60 tum TV - bäst i test

2022-01-07

För dig som vill ha en något större TV kan 60 tum vara ett riktigt bra alternativ. Just 60 tum standarden tillverkas i lite mindre omfattning, men kan vid begränsningar av utrymme ändå vara det optimala valet. En TV på 60 tum lämpar sig självklart utmärkt till såväl film som spel, och blir perfekt för det mindre hemmabiosystemet. 

Om du är på jakt efter en ny 60-tums TV finns ett antal prisvärda alternativ att välja bland. Här på Produkttestarna  sammanställer vi bra paneler av denna storlek för att göra det lätt för dig att hitta bra produkter för just dina behov.

BÄST I TEST

bästa tv 60 tom

LG 60UP8000

5/5

PREMIUM

LG 60UU640C

4.7/5

PRISVÄRD

Sharp LC-60UI9362

4.4/5
Innehåll

1 | LG 60UP8000 - Bäst i Test

bästa tv 60 tom

Stabilt operativsystem med webOS, styr TV:n med en app på din telefon, och streama direkt. HDR10, 4K-upplösning ger kontrastrik och naturlig bild.

LG är ett välrenommerat företag inom industrin som under flera år levererat produkter som du kunnat lita på. Denna snygga smart-TV på 60 tum är inget undantag. Här får du en bildskärm med en upplösning på 4K, alltså Ultra HD, med stöd för HDR10 och HLG. Du får dessutom LGs egna webOS, som ger dig tillgång till en lång rad av olika appar. Med webOS kan du styra TV:n med en app på din telefon, och streama innehåll från din smartphone till den större skärmen. Detta är en riktigt bra TV som du dessutom kan införskaffa till en prisvärd peng. LG 60UN7100 blir därför bäst i test här på Produkttestarna.

4K-upplösning

4K, eller Ultra HD som det även heter, är idag standarden för en bra bildskärm. Du får här fyra gånger så många pixlar som vanlig 1080p (d.v.s. Full HD) upplösning. Det innebär en mycket skarpare bild – nästan som att se ut ur fönstret. Det du får se blir dock mycket mer än enbart grannskapet. Förlora dig i de senaste filmerna, eller njut av dem allra senaste spelen med grafik som du knappt kan särskilja från verkligheten. En högre upplösning är särskilt viktigt för en något större TV på 60 tum.

LG 60UP8000 erbjuder även möjlighet för 4K-upscaling. Det innebär att videor och dylikt som ligger på en lägre upplösning bearbetas av TV:ns inbyggda processor, och ”luckorna” i videon fylls in för en skarpare bild. Oavsett vad för media du kollar på kan du alltså med denna TV njuta av det i 4K-upplösning. Det öppnar upp en helt ny värld av film och videor!

HDR

Inbyggd HDR innebär ett bredare färgspektrum för mer kontrast och mer realistisk bildåtergivning. Här får du mörkare svart färg och ljusare vitt. HDR står för ”High Dynamic Range” och gör din bild mer dynamisk, därav namnet. Med HDR blir dina spel mer realistiska, och filmupplevelsen förbättras även den. För dig som värdesätter naturliga färger är detta ett måste i din nästa TV!

Smart funktionalitet

De senaste åren har smarta TV-apparater dominerat marknaden helt, men många ”smarta” TV:n är i praktiken mindre smarta med buggar i mjukvaran.  Men med ett bra operativsystem blir det helt annorlunda. Här får du tillgång till LG:s trevliga webOS. Du kan ansluta TV:n till internet och få tillgång till applikationer såsom Youtube, Netflix och Viasat med några få knapptryck. Med LGs webOS slipper du dessutom buggar och kraschar som vissa andra system idag lider av. 

LG 60UP8000 ger dig en hel del funktioner för pengarna. 4K-upplösning, HDR10 och en smart processor presterar en bra TV upplevelse. Med LG kan du dessutom känna dig säker i att din TV kommer ha stöd med uppgraderingar i flera år framöver.

2 | LG 60UU640C - Premium

LG med 4K som ger kristallklar bild. Bra ljudsystem med två inbyggda högtalare som ger jämförelsevis bra ljud. 

Ännu en produkt från LG har gjort sig förtjänt av en plats på denna lista. Med LG60UU640C får du ett komplett paket med allt du kan tänkas behöva i en TV. Med ett lite högre pris får du det allra senaste inom TV-teknologi, med funktioner som nätbaserad kontroll, en tidsplan för din mediekonsumtion och full kontroll över strömkonsumtionen som xtra finesser.

Ultra HD-upplösning

Här får du förstås en upplösning på 4K för en kristallklar bild som ger bra inlevelse. Den höga upplösningen lämpar sig utmärkt till spel, film och TV-serier.

Smart funktionalitet – perfekt för kontoret

Med funktioner såsom Wake-On-Lan och Embedded Content&Group Management får du här full kontroll över din TV. 

Med Wake-On-Lan kan du starta TV:n från varsomhelst, förutsatt att du har en internetuppkoppling. Det gäller dock att TV:n är ansluten via LAN-kabel. Det passar perfekt dig som företagare, eftersom du får total kontroll över TV:n i kontoret / skyltfönstret. 

Med Embedded Content&Group Management kan du själv sätta upp ett programschema. Serier eller videor spelas då på bestämda tider och datum – som du helt själv får välja ut! Du kan även redigera media direkt på TV:n, och kontrollerar allt via mobilen, fjärrkontrollen eller till och med en datormus. 

Kraftfullt ljudsystem

När du betalar för en premiumprodukt vill du förstås ha ett komplett alternativ som erbjuder dig allt du vill ha. Utöver den suveräna bildkvaliteten och den smarta funktionaliteten får du dessutom ett bra ljudsystem på köpet. Med två inbyggda högtalare på 10W vardera får du här jämförelsevis bra kraft i ett kompakt och tunt format. Du kan även ställa in ljudsystemet på 6 olika inställningar: Standard, Cinema, Clear Voice, Sports, Music och Game. Du bestämmer alltså själv över den upplevelse du får, vilket innebär en bättre upplevelse både visuellt och för dina öron. 

LG 60UU640C är ett komplett 4K alternativ som erbjuder dig hög prestanda både vad gäller bild och ljud i ett tunt och snyggt format!

3 | Sharp LC-60UI9362 - Prisvärd

HDR och 4K ger dig hög upplösning och tydligare kontrast. Med ett ljudsystem från Harman Kardon har du allt för en trevlig tv-kväll.

High Dynamic Range och 4K

HDR och 4K-upplösning är en oslagbar kombination för en bild som exploderar ur TV-ramen. Med den höga upplösningen får du en kristallklar upplevelse och kan identifiera varje grässtrå på marken och varje por i din favoritskådis ansikte.

Detta i samband med HDR ger dig djupa färger och en ökad kontrast. Det leder till en mer naturlig bild som blir svår att särskilja från verkligheten.

Ljudsystem från Harman Kardon

När det är dags att designa ett ljudsystem måste man förstås ta hjälp av experter som kan det där med högtalare. Det är precis det som Sharp gjort med deras LC-60UI9362E. Här får du ett riktigt bra ljudsystem med stabil ljudkvalitet från Harman Kardon. Perfekt för dig som vill slippa köpa in högtalare och dylikt till din nya TV.

Smart operativsystem

Här får du ett smart och simpelt operativsystem som kan hantera allt från Netflix, YouTube och internetbläddring. Du ansluter lätt TV:n till internet för mediastreaming i 4K. Njut av dina favorit-YouTubers på den stora skärmen!

Denna TV från Sharp erbjuder dig en hel del för pengarna. Här får du nämligen en LED-skärm på 4K med stöd för HDR10. Du får dessutom ett ljudsystem från proffsen på Harman Kardon. 

Köpguide

Upplösningen är viktigast. En högre upplösning är i princip alltid bättre, såvida det inte gäller en otroligt liten skärm som i en mindre mobiltelefon. Med en TV på 60 tum blir varje pixel något större vid en lägre upplösning, vilket innebär att en upplösning på 4K (eller eventuellt om några år 8K) är helt nödvändig. Det ger dig en skarp och detaljerad bild som förhöjer filmtittandet. En upplösning på 1440p går även det bra, men 4K-TV:n är numera så pass prisvärda att det inte känns rimligt att kompromissa med detta. Allra helst vill du ha en 4K-TV med stöd för HDR10, eftersom det leder till en otroligt bra bildkvalitet som garanterat slår TV:n du köpte in för några år sedan.

Typen av skärm spelar dock också en stor roll. Helst vill du ha en LED eller IPS-skärm. Med sådana skärmar får du en klar bild oavsett din synvinkel, och får dessutom möjlighet till mer realistiska färger. Med LED kan du dessutom få en högre kontrast, vilket passar utmärkt till HDR-funktionaliteten som moderna TV:n numera erbjuder. 

Sist men inte minst kommer operativsystemet. Du vill ha ett operativsystem som inte hänger sig för varje lilla småsak och som kan hantera det allra viktigaste. Det innebär stöd för Netflix, YouTube och eventuellt andra streamingtjänster såsom Viasat. Med en riktigt bra TV får du dessutom funktionalitet såsom 4K-upscaling och internetbläddring via en inbyggd browser. 

Experttester

Du som är intresserad av att läsa mer om det allra senaste inom TV-teknologi och de bästa TV-apparaterna kan ta en titt på detta test från Råd och Rön.

Vi hoppas ni hittar en PRODUKT att trivas med!