Chromebook bäst i test

Chromebook bäst i test

Bäst i test

Chromebook bäst i test 2023 - Acer Chromebook Spin 713

Acer Chromebook Spin 713

5/5
Out of Stock

Premium

asus-chromebook-cx9-2

ASUS Chromebook CX9

4.7/5

Budget

Acer Chromebook CB311 9H

Acer CB311-9H

4.7/5

Vilken chromebook är bäst i test 2023?

Acer Chromebook Spin 713 blir utsedd som bästa chromebook 2023 hos Produkttestarna. Nedan kan du läsa mer om testvinnarna och få tips inför ditt köp.

Produkterna har utvärderats på:

Uppdaterad 9 maj, 2023

Av Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

Produktöversikt

1 | Acer Chromebook Spin 713 - Bäst i Test

Chromebook bäst i test 2023 - Acer Chromebook Spin 713
Out of Stock
Out of Stock

Du som vill ha en tunn, prisvärd och snygg chromebook – då blir det inte bättre än så här. Med Acer Spin 713 får du ett elegant chassi tillverkat av aluminium, med låg vikt och smidig design. Det resulterar i en fläktlös och tystgående chromebook av hög kvalitet för en rimlig peng. Vårt tips som chromebook bäst i test 2023.

Spin 713 kommer med en pigg Intel Core i3 1115G4  4.1 GHz processor, 8GB RAM och 256 GB för SSD lagring. Valet av material innebär att denna chromebook inte behöver en dedikerad fläkt; aluminium är nämligen en utmärkt värmeledare och säkerställer att datorn inte överhettar. Med genomgående väl anpassade specifikationer till ett svårslaget pris blir populära Acer Spin bäst i test här på Produkttestarna.

Pris vs Kvalitet 

Vid köp av en Chromebook vill du förstås ha en produkt med god byggkvalitet som både är praktisk och håller i längden, och med prisvinnaren Spin är det precis vad du får.  Spin kommer med en IPS-display med hela 2256 x 1504 QHD upplösning som matas via grafik-chippet Intel UHD Graphics och har dessutom en praktisk touch funktion. Tillsammans ges en bra bild som räcker långt när du ser på film, surfar osv.

USB-C för mer flexibilitet

Numera behöver din laptop inte tio olika portar som alla har olika formfaktor. USB-C kan nämligen hantera all funktionalitet du behöver, vare sig det är video-input, laddning, dataöverföring eller något annat det gäller. Acer Spin kommer med 2 x USB-C – USB 3.2 Gen 1 – HDMI och ett 3,5 kombinationsjack. Det ger dig mer flexibilitet i din användning, samtidigt som datorn kan designas kompakt och du slipper besväret med mängder av olika sladdar.

Chrome OS – Ett lockande alternativ

Med varje år som går utökar Google funktionaliteten hos Chrome OS. Det har gjort operativsystemet till ett allt mer lockande alternativ för gemene datoranvändare. Med Chrome OS får du tillgång till Googles Play Store, samtidigt som du får en större skärm och ett fysiskt tangentbord. En Chromebook kan därför sägas vara en hybrid av en laptop och en surfplatta. Det ger dig flexibilitet i din användning i en smidig design och stabila funktioner för både arbete och nöje. Perfekt för dig som helt enkelt vill ha en dator som fungerar som den ska göra, när du vill att den gör det.

Sammanfattning

Med Acer Spin 713 får du en hel del för pengarna. Du får bland annat Acers goda byggkvalitet, snabb data-hantering via hög klass på hårdvaran, samt det användarvänliga och allt mer populära Chrome OS. Vårt val som chromebook bäst i test 2023.

Out of Stock
Produktöversikt

2 | ASUS Chromebook CX9 - Bra premiumval 2023

För dig som inte vill kompromissa med vare sig byggkvalitet eller prestanda finns denna härliga Chromebook från välrenommerade Asus. Här får du allt du behöver för en behaglig upplevelse, men med den kraftigare processorn, en 14 ” WideView panel och generell högre prestanda kommer såklart premium valet med en stadigare prislapp.

Premium magnesiumlegering

Här får du endast det bästa materialet, vilket förstås är en självklarhet när man talar om en premiumprodukt. Modellen kommer här med ett aluminium-legerat chassi med US MIL-STD 810H klassificering vilket ger lätt vikt samt  och utomordentlig värmehantering. Materialet är så pass lätt att modellen väger in på fina 1.05 kg, vilket är utmärkt med tanke på en display på 14 tum.

I detta smidiga chassi hittar vi en kraftfull Intel Core i3 1115G4 processor med en turbo på hela 4.1 GHz, 8 GB RAM och gott om SSD-minne. Tangentbord av chiclet-typ med bakgrundsbelysning samt grafik-kraft i form av ett Intel UHD Graphics chip. Harman Kardon högtalare och en ljusstark panel på 250 cd/m² är andra starka kort att nämna. Detta är alltså en av de mer kraftfulla och prestandarika Chromebook alternativen för dagen.

Dynamiskt ljud

CX9 kommer självklart också med fin-ljud för kräsna öron. Bransch-ledande Harman Kardon står för  högtalarna i denna premiumprodukt. Det innebär att du får utmärkt ljudkvalitet som kan mäta sig med segmentets topp-produkter. Du slipper därmed krångla med externt ljud, och kan njuta av såväl TV-serier som videosamtal med bra behållning utan dist och irritation. Den goda ljudkvaliteten gör det dessutom trevligare att njuta av musik medan du gör något produktivt, exempelvis skriver ett blogginlägg eller bara kollar in favorit-sajterna.

Project Athena

Asus Chromebook uppfyller alla krav för Intels nya standard Project Athena. Project Athena har som mål att leverera datorer som är blixtsnabba, responsiva och har längre batteritid. 

Sammanfattning

Du som är ute efter ett gediget premium-alternativ som uppfyller alla kriterier du kan tänkas ha måste ta en noga titt på Asus CX9. Detta är en Chromebook som lever upp till höga förväntningar. Med den höga prestandan och den goda byggkvaliteten hamnar dock prislappen därefter.

3 | Acer Chromebook - Bästa budgetvalet 2023

Bästa Chromebook 2023  i den lägre prisklassen – Du som vill ha en billigare datorlösning som hanterar det mest grundläggande – surf, videor och musik m.m – hittar idag knappast en bättre produkt än just denna prisvärda Chromebook från Acer. Här får du full Chromebook-funktionalitet till en mindre slant: perfekt för barnen eller för prisvärd datorlösning i hemmet.

Med Acer Chromebook CB311-9H kommer 4 GB RAM, 32 GB lagringskapacitet, en 11,6-tums display med både bländskydd och ComfyView samt en Intel processor med inbyggda grafik-chippet UHD Graphics 600.

Produktivitet

Trots den lägre prestandan duger detta budgetalternativ alldeles utmärkt till normala produktiva uppgifter som arbete i Office miljö, stream och surf. Du får här fyra olika inställningar att välja bland vad gäller prestanda, vilket innebär att du kan hoppa mellan inställningarna för att fokusera på antingen prestanda eller batteri (eller en balans mellan både och). Chrome OS säkerhetskopierar dessutom all data på din laptop, vilket garanterar att du aldrig mister värdefullt arbete.

Den tunna designen på datorn ger smidiga 1.1 kg chromebook via en 11.6″ panel och gör det enkelt att ta med dig datorn överallt: på flygresan, till kaféet eller till biblioteket. 10 timmar batteritid är dessutom ett plus i kanten för klassen.

Över en miljon appar

Med en riktigt låg grundinvestering i denna Chromebook får du tillgång till såväl Chrome Web Store som Google Play Store med över en miljon olika appar och spel att välja bland. Spela dina favoritspel, streama Netflix, YouTube eller Twitch och lös dina vardagssysslor med smart och snabb chrome mjukvara.

Avancerad webbkamera

För dig som behöver en Chromebook för distansarbete och videokonferenser erbjuder Acer Chromebook CB311 en riktigt bra webbkamera med 88-graders synvinkel. Upplösningen på webbkameran ligger på 720p vilket ger en skarp HD bild – pluss med tanke på det lägre priset.

Sammanfattning

Bästa Chromebook 2023 i budgetklassen – Med Acer Chromebook CB311 får du en rimligt snabb chromebook med Intel processor och multifunktionella Chrome-systemet för en blygsammare summa. Vårt populära budget alternativ med full tillgång till det stora utbudet av applikationer som Google erbjuder via Play Store & Chrome Web Store. 

4 | Lenovo IdeaPad 3 - Bra köp

När det är dags att köpa en Chromebook för barnens onlinelärande behöver du förstås en enhet som hanterar det mesta på ett bra sätt. Denna Lenovo IdeaPad 3 erbjuder allt som behövs för barnens virtuella skolgång. Full HD 14″ 1920 x 1080 panel, 4GB RAM, en stabil processor och en smart 180˚ konstruktion.

Produktivitet i ett kompakt format

Oavsett om det är skolgången eller arbetsdagen det gäller, har Lenovo IdeaPad 3 det som behövs för produktiviteten  i ett smidigt 14″ kompakt format. Datorn har en skärm på 1080p och ett ergonomiskt och bekvämt tangentbord.

Perfekt för familjen

Med en Chromebook kan du registrera flera användarprofiler, vilket gör det mycket smidigare att dela enheten mellan familjemedlemmarna. Du kan dessutom kontrollera barnens datoranvändning genom Googles Family Link. Det säkerställer att dina yngre barn inte klickar in sig på olämpliga sidor, samt att de inte sitter framför datorn flera timmar i sträck (utan att du vet om det).

Family Link gör det även mycket enklare för barnen under onlineundervisning, eftersom du kan kontrollera att de arbetar ordentligt och inte ligger efter i skolgången. Webbkameran är dessutom perfekt för onlinelektioner.

Sammanfattning

Både för affärsresan eller barnens undervisning är denna Lenovo ett prisvärt alternativ som har rimlig prestanda för priset. Den är dessutom lämplig för familjen, eftersom du har möjlighet att registrera flera profiler.

Windows kan ofta vara rätt krångligt. Det är alltid någon uppdatering som går snett eller någon drivrutin som kraschar. För dig som inte är en datorentusiast kan detta kännas otroligt jobbigt – särskilt när deadlines börjar närma sig.

Det är just därför som Google investerat en hel del resurser i deras patenterade Chrome OS: det perfekta operativsystemet för en lättare laptop, eller Chromebook som det heter.

Det är idag allt fler användare som hoppar på Chromebook-tåget, till stor del tack vare en användarvänlig layout, smidiga och smarta uppdateringar, samt den imponerande stabiliteten. För dig som vill ha en dator med fokus på just arbete, är en Chromebook det perfekta alternativet.

En bra Chromebook har förstås riktigt bra hårdvara; det säkerställer att operativsystemet löper på som smidigt och att du har den kraft som behövs för mer ansträngande programvara.

Skillnaden är huvudsakligen operativsystemet. Chrome OS kan liknas vid en blandning av Android OS (som även det utvecklats av Google) och Windows. Det gör detta operativsystem till det bästa alternativet för den alldaglige användaren som vill ha mjukvara som kan hantera produktiva applikationer, enklare spel och dylikt.

Hårdvarumässigt är en Chromebook rätt likt en vanlig laptop eller dator. Chromebooks har dock vanligtvis en pekskärm, är ofta tunnare och saknar en dedikerad fläkt. Det sistnämnda medför en mer tystgående dator.

Dessa två typer av enheter kan till en början te sig vara rätt lika. Skillnaden är dock att Chromebooks använder hårdvara utvecklad för datorer, som vanligtvis är mycket kraftigare, samt att en Chromebook har ett fysiskt tangentbord och musplatta. För dig som vill ha en lätt och bärbar dator rekommenderas alltså en Chromebook. 

Med vissa produkter går det att vika undan tangentbordet, för att kunna använda pekskärmen som en surfplatta. Det innebär det bästa av två världar!

Chrome OS är mer begränsat än Windows på flera sätt. Detta kan vara en nackdel för avancerade användare, men innebär mindre huvudvärk och teknikproblem för den alldaglige användaren. Det innebär dessutom att det inte finns många virus designade för just Chromebooks. Utöver detta har Chrome OS inbyggt antivirus och brandvägg. Detta håller dig säker medan du surfar på internet.

Det går alldeles utmärkt att programmera med en Chromebook. Kodredigerare som VIM har nämligen portats över till Chrome OS. Som erfaren programmerare kan det dock vara svårt att hitta en fullt funktionell IDE på operativsystemet. Det går istället att använda webb-baserade alternativ på din Chromebook.

Senast framtagna tester

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: / 5. Antal betyg:

Relaterade artiklar