan hoppa mellan inställningarna för att fokusera på antingen prestanda eller batteri (eller en balans mellan både och). Chrome OS säkerhetskopierar dessutom all data på din laptop, vilket garanterar att du aldrig mister värdefullt arbete.

Den tunna designen, endast 19.7mm tjock, innebär dessutom att du kan ta med dig Acer Chromebook CB314 överallt: på flygresan, till kaféet eller till biblioteket. Detta i samband med en riktigt bra batteritid på 12.5 timmar leder till att detta budgetalternativ passar även dig som vill vara produktiv.

Över en miljon appar

Med en riktigt låg grundinvestering i denna Chromebook får du tillgång till såväl Chrome Web Store som Google Play Store, vilket innebär över en miljon olika appar och spel att välja bland. Spela dina favoritspel, streama Netflix, YouTube eller Twitch och lös dina vardagsproblem med smart mjukvara. Allt med en enda enhet!

Avancerad webbkamera

För dig som behöver en Chromebook för distansarbete och videokonferenser erbjuder Acer Chromebook CB314-1H en riktigt bra webbkamera med 88-graders synvinkel. Upplösningen på webbkameran ligger på 720p, vilket innebär en skarp bild – särskilt med tanke på det lägre priset. Du kan alltså både sköta arbetet och delta i Zoom-samtal och dylikt med denna härliga Chromebook!

Sammanfattning

Du som följer en något striktare budget behöver en produkt som löser dina problem till en billigare peng. Med Acer Chromebook CB314-1H får du en produktiv och multifunktionell Chromebook till en otroligt prisvärd summa. Produkten erbjuder dig en webbkamera på 720p, bra CPU, och full tillgång till det stora utbudet av applikationer som Google erbjuder via Play Store och Chrome Web Store.

Specifikationer:
RAM: 4GB
Lagring: 32GB
CPU: Intel Celeron N4020
Pekskärm: Ja, 720p
Batteritid: 12.5 timmar
Vikt: 1.7kg

Alternativ - Populära Acer Spin
Bästa chromebook 2021

4 | Lenovo Flex 5 CB - Bra köp

När det är dags att köpa en Chromebook för barnens onlinelärande behöver du förstås en enhet som hanterar det mesta på ett bra sätt. Denna Lenovo Flex 5 CB erbjuder allt som behövs för barnens virtuella skolgång. Full 13.3″ IPS HD-skärm, 4GB RAM, en stabil processor och en smart 360˚ konstruktion i grafitgrå aluminium.

Produktivitet i ett kompakt format

Oavsett om det är skolgången eller arbetsdagen det gäller, har Lenovo Flex 5 det som behövs för produktiviteten  i ett smidigt 13.3″ kompakt format. Datorn har en skärm på 1080p, ett ergonomiskt och bekvämt tangentbord, samt touch-funktionalitet för de stunder då du behöver luta dig tillbaka. Touchskärmen gör det mycket enklare att bläddra igenom dokument, presentera material och rita figurer. Detta i samband med en batteritid på över 10 timmar innebär att du inte behöver bekymra dig över något annat när det väl är dags att fokusera på jobbet.

Perfekt för familjen

Med en Chromebook kan du registrera flera användarprofiler, vilket gör det mycket smidigare att dela enheten mellan familjemedlemmarna. Du kan dessutom kontrollera barnens datoranvändning genom Googles Family Link. Det säkerställer att dina yngre barn inte klickar in sig på olämpliga sidor, samt att de inte sitter framför datorn flera timmar i sträck (utan att du vet om det). Family Link gör det även mycket enklare för barnen under onlineundervisning, eftersom du kan kontrollera att de arbetar ordentligt och inte ligger efter i skolgången. Webbkameran är dessutom perfekt för onlinelektioner!

Sammanfattning

För affärsresan eller barnens undervisning är denna Lenovo ett prisvärt alternativ som dessutom kan leverera bra när det gäller prestanda. Den är dessutom lämplig för familjen, eftersom du har möjlighet att registrera flera profiler. Portar som finns tillgängliga är 1 x USB 3.1 Gen 1, 2 x USB-C 3.1 Gen 1 (DisplayPort/Power Delivery kompatibel)

Specifikationer:

RAM: 4 GB
Lagring: 64 GB
CPU: Intel Celeron 5205U / 1.9 GHz
Pekskärm: Ja, 1080p
Batteritid: 10 timmar
Wi-Fi 6
Vikt: 1.35 kg

Köpguide

Chromebook startar inte

Om din Chromebook inte startar är batteriet det allra första du borde undersökat. Har batteriet laddning? Ifall batteriet är fullt laddat, och datorn är inkopplad, men ändå vägrar starta, kan det vara ett problem med en av de primära komponenterna i datorn. Det vill säga CPU:n, RAM:et eller moderkortet. Då behöver du ta in din Chromebook på lagning.

Behövs antivirus för Chromebook?

Chrome OS är mer begränsat än Windows på flera sätt. Detta kan vara en nackdel för avancerade användare, men innebär mindre huvudvärk och teknikproblem för den alldaglige användaren. Det innebär dessutom att det inte finns många virus designade för just Chromebooks. Utöver detta har Chrome OS inbyggt antivirus och brandvägg. Detta håller dig säker medan du surfar på internet.

Vad skiljer en Chromebook från en vanlig laptop eller dator?

Skillnaden är huvudsakligen operativsystemet. Chrome OS kan liknas vid en blandning av Android OS (som även det utvecklats av Google) och Windows. Det gör detta operativsystem till det bästa alternativet för den alldaglige användaren som vill ha mjukvara som kan hantera produktiva applikationer, enklare spel och dylikt.

Hårdvarumässigt är en Chromebook rätt likt en vanlig laptop eller dator. Chromebooks har dock vanligtvis en pekskärm, är ofta tunnare och saknar en dedikerad fläkt. Det sistnämnda medför en mer tystgående dator.

Bra och billig Chromebook

Du som är ute efter en billigare Chromebook som ändå levererar hög prestanda och kvalitet, kan ta en titt på Acer Chromebook CB314, vårt budgetalternativ. Produkten erbjuder dig allt du behöver i en Chromebook till ett utomordentligt pris. Webbkamera ingår för videokonferenser!

Går det att programmera med en Chromebook?

Det går alldeles utmärkt att programmera med en Chromebook. Kodredigerare som VIM har nämligen portats över till Chrome OS. Som erfaren programmerare kan det dock vara svårt att hitta en fullt funktionell IDE på operativsystemet. Det går istället att använda webb-baserade alternativ på din Chromebook.

Chromebook eller surfplatta?

Dessa två typer av enheter kan till en början te sig vara rätt lika. Skillnaden är dock att Chromebooks använder hårdvara utvecklad för datorer, som vanligtvis är mycket kraftigare, samt att en Chromebook har ett fysiskt tangentbord och musplatta. För dig som vill ha en lätt och bärbar dator rekommenderas alltså en Chromebook. 

Med vissa produkter går det att vika undan tangentbordet, för att kunna använda pekskärmen som en surfplatta. Det innebär det bästa av två världar!

Experttester

Tyvärr finns det inga experttester utförda på just Chromebooks, förmodligen på grund av det faktum att denna typ av dator är rätt ny på marknaden. Du som är intresserad av att läsa mer om dessa produkter kan istället läsa användarrecensioner och dylikt för produkterna på listan!

Vi gör vårt bästa för att testet ska vara hjälpsamt för dig

Lämna gärna ditt betyg 🙂

Genomsnitt: 0 / 5. Antal betyg: 0

Relaterade artiklar