Bältesstol

Bältesstol - bäst i test

2021-11-30

Produkttestarna samarbetar med annonsprogram i syfte att få provision via affiliate-länkar.

När du kör bil finns det inget viktigare än säkerheten, men ditt barns säkerhet kommer förstås allra först. En bältesstol ser till att bilbältet sitter ordentligt på ditt barn, vilket minskar risken för skador vid en kollision.  För barn upp till fem år är det säkrast att sitta vänd bakåt i bilen i en bra bältesstol.

I denna artikel har vi sammanställt en lista över populära och säkra bältesstolar för att se till att du hittar något som fungerar för dig, ditt barn och din bil.

BÄST I TEST

Maxi-Cosi RodiFix AirProtect

5/5

PREMIUM

Cybex Solution Z-Fix Plus

4.7/5

BUDGET

Britax Adventure

4.4/5

PRISVÄRD

BeSafe iZi Up X3 Fix

4.1/5
Läs om produkterna

1 | Maxi-Cosi RodiFix AirProtect - Bäst i Test

Maxi-Cosi RodiFix är en bältesstol som har allt. Den är ergonomisk, beprövad och pålitlig, samt enkel att montera. Vid köp av en bältesstol vill du förstås ha en produkt som du snabbt kommer igång med och som håller ditt barn helt säkert, eftersom din dag redan är hektisk nog utan att du måste kämpa med stolen när du har bråttom. Med Maxi-Cosi RodiFix blir det däremot inga problem!

Den användarvänliga designen, ergonomiska och bekväma sitsen, samt den goda säkerheten är det som utmärker denna bältesstol. Till priset blir det inte bättre än såhär, varför det är just Maxi-Cosi RodiFix AirProtect som blir bäst i test här på Produkttestarna. Otrolig funktionalitet till ett oslagbart pris!

Användarvänlig design

Du monterar bältesstolen med ett snabbt klick tack vare Maxi-Cosis ISOfix-system. Systemet underlättar för dig vid montering och reducerar dessutom risk för felaktig montering – något som kan vara otryggt för ditt barn. Tack vare ISOfix sitter stolen fast där den ska och du kan spänna fast ditt barn snabbt och enkelt, för att därefter röra dig vidare och sköta dina ärenden.

Att spänna fast ditt barn är även det enkelt, tack vare smidigt designade bältesskenor och ett välplacerat spänne. Kompaktheten och den låga vikten innebär enkel förflyttning mellan bilar – perfekt för familjen med fler än en bil!

Ergonomisk och bekväm

Ergonomin är förstås otroligt viktig när man talar om en bältesstol. Sitter ditt barn inte bekvämt kan det leda till ryggvärk, vilket i sin tur resulterar i ett vresigt barn. Bättre ergonomi innebär dessutom en ökad säkerhet, eftersom det säkerställer att ditt barn håller god hållning under hela bilturen.

Ordet AirProtect i produktnamnet syftar på luftfyllda kuddar som ger ökad komfort för ditt barn och ger stöd för såväl huvud som axlar. Bältesstolen rekommenderas till barn mellan 4 och 12 år, och som resultat av detta går produkten givetvis att justera utefter ditt barns storlek.

Säkerhet i fokus

Det spelar ingen som helst roll ifall en bilbarnstol är användarvänlig eller bekväm om säkerheten inte når upp till måttet. Det är ett problem som du inte får med Maxi-Cosi Rodifix. Produkten har lyckats få utmärkta betyg i ett antal test, däribland ADAC, Stifung Warentest och TCS.

ISOfix ser till att produkten är korrekt monterad och extra luftfyllda kuddar ger bättre skydd för rygg, huvud och axlar.

Sammanfattning

Maxi-Cosi Rodifix är en bältesstol som levererar det lilla extra. Här får du en användarvänlig design som underlättar vid montering och förflyttning, ergonomi i spader, samt god och beprövad säkerhet. Det är inte undra på att det är just denna produkt som blir bäst i test här på Produkttestarna! Maxi-Cosi Rodfix rekommenderas hjärtligt till dig som är ute efter en praktisk stol till en rimlig prislapp.

2 | Cybex Solution Z-Fix Plus - Premium

Denna något dyrare bältesstol är en premiumprodukt som erbjuder lite mer än konkurrensen. Cybex Solution Z-Fix Plus är perfekt för ett grinigare barn som kräver extra komfort! Här får man nämligen en mjuk och bekväm design som ger extra stöd tack vare de många luftkuddarna.

Cybex Solution Z-Fix Plus rekommenderas starkt till familjen som inte vill göra några som helst kompromisser med bältesstol för barnet. Här får du god ergonomi, en premium design och en bekväm stol.

God ergonomi

Ergonomi är otroligt viktig när man talar om en bältesstol. Unga barn växer förstås väldigt snabbt, och det är viktigt att din bältesstol går att anpassa utefter denna tillväxt. Cybex Solution Z-Fix Plus går därför att ställa in på 12 olika höjdlägen. Bredden anpassar sig automatiskt efter ditt barns storlek.

Dessutom ingår huvud- och axelskydd som går att justera snabbt och smidigt för att säkerställa att ditt barn passar bekvämt. Nackstöd ingår som dessutom är fällbart.

Premium design

Cybex Solution Z-Fix Plus är en premiumprodukt och till det kommer förstås en mer premium design. Ser man på produkten rent estetiskt blir den väldigt tilltalande, men det är förstås inte det viktigaste med denna typ av produkt. 

Det som däremot blir viktigt är den bättre kvaliteten på materialet och den genomtänkta designen. Här får du integrerat ventilationssystem som lämpar sig perfekt till svettiga sommardagar! Z-Fix Plus dämpar dessutom energi vid eventuell krock och minimerar effekten av krocken på ditt barn.

Bekväm stol

Bekvämligheten hos Cybex Solution Z-Fix Plus blir pricken över i:et med denna fantastiska premiumprodukt. Tack vare mjuka kuddar och kvalitativt material blir komforten inget problem alls, ens för de mest envisa små barn! Här får ditt barn garanterat bra ryggstöd, bekvämt nackstöd, samt praktiska axelskydd.

Sammanfattning

Detta är en premium bältesstol som heter duga. Här får du god ergonomi, en riktigt smidig och genomtänkt design samt en bekväm produkt. Det innebär att ditt barn inte kommer klaga! Cybex Solution Z-Fix Plus blir därför vårt rekommenderade alternativ för dig som inte vill ha några kompromisser och som är villig att betala lite extra för det.

3 | Britax Adventure - Budget

Har du flera barn som behöver bältesstol blir det snabbt otroligt dyrt, särskilt om du köper vårt premiumalternativ. Det enda du egentligen behöver är en god och säker konstruktion samt justerbar höjd – allt annat handlar egentligen främst om bekvämlighet.

För bråkdelen av priset på vårt premiumalternativ kan du plocka upp Britax Adventure, en säker och snygg stol som ser till att dina barn håller god hållning under bilresan och att fordonets 3-punktsbälte når dit den ska. Istället för att köpa en dyrare bältesstol, kan du köpa fyra av dessa!

Du som är ute efter en bra och billig bältesstol hittar inget bättre än såhär. Här får du ett fantastiskt pris, justerbar design, samt sidokrocksskydd. Ett suveränt budgetalternativ!

Fantastiskt pris

Till priset blir det absolut inte bättre än såhär! Britax Adventure erbjuder dig all funktionalitet du kan tänkas behöva i en bältesstol för under en tusenlapp. Det innebär att flerbarnsfamiljen lätt får råd med bältesstolar för alla barn – perfekt för en roadtrip!

Till ett högre pris får du förstås ökad bekvämlighet och bättre ergonomi, men dessa är inte absoluta nödvändigheter. Fokus nummer ett ligger förstås på säkerheten, vilket Britax Adventure levererar helt utan tvekan!

Justerbar design

Allteftersom ditt barn växer behöver du kunna justera bältesstolen för att säkerställa att hen sitter ordentligt. Den huvudsakliga funktionen hos ne bältesstol är nämligen att se till så att din bils 3-punktsbälte sitter ordentligt över axlar och midja. Små barn är ofta för korta för att bältet ska kunna nå ordentligt, vilket givetvis inte är säkert!

Sidokrocksskydd

Ifall ni skulle råka ut för en olycka är denna funktion otroligt bra att ha. Sidokrocksskyddet minimerar risken för brutna ben och ömma blåmärken tack vare inbyggda luftkuddar som dämpar kollisionen för ditt barn. Bältesstolen är dessutom utformad för äldre barn, vilket innebär ytterligare skydd!

Sammanfattning

Britax Adventure bältesstol är en budgetvänlig och justerbar produkt som erbjuder extra skydd för ditt barn. Trots det billigare priset hittar du här inga som helst kompromisser med säkerheten. Denna stol lämpar sig därför perfekt till flerbarnsfamiljen som behöver köpa in flera bältesstolar!

Detta är en budgetprodukt som heter duga och rekommenderas starkt till alla som vill ha en grundläggande men funktionell bältesstol.

4 | BeSafe iZi Up X3 Fix​ - Prisvärd

För dig som vill hitta en balans mellan pris, justerbarhet och bekvämlighet – utan att säkerheten för den delen blir sämre – finns denna härliga bältesstol från BeSafe.
BeSafe Izi Up X3 monteras i bilens isofix-infästningar för mer stabilitet för ditt barn och bättre säkerhet ifall ni råkar ut för en olycka. Det går givetvis även att använda denna prisvärda produkt tillsammans med 3-punktsbälte ifall bilen inte stöder isofix.

Här får du mycket gott skydd, justerbarhet, samt en bekväm design – allt i ett prisvärt paket!

Pålitligt skydd

Tack vare Isofix-montering blir denna bältesstol otroligt stabil i din bil, vilket förstås blir både bekvämare och säkrare för ditt barn. Det går dock att använda stolen med vanligt 3-punktsbälte ifall bilen saknar isofix.

iZi Up X3 skyddar extra mot sidokrockar tack vare BeSafes egna Side Impact Rotation-skydd. Ifall ni råkar ut för en olycka kommer stolen att svänga in med ryggen vänd mot kollisionspunkten. Detta skyddar barnets huvud med hjälp av huvudstödet.

Trots dessa avancerade funktioner är produkten väldigt enkel att montera med några få klick. Perfekt för familjen med flera bilar!

Justerbar

Denna produkt går smidigt att justera på bägge sidor tack vare synkroniserad justering för såväl nack- och huvudstöd samt ryggstödet. Ditt barn kan på egen hand justera sittställningen genom bältesstolens handtag för att kunna sitta bekvämare under längre bilturer. Det blir inte värre än ett obekvämt barn i bilen, varför denna funktion blir riktigt bra!

Bekväm design

Bekvämligheten är förstås även det viktigt när man talar om en bältesstol. BeSafe iZi Up X3 Fix är utrustad med mjuka kuddar och lent tyg som blir riktigt bekvämt över längre perioder. Materialet är dessutom luftigt, vilket blir behagligare för barnet under varma och svettiga sommardagar!

Sammanfattning

BeSafe iZi Up X3 Fix är en pålitlig, säker, justerbar och bekväm bältesstol som erbjuder dig riktig valuta för pengarna. Denna stol rekommenderas därför till föräldrar som vill hitta en balans mellan pris och bekvämlighet! För dig som alltid är ute efter prisvärdhet är BeSafe iZi Up X3 Fix en självklarhet.

Köpguide

Här nedan har vi sammanställt en lista över vanliga frågor och svar om bältesstolar. Har du något du undrar över? Ta då en titt på svaren nedan!

För vilka åldrar behövs en bältesstol?

Det är väldigt viktigt med en bältesstol som passar ditt barns ålder och storlek. I Sverige är det lag på att alla barn som är kortare än 135 centimeter ska sitta i en bältesstol eller dylikt för extra säkerhet. Forskning visar dock att behovet av en bältesstol kan förbli även efteråt. Det rekommenderas därför att du ser till att ditt barn fortsätter sitta i bältesstol tills de är 140 centimeter eller längre.

Denna typ av bilskydd rekommenderas till barn mellan 3 och 12 års ålder. Det är viktigt att den bältesstol du väljer går att justera utefter ditt barns höjd och storlek – annars måste du köpa en ny stol varje år!

Bältesstol med isofix

Om din bil har ISOfix-fästen kan du köpa en stol som stöder detta för en säkrare bilresa. Med ISOfix får du nämligen möjlighet att montera stolen mycket stabilare. Det medför förstås mer säkerhet för ditt barn och dessutom en mer bekväm resa.

Max längd för en bältesstol?

Det rekommenderas inte att barn längre än 140 cm sitter i en bältesstol, eftersom det givetvis blir mindre säkert ifall ditt barn sitter i en stol som inte passar dem längre. För större barn går det alldeles utmärkt att sitta på bilstolen istället!

Vad är fördelarna med en bältesstol?

En bältesstol säkerställer att ditt barn sitter ordentligt och säkert i bilen. Detta eftersom de dels kommer upp till rätt höjd för bilbältet, och dels får möjlighet att sitta bakåtvända, vilket blir betydligt säkrare för dem.

För mindre barn som inte kan sitta still ser stolen dessutom till att de sitter säkert och ordentligt medan du själv fokuserar på körningen. Det blir inte värre än när ditt barn får loss bilbältet och försöker hoppa från framsätet till baksätet!

Fördelarna med en bältesstol är alltså många och det är även krav i Sverige på att ha någon form av bilskydd när du åker bil med små barn.

Är bältesstol säkrare än bälteskudde?

En alternativ form av bilskydd är bälteskudde. Det alternativ som är bäst beror på produkten ifråga. Väljer du en sämre bältesstol kan en bra bälteskudde istället vara säkrare.

Modern forskning indikerar att en bakåtvänd barnbilstol är bäst för små barn, men när det gäller större barn är forskningen mindre tydlig. För väldigt långa barn kan en bälteskudde istället vara att rekommendera, eftersom bältesstolar kan leda till sämre hållning i bilen för större barn.

Det alternativ som är säkrast går alltså inte att ge ett entydigt svar på! Säkerheten hos olika typer av bilskydd beror på produkten ifråga, barnets längd, samt på bilen. Båda alternativ kan vara säkra, ifall man väljer en välrecenserad och beprövad produkt.

Går det bra med bältesstol i framsätet?

Förr i tiden rekommenderas det inte med en bältesstol i framsätet eftersom krockkuddar inte var designade med barn i åtanke. För nya bilar är detta dock inte sant, och då går det alldeles utmärkt att ha bältesstol även i framsätet. Det gäller däremot att se till att din bil är modern nog för att krockkuddarna ska vara barnsäkra!

Experttester

Är du intresserad av att läsa om vad experter har att säga om bältesstolar? I ett test utfört av Råd och Rön utvärderades 101 olika bilstolar för barn i olika åldrar. Bland annat testades babyskydd, bilbarnstolar och bältesstolar.

I testet undersöktes exempelvis hur stolen klarar av olika typer av krockar samt hur bekvämligheten var för barnen! Stolar från exempelvis Besafe lyckades bra i testet!

Lycka till med ditt val av bältesstol.

Vi gör vårt bästa för att testet ska vara hjälpsamt för dig

Lämna gärna ditt betyg 🙂

Genomsnitt: 0 / 5. Antal betyg: 0

Relaterade artiklar