Bakmaskin bäst i test 2024

Bakmaskin bäst i test 2024

Vi har jämfört fem populära bakmaskiner på funktioner, programval, byggkvalitet, prisvärde och omdömen. OBH Nordica 6544 Bread Maker Inox blir bästa bakmaskinen i testet – en prisvärd bakmaskin med många bra program att välja bland. Läs om alla maskiner i testet och hitta din nya favorit i köket.

Klick på länkar till återförsäljare kan ge oss provision

Bäst i test

Bakmaskin bäst i test 2023 - OBH Nordica BreadMaker Inox

OBH Nordica Bread Maker

Betyg

10

Enkel att använda & funktionsrik

Premium

Bakmaskin Panasonic SD-YR2550

Panasonic SD-YR2550

Betyg

9

Flest programval & snygg design

Budget

Bakmaskin Andersson-BDM-B2000

Andersson BDM-B2000

Betyg

7.5

Prisvärd och praktisk

Produkterna har utvärderats på:

Programval

Användarbetyg

Funktioner

Prisvärde

Testets betyg:
4.9
(9)
  • Titta på antalet program om du gillar variationer på frukostbordet.
  • Välj en maskin som får plats på köksbänken eller som är lätt att plocka fram.
  • Vill du kunna baka bröd med nötter och russin, välj en maskin med nut/raisindispenser.
Bäst i test
OBH Nordica BreadMaker Inox bakmaskin

OBH Nordica 6544 Bread Maker Inox

Prisvärd

Bra funktioner

Antal program: 12

Förprogrammering: 13 timmar

Extra finesser: Syltprogram, snabbprogram.

Brödstorlek: 750 g och 900 g

Bäst i test

OBH Nordica 6544 Bread Maker Inox är en smidig, prisvärd och omtyckt bakmaskin med många användbara program och ett uppskattat snabbprogram. Är du ute efter det bästa i mellanprisklassen så är detta valet för dig.

Mångsidig

Denna bakmaskin har allt man gärna har i en bakmaskin och mer. Det finns 12 olika program att välja bland, och bakmaskinen kan baka ditt bröd i antingen 750 eller 900 gram. Du kan också välja hur mycket du vill att brödet ska gräddas; ljust, medium, eller mörkt. Men det är inte bara bröd man kan få fram ur denna bakmaskin – det finns även inställningar för att göra sylt och marmelad.

När det är ont om tid så har OBH Nordica tacksamt nog ett snabbprogram som ordnar nybakat på endast 58 minuter.

Ris och ros

Att vakna till doften av hembakat till frukost är underbart. Det går att förprogrammera bakmaskinen med startfördröjning på till 13 timmar.

Vissa användare noterar att maskinen piper lite väl högt vid programmeringen och bakprocessen. Om du har bakmaskinen nära sovrummet så kan det vara värt att ha i åtanke. Annars lämnas endast positiva omdömen för denna bakmaskin från OBH Nordica.

Sammanfattning

OBH Nordica 6544 Break Maker är en uppskattad och bra bakmaskin med alla de vanligare och mest användbara funktionerna. Mycket värde för pengarna.

Premium
Bakmaskin Panasonic SD-YR2550

Panasonic SD-YR2550

Bra omdömen

Ingrediensdispensrar

Antal program: 31.

4 glutenfria program

Förprogrammering: 13 timmar.

Extra finesser: Två värmesensorer, Ingrediens dispenser

Brödstorlek: M, L, XL

Letar du efter en bakmaskin i premiumsegmentet så vill vi vända uppmärksamheten till Panasonic SD-YR2550; bakmaskinen för den seriöse hemmabagaren. Bland annat hittar vi 31 automatiska program att välja bland via touchpanelen.

31 automatiska program

Förutom att kunna baka bröd i tre olika storlekar har denna bakmaskin 31 automatiska program som bland annat inkluderar brioche, pizzadeg, glutenfritt bröd, kakor, sylt och kompotter. Den har också en fiffig automatfunktion så att russin och nötter strös ut i degen. Vi kan nog många relatera till hur orimligt gott ett russin kan vara i bröd.

Som de flesta andra bakmaskiner kommer Panasonic SD-YR2550 med tre olika inställningar när det gäller hur pass välgräddat brödet önskas. Det finns även en fördröjd start på upp till 13 timmar så att du kan avnjuta färskt och varmt bröd till frukost.

Tystgående bakmaskin

Denna modell är både smidig och tystgående. Ljudnivån är något man kan komma att uppskatta när det ska bakas tidiga morgnar via den fördröjda starten. Här slipper vi jobbiga signalljud som stör morgonsömnen.

Sammanfattning

Vare sig du är en erfaren bagare i färd med att uppgradera eller nybliven entusiast med stora ambitioner så är detta premiumalternativ ett val du kommer få mycket glädje av.

Budget
Bakmaskin Andersson-BDM-B2000

Andersson BDM-B2000

Prisvärd

Tre gräddningsnivåer

Antal program: 14.

Förprogrammering: 13 timmar.

Brödstorlek: 750 g och 900 g

Extra finesser: syltfunktion, kakfunktion, Nonstick-beläggning

BDM-B2000 är ett budgetvänligt alternativ perfekt för den som vill kunna baka sitt bröd efter egna önskemål till bra pris.

Här finns 14 program och två valbara storlekar all välja mellan. En timerfunktion på upp till 13 timmar gör det också enkelt att kunna vakna upp till lyxen med nybakt bröd. Bakmaskinen har även 60 minuters värmehållning så att brödet är perfekt varmt när det är dags att äta.

Bakmaskinen kommer med nonstick-beläggning för enkel rengöring. Och kanske viktigast av allt – belåtna användare plussar för att brödet som bakas blir både välgräddat och riktigt gott.

Sammanfattning

Andersson BDM-B2000 är ett populärt val som bakmaskin i budgetklassen.

Mångsidig
Bakmaskin Gastroback Design Advanced 42823

Gastroback Design Advanced

Bakar större bröd

Program för glutenfritt bröd

Antal program: 18

Förprogrammering: 15 timmar

Brödstorlek: 500 , 750  och 1000 g

Extra finesser: Nonstick, dispenser, sylt & yoghurt program.

Gastroback 42823 är en helautomatisk bakmaskin som blandar, jäser, knådar och smidigt baka degen åt dig. Lägg bara till dina favoritingredienser, ställ in timern och vakna till doften av nybakat bröd.

Anpassade bakprogram

Med inte mindre än 18 förinställda program är detta en multifunktionell maskin som inte enbart är begränsad till brödbakning. Du kan också använda den för att göra sylt, yoghurt, deg, tårta, och till och med glass. Om du är ett fan av hemlagad pasta eller pizza så hittas även extra program särskilt designade för just detta.

Automatisk ingredienslåda

Maskinen har en inbyggd, automatisk ingredienslåda där du kan lägga till nötter, frön, frukt eller chokladströssel. Det gör att du enkelt kan anpassa ditt bröd efter dina egna smakpreferenser. Här finns även en anpassningsbar ’Hembakat funktion’ där du fritt justerar programmen och skapar dina egna unika recept.

Storlekar och typer av bröd

Oavsett om du föredrar fullkorns-, vit-, fransk-, söt- eller fruktbröd har Gastroback 42823 något att erbjuda. Den har kapacitet att baka limpor på 500 g, 750 g och 1000 g. Dessutom finns glutenfria och risbrödsprogram för de med särskilda kostbehov.

Bekväm design

Brödformen är non-stick belagd och har handtag för enkel installation och borttagning. Det gör maskinen särskilt lätt att städa.

Timer, varmhållning & fönster

Maskinen är utrustad med en 15-timmars timer och en 60-minuters varmhållningsfunktion samt ett inbyggt visningsfönstret för att enkelt kontrollera bakprocessen. En annan användbar funktion är avfrostningsprogrammet, perfekt för de dagar då du glömmer att ta ut brödet ur frysen i tid.

Sammanfattning

Bakmaskinen från Gastroback ligger prismässigt i den bättre mellanklassen men erbjuder funktioner vi hittar i de dyrare maskinerna, där de 18 förinställda programmen som ger ett brett urval av användningsområden plussas extra för,

Kompakt
Bakmaskin - Princess 152007 Bread Maker

Princess 152007 Bread Maker

Kompakt

Många programval

Antal program: 19

Brödstorlek: 750 g

Program för glutenfritt bröd: Ja

Princess Bread Maker Homemade Deluxe är en kompakt bakmaskin med en kapacitet på 750 gram, vilket passar för upp till 3 personer. Denna kapacitet är tillräcklig för att baka ett stort bröd eller flera mindre bröd. Maskinen tar hand om hela knådningsprocessen, vilket ger dig en noggrant blandad deg för optimal textur och smak.

Program

Denna bakmaskin kommer med 19 automatiska program, inklusive grundläggande bröd, franskt bröd, hela korn, snabbakning. Det finns även ett program för glutenfritt bröd. Denna mångsidighet gör det enkelt att baka olika typer av bröd. Det går att ställa in önskad nivå av gräddning, från ljus, medium och mörk.

Non-stick beläggning

Bakpannan i Princess Bread Maker är utrustad med en non-stick beläggning. Detta gör det enkelt att ta ut det färdiga brödet utan att det fastnar, och det underlättar också vid rengöring. Beläggningen är utformad för att vara hållbar och motståndskraftig mot slitage, vilket förlänger maskinens livslängd.

Köpguide

Att baka bröd kan kännas omständligt och tidskrävande, men med en bra bakmaskin kan din syn på att baka bröd förändras för all framtid. Du häller bara i ingredienserna och bakmaskinen knådar, jäser och gräddar brödet. Doften av nybakat bröd är ju trots allt kanske det bästa som finns.

Vanliga frågor och svar

Hur bakmaskiner fungerar är ett av livets stora mirakel. Du lägger i ingredienserna och på något magiskt sätt vi inte riktigt förstår både knådar den degen, låter den jäsa och gräddar den så att brödet är färdigt precis när du vill äta det.

Fördelen med en bakmaskin är att den besparar dig en hel del arbete när du bakar bröd. Du behöver varken knåda degen själv eller lägga degen i en form/forma limpan.

Om du använder torrjäst blandar du den med mjölet, medan färsk jäst blandas ut i vätskan som bör vara fingervarm. Även om du använder torrjäst behöver vätskan värmas upp och då lite varmare än fingervarmt, ca. 45 grader.

Så länge du får rätt temperatur på vätskan och lägger i alla ingredienser i receptet så är det svårt att göra fel. Maskinen knådar degen åt dig, och degen ligger kvar i maskinen och jäser och gräddas. Det är oftast en bra idé att testa recepten som följer med i bruksanvisningen eftersom de är anpassade till bakmaskinens storlek, men när du testat dem kan du med fördel byta ut ingredienser tills du hittat ditt nya, alldeles egna favoritbröd.

En av de största fördelarna med att använda en bakmaskin är att de flesta modellerna har en timer så att man kan ställa in när brödet blir klart. Detta gör att du kan vakna upp till doften av nygräddat bröd!

Ja, man kan baka glutenfritt bröd i bakmaskin. Men precis som det ofta är med glutenfritt bröd i allmänhet kan det vara svårt att få det perfekt och ofta tar det många försök innan man hittat det perfekta receptet. Ett tips är att tillsätta kesella om brödet blir för torrt.

Det fungerar att baka surdegsbröd i bakmaskin, men det behöver längre jästid än vanligt bröd. Dessutom blir resultatet inte lika härligt som när man gräddar det i ugnen, men det kan det vara värt med tanke på arbetet man slipper.

När du letar efter brödrecept till din bakmaskin kommer du att märka att de flesta säger att man ska ha torrjäst. Torrjäst har fördelen att den inte är riktigt lika känslig som färsk jäst, och så kan du så klart förvara den länge i skafferiet och ha jäst på lager så att du inte behöver slänga dig iväg till affären så fort du får lust att baka.

Bakmaskiner har många fördelar, men få nackdelar.

Fördelar

  • Du sparar tid.
  • Du slipper knåda degen för hand.
  • Brödet blir klart när du vill.
  • Billigare i längden än att köpa bröd.
  • Du kan få brödet precis som du vill ha det.

Nackdelar

  • Tar en del plats i köket.
  • Kostar en slant att köpa in.

Senast färdigställda tester

Kommentarer är stängda.