Bärsele bäst i test 2023

Vi har jämfört 5 populära bärselar. Najell rise blir bäst i test tack vare dess väl genomtänkta och ergonomiska tillpassning för både dig och barnet. Läs vidare för att se alla produkter i testet.

Bäst i test

Najell Rise

Bäst justerbarhet

Populär

Ergobaby Omni 360 Bärsele för barn

ERGObaby Omni 360

Bra stöd för korsryggen

Ergonomisk

Bärsele BabyBjörn One

BabyBjörn One

Inbyggt spädbarnsinlägg

Produkterna har utvärderats på:

Ergonomi

Användarbetyg

Justerbarhet

Pris

Testets betyg:
()
Frida Hansson skribent

Av Frida Hansson

 • Justerbarhet: Ska fler personer använda bärselen så är det bra att välja en modell som går att justera efter längd- & kroppsdimension.
 • Bära på rygg & mage: Vill du kunna bära barnet på flera sätt, ryggen, magen?
Bäst i test 2023

Najell Rise

Enkel att justera

Kan användas från dag ett

Najell Rise blir bäst i test då den är ergonomisk för både föräldrar och barn, enkel att justera samt kan användas redan från dag ett.

Ergonomi

Den ergonomiska och justerbara designen ger en bra hållning för både dig och barnet, och tillåter dig att använda bärselen redan från dag ett. Spännena är magnetiska så att man kan fästa dem med bara en hand. Remmarna är justerbara för att kunna passa alla typer av kroppsformer, samtidigt som bärselen kan växa med barnet. Dessutom är den enkel att plocka av med hjälp av remmarna och spännena. Det går att använda bärselen mage mot mage, barnet motvänt dig och på ryggen.

Material

Bärselen är av 100% polyester, oeko-tex standard 100 certifierad som säkerställer att det inte förekommer skadliga ämnen i materialet. Materialet är mjukt utan kanter som skaver, det är bekvämt att använda bäselen även efter längre stunder. Dessutom är den hållbara, så att du kan använda bärselen många år framåt. Det går att tvätta bärselen i tvättmaskin på 40 grader, undvik dock att torktumla då detta kan påverka bärselens storlek. Det finns ett inbyggt solskydd som skyddar barnet mot solstrålar.

Bra val

Najell Easy Bärsele

Miljövänliga materialval

Kan bäras både fram och bak

Bra omdömen från nöjda föräldrar!

3,2 – 13 kg

En smidigt bekväm och väl genomtänkt sele. Framför allt gillar vi hur pass bekväm och lätt Najell Easy är.

Ergonomisk & enkel att justera

Najell Easy lämpar sig för nyfödda och upp till 18 månader, motsvarande 3,2 – 13 kg. Du får tre bärpositioner att välja mellan; inåtvänt framifrån, vänt utåt framifrån, samt vänt utåt på ryggen. En väl genomtänkt utformning och magnetiska spännen gör det enkelt för dig att justera bärselen och ändra bland bärpositionerna utefter behov.

Med en minimalistisk utformning får du den funktionalitet du faktiskt använder, samtidigt som att bärselen är lätt i vikten och enkel att packa ned i väskan eller barnvagnen. Det går även att amma medans du bär bärselen.

Miljövänliga material

Najell använder miljövänliga material och processer för att säkerställa att bärselen är fri från ohälsosamma kemikalier. Det är möjligt att tvätta bärselen i 40 grader, undvik dock att torktumla bärselen.

Bär ditt barn från att det är nyfött upp till 18 månader (eller 3,2 kg till 13 kg). Inget extra klôdd och 100% fokus på enkelt, säkert och bekvämt ergonomiskt bärande för dig och din bebis.

Sammanfattning

Najell har tagit fram en mycket genomtänkt bärsele som passar de allra flesta och erbjuder dig flexibilitet sett till enkel justering samt tre bärpositioner. Lägger vi till dess lätta vikt, hur pass behaglig den är att bära, samt materialval så är Najell Easy det bästa valet för de allra flesta.

Populär

ERGObaby Bärsele Omni 360

Amningsbar bärsele

Ger extra stöd åt korsryggen

Justerbar från nyfödd till lite äldre barn

3,2 – 15 kg

ERGObaby Omni 360 är en ”allt-i-ett-bärsele” och kan användas från att bebisen är nyfödd och upp till 36 månader. Omni 360 är en mycket populär och uppskattad modell både av användare och enligt experttester.

Bärselen är lätt att justera, behaglig att bära och kan bäras både fram, bak och åt sidan.  För de allra flesta kommer ERGObaby Omni 360 därför troligen vara ett riktigt bra val.

Bärselen kan bäras både framåtvänd, på ryggen, och på sidan vid höften. De korsbara axelremmarna ger dig ett bra stöd och en personlig passform. Omni 360  har löstagbar förvaringsväska, praktiskt om man behöver ta med vatten etc.

Konsumenter tycker att den är lätt att justera om till framåtläge som inåtvänd, samt är det enkelt att justera selen för barn av olika längd och vikt. Bärselens kvalitet uppskattas även av konsumenter.

Justerbar

Vidden på bärselen kan justeras, vilket är bra.  Vill du vända barnet utåt så kan du göra bärselen smalare, så att barnet kan sitta med rumpan som i en liten böj med ryggen mot förälderns bröstkorg med benen framåt och utåt. Bärselen anpassas mellan inåtvänt och utåtvänt läge med hjälp av knappar.

Nackstödet kan fästas invikt, för extra stöd för det nyfödda barnets, vilket är viktigt att tänka på då barnets lilla huvud behöver bra stöd för huvud samt nacke. Här finns även ett solskydd invikt i en ficka, vilket är väldigt praktiskt då solen är för stark.

Ergonomisk

Ditt barn sitter säkert och bekvämt med Ergobabys bärselar. Barnet sitter som i en C-kurva på ryggen, om man föredrar den ställningen, vilket ger barnet en ergonomisk sittställning. Axelbanden kan både korsas över ryggen eller löpa parallellt. Har du en relativt nyfödd bebis så är det korsade läget bättre, selen för barnet närmare dig, och bebisen sitter då bättre, mer bekvämt.

Selen har ett rejält höftbälte, som kan fästas på olika höjd så att barnet alltid hamnar i rätt läge på din kropp. Höftbältet drar du åt från båda håll, och det finns en stödplatta i ryggen som ger dig god avlastning. 

Med Omni 360 får du en bra bärsele med god kvalitet och flertal valmöjligheter samt med god ergonomi. Du kan använda bärselen tills ditt barn är ca 2 år, beroende på vikt och hur tungt du orkar bära.

Specifikationer

 • Användning: Anpassad för framåtvänd, på ryggen, på höften
 • Material: 100% bomull
 • Har höftbälte
 • Sol/amningsskydd: Ja (SPF50)
 • Har förvaringsfickor
 • Maskintvätt 30 grader
 • Anpassad för: 3,2 – 15 kg
 • Spädbarnsinlägg behövs ej
Användarvänlig

BabyBjörn One Bärsele

Inbyggt spädbarnsinlägg

Flertal olika bärpositioner

Vadderade axelband för extra komfort

3.5 – 15 kg

BabyBjörn One är en lättanvänd bärsele för dig som vill kunna bära ditt barn på både mage och rygg. Användare är generellt nöjda men viss kritik finns mot att den kan känns lite otymplig att förvara samt att nackstödet saknar knappar.

Justerbar

Bärselen är enkel att justera för personer av olika längd och bredd. Midjebältet och vadderade axelband ger dig god avlastning, och den är ergonomisk och gör att du inte får värk i axlar och rygg.

Förbättrade funktioner

BabyBjörn One är en favorit, och den har nu fått förbättrade funktioner, då konsumenter har önskat åtgärda vissa saker. Axelbanden till exempel har fått förstärkt vaddering och spännen som du knäpper ihop bärselen med är bättre.

Även höftbältet är nu mer stabilt än tidigare modell. Dragkedjorna är även de bättre, man kan nu låsa dem i olika lägen, vilket kan vara praktiskt. Du kan då reglera dem efter ditt barns storlek och vikt.

Inbyggd spädbarnsinsats

BabyBjörn One har inbyggd spädbarnsinsats så att du slipper att lägga i inlägg som krävs för vissa modeller då du har en liten bebis som ska sitta där. Det finns ett bra nackskydd som stöttar barnets huvud och nacke. Du kan sedan vika ner det då det inte behövs.

Det experter ser som negativt är att det saknas skydd för plast spännena på axelremmarna, det gör att det inte blir lika bekvämt för barnets huvud som kan trilla ned på dessa spännen utan skydd. 

Användning

BabyBjörn One tar du på genom att in i den, med att krypa ned i den med ena sidospännet knäppt. Höftspännet dras åt, och höftbältet knäpper du enkelt ihop på ryggen med en krok som du kan justera på ryggen, bara att dra åt så att den sitter bra.

Sammanfattning

Överlag är experterna som provat denna överens om att det är en prisvärd och lättanvänd bärsele av god kvalitet. Den kan användas från nyfödd till ett större barn. Nackstödet är bra, men det saknas skydd för spännena som är lite hårda, annars ett mycket bra köp!

Specifikationer

 • Användning: Mot bröst, framåtvänd, på ryggen
 • Material:  60% bomull och 40% polyester.
 • Vikt: 990 g
 • Har höftbälte
 • Sol/amningsskydd: Nej
 • Förvaringsfickor: Nej
 • Tvätt: 40 grader maskintvätt
 • Anpassad för: 3,5-15 g
 • Spädbarnsinlägg: Inbyggt, aktuellt när barnet är 53-62 cm
Komfort

ERGObaby Bärsele Adapt

Högklassig kvalitet

Mycket hög bärkomfort

Kan användas från födseln utan inlägg

3.2 – 20 kg

Med Ergobabys bärselar får du högklassig komfort och kvalitet. Här får du en sele utan separat spädbarnstillägg, vilket många användare önskat. Med Adapt kan du ha ett barn som väger upp till 20 kg, vilket är bra

God komfort/Ergonomisk

ERGObaby Adapt har ett reglerbart midjebälte, och ett stöd för korsryggen, med en avlastande ryggplatta. Plattan ger  både mer stöd och komfort, och din rygg blir ej lika trött eller att du får ont då du burit bärselen lite längre tid. Adapt fungerar bra för alla typer av kroppar, såväl lång som kort, smal eller tjock.

Man kan bära Adapt i tre positioner: på magen, på höften och på ryggen. Med Adapt sitter bebisen eller barnet med god komfort och den är ergonomiskt utformad, så att barnet sitter bekvämt i en C-formad kurva.

Här finns en panel nedtill på bärselen som lätt kan anpassas efter barnets längd genom kardborrar som fästas i olika lägen. En kant upptill gör det enkelt för dig att justeras för att ge din bebis det stöd den behöver för huvudet och nacke. Medföljande instruktioner är mycket enkla att förstå, så att du med säkerhet kan se hur du justerar bärselen så att ditt barn sitter ergonomiskt.

Sammanfattning

Du kommer att bli nöjd med ERGObaby Adapt, den sitter bekvämt, och du kan ha den på hela dagen utan att få ont i axlar eller rygg. Denna bärsele skiljer sig från ERGObaby 360,  där du kan bära barnet på ryggen vilket inte fungerar på denna modell. Förutom denna funktion så är detta ett mycket bra val, dessutom väldigt ergonomisk.

Specifikationer

 • Användning: mot bröst, på ryggen, från 6 mån.
 • Vikt: 740 g
 • Framåtvänd: Nej
 • På höften: Ja
 • Material: 100% bomull
 • Höftbälte: Ja
 • Sol/amningsskydd (SPF50)
 • Anpassad för 3.2 – 20 kg
 • Förvaringsfickor: Ja
 • Tvätt: Maskintvätt 30 grader

Köpguide

En bärsele är perfekt när man exempelvis ska iväg en stund och handla eller gå en promenad under barnets två första år. Givetvis ska bärselen vara bekväm för både dig och barnet och det finns en hel del olika modeller att välja mellan.

Vissa bärselar tillåter dig bära även på ryggen vilket brukar vara uppskattat att kunna byta till. Nyfödda bebisar vill man dock helst bära mot magen, och med vissa selar kan man ha barnet framåtvänd, så att barnet kan titta framåt, vilket den lille knodden brukar uppskatta. Många nyare modeller har höft- eller midjebälte som gör bärselen mer bekväm att ha på sig och fördelar belastningen bättre för ryggen.

En bra bärsele ger dig avlastning om du vill bära ditt barn, istället för att ta med en otymplig vagn. Du kanske bara ska iväg och handla lite, då är en barnsele ett utmärkt val. Ett bra barnsele ska vara mjukt och lätt, och du får en komfortabel belastning med de nya modellerna som nu har höft- eller midjebälte, vilket fördelar belastning bättre. Det är även viktigt att barnet sitter bekvämt, och att en nyfödd bebis behöver stöd för huvud och nacke. 

En nyinköpt barnsele kan i början kännas lite hård, men mjuknar med tiden. Du kan tvätta selen direkt så blir den mjukare lite snabbare.

Praktisk info

En bärsele är väldigt praktisk att bära ditt barn i, och du slipper släpa på en barnvagn. Det är lätt att bara ta med ditt barn vid lite kortare utflykter. Tänk på att välja en mjuk och behaglig modell med bra stöd för både dig och barnet. En som är enkel att använda, att ta på sig, och enkel att sätta ditt barn i. De modeller vi föreslår är alla bra val av bärsele. Bra kvalitet, populära och bekväma.

Nya modeller mer ergonomiska

Med en bärsele får du bra närhet till ditt barn då du har barnet framtill på magen. De äldre modellerna har oftast bara axelremmar, vilket inte ger så bra belastning eller är särskilt ergonomiska. Det är viktigt att belastningen fördelas jämnt, och att du inte får ont i ryggen av att bära ditt barn för länge. Därför är de nya modellerna bättre, då de är ergonomiskt utformade.

Vanliga frågor och svar

Är ni fler som kommer använda bärselen? Då är det viktigt att välja en bärsele där du kan justera selen efter bägges längd och midjemått. En annan sak som är viktig att tänka på är, om barnet somnar, då kanske du vill ha en sele som är lätt att knäppa upp för att smidigt få ur ett sovande barn till exempel.

Om det är ett nyfött barn som ska sitta i selen så är det viktigt att tänka på att selen ska ge stöd för barnets huvud samt nacke. Det är mycket att tänka på vid val av bärsele, så kontrollera noga innan du väljer ett. Vissa bärselar är som sagt ej anpassade för nyfödda barn, utan du måste köpa till ett speciellt spädbarnsinlägg som ger bra stöd för barnets huvud.

Har du ett större barn som ska sitta i bärselen så är det viktigt att tänka på att välja en modell där barnet kan sitta med huvudet bortvänt mot magen, dvs att barnet tittar rakt fram istället för inåt magen, barnet får då mer stimulans. Det är även viktigt att välja en kraftfull modell som ska kunna bära ditt barn, och att barnet sitter bekvämt under en längre tid, med bra stöd för ryggen.

Modellerna varierar då det gäller om du vill bära barnet på magen vänt mot förälder, på magen framåtvänd, på ryggen eller på höften. Vill du kunna bära barnet länge på magen? Är barnet tungt? Då är det viktigt att välja en modell som klarar av lite högre vikt.

Ett alternativ till bärselen är en bärsjal, som är en enklare typ av bärsele för att kunna bära ditt barn. Men den passar inte bra om du har ett tyngre barn som ska bäras, dessutom får du inte samma stöd och avlastning som en bärsele.