Träning & hälsa » Kosttillskott » BCAA bäst i test 2023

BCAA bäst i test 2023

BCAA bäst i test 2023

Vi har testat 4 olika BCAA-pulver och en kapselvariant på ratio, smak och prisvärdhet. Scivation Xtend blir utsedd till bäst i test vare dess orimligt goda smak samt optimala ratio av aminosyror.

Bäst i test

BCAA bäst i test Scivation Xtend BCAA

Scivation Xtend

Bäst smak

Utan Smak

BCAA Holistic

Holistic BCAA

Utan tillsatser

Budget

Core BCAA powder 

Core BCAA Powder

Prisvärt

Produkterna har utvärderats på:

Innehåll

Omdömen

Smak

Prisvärde

Testets betyg:
()
Linus Samuelsson grundare

Av Linus Samuelsson

  • Ratio: 2:1:1 är den mest optimala ration enligt studier. Detta motsvarar 2 gram leucin, 1 gram isoleucin och 1 gram valin.
  • Enkelt & gott: Bcaa-tillskott är ett enkelt sätt att få i sig proteiner som kroppen snabbt kan ta upp. BCAA gör sig bra efter träningen, men går lika bra att drickas när som helst. Ett gott och hälsosamt alternativ som minskar sötsuget.
  • Effekt: BCAA (grenade aminosyror / branched-chain amino acids) hjälper dig med proteinsyntesen, muskelbyggning och återhämtning genom att förse musklerna med protein som snabbt tas användas av kroppen.
Bäst i test 2023
BCAA bäst i test Scivation Xtend BCAA

Scivation Xtend

Bäst smak

Optimal 2:1:1 ratio

Äpple: 10/10

Mango: 10/10

Vattenmelon: 8/10

Bäst i test

Scivation Xtend är ett BCAA-tillskott som har blivit en favorit bland gymentusiaster. Dess svårslagna smakprofil kombinerat med den optimala ration av aminosyror gör Xtend till det bästa BCAA-tillskottet just nu.

Bäst smak

En av de mest framstående egenskaperna hos Scivation Xtend är dess smakprofil. I jämförelse med andra BCAA-tillskott på marknaden, är smakerna här överlägset bäst. Äpple är en särskild favorit, men det finns många andra alternativ för de som vill variera sig.

Scivation Xtend är även ett utmärkt sätt att få i sig mer vatten, då det blir godare att dricka mer istället för exempelvis läsk och saft.

Optimal BCAA ratio av aminosyror

En annan fördel med Scivation Xtend är dess optimala aminosyraratio på 2:1:1. Detta förhållande har visat sig vara mest effektivt för att främja muskelåterhämtning och proteinsyntes.

Tillägg av vitamin B6 och glutamin

Förutom BCAA, innehåller Xtend också vitamin B6 och glutamin. Vitamin B6 kan hjälpa till att minska trötthet, medan glutamin stödjer proteinsyntesen och immunförsvaret. Produkten är även vegansk.

Xtend innehåller även vitamin B6 och glutamin, vilket kan minska trötthet och hjälpa proteinsyntesen. Produkten är vegansk. Fungerar utmärkt i kombination med träning, men kan även användas som ett hälsosamt alternativ till läsk och saft.

Sammanfattning

Scivation Xtend är ett utmärkt val för alla som söker ett effektivt och smakrikt BCAA-tillskott. Med tillägg av vitamin B6 och glutamin, samt en vegansk certifiering, erbjuder det en omfattande lösning för dina tränings- och hälsobehov.

Utan smak
BCAA Holistic

BCAA Holistic

Hög ratio

Helt utan tillsatser

Glutenfritt

BCAA Holistic är ett populärt kosttillskott speciellt utformat för de som söker en ren och effektiv källa till grenade aminosyror. En effektiv BCAA som passar bra även för vegetarianer och veganer samt är glutenfri.

Smaklös och ren formulering

En av de mest framstående egenskaperna hos Holistic är dess smaklösa och rena formulering. Detta gör det till ett utmärkt val för de som vill undvika onödiga tillsatser och sötningsmedel. Dessutom är det lätt att blanda med andra kosttillskott, som till exempel PWO (Pre-Workout).

BCCA med hög proteinsyntes

Holistic BCAA har en ratio av aminosyror på 4:1:1. Detta förhållande har visat sig vara mycket effektivt för att främja muskelåterhämtning och proteinsyntes med fördelningen enligt: L-leucin, L-isoleucin och L-valin. Produkten är här fri från socker, gluten och andra kolhydrater.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är Holistic BCAA ett utmärkt val för de som söker en ren och effektiv BCAA-lösning. Med en effektiv aminosyraratio och en rimlig prislapp är det en stark konkurrent på marknaden för kosttillskott.

Budget
Core BCAA powder 

Core BCAA Powder

Prisvärd

Ratio: 4:1:1

Core BCAA Powder är ett BCAA från Svenskt Kosttillskott som erbjuder en prisvärd lösning för de som söker grenade aminosyror (BCAA) i pulverform. Trots sin låga prislapp, kompromissar produkten inte med smak eller kvalitet, vilket gör den till ett utmärkt budgetval.

Smaker

Core BCAA Powder kommer i en rad olika smaker, vilket gör det lätt att hitta en som passar just dig. I vårt smaktest fick Fresh Pear 8/10, Citrus Lemonade 8/10 och Juicy Orange 7/10. Citrus Lemonade har en speciell, stark smak som kanske inte passar alla.

4:1:1 BCAA ratio

Det är viktigt att notera att Core BCAA Powder har en aminosyraratio på 4:1:1. Även om detta inte är den optimala ration för proteinsyntes, som är 2:1:1, kan det fortfarande vara ett bra alternativ för de som inte vill spendera mycket på ett BCAA-tillskott.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är Core BCAA Powder ett utmärkt budgetval för de som söker en prisvärd och smakrik BCAA-lösning. Medan aminosyraration kanske inte är optimal för proteinsyntes, kompenserar den låga prislappen och de många smakalternativen för detta.

EAA
EAA Amino

EAA+ Amino

Alla essentiella aminosyror

Bra smaker

Cola – 8/10

Hallon – 8/10

Amino EAA passar för dig som vill komplettera sin kost med alla essentiella aminosyror. Det är en utmärkt produkt för att stödja muskelåterhämtning och proteinsyntes.

EAA vs BCAA: En Fullständig Aminosyraprofil

Till skillnad från BCAA, som endast innehåller tre av de nio essentiella aminosyrorna (L-leucin, L-isoleucin och L-valin), innehåller EAA alla nio. Detta gör EAA till ett mer omfattande alternativ. EAA är särskilt fördelaktigt om du har en begränsad eller ensidig kost, eftersom det ger en fullständig aminosyraprofil som kroppen behöver för optimal funktion.

När är EAA bättre?

EAA är särskilt användbart för personer som inte får i sig en varierad kost eller för veganer som inte har tillgång till fullvärdiga proteinkällor. Det kan också vara ett bra komplement till en redan balanserad kost för att maximera muskelåterhämtning och prestanda.

Smakprofil

En vanlig kritik mot EAA-tillskott är att de kan ha en besk smak. EAA-tillskott ofta inte smakar lika bra som BCAA-tillskott på grund av den komplexa blandningen av aminosyror, vilket kan göra det svårare att maskera den naturliga smaken.

Detta EAA-tillskott bryter trenden och erbjuder en mycket god smakprofil.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är detta EAA-tillskottet ett utmärkt val för de som söker en komplett aminosyralösning. Med en god smakprofil och en fullständig aminosyraprofil är det en stark konkurrent på marknaden för kosttillskott.

Smidigt
Core BCAA caps

Core BCAA Caps – Kapslar

Smidiga kapslar

Ratio: 8:1:1.

Core BCAA Caps erbjuder en praktisk och portabel lösning för BCAA i kapselform. Det är ett utmärkt alternativ för de som vill ha flexibiliteten att ta sitt tillskott var de än befinner sig.

Fördelar med kapselformat

En av de största fördelarna med kapselformat är att det är enkelt att ta med sig. Det eliminerar behovet av att bära med sig en shaker eller att blanda pulver i vatten. Dessutom är smakprofilen diskret, vilket kan vara en fördel för de som inte uppskattar den starka smaken som vissa BCAA-pulver kan ha.

BCAA Dosering

Rekommenderad dosering är 1-2 portioner om dagen, före och efter träning på träningsdagar. En portion motsvarar 3 tabletter, som enkelt kan sväljas hela med ett glas vatten. Det är också möjligt att ta tabletterna på dagar då man inte tränar, för att stödja återhämtning och muskelunderhåll.

Ratio

Produkten har en aminosyraratio på 8:1:1. Detta är en högre koncentration av L-leucin jämfört med L-isoleucin och L-valin. Även om detta inte är den traditionella 2:1:1-ratio som ofta rekommenderas, kan det vara fördelaktigt för de som särskilt fokuserar på att stimulera muskelproteinsyntes.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är BCAA i kapselform ett utmärkt val för de som söker en bekväm och diskret lösning för att komplettera sin diet med BCAA. Med en unik aminosyraratio och enkel dosering är det en stark konkurrent på marknaden för kosttillskott.

Köpguide

Efter ditt hårda träningspass bryts dina musklerna ned. Denna process är en naturlig reaktion av kroppen efter hård fysisk aktivitet. Nedbrytningsprocessen leder bokstavligen talat till att du förlorar muskelmassa.

Men med hjälp av rätt näring kan din kropp bygga upp sig starkare inför nästa nedbrytning (träningspass). Grenade aminosyror är proffs på att minska nedbrytningsprocessen och hjälper samtidigt till med bildandet av nya starka muskler, så att du kan lyfta mer nästa gång. Vi tar en titt på de bästa valen av BCAA för snabb & bra återhämtning efter tuffa pass på gymmet.

Vanliga frågor och svar

+ Minskar nedbrytningsprocessen av muskler
+ Hjälper till med bildandet av muskler.
+ Tas upp snabbt av kroppen

Det optimala intaget är en dosering på totalt 2,5 gram leucin om dagen, uppdelat vid tre tillfällen. Detta är vad forskningen har visat sig vara den bästa mängden BCAA. Mer än runt 2,5 gram BCAA varken hjälper eller skadar. För kapslar brukar en dosering (2,5 gram) motsvara 3 kapslar. Av egen erfarenhet sköljs de enkelt ned med vatten.

Det går utmärkt att ta BCAA både innan, under och efter träningspasset, och är varmt rekommenderat att använda i samband eller nära intill träning. Det är alltså ett bra kosttillskott både före och efter träningen.

BCAA består av leucin, isoleucin och valin. En 2:1:1 ratio betyder att det är dubbelt så mycket leucin som isoleucin och valin. En 10:1:1 ratio betyder att det är 10 gånger mer leucin än isoleucin och valin.

Den mest dokumenterade och bevisade ration är 2:1:1. Det är med den ration vår egen kropp är uppbygg. Det finns två anledningar till att andra ration existerar dock:

  1. Det är billigare att producera. En 20:1:1 ratio kostar mindre att tillverka än en 2:1:1 ratio, eftersom leucin är billigare än isoleucin och valin.
  2. Eftersom leucin är den aminosyra med starkast koppling till att aktivera proteinsyntesen, så har en missuppfattning byggts om att ju högre ratio, dvs. andel leucin, desto bättre. Men det finns ingen forskning som stärker detta påstående.

Är det extremt stor skillnad? Nej. Men om man har pengarna att lägga så är det givet att gå med ett tillskott med 2:1:1 ratio. Tack för kaffet.

BCAA innehåller de tre essentiella aminosyrorna leucin, isoleucin och valin, och kallas även för grenade aminosyror.

EAA innehåller alla essentiella aminosyror – leucin, isoleucin, valin, lysin, fenylalanin, treonin, histidin, tryptofan och methionine. Hur enkelt som helst att memorera!

Det viktigaste oavsett om man väljer EAA eller BCAA är att man får i sig ungefär 2,5 gram leucin. Tar man EAA måste man ta mer gram totalt, då andelen leucin är lägre.

L-leucin är den viktigaste komponenten i kosttillskottet, och ansvarar för aktiveringen av proteinsyntesen. Får man i sig tillräcklig mängd l-leucin så börjar alltså skapandet av muskler.

+ Bevarar fettfri massa (muskler)
+ Startar proteinsyntesen
+ aktiverar mTOR

mTOR hjälper dig att bygga mer muskler. Den aktiverar ATP, en energikälla som kroppen kan använda vid fysisk aktivitet (även kreatin ger dig ATP)

L-isoleucin hjälper l-leucin med proteinsyntesen.
+ Minskar muskelnedbrytning

L-valin ökar den mentala prestationen, hjälper till med återhämtningen och höjer ämnesomsättningen.
+ En allt-i-allo som inte är bäst på någonting, men bra på att assistera det jobb leucin och isoleucin gör.

BCAA är säkert och har inga kända biverkningar.

Linus Samuelsson

Redaktör inom kosttillskott och hem & hushåll

Linus har grundat produkttestarna.se och är redaktör inom kosttillskott och hem & hushåll. Han har flera års erfarenhet i hälsobranschen och har tävlat i bodybuilding. På fritiden håller han sig uppdaterad om det senaste inom smarta hem och teknikprylar.