Aktivitetsarmband bäst i test 2021

Senast uppdaterad: 2021-02-21

Bästa Aktivitetsarmband 2021

Vill du ta din träning och hälsa till nästa nivå? Träffa aktivitetsarmbandet, din bästa kompis när det kommer till att hålla koll på din aktivitetsnivå, hur många kalorier du bränt, din puls, hur långt du har sprungit och så mycket mer. Studier visar att de som mäter sin träning har större chans för att nå sina mål och fortsätta leva mer hälsosamt. 

Produkttestarna har kikat närmre på utbudet för att hitta de bästa aktivitetsarmbanden inom sina kategorier, och utifrån det tagit fram en bäst i test-lista. Vi har även sammanställt en guide där alla funktioner som finns för aktivitetsarmband framkommer, för att hjälpa dig ta beslut kring om ett aktivitetsarmband passar just dig.

Lycka till med träningen!

BÄST I TEST

Bästa Aktivitetsarmbandet 2021

Fitbit Charge 4

4.7/5

POPULÄR

Bästa Aktivitetsarmbandet 2021

Amazfit GTS

4.5/5

MELLANPRIS

Bästa Aktivitetsarmbandet 2021

Garmin Vivosmart 4

4.5/5

BUDGET

Xiaomi Mi Band 4

3.7/5

Köptips | Se hela guiden

Innehåll

1 | Fitbit Charge 4 - Bästa Aktivitetsarmband 2021

Bästa Aktivitetsarmbandet 2021

Alla funktioner i ett aktivitetsarmband

I premiumklassen hittar vi Fitbit Charge 4 – Ett aktivitetsarmband fylld med funktioner och mycket god batteritid.

Utöver de klassiska funktionerna såsom aktivitetsmätning, kan Fitbit Charge 4 spela musik från spotify direkt till dina true wireless hörlurar, så att du slipper ta med dig mobilen.

Genom att koppla din Fitbit till appen (kompatibel med både Apple iOS och Android) kan man se en karta över tränings-intensiteten, för att se hur mycket puls du hade under olika platser.

Aktivitetsarmbandet är vattentåligt och klarar av 50 meters djup. Man kan även mäta djup- lätt & REM-sömn för att få viktiga insikter kring kvaliteten av ens sömn.

Fitbit mäter vilopulsen kontinuerligt så att du kan se hur den påverkas av dina tränings och kost-rutiner.

Batteritid

Många användare nämner att batteritiden är mycket god, och beroende på vilka funktioner man använder (exempelvis GPS), så kan din Fitbit hålla i en hel vecka utan att behöva laddas.

Sammanfattning: Har du möjligheten att lägga lite mer på ett aktivitetsarmband så är Fitbit Charge 4 ett utmärkt val som du inte kommer ångra. Höga kundbetyg hos både prisjakt och återsäljare. Vårt topp-val av Bästa Aktivitetsarmbandet 2021.

Mer Info: fitbit.com
Test: m3.idg.se

Variant

Fitbit Charge 4 Special Edition
Modell med reflekterande & vävt armband.

2 | Amazfit GTS - Populär

Bästa Aktivitetsarmbandet 2021

Bra funktioner & Nöjda användare

Xiaomi Amazfit GTS är en smartklocka som kommer med en tydlig 1,65″ AMOLED-display med Corning Gorilla Glass vars utseende kan anpassas efter dina egna preferenser. Du väljer enkelt vilken information du prioriterar genom att välja en av de 7 olika widgets med 17 olika funktioner som finns tillgängliga. Klockan är helt vattentät och passar utmärkt att använda både i simbassängen och i duschen efter träningspasset. Amazfit GTS är framförallt ett aktivitetsarmband med goda användaromdömmen men kan däremellan även anpassas med en klassiskt normal urtavla.

Många funktioner

Aktivitetsarmbandet har många funktioner att erbjuda, mätningar av puls, steg, distans och kalorier samt att effekten av dina ansträngningar enkelt kan utvärderas i appen. För att göra mätningen av din utomhusträning mer exakt har GTS en inbyggd GPS som registrerar sträckan du springer,cyklar eller simmar t.ex. Här finns också möjligheten att läsa sms, se vem som ringer samt avvisa samtal och styra musik från Spotify till exempel.

Bio Tracker – Avancerad pulskontroll

Modellen är utrustad med smarta Bio Tracker där en algoritm kopplad till en optisk sensor håller exakt koll på pulsen. Information kan t.ex visas när intensiteten ligger inom spannet för fettförbränning och funktionen scannar och varnar även med vibrationer om plusen skulle bli för hög under träningspasset.

Amazfit App

Via appen ges bra informationer hur din träning sett ut och utvecklats. Analyser och resultat av utomhuspass kan även ses i kartvy tack vare klockans inbyggda GPS funktion. Få koll på hur långt du har sprungit, antal steg du som tagits med mera. Mer Info: amazfit.com

Sensorer: PPG-pulsmätare, lufttryckssensor, accelerationssensor, kompass sensor.
Skärm: 1,65” AMOLED färgskärm, 348×442 pixlar, 341 ppi, Always-on.
Kommunikation: Bluetooth 5 och BLE, NFC samt GPS och Glonass.

Batteri: 220 mAh, laddtid ca 2 timmar.
Batteritid: 14 dagar vid normal träning, upp till 46 dagar vid klockläge.
App: Android och iOS.
Storlek: 43x36x9,4 mm.
Vikt: 24,8 g exklusive band.

3 | Garmin Vivosmart 4 - Prisvärd

Bästa Aktivitetsarmbandet 2021

Prisvärd

Letar du efter ett prisvärt aktivitetsarmband så är Vivosmart 4 från Garmin ett intressant val. Vivosmart har 7 dagars batteritid, är vattentät, har bluetooth och är väldigt lätt. Armbandet börjar automatiskt samla data när du du rör på dig, och presenterar datan i mobilappen Garmin Connect.

Energimätare

Genom att kombinera data från din sömn, aktivitetsnivå och stressnivå så beräknar Vivosmart ut en siffra på din energinivå. Ett högre värde betyder att du är redo för ett hårdare träningspass, medans ett lägre värde kan betyda att du behöver vila eller träna i ett lugnare tempo. Har man en lägre nivå under många dagar så kan det tyda på att man behöver justera något i sin vardag – vila ett par dagar från träningen, förbättra kvaliteten på din sömn och/eller bli mer medveten om dina stressnivåer. 

Mäter stressnivåer

Vivosmart kan hjälpa dig bli mer medveten om dina stressnivåer, så att du aktivt kan arbeta med att lugna ned kroppen. Detta med en funktion som påminner dig när din vilopuls överstiger en viss nivå.

Sammanfattning: I mellanprisklassen skiner Vivosmart – Med bra batteritid, automatisk aktivitetsspårning och GPS. Tyvärr når den inte riktigt hela vägen för att tävla med de bästa i kategorin. Ändock, ett bra alternativ. 

Mer Info: garmin.com

Funktioner: Stegräknare, GPS, Pulsmätare, Sömnavläsning, Klocka, Vattenresistent. Automatisk aktivitetsspårning samt Bluetooth.

4 | Xiaomi Mi Band 4 - Bästa Aktivitetsarmband 2021 Budget

Xiaomi Mi Band 4 Aktivitetsarmband

Det mest prisvärda aktivitetsarmbandet går till Xiaomi Mi Band 4. Trots sitt pris är armbandet proppat med funktioner som man vanligtvis annars bara hittar hos dyrare varianter.

Upp till 20 dagars batteritid

Den kanske mest uppskattade aspekten av just Xiaomi Mi Band 4 är dess batteritid. Användare nämner att de kan gå flera dagar utan att behöva ladda armbandet. Anledningen till det är att displayen är väldigt liten, samt att den saknar GPS.

Utöver det har Mi Band från Xiomi stöd för bluetooth med koppling till den tillhörande appen Mi Fit. Där får du en översikt av datan som antal steg, pulsmätning och sömnavläsning.

Sammanfattning: Ett prisvärt alternativ att överväga om du inte vill lägga mycket pengar på ett aktivitetsarmband, samt inte behöver finesser som automatisk spårning av träning och spotify-kompabilitet. Vårt val av bästa aktivitetsarmband 2021.

Mer Info: mistore.se
Test: m3.idg.se

Funktioner: Stegräknare, Pulsmätare, Sömnavläsning, Klocka, Vattenresistent upp till 50 meter, SMS- & samtalsnotifikationer, Bluetooth.

5 | Nya Xiaomi Mi Band 5

Xiaomi Mi Band 5. Uppgraderad modell i lite annan design med liknande funktioner. Magnetisk laddare och mer precis programvara är de huvudsakliga förändringarna på nya modellen. I videon här intill jämförs produkterna.

KÖPGUIDE

Vad är ett aktivitetsarmband ?

Aktivitetsarmbandets primära funktion är att mäta din puls samt hur mycket du rör dig, så att du på ett enkelt sätt kan få bättre koll på din träning och hälsa. Men många av dagens modeller har betydligt fler smarta funktioner som främjar en aktiv vardag. Samtliga funktioner och mycket mer går vi igenom i denna guide, så att du enkelt kan besluta om vilket aktivitetsarmband som passar dig bäst.

Hur skiljer sig olika modeller åt?

Främst skiljer sig aktivitetsmätare åt i de funktioner som produkten har, samt batteritid och kompabilitet med Apple / Samsung.

Funktioner

 

Aktivitetsmätning

Huvudfunktionen hos ett aktivitetsarmband är att mäta hur man rör sig, detta med en stegmätare, antal trappor och pulsmätning / hjärtfrekvensmätning för att kunna mäta intensiteten av träningen.

Mer avancerade varianter kan mäta maxpuls, snittpuls och vilopuls, samt din VO2-max, vilket alla är riktmärken till hur bra din kondition är.

GPS

Att kunna se hur man ska springa, eller hur man sprang senast brukar vara en uppskattad funktion. Då kan man enkelt planera eller återskapa sin favorit rutt och tävla med sin föregående tid.

Sömnövervakning

Att sömn påverkar ens träning och välmående råder det inget tvivel om. En aktivitetsmätare kan samla information kring din sömnkvalitet och presentera hur mycket djupsömn, lättsömn och REM-sömn du får under sömnen. Med denna information kan man sedan få värdefulla insikter kring hur ens vardag påverkar sömnkvaliteten, och vise versa.

Alarm

Vissa aktivitetsarmband kan användas som alarm genom att synkronisera med alarmet i mobilen, eller som egen funktion i armbandet.

Kalorimätning

Ett aktivitetsarmband kan, med hjälp av data från stegmätaren, estimera hur många kalorier du förbränt under träningspasset. Med vissa aktivitetsarmband kan man även knappa in hur många kalorier man har ätit. Ta dock siffrorna med en nypa salt, då Testfakta kritiserar en rad testade aktivitetsarmband, där flertalet hade felmarginaler på mellan 25-50%. Men att mäta sina kalorier har en positiv korrelation till att faktiskt nå sina mål.

Bluetooth-kompabilitet

Man kan ofta koppla aktivitetsarmbandet till sin mobil via bluetooth, och koppla samman data till en app, exempelvis Samsung Health, för att få fler insikter kring sin hälsa.

Notifikationer för samtal och SMS

Vanligt är också att man kan koppla sitt aktivitetsarmband via bluetooth och få direktnotifikationer till aktivitetsarmbandet när man får ett samtal eller ett SMS. Man kan även se vem som ringer och läsa sms direkt på armbandet, samt ställa in så att armbandet vibrerar vid samtal och SMS.

Spela musik via spotify

Med de finare modellerna går det att spela spotify direkt från aktivitetsarmbandet, så att man slipper ta med sig telefonen när man är ute och springer – något som visat sig vara en uppskattad funktion.

Specifikationer

Utöver ovan funktioner bör man överväga andra aspekter av aktivitetsarmbandet, som batteritid, kompabilitet och skärmstorlek.

Kompabilitet

Säkerställ så att ditt aktivitetsarmband är kompatibelt med det operativsystem som du använder, Android eller Apple iOS. Ofta fungerar produkten med både Android och iOS.

Skärmstorlek

Större skärmar med högre upplösning gör det enklare att både navigera och se vad som står på skärmen, medans en mindre skärm gör att armbandet väger mindre och är enklare att sova med.

Vattenresistens

Aktivitetsmätare är vanligtvis vattenresistenta och kan användas vid simning, dock skiljer sig modellerna åt i hur djupt ned man kan dyka i vattnet.

Komfort & utformning

Aktivitetsarmband är utformade för att sitta diskret på handleden, så att man ska kunna sova utan att lägga märke till armbandet. Därför används ofta gummi, ett lätt och behagligt material som inte skaver.

Hur skiljer sig ett aktivitetsarmband mot en pulsklocka?

En pulsklocka ser mer ut som en klassisk, digital klocka, medans ett aktivitetsarmband är mer sportig i sin stil. En pulsklocka kostar mer för samma funktionalitet, vilket gör aktivitetsarmbandet till ett prisvärt alternativ.

Vilka varumärken är bäst?

Fitbit, Garmin, Samsung, Polar, Sony och Xiaomi är de mer populära tillverkarna av aktivitetsarmband, och håller samtliga hög kvalitet.

Sammanfattning

Letar du efter ett sätt att mäta din hälsa på utan att lägga allt för mycket pengar på aktivitetsmätning så rekommenderar vi ett aktivitetsarmband som ett mycket bra och populärvara val. Vill du ha en variant som ser mindre sportig och mer vardaglig ut så rekommenderar vi istället en aktivitetsklocka, dock ligger de vanligtvis högre i pris för i princip samma funktionalitet.

Vi gör vårt bästa för att testet ska vara hjälpsamt för dig

Lämna gärna ditt betyg 🙂

Genomsnitt: 5 / 5. Antal betyg: 12

RELATERADE ARTIKLAR