60 tum TV bäst i test 2024

60 tum TV bäst i test 2024

Vi har granskat marknaden på 60 tums TV:s. LG 60UQ8100 blir bäst i test och kommer med en 4K skärm, kraftfull Gen5 AI Processor och webOS 22 för enkel streaming. Nedan kan du läsa om alla tre TV:s vi rekommenderar just nu.

Klick på länkar till återförsäljare kan ge oss provision

Bäst i test

LG 60UQ8100

LG 60UQ8100

Bäst kvalitet och funktioner

Populär

Samsung UE60BU8005KXXC 60 tum TV

Samsung UE60BU8005

Crystal Processor 4K

Alternativ

LG 60UU640C

LG 60UU640C

Kristallklar bild och bra ljud

Produkterna har utvärderats på:

Bildkvalitet

Prisvärde

Funktioner

Omdömen

Testets betyg:
0
(0)
  • Budget: På senare tid har budgetvänliga alternativ för TV-apparater blivit allt bättre. Mer populära märken kan pressa priserna ytterligare, vilket leder att även produkter i lägre prisklassen kan ge mycket bra upplevelse.
  • Operativsystem: Du vill inte ha ett operativsystem som hänger sig varje gång du öppnar upp en app eller justerar inställningarna. Välj därför en TV med ett operativsystem som fått goda omdömen och fungerar ordentligt.
  • Upplösning: Det kan kännas lockande att köpa in en något billigare TV med en upplösning på 1080p, men det är absolut inte värt det nu. 4K-upplösning är idag relativt billigt och abolut att föredra.
Bäst i test
LG 60UQ8100

LG 60UQ8100

Bra operativsystem, Full HD

4K UHD 3840 x 2160

Direct LED

Aktiv HDR

α5 Gen5 AI Processor

Magic Remote

Variable Refresh Rate

webOS 22

LG 60UQ8100 kommer med det stabila operativsystemet webOS i version 22 som ger dig möjligheten att styra TV:n via en app på din telefon och streama direkt. Med HDR10, & 4K-upplösning ges en kontrastrik och naturlig bild blir Gen5 AI Processor vårt förstaval sett till presanda och pris.

LG är som bekant en av tv världens mest välrenommerat utvecklare & producenter av TV-paneler, och har nu under många år levererat produkter av hög kvalitet och högt prisvärde till glada konsumenter. Denna snygga smart-TV på 60 tum är inget undantag.

Bildskärm har en upplösning på 4K Ultra HD, med stöd för HDR10 och HLG. LGs egna uppskattade webOS ger dig enkel tillgång till en lång rad av olika appar. Med webOS kan du även styra TV:n via en app. De går även att streama innehåll från din smartphone till den större skärmen.

4K-upplösning

4K, eller Ultra HD som det även heter, är idag standarden för en bra bildskärm. 4K ger dig 4 gånger så många pixlar som vanlig 1080p Full HD upplösning. Det innebär en mycket skarpare bild – nästan som att se ut ur fönstret. Förlora dig i de senaste filmerna, eller njut av de senaste spelen med grafik som knappt kan särskiljas från verkligheten. En högre upplösning är särskilt viktigt för en något större TV på 60 tum.

LG 60UQ8100 erbjuder även möjlighet för 4K uppskalning. Det innebär att videor och dylikt som ligger på en lägre upplösning bearbetas av TV:ns inbyggda processor, och förbättrar kvaliteten för att få en skarpare bild. Oavsett vad för media du kollar på kan du alltså med denna TV njuta av det i 4K-upplösning. Det öppnar upp en helt ny värld av film och videor.

HDR

Inbyggd HDR ger ett bredare färgspektrum för mer kontrast och realistisk bildåtergivning. Här får du mörkare svart färg och ljusare vitt. HDR står för ”High Dynamic Range” och gör din bild mer dynamisk.

Smart funktionalitet

De senaste åren har smarta TV-apparater dominerat marknaden helt. Med denna TV får du tillgång till webOS. Du kan ansluta TV:n till internet och få tillgång till YouTube, Netflix, vasat och mycket mer. Med LGs webOS slipper du dessutom buggar och kraschar som vissa andra operativsystem har.

Sammanfattning

LG 60UQ8100 ger dig en hel del prestanda för pengarna. 4K-upplösning, HDR10 och en smart processor. Med LG kan du dessutom känna dig säker i att din TV kommer ha stöd med uppgraderingar i flera år framöver. I övre mellanprisklassen hittar vi ingen tydlig utmanare.

Populär
Samsung UE60BU8005KXXC 60 tum TV

Samsung UE60BU8005

HDR, enkelt operativsytsem

4K UHD 3840 x 2160

LED-bakgrundsbelyst

HDR10+, HLG10

Crystal 4K Processor

Wi-Fi, LAN, Bluetooth

Tizen OS

Samsung UE60BU8005 är ett populärt val i mellanprisklassen. TV:n har HDR och 4K vilket ger en fantastiskt skarp bild med stort färgspektra. Med ett för klassen rimligt ljudsystem och Crystal 4K Processorns starka hantering av färgernas balans är modellen ett av få riktigt bra val.

High Dynamic Range och 4K

HDR och 4K-upplösning är en utmärkt kombination för att leverera en högkvalitativ bild. Via den höga upplösningen får du en kristallklar upplevelse och kan identifiera varje grässtrå på marken och varje skiftning i din favoritskådis ansikte.

I samband med HDR-material ger panelen djupa färger och en ökad kontrast. Det leder till en mer naturlig bild som blir svår att särskilja från verkligheten. Förinställda anpassningar finns för filmläge, Auto Game Mode, autolågt latensläge för gaming, filmskaparläge samt HGIG-läge.

Ljudsystem

Ljudet på dessa tunna paneler brukar inte vara att skryta med direkt, här hittar vi ändå rimligt ljud via 2 x 10W med Dolby Digital Plus och en ljuddekoder i form av Dolby Digital MS12. Det finns stöd för eARC, Adaptivt ljud, Q-Symphony och Object Tracking Sound Lite. Ganksa imponerande i denna prisklass.

Smarta Tizen OS

Tizen OS är ett smart och simpelt operativsystem som kan hantera allt från Netflix, YouTube och internetbläddring. Du ansluter lätt TV:n till internet för mediastreaming i 4K via Wifi eller ethernet-porten.

Sammanfattning

Denna TV från Samsung ger bra skärmbild för pengarna, med 4K LED-skärm, stöd för HDR10+ samt utmärkt färghantering med hjälp av modellens Crystal 4K Processor.

Alternativ
LG 60UU640C 60 tum TV

LG 60UU640C

4K Ultra-HD & kraftfullt ljud

Skärmtyp: LED

Operativsystem: LG webOS

Ultra HD och HDR

LG 60UU640C har kristallklar bild, bra ljudsystem med två inbyggda högtalare som ger jämförelsevis bra ljud och HDR. Med LG60UU640C får du ett komplett paket med allt du kan tänkas behöva i en TV. Denna TV har även finesser som gör den till ett bra alternativ även i kontorsmiljö.

Ultra HD-upplösning

Här får du förstås en upplösning på 4K för en kristallklar bild med bra inlevelse. Den höga upplösningen lämpar sig utmärkt till spel, film och TV-serier.

Smart funktionalitet

Med funktioner som Wake-On-Lan och Embedded Content&Group Management får du full kontroll över din TV.

Med Wake-On-Lan kan du starta TV:n varsomhelst, förutsatt att du har en internetuppkoppling. Det gäller dock att TV:n är ansluten via LAN-kabel. Det passar perfekt dig som företagare, eftersom du får total kontroll över TV:n i kontoret / skyltfönstret.

Med Embedded Content&Group Management kan du själv sätta upp ett programschema. Serier eller videor spelas då på bestämda tider och datum – som du helt själv får välja ut. Du kan även redigera media direkt på TV:n, och kontrollerar allt via mobil, fjärrkontroll eller till och med datormus.

Kraftfullt ljudsystem

Utöver den suveräna bildkvaliteten och den smarta funktionaliteten får du dessutom ett bra ljudsystem på köpet. Med två inbyggda högtalare på 10W vardera får bra ljudkvalitet i ett kompakt och tunt format. Du kan även anpassa din upplevelse via de 6 olika ljudinställningarna Standard, Cinema, Clear Voice, Sports, Music och Game.

Sammanfattning

LG 60UU640C är ett komplett alternativ som erbjuder dig hög prestanda både när det kommer till bild och ljud.

Köpguide

För dig som vill ha en större TV kan 60 tum vara ett riktigt bra alternativ. Just 60 tum standarden tillverkas i lite mindre omfattning, men kan vid begränsningar av utrymme ändå vara det optimala valet.

En TV på 60 tum lämpar sig självklart utmärkt till såväl film som spel, och passar även bra som draglok i hemmabiosystemet. Det finns både budget- & premiumval att välja bland.

Upplösning

En högre upplösning är i princip alltid bättre, såvida det inte gäller en otroligt liten skärm som i en mindre mobiltelefon. Med en TV på 60 tum blir varje pixel något större vid en lägre upplösning, vilket innebär att en upplösning på 4K (eller eventuellt om några år 8K) är helt nödvändig. Det ger dig en skarp och detaljerad bild som förhöjer filmtittandet. En upplösning på 1440p går även det bra, men 4K-TV:n är numera så pass prisvärda att det inte känns rimligt att kompromissa med detta. Allra helst vill du ha en 4K-TV med stöd för HDR10, eftersom det leder till en otroligt bra bildkvalitet som garanterat presterar bättre än TV:n du köpte för några år sedan.

Skärmtyp

Typen av skärm spelar också en stor roll. Helst vill du ha en LED eller IPS-skärm. Med sådana skärmar får du en klar bild oavsett din synvinkel, och får dessutom möjlighet till mer realistiska färger. Med LED kan du dessutom få en högre kontrast, vilket passar utmärkt till HDR-funktionaliteten som den moderna TV:n erbjuder.

Operativsystem

Sist men inte minst kommer operativsystemet. Du vill ha ett operativsystem som inte hänger sig och krånglar, och samtidigt är kompatibel med de appar du vill använda, exempelvis Netflix, YouTube och Viasat. Med en riktigt bra TV får du dessutom funktionalitet som 4K-upscaling och internetsurf.

Senast färdigställda tester