Bakmaskin bäst i test

2022-05-06

Bästa bakmaskinen 2022

Att baka bröd kan kännas omständligt och tidskrävande, men med en bra bakmaskin kan din syn på brödbak förändras för all framtid. Du häller i ingredienserna – bakmaskinen knådar, jäser och gräddar brödet! Doften av nybakat bröd är ju trots allt bland det bästa som finns.

Med ljus och lykta har vi letat efter de bakmaskiner som användare är allra nöjdast med, och nedan har vi rangordnat de allra bästa för att göra det enkelt för dig att jämföra de populäraste modellerna. Scrolla ner för att läsa mer om de tre bakmaskiner vi presenterar med både dess för och nackdelar. Efter listan har vi bakat ihop en händig köpguide med tips och råd.

Vi hoppas att du snart får känna doften av nybakt bröd från köket med en av dessa bakmaskiner!

BÄST I TEST

Bästa Bakmaskin 2021

OBH Nordica 6544 Bread Maker

4.9/5

PREMIUM

Panasonic SD-ZB2512

4.7/5

PRAKTISK

Bästa Bakmaskin 2021

Wilfa BM-50

4.5/5
Innehåll

1 | OBH Nordica Bread Maker Inox - Bästa bakmaskin 2022

Bästa Bakmaskin 2021

OBH Nordica 6544 Break Maker Inox är en smidig, prisvärd och omtyckt bakmaskin med många användbara program samt uppskattat snabbprogram. Är du ute efter en enkel men samtidigt funktionell bakmaskin till riktigt bra pris så är detta valet för dig.

Bäst i test – Mångsidig och praktisk

Denna bakmaskin har det man kan förvänta sej – och lite till. Modellen har 12 olika program och kan baka ditt bröd i två olika storlekar –  750/900 g. Du kan också välja hur tufft du vill att brödet ska gräddas, om det ska vara ljust, medium, eller mörkt. Men det är inte bara bröd man kan få fram ur denna lilla testvinnare, här finns även inställningar för att göra sylt och marmelad.

Ibland är det som bekant ont om gott om tid –  tacksamt nog så kommer OBH Nordica även med ett snabbprogram som ordnar nybakat på trevliga 58 minuter.

Förprogrammering får ris och ros

Funktionen förprogrammering / Timer är smidigt och bra med startfördröjning på upp till 13 timmar. Att vakna till doften av hembakt till frukost är rätt angenämt kan jag som stolt bakmaskin ägare tycka.

Här finns dock en del kritik värd att nämna –  ett antal användare påpekar att maskinen piper väl högt både vid programmeringen och ett antal gånger under bakprocessen. Inte helt optimalt om sovrum/en är närliggande köket.

Sammanfattning

OBH Nordica är en uppskattad och bra bakmaskin med alla de vanligare och mest användbara funktionerna. Här får man mycket bakmaskin för pengen. Modellen kommer nämligen med en för standarden mycket svårslagen prislapp som också blir grädden på moset när vi utser vårt förstaval och vinnare av bäst i  test 2022.

2 | Panasonic SD-ZB2512 - Premium

Låt oss säga att du vill ha en bakmaskin som är snygg nog att alltid ha framme i köket och dessutom har en del finesser som enklare maskiner saknar. I så fall är Panasonic SD-ZB2512 maskinen för dig. Den kostar visserligen lite mer än många andra, men det uppvägs av inte mindre än hela 33 olika program att välja mellan via den snygga touchpanelen.

Många program

Förutom att kunna baka bröd i tre olika storlekar har denna bakmaskin program som kan producera exempelvis brioche, pizzadeg, glutenfritt bröd och kakor samt göra både sylt och kompotter. Den har också en fiffig  automatfunktion så att russin och nötter strös ut i degen om så önskas.

Liksom de flesta andra bakmaskiner kommer den med tre olika inställningar när det gäller hur pass välgräddat brödet önskas och en timer på upp till 13 timmar så att du kan njuta färskt bröd till frukost.

Tyst och smidig

ZX2512 är som premium-modell jämförelsevis tystgående. En egenskap väl värd att ta hänsyn till, speciellt om timern används till att ordna färskt morgonbröd då maskin och signal-ljud annars lätt kan störa morgonsömnen.

Sammanfattning

Om du redan kanske är en erfaren bakmaskins-bagare i färd med att uppgradera, eller måhända  en nybliven entusiast med ambitioner är vårt premium-alternativ ett säkert kort. Känner du inte igen dej i beskrivningen funkar det också bra – Panasonic SD-ZX2512 är en bakmaskin du kommer ha mycket glädje av.

Med massor av funktioner att laborera med och en bra ljudnivå samt full pott hos de bägge i test-sammanhang – giganterna – Trustedreviews och Expertreviews (nästintill identisk ZX2522) utser vi Panasonic SD-ZX2512 till bästa köp i premiumklassen.

3 | Wilfa BM50 - Praktisk

Bästa Bakmaskin 2021

Wilfa BM50 Är en populär bakmaskin i mellanprisklassen. Här bakas det bröd i modell större och du kan välja mellan alternativen 1 respektive 1,5 kg.

Frukt & nöt dispenser

Modellen kommer med dubbla degkrokar, vilket gör att den knådar igenom degen på ett bra sätt och här finns även finessen med en frukt- och nöt dispenser. 11 förprogrammerade program finns att välja på varav ett specialprogram för glutenfritt bröd finns att till gå samt de tre inställningarna för styrkan på gräddningen: Ljus, medium och mörk. Modellens timer-funktion är även här på upp till 13 timmar.

Brödkärlet är utrustad med en bra nonstick-beläggning som gör att brödet släpper lätt från kärlet samt enkelt att rengöra efter bak. Övriga funktioner värda att nämna är t.ex  att locket utrustats med ett fönster så du kan se hur bakprocessen framskrider samt en digital kontrollpanel med display.

Sammanfattning

Användare är överlag mycket nöjda med modellen och plussar för bra degkrokar, möjligheten att baka lite större bröd samt det goda brödet maskinen bakar. Kritik finns och gäller maskinens ljudnivå som vissa anser vara väl hög.

För en bakmaskin i mellanprisklassen erbjuder modellen bra funktioner med extra plus för kapacitet att baka lite större bröd. Med frukt- och nöt dispenser och bra användaromdömen blir Wilfa BM50 vår vinnare i mellanprisklassen.

Köpguide

Bästa Bakmaskin 2022

Vilken bakmaskin är bäst?

Bakmaskinen som vi har valt till bäst i test är OBH Nordica 6544 Bread Maker Inox. Denna maskin är perfekt för den som vill baka bröd någon gång då och då och inte vill lägga en halv förmögenhet på det. Suveränt om du gärna vill testa att baka bröd i bakmaskin men inte är helt hundra på att du kommer att använda den varje dag. Den har 12 olika program och man kan även göra sylt i den. Dessutom är den lätt att rengöra och har en timer på 13 timmar så att du kan få nygräddat bröd till frukost.

Hur använder man en bakmaskin?

Fördelen med en bakmaskin är att den besparar dig en hel del arbete när du bakar bröd. Du behöver varken knåda degen själv eller lägga degen i en form/forma limpan.

Om du använder torrjäst blandar du den med mjölet, medan färsk jäst blandas ut i vätskan som bör vara fingervarm. Även om du använder torrjäst behöver vätskan värmas upp och då lite varmare än fingervarmt, ca. 45 grader.

Så länge du får rätt temperatur på vätskan och lägger i alla ingredienser i receptet så är det svårt att göra fel. Maskinen knådar degen åt dig, och degen ligger kvar i maskinen och jäser och gräddas. Det är oftast en bra idé att testa recepten som följer med i bruksanvisningen eftersom de är anpassade till bakmaskinens storlek, men när du testat dem kan du med fördel byta ut ingredienser tills du hittat ditt nya, alldeles egna favoritbröd.

En av de största fördelarna med att använda en bakmaskin är att de flesta modellerna har en timer så att man kan ställa in när brödet blir klart. Detta gör att du kan vakna upp till doften av nygräddat bröd!

Kan man använda en bakmaskin till glutenfritt bröd?

Ja, man kan baka glutenfritt bröd i bakmaskin. Men precis som det ofta är med glutenfritt bröd i allmänhet kan det vara svårt att få det perfekt och ofta tar det många försök innan man hittat det perfekta receptet. Ett tips är att tillsätta kesella om brödet blir för torrt.

Behöver man färsk jäst när man använder en bakmaskin?

När du letar efter brödrecept till din bakmaskin kommer du att märka att de flesta säger att man ska ha torrjäst. Torrjäst har fördelen att den inte är riktigt lika känslig som färsk jäst, och så kan du så klart förvara den länge i skafferiet och ha jäst på lager så att du inte behöver slänga dig iväg till affären så fort du får lust att baka.

Torrjäst fungerar mycket bättre för bröd än söta bakverk och det är sannolikt en ytterligare anledning till att man rekommenderar det till just matbröd.

Hur fungerar en bakmaskin?

Hur bakmaskiner fungerar är ett av livets stora mirakel. Du lägger i ingredienserna och på något magiskt sätt vi inte riktigt förstår både knådar den degen, låter den jäsa och gräddar den så att brödet är färdigt precis när du vill äta det.

Hur lång tid tar det att baka bröd i en bakmaskin?

Det tar oftast ca. 3-4 timmar att baka brödet, men vissa maskiner har snabbprogram på drygt en timme. Sedan får man så klart även räkna med tiden det tar att mäta och lägga i ingredienserna. Å andra sidan behöver du inte göra något medan maskinen arbetar utan kan gå och göra något roligare.

Kan man baka surdegsbröd med en bakmaskin?

Det fungerar att baka surdegsbröd i bakmaskin, men det behöver längre jästid än vanligt bröd. Dessutom blir resultatet inte lika härligt som när man gräddar det i ugnen, men det kan det vara värt med tanke på arbetet man slipper.

Vad är för- och nackdelarna med bakmaskiner? 

Bakmaskiner har många fördelar, men få nackdelar!

Fördelar

  • Du sparar tid.
  • Du slipper knåda degen för hand.
  • Brödet blir klart när du vill.
  • Billigare i längden än att köpa bröd.
  • Du kan få brödet precis som du vill ha det.

Nackdelar

  • Tar en del plats i köket.
  • Kostar en slant att köpa in.

Lycka till med att hitta en bakmaskinen som passar dej!

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 4.9 / 5. Röster: 7

Relaterade artiklar