Bärsele bäst i test

Senast uppdaterad: 2020-09-10

Ett bärsele ska vara bekväm för både dig och barnet som ska bäras, kanske en längre tid på magen. En sele är perfekt då barnet är nyfödd och lite äldre, så slipper man ta med en otymplig barnvagn. Du kan i princip ha barnet i en bärsele då barnet är upp till ca 2 år, beroende på vikt, och hur mycket du orkar bära. En bärsele är perfekt om man ska iväg en stund och handla till exempel, eller ska iväg några timmar på något ärende. 

Det finns olika modeller av bärselar, av olika material och funktion, och det gäller att välja rätt. Alla modeller har inte den funktionen att du kan bära barnet på ryggen till exempel, men de flesta modeller har den möjligheten. Oftast vill man bära barnet på magen, och om man har en nyfödd bebis så passar det bäst att ha bebisen mot din mage, men det finns även möjlighet på vissa selar att ha barnet framåtvänd, så att barnet kan titta framåt och ut mot det som händer framför dig. Det ger mer stimulans för barnet som är lite större.

Bärselen ska kännas mjuk och bekväm då bebisen/barnet ska sitta där ett tag. Många nyare modeller har höft- eller midjebälte som gör bärselen mer bekväm att ha på sig, den fördelar belastningen bättre.

Nedan har vi valt ut några populära bärselar som får bra betyg av experter som testat och jämfört de olika modellerna, samt de som får bra betyg av konsumenter. Vi har även baserat valen på funktion, pris och kvalitet.

BÄST I TEST

Bästa bärsele 2020 Ergobaby Omni 360 Bärsele

ERGObaby Omni 360

4.7/5

👍 Amningsbar bärsele
👍 Bra stöd åt korsryggen

Anpassad för: 3,2 – 15 kg
Bärposition: Rygg, Mage, Höft
Material: 100% bomull
Höftbälte : Ja
Sol/amningsskydd: Ja
Förvaringsfickor: Ja
Maskintvätt 30 grader

ERGONOMISK

Ergobaby 360 Bärsele - Bästa bärsele 2020

ERGObaby 360

4.5/5

👍 Sol och amningsskydd
👍 Flertal bärpositioner 

Anpassad för: 3,2 – 14 kg 
Bärposition: Rygg, Mage, Höft
Material: 100% bomull 
Höftbälte: Ja
Sol/amningsskydd: Ja
Förvaringsfickor: Nej 
Maskintvätt 30 grader

FÖR TYNGRE BARN

Bästa bärsele 2020 ERGObaby Adapt Bärsele

ERGObaby Adapt

3.9/5

👍 Kan användas utan inlägg
👍 Mycket hög bärkomfort 

Anpassad för 3.2 – 20 kg
Bärposition: Rygg, Mage, Höft
Material: 100% bomull
Höftbälte: Ja
Sol/amningsskydd: Ja
Förvaringsfickor: Ja
Maskintvätt 30 grader.

LÄTTANVÄND

Bästa bärsele 2020 BabyBjörn One Bärsele

BabyBjörn One

3.6/5

👍 Inbyggt spädbarnsinlägg
👍 Vadderade axelband

Anpassad för: 3,5-15 g
Bärposition: Rygg, Mage, Höft
Material: Bomull/polyester
Höftbälte: Ja
Sol/amningsskydd: Nej 
Förvaringsfickor: Nej 
Maskintvätt 40 grader.  

Köptips | Se hela guiden

Innehåll

1 | ERGObaby Omni 360 - Bäst i test

Bästa bärsele 2020 Ergobaby Omni 360 Bärsele

Flexibel användning

ERGObaby Omni 360 är en uppskattad bärsele av konsumenter och experter ger den fint betyg. Den är en ”allt-i-ett-bärsele” och kan användas från att bebisen är nyfödd och upp till 36 månader. Den kan bäras på fyra olika sätt, framåtvänd, på ryggen, på höften bland annat. De korsbara axelremmarna ger dig ett bra stöd och en personlig passform. Omni 360  har löstagbar förvaringsväska, praktiskt om man behöver ta med vatten etc. 

Konsumenter tycker att den är lätt att justera om till framåtläge som inåtvänd, samt är det enkelt att justera selen för barn av olika längd och vikt. Bärselens kvalité uppskattas även av konsumenter.

Justerbar

Vidden på bärselen kan justeras, vilket är bra.  Vill du vända barnet utåt så kan du göra bärselen smalare, så att barnet kan sitta med rumpan som i en liten böj med ryggen mot förälderns bröstkorg med benen framåt och utåt. Bärselen anpassas mellan inåtvänt och utåtvänt läge med hjälp av knappar. Nackstödet kan fästas invikt, för extra stöd för det nyfödda barnets, vilket är viktigt att tänka på då barnets lilla huvud behöver bra stöd för huvud samt nacke. 

Det finns ett solskydd invikt i en ficka, vilket är väldigt praktiskt då solen är för stark.

Ergonomisk

Ditt barn sitter säkert och bekvämt med Ergobabys bärselar. Barnet sitter som i en C-kurva på ryggen, om man föredrar den ställningen, vilket ger barnet en ergonomisk sittställning. Axelbanden kan både korsas över ryggen eller löpa parallellt. Har du en relativt nyfödd bebis så är det korsade läget bättre, selen för barnet närmare dig, och bebisen sitter då bättre, mer bekvämt.

Selen har ett rejält höftbälte, som kan fästas på olika höjd så att barnet alltid hamnar i rätt läge på din kropp. Höftbältet drar du åt från båda håll, och det finns en stödplatta i ryggen som ger dig god avlastning. 

Med Omni 360 får du en bra bärsele med god kvalitet och flertal valmöjligheter samt med god ergonomi. Du kan använda bärselen tills ditt barn är ca 2 år, beroende på vikt och hur tungt du orkar bära. Men här gör du ett bra köp med många fördelar till ett överkomligt pris.

Specifikationer

Användning: Anpassad för framåtvänd, på ryggen, på höften 
Material: 100% bomull
Har höftbälte
Sol/amningsskydd: Ja (SPF50) 
Har förvaringsfickor
Maskintvätt 30 grader 
Anpassad för: 3,2 – 15 kg 
Spädbarnsinlägg behövs ej

2 | ERGObaby 360 - Ergonomisk

Ergobaby 360 Bärsele - Bästa bärsele 2020

Med ERGObaby 360 får du ett mycket bra och ergonomiskt bärsele med toppbetyg av experter som testat denna, även konsumenter ger den fint betyg. Den får högt betyg för god kvalite, lättanvänd samt flertal valmöjligheter att bära selen, ett bra avlastande midjebälte samt sol- och amningsskydd. De negativa anmärkningar bärselen får är att nackspännet kan vara lite bökigt för vissa, samt är kardborrarna lite högljudda. Men utöver detta har du en mycket uppskattad barnsele av god kvalitet.

ERGObaby 360 bärsele tar du på genom att spänna höftbältet med kardborre och bälte runt höften. Sätt därefter barnet i selen, trä på axelbanden  som spänns ihop bakom nacken. Du kan bära ditt barn på fyra olika ergonomiska sätt. Mot din mage, framåtvänd, på ryggen eller höften. Bra att ha valmöjligheten, samt beroende på barnets vikt, vad som känns mest bekvämt. För att kunna användas för din nyfödda bebis behöver du ett särskilt inlägg som är anpassat för din nyfödda bebis.

Bättre höftbälte

Det är lätt att sätta ditt barn eller bebis fastspänd på magen, men något svårare att sätta det på ryggen. Titta på ERGObabys instruktioner för detta!

Sittdelen, där barnet sitter, är fäst brett över hela främre höftbältet, vilket gör att barnets tyngd fördelas jämnt runt höfterna. Höftbältet får bra betyg jämfört med de andra modellerna av barnsele. Som tidigare nämnts så låter kardborrarna en del, de används för att sätta fast bältet runt höfterna. Om ditt barn sover, så kan det störa bebisen som lätt vaknar då. Men bortsett från detta, så har experterna som testat ett antal bärselen fastnat för just denna modell för alla valmöjligheter att bära den, samt att kvalitén är god och att den är lättanvänd.

ERGObaby 360 går att reglera efter din längd, men nackspännet är lite trögt att reglera i höjdled. 

Stabilt tyg i canvas

Bärselen har stabilt och mjukt tyg i bomullscanvas. Tyget skyddar dock inte mot varm vätska, men tyget är tvättbart i 30 grader. Det finns inga förvaringsfickor på denna modell, men det är heller ingen nödvändighet. Det finns sol och amningsskydd, solfaktor 50 för bärselen. 

Om du vill köpa till något som du kan behöva, så finns: Vind- och regnskydd, fleecefoder samt axelremsskydd.

Sammanfattning

ERGObaby 360 är en av experternas favoriter. Här får du bra kvalitet, många justeringsmöjligheter, extra stöd för korsryggen. Här får du mycket för pengarna, och en bärsele som håller länge, och som du kommer uppskatta mycket.

Specifikationer

Användning: Mot bröst, framåtvänd, på höften, på ryggen från ca 6 mån. 
100% bomullscanvas 
Vikt: 740 g
Har höftbälte
Sol/amningsskydd (SPF50) 
Förvaringsfickor: Nej 
Anpassad för: 3,2 – 14 kg 
Spädbarnsinlägg: 3,2-5,5 g, säljs separa

3 | ERGObaby Adapt - För tyngre barn

Bästa bärsele 2020 ERGObaby Adapt Bärsele

Anpassad för tyngre barn

Med Ergobabys bärselar får du högklassig komfort och kvalitet. Här får du en sele utan separat spädbarnstillägg, vilket många användare önskat. Med Adapt kan du ha ett barn som väger upp till 20 kg, vilket är bra. ERGObaby Adapt är anpassad för barn som väger lite mer än genomsnittet. Detta är ett plus, och unikt jämför med många andra modeller. 

En nyinköpt barnsele kan i början kännas lite hård, men mjuknar med tiden. Du kan tvätta selen så att den blir mjukare snabbare, ett tips!

God komfort/Ergonomisk

ERGObaby Adapt har ett reglerbart midjebälte, och ett stöd för korsryggen, med en avlastande ryggplatta. Det ger dig mer stöd och komfort, och din rygg blir ej lika trött eller att du får ont då du burit bärselen lite längre tid. Adapt fungerar bra för alla typer av kroppar, såväl lång som kort, smal eller tjock. Man kan bära Adapt i tre positioner: på magen, på höften och på ryggen. Med Adapt sitter bebisen eller barnet med god komfort och den är ergonomiskt utformad, så att barnet sitter bekvämt i en C-formad kurva. Det finns en panel nedtill på bärselen som lätt kan anpassas efter barnets längd genom kardborrar som fästas i olika lägen. En kant upptill gör det enkelt för dig att justeras för att ge din bebis det stöd den behöver för huvudet och nacke. Medföljande instruktioner är mycket enkla att förstå, så att du med säkerhet kan se hur du justerar bärselen så att ditt barn sitter ergonomiskt.

Sammanfattning

Du kommer att bli nöjd med ERGObaby Adapt, den sitter bekvämt, och du kan ha den på hela dagen utan att få ont i axlar eller rygg. Denna bärsele skiljer sig från ERGObaby 360,  där du kan bära barnet på ryggen. Det går inte på denna modell.

Förutom denna funktion så är detta ett mycket bra val, dessutom väldigt ergonomisk.

Specifikationer

Användning: mot bröst, på ryggen, från 6 mån.
Vikt: 740 g
Framåtvänd: Nej
På höften: Ja
Material: 100% bomull
Höftbälte: Ja
Sol/amningsskydd (SPF50)
Anpassad för 3.2 – 20 kg
Förvaringsfickor: Ja
Tvätt: Maskintvätt 30 grader
Spädbarnsinlägg behövs ejRyggMageHöft

4 | BabyBjörn One - Lättanvänd

Bästa bärsele 2020 BabyBjörn One Bärsele

Lättanvänd

BabyBjörn One är en lättanvänd bärsele för dig som vill kunna bära ditt barn på både mage och rygg. Det användare kan klaga på är att den är lite otymplig att förvara, att nackstödet saknar knappar samt att man saknar en kant runt axelbands spännena, annars är flertalet konsumenter nöjda med bärselen från BabyBjörn.

Justerbar

Bärselen är enkel att justera för personer av olika längd och bredd. Midjebältet och vadderade axelband ger dig god avlastning, och den är ergonomisk och gör att du inte får värk i axlar och rygg.

Förbättrade funktioner

BabyBjörn One är en favorit, och den har nu fått förbättrade funktioner, då konsumenter har önskat åtgärda vissa saker. Axelbanden till exempel har fått förstärkt vaddering och spännen som du knäpper ihop bärselen med är bättre. Även höftbältet är nu mer stabilt än tidigare modell. Dragkedjorna är även de bättre, man kan nu låsa dem i olika lägen, vilket kan vara praktiskt. Du kan då reglera dem efter ditt barns storlek och vikt.

Inbyggd spädbarnsinsats

BabyBjörn One har inbyggd spädbarnsinsats så att du slipper att lägga i inlägg som krävs för vissa modeller då du har en liten bebis som ska sitta där. Det finns ett bra nackskydd som stöttar barnets huvud och nacke. Du kan sedan vika ner det då det inte behövs.

Det experterna ser som negativt är att det saknas skydd för plast spännena på axelremmarna, det gör att det inte blir lika bekvämt för barnets huvud som kan trilla ned på dessa spännen utan skydd. 

Användning

BabyBjörn One tar du på genom att in i den, med att krypa ned i den med ena sidospännet knäppt. Höftspännet dras åt, och höftbältet knäpper du enkelt ihop på ryggen med en krok som du kan justera på ryggen, bara att dra åt så att den sitter bra.

Sammanfattning

Överlag är experterna som provat denna överens om att det är en prisvärd och lättanvänd bärsele av god kvalitet. Den kan användas från nyfödd till ett större barn. Nackstödet är bra, men det saknas skydd för spännena som är lite hårda, annars ett mycket bra köp!

Specifikationer

Användning: Mot bröst, framåtvänd, på ryggen
Material:  60% bomull och 40% polyester.
Vikt: 990 g
Har höftbälte
Sol/amningsskydd: Nej 
Förvaringsfickor: Nej 
Tvätt: 40 grader maskintvätt 
Anpassad för: 3,5-15 g
Spädbarnsinlägg: Inbyggt, aktuellt när barnet är 53-62 cm

KÖPGUIDE

En bra bärsele ger dig avlastning om du vill bära ditt barn, istället för att ta med en otymplig vagn. Du kanske bara ska iväg och handla lite, då är en barnsele ett utmärkt val. Ett bra barnsele ska vara mjukt och lätt, och du får en komfortabel belastning med de nya modellerna som nu har höft- eller midjebälte, vilket fördelar belastning bättre. Det är även viktigt att barnet sitter bekvämt, och att en nyfödd bebis behöver stöd för huvud och nacke. 

Nya modeller mer ergonomiska

Med en bärsele får du bra närhet till ditt barn då du har barnet framtill på magen. De äldre modellerna har oftast bara axelremmar, vilket inte ger så bra belastning eller är särskilt ergonomiska. Det är viktigt att belastningen fördelas jämnt, och att du inte får ont i ryggen av att bära ditt barn för länge. Därför är de nya modellerna bättre, då de är ergonomiskt utformade.

Justerbart bärsele eller ej?

Val av bärsele är viktigt att fundera på. Ska samma person bära selen, eller ska din sambo  bära selen? Då är det viktigt att välja en bärsele där du kan justera selen efter den andra personens längd och midjemått. En annan sak som är viktig att tänka på är, om barnet somnar, då kanske du vill ha en sele som är lätt att knäppa upp för att smidigt få ur ett sovande barn till exempel.

Bärsjal, en enklare modell

Ett alternativ till bärselen är en bärsjal, som är en enklare typ av bärsele för att kunna bära ditt barn. Men den passar inte bra om du har ett tyngre barn som ska bäras, dessutom får du inte samma stöd och avlastning som en bärsele.

Viktigt att välja rätt för nyfött barn

Om det är ett nyfött barn som ska sitta i selen så är det viktigt att tänka på att selen ska ge stöd för barnets huvud samt nacke. Det är mycket att tänka på vid val av bärsele, så kontrollera noga innan du väljer ett. Vissa bärselar är som sagt ej anpassade för nyfödda barn, utan du måste köpa till ett speciellt spädbarnsinlägg som ger bra stöd för barnets huvud.

Har du ett större barn?

Har du ett större barn som ska sitta i bärselen så är det viktigt att tänka på att välja en modell där barnet kan sitta med huvudet bortvänt mot magen, dvs att barnet tittar rakt fram istället för inåt magen, barnet får då mer stimulans. Det är även viktigt att välja en kraftfull modell som ska kunna bära ditt barn, och att barnet sitter bekvämt under en längre tid, med bra stöd för ryggen.

Hur vill du bära barnet?

Modellerna varierar då det gäller om du vill bära barnet på magen vänt mot förälder, på magen framåtvänd, på ryggen eller på höften. Vill du kunna bära barnet länge på magen? Är barnet tungt? Då är det viktigt att välja en modell som klarar av lite högre vikt.

Praktisk info

En bärsele är väldigt praktisk att bära ditt barn i, och du slipper släpa på en barnvagn. Det är lätt att bara ta med ditt barn vid lite kortare utflykter. Tänk på att välja en mjuk och behaglig modell med bra stöd för både dig och barnet. En som är enkel att använda, att ta på sig, och enkel att sätta ditt barn i. De modeller vi föreslår är alla bra val av bärsele. Bra kvalitet, populära och bekväma.

Vi gör vårt bästa för att testet ska vara hjälpsamt för dig

Lämna gärna ditt betyg 🙂

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 3

RELATERADE ARTIKLAR