Aktivitetsarmband bäst i test

Aktivitetsarmband bäst i test

2022-05-08

Produkttestarna samarbetar med annonsprogram i syfte att få provision via affiliate-länkar.

Bästa Aktivitetsarmbandet 2022

Vill du ta din träning och hälsa till nästa nivå? Träffa aktivitetsarmbandet, din bästa kompis när det kommer till att hålla koll på din aktivitetsnivå, hur många kalorier du bränt, hur långt du har sprungit och så mycket mer. Studier visar att de som mäter sin träning har större chans för att nå sina mål och fortsätta leva mer hälsosamt. 

Produkttestarna har kikat närmre på utbudet för att hitta de bästa aktivitetsarmbanden inom sina kategorier, och utifrån det tagit fram en bäst i test-lista. Vi har även sammanställt en guide där alla funktioner som finns för aktivitetsarmband framkommer, för att hjälpa dig ta beslut kring om ett aktivitetsarmband passar just dig.

Lycka till med träningen!

BÄST I TEST

Bästa Aktivitetsarmband 2022

Fitbit Charge 4

5/5

INNOVATIV ELEGANS

Bästa Aktivitetsarmband 2022

Fitbit Luxe

4.7/5

POPULÄR

Aktivitetsarmband bäst i test 2022

Amazfit GTS 2

4.4/5

MELLANPRIS

Bästa Aktivitetsarmbandet 2022

Garmin Vivosmart 4

4.5/5
Aktivitetsarmband 2022

1 | Fitbit Charge 4 - Bästa Aktivitetsarmband 2022

Bästa Aktivitetsarmband 2022

Bästa aktivitetsarmband 2022 enligt oss hittar vi i den övre mellanklassen där Fitbit Charge 4 är ett mycket populärt val. Ett aktivitetsarmband fylld med funktioner som spotify, betala med blipp via fitbit pay samt en mycket god batteritid.

Alla funktioner i ett aktivitetsarmband

Utöver de klassiska funktionerna såsom aktivitetsmätning, kan Fitbit Charge 4 spela musik från spotify direkt till dina true wireless hörlurar, så att du slipper ta med dig mobilen.

Genom att koppla din Fitbit till appen (kompatibel med både Apple iOS och Android) kan man se en karta över tränings-intensiteten du hade vid olika platser.

Aktivitetsarmbandet är vattentåligt och klarar av 50 meters djup. Man kan även mäta djup- lätt & REM-sömn för att få viktiga insikter kring kvaliteten av ens sömn.

Fitbit mäter vilopulsen kontinuerligt så att du kan se hur den påverkas av dina tränings och kost-rutiner.

Batteritid

Många användare nämner att batteritiden är mycket god, och beroende på vilka funktioner man använder (exempelvis GPS), så kan din Fitbit hålla i en hel vecka utan att behöva laddas.

Sammanfattning: Har du möjligheten att lägga lite mer på ett aktivitetsarmband så är Fitbit Charge 4 ett utmärkt val som du inte kommer ångra. Höga kundbetyg hos både prisjakt och återförsäljare. Vårt topp-val av Bästa Aktivitetsarmbandet 2022.

Mer Info: fitbit.com
Test: m3.idg.se

Fitbit Charge 5

Bästa Aktivitetsband

Fitbit Charge 5. Nya Charge 5 kommer i en lite uppdaterad design med en större Amoled färgskärm samt ytterligare funktioner för hjärtrytm (ECG) samt en stress-sensor (EDA).
Info: fitbit.com.

2 | Fitbit Luxe - Snyggt Aktivitetsarmband

Bästa Aktivitetsarmband 2022

Fitbit Lux är aktivitetsarmbandet som bäst kombinerar en elegantare look med ett avancerat aktivitetsarmbands alla fördelar. Förutom 20 träningslägen finns här även tillgång till hälsodata som t.ex informerar om dagens stressnivåer samt flera mindfulness-övningar för återhämtning.

Självklart finns funktioner som SMS- & samtalsnotifikationer som presenteras på en snygg pekskärm i AMOLED klass.

Fitbit Luxe finns i 3 färgvarianter med en snyggt polerad stålram som parats med en tydlig och färgstark amoled panel. Bandet sticker ut i segmentet genom sin påtagligt eleganta design och en intressant kombination av aktivitets och hälsorelaterade applikationer.

Träning

Ser vi närmre på Fitbit Luxe finns självfallet de populäraste och mest andvändbara funktionerna för att inspirera och hålla koll på träning och gymaktiviterer. Hela 20 utvalda träningslägen kommer med Lux där du i realtid kan följa resultaten under passet. Sammanställning & utveckling kan sedan föjas i appen SmartTrack. Önskar man att spåra jogging, cykel och promenad-pass utanför gymmet kopplar man upp Lux mot mot gps:en i sin mobil för att i appen analysera de sträckor som gjorts under passet.

Smarta Active Zone

En av de smartare funktionerna som bandet har är vad man kallar Active Zone. Ställ in din önskade pulsnivå vid t.ex jogging, promenad eller den aktivitet du tänk dej – när målet nås ger bandet dej en lätt vibration så du direkt vet att du är i den ”zone” / ansträngningsnivå du vill ligga på. Tiden du spenderar i zonen plussas i appen – Sänks tempot & du hamnar utanför zonen du valt slutar bandet tillgodoräkna tiden. Fiffig irl funktion för all typ av vardagsmotion tycker vi.

Mängder av info finns att inhämta via Lux, där t.ex din kaloriförbränning mäts 24/7 för bra handledning om när och vilken typ av aktivitet som ger bäst effekt för just dej.

3 | Amazfit GTS Serie - Populär

Aktivitetsarmband bäst i test 2022

Som toppval i serien sätter vi Amazfit GTS 2 – ett prisvärt aktivitetsband med 90 sportlägen & en tydlig 1,65″ AMOLED-display med Corning Gorilla Glass vars utseende kan anpassas efter dina egna preferenser. 3 GB att lagra musik på om man vill skippa bluetooth stream från telfonen.

Klockan är helt vattentät och passar utmärkt att använda både i simbassängen och i duschen efter träningspasset. Amazfit GTS 2 är framförallt ett aktivitetsarmband med goda användaromdömen och kan smidigt anpassas med en klassiskt normal urtavla.

Många funktioner

Aktivitetsarmbandet har många funktioner att erbjuda, mätningar av steg, distans och kalorier samt att effekten av dina ansträngningar enkelt kan utvärderas i appen. För att göra mätningen av din utomhusträning mer exakt har GTS  inbyggd både GPS & GLONASS som registrerar sträckan du springer, cyklar eller simmar t.ex. Här finns 90 förprogrammerade sportlägen att tillgå i de 12 kategorierna:

Utomhuslöpning, Promenader, Cykling, Löpband, Spinning, Crosstrainer , Trail-löpning, Simning pool / öppet vatten, Klättring, Skidåkning, Fri träning.

Självklart finns också möjligheten att läsa sms, se vem som ringer samt avvisa samtal och styra musik från Spotify till exempel. Strema även din lagrade musik till lurarna – här finns 3GB intern lagring att tillgå.

Bio Tracker

Modellen är utrustad med smarta Bio Tracker där en algoritm kopplad till en optisk sensor håller exakt koll på pulsen. Information kan t.ex visas när intensiteten ligger inom spannet för fettförbränning och funktionen scannar och varnar även med vibrationer om plusen skulle bli för hög under träningspasset.

Amazfit App

Via appen ges bra informationer hur din träning sett ut och utvecklats. Analyser och resultat av utomhuspass kan även ses i kartvy tack vare klockans inbyggda GPS funktion. Få koll på hur långt du har sprungit, antal steg du som tagits med mera.

Sensorer: PPG-pulsmätare, lufttryckssensor, acceleration-sensor, kompass sensor.
Skärm: 1,65” AMOLED färgskärm, 348×442 pixlar, 341 ppi, Always-on.
Kommunikation: Wifi, Bluetooth 5 och BLE, NFC samt GPS /Glonass.

Batteri: 246 mAh, laddtid ca 2 h.
Batteritid: 7 dagar vid normal träning, upp till 46 dagar vid klockläge.
App: Android och iOS.
Storlek: 43x36x9,7 mm.
Vikt: 24,7 g exklusive band.

Amazfit GTS 3

Amazfit-GTS-3

Senaste versionen Amazfit GTS 3 delar i stort gen.2 specifikationer. Vad som i huvudsak skiljer modellerna åt förutom pris är att 3:an saknar de 3 GB internlagring, så musiken måste här streamas via telefonen. På + sidan finns en bättre skärm, + 150 tränings-aktiviteter samt en bättre batteritid på ca 12 dagar vs 7 för gen. 2. För utförliga skillnader modellerna emellan kan man ta en till här.

4 | Garmin Vivosmart 4 - Prisvärd

Bästa Aktivitetsarmbandet 2022

Letar du efter ett prisvärt aktivitetsarmband så är Vivosmart 4 från Garmin ett intressant val. Vivosmart har 7 dagars batteritid, är vattentät & bluetooth och är väldigt lätt. Armbandet börjar automatiskt samla data när du du rör på dig, och presenterar datan i mobilappen Garmin Connect.

Energimätare

Genom att kombinera data från din sömn, aktivitetsnivå och stressnivå så beräknar Vivosmart ut en siffra på din energinivå. Ett högre värde betyder att du är redo för ett hårdare träningspass, medans ett lägre värde kan betyda att du behöver vila eller träna i ett lugnare tempo. Har man en lägre nivå under många dagar så kan det tyda på att man behöver justera något i sin vardag – vila ett par dagar från träningen, förbättra kvaliteten på din sömn och/eller bli mer medveten om dina stressnivåer. 

Mäter stressnivåer

Vivosmart kan hjälpa dig bli mer medveten om dina stressnivåer, så att du aktivt kan arbeta med att lugna ned kroppen. Detta med en funktion som påminner dig när din vilopuls överstiger en viss nivå.

Sammanfattning: I mellanprisklassen skiner Vivosmart – Med bra batteritid, automatisk aktivitetsspårning och pekskärm. Tyvärr når den inte riktigt hela vägen för att tävla med vinnaren i kategorin då gps & betalfunktion saknas. Har du inte behov av de egenskaperna är modellen ett utmärkt prisvärt köp.

5 | Fitbit Inspire 2 - Populär

Fitbit-Inspire-2-Beige

Fitbit Inspire 2 är en populär & prisvärd men lite enklare modell av toppvalen. Här finns en bra aktivitetsmätare med precis mätning vid handleden & 20 olika tränings lägen.

Med Inspire kan du enkelt se t.ex hur du förbränner kalorier vid olika typer av träning samt mäta avstånd vid löpning. Som extra funktioner för bättre koll på hälsan finns även en  funktion för att hålla koll på din sömnrytm med ett sömnpoäng-system & tips om hur du kan förbättra sömnkvalitén. En funktion för kolla av den menstruella cykeln finns som xtra bonus för tjejerna. Liksom hos LUX modellen finns även här det smarta verktyget Active Zone med irl hjälp för anpassning av din träning utifrån just dina egna preferenser.

Design & App

Tittar vi på klockans design kan vi notera att en mäng olika urtavlor finns att välja på, en fin OLED display med pekskärmsfunktion är bra för klassen. Inspire finns även att välja med 3 olika färger på bandet. Upp till 10 dagars batteritid utlovas vid ”normalt” bruk. Inspire funkar självklart fint med Fitbit-appen där du får tillgång till statistik över hur din träning går, klockan synkar här till appen i din din mobil eller surfplatta.

Funktioner:
Pulsmätare, Distansmätare, Stegräknare, Sömnavläsning, Kalorimätare, Klocka, Stoppur, Touchscreen, Vibrationslarm.

Fitbit Inspire 2 är onekligen ännu en smart & prisvärd produkt från branschledande Fitbit. Snygg design med färgval och funktioner som räcker gott och väl för många av oss ”vardags-gymmare”.

6 | Hama Fit Watch 4900 - Budget

Hama-Fit-Watch-4900

Hama Fit Watch 4900 är en lite enklare men populär pulsklocka i trevlig standard klockdesign. Hama:s pulsklocka kommer med en svep-bar 1,3-tums LCD pekskärm där tid, datum & väder visas samt notifikationer för inkommande samtal och sms.

Fit Watch 4900 har funktioner för att ha koll på steg, distans, kaloriförbränning, puls samt en sömn-kvalite analys. Stoppur, Timer samt 9 typer av aktiviteter kan preciseras för att analyseras här liksom hastighet och tempo.

För oss som gärna lyssnar på musik under träning / aktiviteter kan musiken från mobilen styras via pulsklockans bluetooth. Appen Hama FIT Pro – iOSAndroid – kommer med stöd för både Apple Health, Google Fit och batteritiden är rimliga 6 dygn.

Hama Fit Watch 4900 ger en hel del aktivitetsarmband för en mindre slant tycker vi och känns som ett bra val i den enklare klassen. Mer info hos tillverkaren.

Funktioner: Bluetooth 5.0, Touchscreen, Styr musiken, Pulsmätare, Distansmätare, Stegräknare, Sömnavläsning,  Klocka, SMS samt samtalsnotifikationer och bra appstöd för både iOS & Android.

7 | Xiaomi Mi Band 6 - Budget

Aktivitetsarmband bäst i test 2022

Det mest prisvärda aktivitetsarmbandet går till Xiaomi Mi Band 6. Trots sitt pris är armbandet proppat med funktioner som man vanligtvis annars bara hittar hos dyrare varianter.

Upp till 14 dagars batteritid

Den kanske mest uppskattade aspekten av just Xiaomi Mi Band 6 är dess batteritid. Användare nämner gärna att de kan gå 2 veckor utan att behöva ladda armbandet. Anledningen till det är att displayen är fortsatt relativt liten men tydlig 1,56 AMOLED-skärm, samt att modellen saknar GPS.

Utöver det har Mi Band från Xiomi stöd för bluetooth med koppling till den tillhörande appen Mi Fit. Där får du en översikt av data som t.ex antal steg och sömnavläsning.

Sammanfattning: Ett prisvärt alternativ att överväga om du inte vill lägga mycket pengar på ett aktivitetsarmband, samt inte behöver finesser som automatisk spårning av träning och spotify. Vårt val av bästa aktivitetsarmband 2022 i budgetklassen..

Test: techadvisor.com

Funktioner: 30 träningslägen, Stegräknare, Pulsmätare, Distansmätare. Sömnavläsning, Syremättnad, Klocka, Vattenresistent upp till 50 meter, SMS- & samtalsnotifikationer, Bluetooth, Touchscreen.

Xiaomi Mi Band 5

Xiaomi Mi Band 5. Föregående modell i snarlik design med liknande funktioner. Saknar visning av  syresättnings-nivå samt kommer med en lite enklare skärm jmf med nya modell 6.

Köpguide

Vad är ett aktivitetsarmband?

Aktivitetsarmbandets primära funktion är att mäta din aktivitetsnivå så att du på ett enkelt sätt kan få bättre koll på din träning och hälsa. Men många av dagens modeller har betydligt fler smarta funktioner som främjar en aktiv vardag. Samtliga funktioner och mycket mer går vi igenom i denna guide, så att du enkelt kan besluta om vilket aktivitetsarmband som passar dig bäst.

Hur skiljer sig modellerna åt?

Främst skiljer sig aktivitetsmätare åt i de funktioner som produkten har, samt batteritid och kompabilitet med Apple / Samsung.

Funktioner

Aktivitetsmätning

Huvudfunktionen hos ett aktivitetsarmband är att mäta din aktivitetsnivå med hjälp av t.ex av stegmätare och puls/hjärtfrekvensmätning för att kunna se intensiteten av träningen.

Mer avancerade varianter kan även mäta max, snitt och vilopuls, samt din VO2-max, vilket alla är riktmärken till hur bra din kondition är.

GPS

Att kunna se hur man ska springa, eller hur man sprang senast brukar vara en uppskattad funktion. Då kan man enkelt planera eller återskapa sin favorit rutt och tävla med sin föregående tid.

Sömnövervakning

Att sömn påverkar ens träning och välmående råder det inget tvivel om. En aktivitetsmätare kan samla information kring din sömnkvalitet och presentera hur mycket djupsömn, lättsömn och REM-sömn du får under sömnen. Med denna information kan man sedan få värdefulla insikter kring hur ens vardag påverkar sömnkvaliteten, och vise versa.

Alarm

Vissa aktivitetsarmband kan användas som alarm genom att synkronisera med alarmet i mobilen, eller som egen funktion i armbandet.

Kalorimätning

Ett aktivitetsarmband kan, med hjälp av data från stegmätaren, estimera hur många kalorier du förbränt under träningspasset. Med vissa aktivitetsarmband kan man även knappa in hur många kalorier man har ätit. Ta dock siffrorna med en nypa salt, då Testfakta kritiserar en rad testade aktivitetsarmband, där flertalet hade felmarginaler på mellan 25-50%. Men att mäta sina kalorier har en positiv korrelation till att faktiskt nå sina mål.

Bluetooth-kompabilitet

Man kan ofta koppla aktivitetsarmbandet till sin mobil via bluetooth, och koppla samman data till en app, exempelvis Samsung Health, för att få fler insikter kring sin hälsa.

Notifikationer för samtal & SMS

Vanligt är också att man kan koppla sitt aktivitetsarmband via bluetooth och få direktnotifikationer till aktivitetsarmbandet när man får ett samtal eller ett SMS. Man kan även se vem som ringer och läsa sms direkt på armbandet, samt ställa in så att armbandet vibrerar vid samtal och SMS.

Spela musik via Spotify

Med de finare modellerna går det att spela spotify direkt från aktivitetsarmbandet, så att man slipper ta med sig telefonen när man är ute och springer – något som visat sig vara en uppskattad funktion.

Specifikationer

Utöver ovan funktioner bör man överväga andra aspekter av aktivitetsarmbandet, som batteritid, kompabilitet och skärmstorlek.

Kompabilitet

Säkerställ så att ditt aktivitetsarmband är kompatibelt med det operativsystem som du använder, Android eller Apple iOS. Ofta fungerar produkten med både Android och iOS.

Skärmstorlek

Större skärmar med högre upplösning gör det enklare att både navigera och se vad som står på skärmen, medans en mindre skärm gör att armbandet väger mindre och är enklare att sova med.

Vattenresistens

Aktivitetsmätare är vanligtvis vattenresistenta och kan användas vid simning, dock skiljer sig modellerna åt i hur djupt ned man kan dyka i vattnet.

Komfort & utformning

Aktivitetsarmband är utformade för att sitta diskret på handleden, så att man ska kunna sova utan att lägga märke till armbandet. Därför används ofta gummi, ett lätt och behagligt material som inte skaver.

Vilka varumärken är bäst ?

Fitbit, Garmin, Samsung, Polar, Sony och Xiaomi är de mer populära tillverkarna av aktivitetsarmband, och håller samtliga hög kvalitet.

Sammanfattning

Letar du efter ett sätt att mäta din hälsa på utan att lägga allt för mycket pengar på aktivitetsmätning så rekommenderar vi ett aktivitetsarmband som ett mycket bra och populärvara val. Vill du ha en variant som ser mindre sportig och mer vardaglig ut så rekommenderar vi istället en aktivitetsklocka, dock ligger de vanligtvis högre i pris för i princip samma funktionalitet.

Vi hoppas ni hittar ett aktivitetsarmband att trivas med!

Var det här testet hjälpsamt? Låt oss veta!

Lämna gärna ditt betyg nedan

Betyg: 5 / 5. Röster: 19

Relaterade artiklar