Bältesstol bäst i test

Bältesstol bäst i test

Bäst i test

Bältesstol bäst i test 2022

Maxi-Cosi
RodiFix AirProtect

5/5

Premium

BeSafe
iZi Up X3 Fix

5/5

Budget

Bältesstol bäst i test 2022

Britax Römer
Adventure

4.5/5

Prisvärd

Bästa bältesstol 2022

Cybex
Solution Z-Fix Plus

4.5/5

Vilken bältesstol är bäst 2022?

Maxi-Cosi RodiFix AirProtect blir utsedd till bästa bältesstolen 2022 hos Produkttestarna. Nedan kan du läsa mer om alla testvinnare och få tips inför ditt köp.

Produkterna har utvärderats på:

Uppdaterad 5 oktober, 2022

Av Linus Samuelsson

Av Linus Samuelsson

Produktöversikt

1 | Maxi-Cosi RodiFix AirProtect - Bäst i test

Bältesstol bäst i test 2022 – Maxi-Cosi RodiFix är en bältesstol som har allt. Den är ergonomiskt & säkerhetsmässigt beprövad och pålitlig, samt enkel att montera. Vid köp av en bältesstol vill du förstås ha en produkt som som håller ditt barn helt säkert, och som du snabbt kommer igång med utan att du måste kämpa med stolen när du har bråttom. Med Maxi-Cosi RodiFix är det inga problem!

Den användarvänliga designen, ergonomiska och bekväma sitsen, samt den goda säkerheten är det som utmärker denna bältesstol. Till priset blir det inte bättre än såhär, varför det är just Maxi-Cosi RodiFix AirProtect som blir bäst i test här på Produkttestarna. Otrolig funktionalitet till ett oslagbart pris.

Användarvänlig design

Du monterar bältesstolen med ett snabbt klick tack vare Maxi-Cosis ISOfix-system. Systemet underlättar för dig vid montering och reducerar dessutom risk för felaktig montering – något som kan vara otryggt för ditt barn. Tack vare ISOfix sitter stolen fast där den ska och du kan spänna fast ditt barn snabbt och enkelt, för att därefter röra dig vidare och sköta dina ärenden.

Att spänna fast ditt barn är även det enkelt, tack vare smidigt designade bältesskenor och ett välplacerat spänne. Kompaktheten och den låga vikten innebär enkel förflyttning mellan bilar – perfekt för familjen med fler än en bil.

Ergonomisk och bekväm

Ergonomin är förstås otroligt viktig när man talar om en bältesstol. Sitter ditt barn inte bekvämt kan det leda till ryggvärk, vilket i sin tur resulterar i ett vresigt barn. Bättre ergonomi innebär dessutom en ökad säkerhet, eftersom det säkerställer att ditt barn håller god hållning under hela bilturen.

Ordet AirProtect i produktnamnet syftar på luftfyllda kuddar som ger ökad komfort för ditt barn och ger stöd för såväl huvud som axlar. Bältesstolen rekommenderas till barn mellan 4 och 12 år, och som resultat av detta går produkten givetvis att justera utefter ditt barns storlek.

Säkerhet i fokus

Det spelar ingen som helst roll ifall en bilbarnstol är användarvänlig eller bekväm om säkerheten inte når upp till måttet. Det är ett problem som du inte får med Maxi-Cosi Rodifix. Produkten har lyckats få utmärkta betyg i ett antal test, däribland ADAC, Stifung Warentest och TCS.

ISOfix ser till att produkten är korrekt monterad och extra luftfyllda kuddar ger bättre skydd för rygg, huvud och axlar.

Sammanfattning

Maxi-Cosi Rodifix är en bältesstol som levererar det lilla extra. Här får du en användarvänlig design som underlättar vid montering och förflyttning, ergonomi i spader, samt god och beprövad säkerhet. Det är inte undra på att det är just denna produkt som blir bäst i test här på Produkttestarna! Maxi-Cosi Rodfix rekommenderas hjärtligt till dig som är ute efter en praktisk stol till en rimlig prislapp.

Produktöversikt

2 | BeSafe iZi Up X3 Fix​ - Premium

För dig som söker ett premium val med bra säkerhet, justerbarhet och bekvämlighet –  finns denna high-end bältesstol från BeSafe Scandinavian Safety. Izi Up X3 monteras i bilens isofix-infästningar för bättre stabilitet och högre säkerhet.

Pålitligt skydd

Tack vare Isofix-montering blir denna bältesstol otroligt stabil i din bil, vilket förstås blir både bekvämare och säkrare för ditt barn. Det går även att använda stolen med vanligt 3-punktsbälte ifall bilen saknar isofix.

iZi Up X3 skyddar extra mot sidokrockar tack vare BeSafes egna Side Impact Rotation-skydd. Ifall ni råkar ut för en olycka kommer stolen att svänga in med ryggen vänd mot kollisionspunkten. Detta skyddar barnets huvud med hjälp av huvudstödet.

Trots dessa avancerade funktioner är produkten väldigt enkel att montera med några få klick. Perfekt för familjen med flera bilar.

Justerbar

Bältesstolen kan smidigt justeras på bägge sidor tack vare synkroniserad justering för såväl nack- och huvudstöd samt ryggstödet. Ditt barn kan på egen hand justera sittställningen genom bältesstolens handtag för att kunna sitta bekvämare under längre bilturer – en riktigt bra funktion.

Bekväm design

Bekvämligheten är förstås även viktigt när man talar om en bältesstol. BeSafe iZi Up X3 Fix är utrustad med mjuka kuddar och lent tyg som blir riktigt bekvämt över längre perioder. Materialet är dessutom luftigt, vilket blir behagligare för barnet under varma och svettiga sommardagar.

Sammanfattning

BeSafe iZi Up X3 Fix är en pålitlig, säker, justerbar och bekväm bältesstol som erbjuder allt man kan kräva i topp-segmentet. Hög säkerhet och komfort till ett något högre pris med andra ord. Vår rekommendation i premiumklassen.

3 | Britax Römer Adventure - Budget

Bästa bältesstol 2022 i den lägre prisklassen – Har du flera barn som behöver en bältesstol blir det snabbt dyrt. Det absolut viktigaste är ändå en god och säker konstruktion samt justerbar höjd – allt annat handlar egentligen främst om bekvämlighet & design. Vi tittar på prisvärda Britax Römer Adventure.

För bråkdelen av priset på vårt premiumalternativ kan du plocka upp Britax Adventure, en säker och snygg stol som ser till att dina barn håller god hållning under bilresan med bilens 3-punktsbälte. Istället för att köpa en dyrare bältesstol, kan du köpa fyra av dessa!

Du som är ute efter en bra och billig bältesstol hittar inget bättre än såhär. Här får du ett lågt pris, justerbar design, samt sidokrocksskydd. Ett toppval i  budgetklassen helt enlkelt.

Fantastiskt pris

Till priset blir det knappast bättre än såhär.  Stolen erbjuder de viktigaste funktionerna på ett bra sätt då fokus nummer ett självklart ligger på säkerheten, vilket Britax Adventure levererar.

Justerbar design

Allteftersom ditt barn växer behöver du kunna justera bältesstolen för att säkerställa att barnet sitter ordentligt. Den huvudsakliga funktionen för stolen är uppenbart att se till så att din bils 3-punktsbälte sitter ordentligt över axlar och midja. 

Sidokrocksskydd

Ifall oturen är framme är denna funktion otroligt bra att ha. Sidokrocksskyddet minimerar risken för stötar och ömma blåmärken tack vare inbyggda luftkuddar som dämpar kraften vid en kollisionen. 

Sammanfattning

Britax Adventure bältesstol är en budgetvänlig och justerbar produkt som erbjuder extra skydd för ditt barn. Trots det billigare priset hittar du här inga som helst kompromisser med det viktigaste –  säkerheten. Bra val för alla som vill ha en grundläggande men funktionell bältesstol.

4 | Cybex Solution Z-Fix Plus - Prisvärd Kvalité

Denna populära bältesstol är ett bra val i toppsegmentet som erbjuder lite mer ergonomi & design. Cybex Solution Z-Fix Plus är perfekt för barnet som med rätta kräver lite extra komfort. Här får man nämligen en mjuk och bekväm färd som ger extra stöd tack vare de många luftkuddarna.

Cybex Solution Z-Fix Plus rekommenderas extra till familjen som under oftare längre turer inte  kompromissar med säkerhet & bekvämlighet. Här får du bra säkerhet i en bekvämt designad bältesstol.

God ergonomi

Ergonomi är uppenbart viktig när man talar om en bältesstol. Små barn växer förstås väldigt snabbt, och det är viktigt att din bältesstol går att anpassa efter det. Cybex Solution Z-Fix Plus går därför att ställa in på 12 olika höjdlägen. Bredden anpassar sig automatiskt efter ditt barns storlek.

Dessutom ingår huvud- och axelskydd som går att justera snabbt och smidigt för att säkerställa att ditt barn färdas bekvämt. Nackstöd är här dessutom praktiskt fällbart.

Premium design

Cybex Solution Z-Fix Plus är en kvalite-produkt och till det kommer förstås en mer premium design. Ser man på produkten rent estetiskt blir den väldigt tilltalande, men det är förstås inte det viktigaste med denna typ av produkt. 

Det som däremot blir viktigt är den bättre kvaliteten på materialet och den genomtänkta designen. Här finns ett integrerat ventilationssystem som lämpar sig perfekt även för varma sommardagar.

Sammanfattning

Bekvämligheten hos Cybex Solution Z-Fix Plus är kort o gott pricken över i:et hos denna utmärkta stolt. Tack vare mjuka kuddar och kvalitativt material blir komforten i toppklass. Här får ditt barn garanterat bra ryggstöd, bekvämt nackstöd, samt praktiska axelskydd.

När du kör bil finns det inget viktigare än säkerheten, men ditt barns säkerhet kommer förstås allra först. En bältesstol ser till att bilbältet sitter ordentligt på ditt barn, vilket minskar risken för skador vid en kollision.  För barn upp till fem år är det säkrast att sitta vänd bakåt i bilen i en bra bältesstol.

I testet har vi sammanställt en lista över de bästa bältesstolarna utifrån säkerhet, funktionalitet och kundomdömen, så att du kan känna dig trygg med att hitta en den bältesstol som passar bäst för för dig, ditt barn och din bil.

Här nedan har vi sammanställt en lista över vanliga frågor och svar om bältesstolar. Har du något du undrar över? Ta då en titt på svaren nedan!

Det är väldigt viktigt med en bältesstol som passar ditt barns ålder och storlek. I Sverige är det lag på att alla barn som är kortare än 135 centimeter ska sitta i en bältesstol eller dylikt för extra säkerhet. Forskning visar dock att behovet av en bältesstol kan förbli även efteråt. Det rekommenderas därför att du ser till att ditt barn fortsätter sitta i bältesstol tills de är 140 centimeter eller längre.

Denna typ av bilskydd rekommenderas till barn mellan 3 och 12 års ålder. Det är viktigt att den bältesstol du väljer går att justera utefter ditt barns höjd och storlek – annars måste du köpa en ny stol varje år!

Om din bil har ISOfix-fästen kan du köpa en stol som stöder detta för en säkrare bilresa. Med ISOfix får du nämligen möjlighet att montera stolen mycket stabilare. Det medför förstås mer säkerhet för ditt barn och dessutom en mer bekväm resa.

Det rekommenderas inte att barn längre än 140 cm sitter i en bältesstol, eftersom det givetvis blir mindre säkert ifall ditt barn sitter i en stol som inte passar dem längre. För större barn går det alldeles utmärkt att sitta på bilstolen istället!

En bältesstol säkerställer att ditt barn sitter ordentligt och säkert i bilen. Detta eftersom de dels kommer upp till rätt höjd för bilbältet, och dels får möjlighet att sitta bakåtvända, vilket blir betydligt säkrare för dem.

För mindre barn som inte kan sitta still ser stolen dessutom till att de sitter säkert och ordentligt medan du själv fokuserar på körningen. Det blir inte värre än när ditt barn får loss bilbältet och försöker hoppa från framsätet till baksätet!

Fördelarna med en bältesstol är alltså många och det är även krav i Sverige på att ha någon form av bilskydd när du åker bil med små barn.

En alternativ form av bilskydd är bälteskudde. Det alternativ som är bäst beror på produkten ifråga. Väljer du en sämre bältesstol kan en bra bälteskudde istället vara säkrare.

Modern forskning indikerar att en bakåtvänd barnbilstol är bäst för små barn, men när det gäller större barn är forskningen mindre tydlig. För väldigt långa barn kan en bälteskudde istället vara att rekommendera, eftersom bältesstolar kan leda till sämre hållning i bilen för större barn.

Det alternativ som är säkrast går alltså inte att ge ett entydigt svar på! Säkerheten hos olika typer av bilskydd beror på produkten ifråga, barnets längd, samt på bilen. Båda alternativ kan vara säkra, ifall man väljer en välrecenserad och beprövad produkt.

Förr i tiden rekommenderas det inte med en bältesstol i framsätet eftersom krockkuddar inte var designade med barn i åtanke. För nya bilar är detta dock inte sant, och då går det alldeles utmärkt att ha bältesstol även i framsätet. Det gäller däremot att se till att din bil är modern nog för att krockkuddarna ska vara barnsäkra.

Senast framtagna tester

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 5 / 5. Antal betyg: 4

Relaterade tester