50 tum TV bäst i test

50 tum TV bäst i test

Bäst i test

Bästa Tv 2022 50 Tum

Samsung
QE50Q60B

5/5

Alternativ

Samsung
UE50AU7105

4.5/5

Premium

Bästa Tv 2022 55 & 50 tum

LG
OLED48C2

5/5

Prisvärd

LG
50UQ7500

4.2/5

Vilken 50 tum TV är bäst i test 2022?

Samsung QE50Q60B blir utsedd till Tv 50 tum bäst i test 2022 hos Produkttestarna. En 50″ TV med mycket bra upplösning och färgomgång till ett bra pris. Nedan kan du läsa mer om testvinnarna och få tips inför ditt köp.

Produkterna har utvärderats på:

Uppdaterad 23 november, 2022

Av Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

Produktöversikt

1 | Samsung QLED QE50Q60B - 50 Tum Bäst i Test

Bästa Tv 50 tum 2022 – Ser man till bästa prisvärde för en tv i 50-klassen idag är Samsungs QLED QE50Q60B en bra aspirant på titeln. Just denna 2022 modell ger hög prestanda sett till prisbilden och här finns bland annat Quantum HDR10+, en bra supreme UHD dimming och Samsungs ljus & färgstarka Qled panel för en rimlig slant.

Tittar vi på teknik / funktionsidan kan vi hitta stöd för till exempel;

• HDR 10+, Quantum HDR10+ och HLG –  Med HDR, eller High Dynamic Range, får din skärm möjlighet att visa ett mycket bredare färgspektrum. Det innebär högre kontrast på bild och mer realistiska scener. Partier med svarta skuggor i angränsande ljusa omgivningar blir här tydligare. 

• För att enkelt och snabbt anpassa panelen för bästa upplevelse utifrån vad man tänk titta på finns förinställda optimerade inställningar för: Bioläge, Omgivningsläge, Filmskaparläge, HGIG-läge, Panoramaläge samt ett dedikerat Game Motion Plus med Auto-låg latens teknik om en spelkonsol kopplas in.

• Ambient Mode. Genom att sätta på Ambient Mode när du inte använder dig av TV:n slipper du en stor svart rektangel mitt i rummet. Med Ambient Mode kan panelen istället visa ett bildspel, likt en dynamisk tavla, eller t.ex efterlikna väggen bakom och ge information om tid och väder om man så önskar. En smart funktion som omvandlar TV:n till en del av dekoren!

QLED

Panelen är av typ LCD med en anpassad bakrundsbelyst LED där alltså Samsung har sin egen version av denna teknologi med sina patenterade QLED-skärmar. Med QLED får du en djupare svart färg, vilket innebär en bättre kontrast och mer realism. Du får här en svärta som närmar sej en OLED-skärm och ett färgomfång samt  ljusstyrka av hög klass med en rimligt bra betraktningsvinkel via sin VA-teknologi.

Game Motion Plus

Moderna spelkonsoler kräver minimal svarsfrekvens för en smidig upplevelse. Denna TV är bra anpassad och kommer med Game Motion Plus & auto-lågt latensläge. Detta läge ser till att din spelkonsol eller PC kan sända signaler direkt till TV:n, utan att behöva gå igenom TV:ns egna processorer. Perfekt för dig som gillar att spela emellanåt.

Summering

Samsungs QE50Q60B är en riktigt prisvärd TV på 50 tum som erbjuder dig en hel del funktionalitet för pengarna. En upplösning på 4K med QLED-teknologi och bra funktioner som t.ex röststyrning och ett dedikerat game-mode. Ska vi leta brister så gör just den mycket slimmade designen att högtalarna för stå tillbaka något men här har man ändå lyckats rimligt bra för normal användning. Är du filmentusiast skulle ändå en extern lösning som en soundbar rekommenderas.

Produktöversikt

2 | Samsung UE50AU7105 - Bra Alternativ

För dig som är på jakt efter en riktigt bra 50-tummare med en lite lägre prislapp kan denna TV från Samsung vara helt rätt val. Samsung prisvärda 7-serie ger dig bra funktioner som HDR10+ & en kompetent Crystal 4K Processor med t.ex 4K-upscaling. 

Ett steg ner i prisbild kan Samsungs 7 serie vara ett bra alternativ. Här får du förutom en upplösning på 4K även tillgång till t.ex Samsungs nya Motion Xcelerator teknik, HDR10+, en bra Crystal Display, AirPlay 2, Google Assistant & gaming med Game Enhancer. 7-serien har även Samsungs smarta Q-Symphony teknik där en kompatibel Samsung soundbar ger en bredare ljudbild genom att arbeta ihop med tv:s befintliga högtalare.

4K UHD Dimming

Tekniken analyserar bilden utifrån zoner för att justera ljusstyrka och kontrast för maximal bildåtergivning & perfekta inställningar. Automatiskt rätt kontrast, färg och ljusstyrka utan krångel med andra ord.

Motion Xcelerator

UE50AU7105 är här utrustad med Samsungs nya Motion Xcelerator teknik som hanterar panelens bakgrundsbelysning på pixelnivå för en tydligare bildåtergivning.

AI-röststyrning

Inbyggd röststyrning baserat på artificiell intelligens . Du får tillgång till såväl Google Assistant som Alexa, och manövrerar om du vill med den egna rösten. Du kan exempelvis starta Netflix &  fråga om morgondagens väderprognos. Det följer förstås även med en standard fjärrkontroll om du gillar det bättre.

Summering

Samsung UE50AU7105 är en populär och prisvärd Tv som kommer med de funktioner som är mest användbara för de flesta av oss. Huvudsaklig skillnad gentemot vårt toppval är att modellens teknik här är bakgrundsbelyst LED och saknar Qled (Quantum dot) teknik.

3 | LG OLED48C2 - Premium

Bästa Tv 50 tum 2022 Premium – LG C2 landar förvisso med en bildyta på 48 tum, men vi tar med den då modellen är ett av få riktiga topp-val i storleksklassen. Nya C2 är alltså 2022 modellen i den oerhört populära och av branschmedia lovordade C-serien.

Nya Tekniker

Med serie C2 kommer också den uppgraderade processorn a9 Gen5 AI med kapacitet att hantera 8K material med en än vassare dynamisk tone pro mapping för bättre kontrast samt tekniken brightness booster där luminans & ljusstyrka samt dess omfång hanteras än mer precist för en tydligare och skarpare bildpresentation.

Fördel Oled

Då ingen bakgrundsbelysning behövs för de individuellt självlysande pixlarna briljerar tekniken med Oled:s berömda svärta. Möjligheten att presentera just svärta är alldeles avgörande för hur verklighetstroget bilden presenteras och speciellt under avancerade ljussättningar inte minst i film och serie produktioner.

Här finns självklart stöd för marknadens alla ledande standarder som HDR10, Dolby Vision och den smarta Dolby Vision IQ tekniken för optimal anpassning till den individuella panelens egenskaper.

Den ofta eftersatta ljud kvalitén i dagens tunna paneler ger oss här out of the box ett stabilt virtuellt 7.1.2-kanalsljud – men som alltid för bäst upplevelse för film rekommenderas likväl en externa soundbar eller annat dedikerat system. För film och serie entusiaster kan just Oled tekniken och nya C2:an rekommenderas starkt.

PS5 & Xbox och PC

Att koppla upp en spelkonsol eller kanske datorn till sin tv är vi många som gör emellanåt. Med Oleds inbyggda on/off pixelfördel samt explicita tekniker adderade för just spel kan dessa paneler i stort jämföras med specialanpassade gaming-skärmar. Här finns de nödvändiga Hdmi 2.1 portarna för responstider på 1ms via Auto Low Latency och Variable Refresh Rate via stöd gör både Nvidias G-Sync & AMD FreeSync. Med Game Optimizer rullas vi fram i 4K & 120Hz och här hittas även stöd för purfärska Dolby Vision Gaming. En panelen att lita på kort o gott vad gaming anbelangar.

Sammanfattning

Med toppkvalité på alla områden och rejäla ovationer från både branchens expertmedia och nöjda användare väljer vi LG C2 till chef i high-end 2022.

4 | Philips 50PUS7855 - Prisvärde

LG 50UQ7500 är en prisvärd 50 tum Tv utrustad med funktioner som Dynamic Tone Mapping, avancerade AI funktioner, 4K uppskalning samt bra anpassningar för optimerad gaming.

Bästa 50 tum tv 2022 i instegsklassen – 50UQ7500 är LG:s instegsmodell 2022 i 50 tums segmentet och ger krona för krona en riktigt bra tv upplevelse. 4K-upplösning med en ny AI-förbättrad teknink vad gäller både panelens bild och ljudegenskaper.

AI-Teknik

Även om detta är instegsmodellen kommer 7500 serien med ett flertal avancerade tekniker förr förunnat enkom high-end klassen. Smarta AI-tekniker automatiserar till exempel panelens ljusstyrka – AI Brightness Control – samt färghantering via stödet för Dynamic Vivid anpassning.

För att förbättra modellens ljudåtergivning styrs numer detta via den smarta AI Sound Pro tekniken som är kapabel att växla upp stereo till virtuellt surroundljud till en 5.1.2-kanalers miljö med automatiserade anpassningar utifrån vad du just tittar på.

Tekniker i urval

Som 2022 Tv finns – som ett urval – även en mängd avancerade tekniker som: HDR10 Pro, AirPlay 2, Röststyrning via Google Assistant, Game Optimizer med Auto Low Latency och Cloud Gaming via Google Stadia samt GeForce NOW, Valbara påminnelser för sportsändningar, Filmmaker Mode och stöd för Wi-Fi AC, LAN och Bluetooth 5.0. Modellens produktbeskrivning från tillverkaren kan tas en titt på här.

Sammanfattning

Med hög tekniknivå för klassen och många avancerade funktioner till ett i sammanhanget bra prisläge  väljer vi LG: 7500 serie till bästa50″ 2022 i instegsklassen.

5 | Philips 50PUS7855 - Ambilight

Med en upplösning på 4K som lämpar sig utmärkt till både gaming och film kommer denna modell med både Ambilight, Dolby Vision & Atmos. Uppdateringsfrekvensen är här dock något lägre, vilket inte är optimalt för action-packad gaming.

Denna 50-tums TV är ett prisvänligt alternativ från Philips. Även här får du en upplösning på 4K som visualiseras på samt en kristallklar LED-skärm. Med stöd för senaste HDR-tekniken Dolby Vision får du dessutom ett slående färgspektra. Philips speciella Ambilight – här i den  3-sidig versionen sprider ljus & stämning för mer inlevelse speciellt för filmkvällen.

Tekniker

Tekniken styrs här av Philips egna P5-processor som ger gott om kraft att behandla avancerad bild & ljud-återgivning. Processorn klarar t.ex upscaling till 4K av material i lägre upplösning.  

Philips 7855-serie kommer faktiskt även med riktigt bra inbyggda högtalare med subbas som tillsammans med Dolby Atmos ger bästa ljudkvaliteten i klassen.

Ambilight

Med Philips patenterade Ambilight får du en mysigare atmosfär i rummet medan du ser på film, njuter av din favoritserie eller spelar spel på din nya spelkonsol. Ambilight består av en serie av LED-lampor runt sidorna på din TV som ger dig en fantastisk ljusshow i ditt eget vardagsrum. Ljuset hos Ambilight reflekterar det som händer på skärmen för en djupare inlevelse och en spännande atmosfär i rummet.

Philips Ambilight hjälper deras produkter att sticka ut på en marknaden och är en funktion som många uppskattar under fredagsmys & filmkvällar.

Summering

Philips 50PUS7555 är ett prisvärt alternativ med Ambilight och bild/ljudtekniker i framkant via Dolby Atmos & Vision. En för klassen bra högtalaranpassning plussas också för. På minusfronten noteras att uppdateringsfrekvensen här landar på 50 Hz, vilket inte är optimalt för gaming. Operativsystem SAPHI står utanför Google Play och har därav ett mycket mer begränsat utbud.

För dig som är ute efter en medelstor TV är 50 tum den perfekta storleken. En 50-tums TV är inte för stor och inte för liten – den perfekta storleken för det medelstora vardagsrummet! Du får dessutom mer upplösning för pengarna jämfört med exempelvis en 70-tums TV. Detta eftersom samma upplösning på båda skärmar ger dig fler pixlar per tum på 50-tums varianten, vilket innebär en enormt skarpare bild. 

Du som vill ha en ny TV vill förstås ha det bästa alternativet på marknaden. Här på Produkttestarna har vi sammanställt en lista över de absolut bästa TV-apparaterna på 50 tum, för att göra det enklare för dig att hitta rätt produkt. Lycka till med köpet!

En 50-tums TV är en medelstor TV som passar både det större och det mindre vardagsrummet. TV-apparater i denna viktklass är varken för stora eller för små, vilket gör att de kan utnyttja en högre upplösning som allra bäst. Med 4K-upplösning och en storlek på 50 tum, får du fler pixlar per tum jämfört med en likvärd TV på exempelvis 75-tum. Det rekommenderas därför att du siktar på en upplösning om runt 4K om du är på jakt efter en riktigt bra 50-tums TV med kristallklar bild. Full HD-upplösning är inte längre standarden, utan TV-apparater nuförtiden ligger vanligtvis på 4K. Även när du köper begagnat borde du sikta på just 4K-upplösning.

Hur ser din TV-miljö ut? Om du redan har ett bra externt ljudsystem samt möjlighet att hänga upp TV:n på väggen går det alldeles utmärkt med vilken TV som helst. Annars behöver du även fundera över väggmontering och ljudkvalitet vid köp av din TV

Uppdateringsfrekvens är även det något att fundera över vid köp av en ny TV. De allra senaste spelkonsolerna går att spela med uppdateringsfrekvenser på 120Hz, medan gamingdatorer kan nå frekvenser på över 300Hz! Det är alltså långt från den tidigare standarden på TV-apparater som låg på 50-60Hz. Om du vill köpa in en ny TV för din fräscha och moderna spelkonsol måste du alltså ta en noga titt på uppdateringsfrekvensen. Minst 120Hz är ett måste för dig som vill få ut så mycket som möjligt ur din PS5 eller Xbox Series X.

Senast framtagna tester

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 5 / 5. Antal betyg: 3

Relaterade tester